Unde va fi Internetul in comparatie cu telefonia mobila peste 5 ani?

1.176 ori
<b>Unde va fi Internetul in comparatie cu telefonia mobila peste 5 ani?</b>In cazul in care nu v-ati dat seama deja, telefonul mobil este viitorul! Ne aflam in aceasta clipa la intersectia tuturor tehnologiilor populare ale ultimilor ani, de la microprocesoare la social networking, softuri si servicii care peste 5 ani vor fi...

In cazul in care nu v-ati dat seama deja, telefonul mobil este viitorul! Ne aflam in aceasta clipa la intersectia tuturor tehnologiilor populare ale ultimilor ani, de la microprocesoare la social networking, softuri si servicii care peste 5 ani vor fi disponibile pe orice tip de terminal.

Totul porneste de la procesor... Procesoarele din ziua de azi folosesc tranzistori a caror marime scade constat, de la 65nm, la 45 nm si eventual si 32nm, astfel ca va scadea si marimea terminalelor.De asemenea industria LCD-urilor este in plina evolutia, numarul unitatilor vandute in fiecare an crescand cu 30%. Astfel, in 2011 peste 165 de milioane de astfel de display-uri vor fi vandute conform analistilor de la firma iSuppli. Sharp se asteapta ca in 2015 marimea standard a diagonalei unui televizor dintr-o casa europeana sa fie de 60 de inch. La ce bun este un display fara un gadget cu output sau o antena? In 2007 LG a introdus pe piata primul televizor cu WiFi.

Apoi HP a prezentat oficial un model, de asemenea dotat cu WiFi plus softul Microsoft Windows Media Center Extender. La capitolul social networking, lucrurile se vor schimba dramatic. Deja lumea a devenit prea mica si se pare ca "toata lumea cunoaste pe toata lumea", iar cuvintele FaceBook si MySpace raman cele mai populare pentru adolescenti si web surferi. Totusi, utilizatorii s-au plictisit sa creeze noi conturi, sa-si redefineasca identitatea, personalitatea, lookul, hobby-urile. Aceasta miscare catre o identitate singulara a dat nastere lui OpenID, aparut in 2007 si exista deja 120 de milioane de persoane care folosesc aceasta tehnologie.

In ce priveste relatiile cu alte persoane, se lucreaza la 2 solutii: FOAF (Friend of a Friend) sau XFN (XHTML Friends Network). Astfel, toate persoanele pe care le cunoastem vor fi incluse intr-o lista pe care o vom administra si in jurul careia vom crea serviciile de care avem nevoie. HTML este independent de platforma, in cea mai mare parte, iar acum aceasta filozofie trebuie transpusa si pe alte terminale si softuri. Sistemele de operare devin tot mai irelevante, acum ca softurile au devenit practic accesibile de pe un site, din browser. Adobe, care domina piata datorita lui Flash, trece in lumea desktopurilor cu Air si incearca sa creasca penetrarea lui FLash Lite pe terminalele mobile.

Microsoft, care domina desktopurile, incearca sa-si creasca popularitatea pe web cu Silverlight, dar si pe terminalele mobile cu acelasi soft. Nokia a cumparat Trolltech, pentru al sau framework Qt, care permite implementarea lui Windows, Mac si Linux pe platformele producatorului de telefoane. In viitor, listele de contacte de pe telefonul mobil vor deveni adevarate retele de social networking, iar terminalele vor fi transformate in servere. Oriunde vom merge, vom fi conectati la Internet si daca acum livebloggingul pare SF, peste 10 ani vor exista numeroase persoane care vor castiga bani din mers cu ajutorul terminalelor mobile.

In viitor vor disparea site-urile care stocheaza informatii si continuturi, acestea vor fi stocate virtual si disponibile oricand, printr-o interfata care va incerca sa se conecteze la telefonul nostru, fie ca suntem la un hotel sau la un bar. Practic toate datele existente in lume despre persoane vor fi accesibile oricand si oricum, dar va creste numarul de dati cand suntem intrebati daca avem permisiunea sa accesam astfel de date.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×