Sunt absolut sigur că ați observat că majoritatea fabricanților preferă să mențină prețul dispozitivelor Android la un nivel scăzut, sacrificând în special capacitatea memoriei interne. Mai mult, deși în specificații sunt trecuți, spre exemplu, 4 GB de memorie internă, care și așa sunt neîncăpători, mai ales pentru cei care vor să se și joace, în realitate o mare parte din această memorie este alocată sistemului și la final veți rămâne cu jumătate sau chiar mai puțin. Ce este de făcut în aceste condiții?
Prima recomandare este să achiziționați un card microSD. însă nu orice card, ci unul preferabil de marcă și cu viteze echivalente sau peste clasa 6. Aceasta pentru că trebuie să țineți cont de faptul că veți rula aplicații de pe card și nu vreți ca acesta să fie veriga slaba a sistemului. Atenție de unde achiziționați. Pe piața noastră se găsesc multe fake-uri. Preferați să plătiți mai mult însă pentru un produs de calitate. Și nu excludeți opțiuni cum ar fi eBay sau Amazon.
Pentru a putea instala aplicații pe card va trebui ca sistemul sa fie root-at și cu un custom recovery instalat. Dacă îndepliniți aceste condiții va trebui să accesați recovery-ul și să vă folosiți de opțiunea Partition SD Card - se găsește la Advanced Options in CWM dar și TeamWin dispune de o astfel de opțiune. Aceasta pentru că Android - sistem de operare bazat pe Linux, necesită un anumit sistem de fișiere pe care aplicațiile să-l recunoască (ext3/ext4), la fel cum Windows-ul folosește NTFS. Mărimea partiției va trebui să o decideți în funcție de capacitatea card-ului și ce veți instala pe el. In ce privește opțiunea de a alege o dimensiune pentru fișierul SWAP, în funcție de memoria RAM - 64 sau 128 MB ar trebui sa fie suficienți.
Aplicații: Partiționarea card-ului nu este suficientă. Va trebui sa alegeți și o aplicație capabilă să mute fișierele aplicațiilor pe card. Având în vedere că, pentru acest articol le-am testat (aproape) pe toate, cea mai eficientă soluție și pe care o recomand cu încredere se numește Link2SD. Aceasta este și singura care a funcționat impecabil, fără să cauzeze probleme aplicațiilor care, în cazul altor soluții pe care le-am încercat, au refuzat să mai funcționeze.
Link2SD vine totuși cu un inconvenient. Nu poate muta anumite aplicații plătite. Aceasta pentru că dezvoltatorii implementează anumite sisteme de criptare pentru a nu permite altor aplicații să le modifice. Totuși, unele dintre cele achiziționate pot fi mutate fără probleme, însă nu toate. Link2SD oferă posibilitatea de a muta aplicațiile manual sau automat. De asemenea, o aplicație care este instalată pe card și primește o actualizare este automat mutată înapoi pe card de Link2SD. în ce privește interfața, aplicația se prezintă excelent și oferă chiar și opțiuni de ștergere a fișierelor “orfane” lăsate de aplicații dezinstalate sau restart rapid al sistemului.
Alte opțiuni, mai puțin sigure, în ce privește soluții pentru mutat aplicații pe SD, sunt: App2SD, S2E, Move Apps, AppMGRIII și multe altele care funcționează pe aproximativ același principiu. Important este să le testați și vă așteptăm cu comentarii în ce privește cea mai buna aplicație în aceasta categorie.