vivo dezvăluie alături de ZEISS cinci moduri prin care știința culorii contribuie la obținerea celor mai bune fotografii

1.184 ori
<b>vivo dezvăluie alături de ZEISS cinci moduri prin care știința culorii contribuie la obținerea celor mai bune fotografii</b>Finalul lunii mai 2022 ne-a adus și o invitație în inbox, din partea celor de la vivo, pentru un webinar din seria vivo ZEISS eXpert Talk. Anterior am descoperit calea către "Cadrul Perfect" care are la bază parteneriatul unic cu ZEISS, iar de această

Finalul lunii mai 2022 ne-a adus și o invitație în inbox, din partea celor de la vivo, pentru un webinar din seria vivo ZEISS eXpert Talk. Anterior am descoperit calea către "Cadrul Perfect" care are la bază parteneriatul unic cu ZEISS, iar de această dată a fost vorba despre o aprofundare în știința din spatele culorii surprinse cu camera smartphone-ului. 

Evenimentul s-a desfășurat în online, iar ca gazdă l-am avut pe David Abreau, Senior Scientist la ZEISS care n-a oferit o privire exclusivistă asupra modului în care vivo și ZIESS aduc noi standarde de excelență fotografiei cu telefonul prin abordarea exactă a culorii. 

Prezentarea a început prin mențiunea că oamenii nu percep doar o simplă culoare, creierul având rolul de a compune o imagine ori de câte ori privim cerul senin sau ne uităm uimiți la mare. Folosim amintirile și cunoștiințele noastre despre cum ar trebui să arate un obiect/peisaj, astfel că ajutăm creierul să compenseze elementele variabile precum culoarea luminii. Cu asta în gând vivo și ZEISS s-au întrebat cum pot învăța un sistem de camere să vadă așa cum vedem noi.

La mijloc intervine arta științei culorii, iar David ne-a oferit cinci informații importante despre culori. Am aflat cum sunt folosite acestea pentru a ajut smartphone-urile vivo să ofere Cadrul Perfect și vorbim despre următoarele 5 informații: 

1. Culoarea este un proces

Indiferent dacă folosim conurile și bastonașele din ochii noștri sau senzorul RGB Bayer dintr-o cameră digitală, vorbim despre un proces complex de reproducere a culorii. Atunci când vedem o culoare, creierul înlocuiește în mod dinamic elementele variabile precum percepția undelor de lumină de către ochi, iar ca exemplu avem o banană pe care chiar și atunci când pe ea cade o lumină albastră, o percepem tot galbenă. Memoria este folosită pentru a reproduce felul în care arată lucrurile.

2. În laborator și pe teren

Acest webinar ne-a adus la cunoștiință faptul că cercetătorii vivo în domeniul științei culorii folosesc atât teste de laborator făcute cu echipamente și măsurători specializate, cât și imagini realizate în exterior. Realitatea trebuie redată fidel, precum culoarea verde a ierbii, iar pentru asta vivo trebuie să scoată efectiv camera în exterior, după care urmează o recalibrare a sistemului de camere astfel încât imaginile rezultate să fie cât mai aproape de realitate. 

3. Culorile nu sunt percepute fidel de ochiul uman

Percepția ochiului uman are și limite, iar ca exemplu a fost dat aici momentul în care imagina unui șemineu este precepută ca având o nuanță portocalie. Asta se întâmplă pentru că sistemul vizual uman nu corectează mereu nivelul de alb în situații extreme. De asemenea, din același motiv, o scenă surprisă imediat după răsărit este caracterizată de o lumină caldă.

Un sistem de camere nu folosește aceleași procedee ca vederea umană și tocmai de aceea replicarea acestor procese pentru a echivala viziunea aparatului cu cea a percepției umane reprezintă una dintre cele mai importante provocări ale științei culorii. vivo alături de ZEISS spune că aceasta este provocarea numărul 1 de luat în calcul atunci când se dezvoltă algoritmi care să ofere o reproducere fidelă a percepției umane

4. Experiență în culori consecvente cu un sistem multi-camere

După cum bine știm, telefoanele de pe piață folosesc sisteme cu mai multe camere, iar un exemplu este vivo X70 Pro echipat cu un sistem de imagistică incredibil de sofisticat. vivo descrie procesul de a oferi o performanță consecventă foto ca o artă în sine, pentru că fiecare element, de la lentilă la senzor, influențează reproducerea culorii.

Fiecare lentilă trebuie corectată în mod corespunzător, iar la fel și senzorii care sunt diferiți și pot răspunde la culori în mod diferit. În cadrul laboratorului de imagistică vivo, se lucrează astfel la testare, calibrare și la potrivirea culorilor pentru fiecare modul de camere, astfel încât rezultatul să fie consecvent.

5. Utilizatorii își doresc culori diferite 

Un alt element pe care îl știm cu toții este acela că reproducerea culorilor depinde de percepție și de precizie. Fiecare utilizator are propriile preferințe, iar unii apreciază culorile mai intense - pentru ei existând pe telefoanele vivo modul de culoare vivo Vivid Colour care oferă un aspect mai intens și mai atrăgător 'direct din camera foto'.

Pentru cei din zona opusă există ZEISS Natural Colour, pentru culori mai precise și mai aproape de realitate, un mod preferat de fotografii care vor să regleze manual aspectul imaginilor, oferindu-le un punct de plecare neutru pentru post-procesarea culorilor. 

David Abreu a încheiat acest webinar prin mențiunea următoare: 

„Rezultatul este că orice utilizator poate fi sigur că, indiferent de modul de fotografiere ales, va avea parte de aceleași culori incredibile.“

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×