WWDC 2015: Apple anunță iOS 9 în cadrul conferinței WWDC 2015; primim în sfârșit un mod de economisire a bateriei și multitasking pe iPad

1.815 ori
<b>WWDC 2015: Apple anunță iOS 9 în cadrul conferinței WWDC 2015; primim în sfârșit un mod de economisire a bateriei și multitasking pe iPad</b>Zilele acestea, &icirc;n perioada 8-12 iunie, Apple&nbsp;desfășoară&nbsp;conferința dezvoltatorilor, eveniment cunoscut sub numele WWDC 2015. Pentru a ne oferi un preview asupra lucrurilor ce le vom vedea lansate comercial &icirc;n următoarele...

Zilele acestea, în perioada 8-12 iunie, Apple desfășoară conferința dezvoltatorilor, eveniment cunoscut sub numele WWDC 2015. Pentru a ne oferi un preview asupra lucrurilor ce le vom vedea lansate comercial în următoarele câteva luni, astăzi la ora 20:00, Tim Cook a avut plăcerea să deschidă evenimentul Keynote.

Cum era de așteptat, un produs ce nu putea lipsi, a fost iOS 9, noua versiune a sistemului de operare destinat telefoanelor și tabletelor dezvoltate de către gigantul din Cupertino. La fel ca și în cazul versiunii precedente, Apple a încercat și de această dată să lucreze mai mult la interior, și mai puțin la capitolul design. Rând pe rând, vom afla împreună în rândurile de mai jos, ce aduce iOS 9 și când va fi disponibil oficial.

1. Siri

Printre noutățile de pe listă s-a aflat și asistentul personal Siri care va fi cu până la 40% mai rapid, și cu 40% mai precis odată cu iOS 9. În același moment am aflat și faptul că săptămânal, Siri primește peste 1 miliard de cereri. Revenind la noutăți, aflați că Siri sosește acum cu o funcție denumită Proactive ce ne oferă sugestii de aplicații și conținut pe baza unor detalii ca și locație, sau intervalul de timp în care este accesată. Practic, Siri este acum un soi de Google Now care ne va oferi sugestii ori de câte ori avem nevoie.

Ni se dezvăluie că funcția Proactive îi permite asistentului virtual Siri să consulte lista noastră de aplicații instalate, și să ne ofere recomandări în funcție de nevoile noastre. De asemenea, Apple a introdus și o nouă interfață pentru Spotlight.

2. Spotlight

Funcția de căutare Spotlight a fost și ea în vizorul dezvoltatorilor Apple, secțiune care se afișează acum în mod full screen. Primim shortcut-uri către cele mai utilizate aplicații, către contactele noastre favorite, cât și recomandări ale unor localuri/restaurante de prin jur. De asemenea, la baza acestuia se află o secțiune de știri care ne-ar putea capta atenția.

Tot din Spotlight vom putea căuta și răspunsuri la întrebările ceva mai complicate, cum ar fi convertirea într-o altă monedă, sau măsurarea cantității într-o altă unitate. Aceste task-uri vor fi procesate direct pe telefon, fără a trimite datele către un anumit server în cloud. De asemenea, Apple ne promite că datele noastre și căutările nu vor fi asociate cu ID-ul de utilizator.

3. Multitasking pentru iPad

O funcție mult-așteptată de către utilizatorii tabletelor iPad, era de ceva timp și multi-tasking, acel proces prin care putem rula 2 aplicații în același timp pe ecran. Funcția denumită Split-View ne oferă și posibilitatea de lansare a unei aplicații secundare fără a închide aplicația ce este deja deschisă pe ecran.

Activarea acesteia se va realiza prin dubla-apăsare a butonului Home. Vom putea adăuga și alte aplicații într-o bară secundară pe care le putem deschide/schimba după preferințe. De asemenea, vom putea redimensiona spațiul ocupat de aplicații pe ecran, sau împărți spațiul 50-50%.

4. News

Odată ce vom face actualizarea la iOS 9 vom regăsi pe telefonul nostru și aplicația News, ce vine să înlocuiască fostul Newsstand. După cum și numele ne sugerează, aplicația ne va aduce laolaltă o mulțime de știri din diferite surse ce sunt afișate într-o interfață interactivă și ușor de utilizat. Se remarcă un nou font, dar și posibilitate de abonare la diverse feed-uri.

5. Apple Wallet

Apple a considerat că aplicația Passbook merită o nouă înfățișare, și tocmai de aceea a decis redenumirea sa în Wallet, la fel ca și serviciul pus la dispoziția utilizatorilor Android de către Google. Cu această ocazie am aflat că Wallet va include suport pentru cardurile de credit și pentru cele de debit.

De asemenea, Apple Pay va debuta începând din luna viitoare și în UK în peste 200.000 locații partenere. Utilizatorii din această țară își vor putea achiziționa diverse produse folosindu-se de plata cu telefonul, dar și plăti drumul cu autobuzul, sau cu alte mijloace de transport.

6. Mod de economisire energie

Pe lângă o funcție de multi-tasking, un lucru pe care utilizatorii de iOS și l-au dorit dintotdeauna, a fost un mod de economisire a energiei. Acesta va sosi pe iOS 9 sub numele “Low Power Mode”, și ne va oferi până la 3 ore de autonomie la activarea sa. Deși nu a fost dezvăluit precis modul în care funcția va putea fi activată, ne așteptăm ca aceasta să fie integrată în meniul de setări, sau activată automat atunci când bateria este pe terminate.

De asemenea, Apple ne-a dezvăluit că bateria terminalelor ce vor rula iOS 9, va oferi cu până la o oră mai multă autonomie față de actualul OS.

7. Apple Maps

O altă aplicație care a primit un update important, este Maps. Aceasta ne oferă acum o experiență mult mai intuitivă, dar și posibilitate de afișare a hărților în modul Transit. Mai precis, vom putea vedea traseele autobuzelor, trenurilor, sau metrourilor. Pentru început, Transit va fi disponibil în orașe ca Baltimore, Berlin, Chicago, Londra, Mexico City, New York, Philadelphia, San Francisco, Toronto și Washington DC. Totodată, informațiile despre liniile de transport vor fi disponibile și în 300 orașe chineze.

8. Apple Notes & Apple Music

Apple a dezvăluit pe scena de la WWDC 2015 și noua aplicație Notes ce include câteva funcții foarte interesante ce o fac mult mai ușor de utilizat. Putem adăuga o fotografie, o captură de ecran din Maps, sau chiar și un link unei notițe.

Music este totodată o nouă introducere a gigantului din Cupertino, un serviciu prin care Apple dorește să atragă o mare parte dintre utilizatorii unei platforme similare ca și Spotify. Nu în ultimul rând, aflați că iOS 9 va sosi într-un pachet foarte compact de doar 1.9 GB, spațiu necesar pentru instalare.

Astfel, utilizatorii de terminale cu doar 16 GB de stocare vor fi încântați de această modificare adusă de către Apple.

9. Dată lansare iOS 9 și terminale compatibile

iOS 9 va fi disponibil pe telefoanele iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6 și desigur pe iPhone 6 Plus. De asemenea, vom putea instala noua versiune software și pe iPod Touch generația a 5-a, sau pe tabletele iPad Air, Air 2, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Mini, iPad Mini 2, sau iPad Mini 3.

Noul OS va fi lansat în versiunea Public Beta chiar luna viitoare, urmând ca debutul său comercial să aibă loc la mijlocul lunii septembrie, perioadă în care cel mai probabil va fi anunțat și iPhone 6s, terminal care va rula iOS 9 din fabrică.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×