De când e Donald Trump președinte al SUA, ţara este condusă și pe principii de business. Pentru unii asta e rău, pentru alţii e rost de profit serios... SUA își îndeamnă aliaţii să facă achiziții în direcția Ericsson şi Nokia, pentru a putea stabili regulile jocului pe piaţa 5G.
Procurorul şef al SUA, William Barr a indicat în ultimele 24 de ore într-o conferinţă de presă că ar fi o măsură inspirată ca SUA şi aliaţii săi să cumpere pachetul majoritar de acţiuni Ericsson şi Nokia. Informaţia este citată de Reuters. Această măsură propusă de oficialul de stat ar permite o dezvoltare activă şi gros subvenţionată de statul american sau de parteneri a componentelor şi echipamentelor 5G, venite pe filieră europeană.
Iată cum sună citatul lui Barr:
"Dacă ne punem puterea financiară şi piaţa uriaşă în spatele uneia sau ambelor firme, le-am făcut un concurent formidabil pe piaţă şi am elimina îngrijorările de pe piaţă."
Dorinţa este de a oferi o alternativă vestică la Huawei şi ZTE. Mă miră că Samsung nu apare niciodată în discuţie, deşi compania produce echipament 5G de ani buni şi ar trebui să ajungă la o cotă de piaţă de 20% în 2020, conform analiştilor.
Pe de altă parte Nokia şi Ericsson au fost legate de parteneriate nu chiar reuşite în trecut. Nokia (divizia dispozitive) a fost deţinută de Microsoft care aproape a îngropat-o, iar Ericsson a făcut echipă cu Sony în cadrul Sony Ericsson, tot în segmentul dispozitivelor consumer (telefoane).
Cum ziceam mai devreme, acolo era vorba de segmentul Smartphone, aici însă vorbim de Ericsson Networks şi Nokia Networks, care se ocupă cu total altceva. La scară globală Ericsson şi Nokia sunt mici pe lângă Huawei şi chiar ZTE, de aceea ar avea nevoie de finanţare pentru a creşte la un nivel la care să furnizeze echipament pentru SUA sau întreg continentul european.
În SUA există deja legislaţie şi măsuri care aduc investiţii de 1 miliard de dolari în alternative vestice la echipamente Huawei. Trebuie să observăm și că SUA dorește să finanţeze de la stat companii private din domeniul 5G, în vreme ce acuză Huawei că e finanţată de statul chinez. E probabil business combinat cu strategie, securitate și politică din partea ambelor tabere. Râmâne de văzut în ce măsură va da UE ascultare solicitării venite de peste Ocean.