Honor a sărit peste Honor 80 şi ne aduce direct Honor 90 în Europa, drept succesor pentru Honor 70, cel sosit la IFA 2022. L-am primit, îl scoatem din cutie şi observăm din start 3 lucruri: o cameră de 200 MP, design stil bijuterii pentru modulul foto şi o ediţie specială de procesor Snapdragon midrange la bord. Despre ce e vorba aflaţi mai jos, alături de primele impresii, în unboxing.
Ce e în cutie?
Parcă mai puţin decât de obicei, pentru o companie din China. Nu primim încărcător de această dată, doar o cheiţă şi cablu de la USB-C la USB-A. E loc şi pentru manual şi o husă totuşi, dar noi avem o unitate de test, ce e drept şi e posibil ca varianta comercială să aibă toate accesoriile necesare.
Design
Telefonul are sticlă în spate şi față şi o ramă din plastic, cu o zonă plată pentru extra aderență. Măsoară 7.8 mm în talie şi cântăreşte 183 de grame. Se găseşte pe negru, verde, argintiu sau albastru şi e un telefon care e atât lung, cât şi lat. Designul parcă începe să se ducă în zona lui Honor Magic, deşi e mult mai compact.
A se remarca şi modelul cu sclipici de pe spate, faptul că e destul de aderent şi are construcţie solidă. Continuă designul lui Honor 80 parcă, dar lăsând spaţiul mai mare între segmentele camerei. Are un look... preţios, de gablonţuri pentru camere, mai ales că luceşte conturul lor sticlos. Din păcate nu are şi certificare IP.
Display şi hardware
Ecranul este un AMOLED de 6.7 inch, cu rezoluţie Full HD+ şi refresh rate de 120 Hz. Înseamnă că diagonala a crescut, deoarece şi Honor 70 şi Honor 80 au diagonale de 6.67 inch. Ecranul mai aduce şi funcţionalitate Always On Display.
La interior găsim o ediţie specială de procesor Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, Accelerated Edition, una de 4 nanometri. Are la bord şi 12 GB RAM, dar vine şi în versiuni cu 8 GB sau chiar 16 GB. La stocare găsim 512 GB, dar există şi una cu 256 GB. Nu apare vreun slot microSD la bord şi nici jack audio. Cititorul de amprente e unul optic şi e integrat în ecran.
Mai trist e că nu avem parte de difuzoare stereo, Honor considerând că unul jos e suficient. Ce e drept earpiece-urile sunt destul de slabe deseori. Bateria are capacitate de 5000 mAh, creştere de la 4800 mAh pe Honor 70 şi 80 şi se încarcă la 66W. Are parte şi de încărcare pe fir inversă la 5W, adică are rol de power bank. Din păcate nu vine şi cu alimentare wireless.
La conectivitate bifăm Wi-Fi 6, 5G, Bluetooth 5.3, USB-C 2.0, GPS şi NFC.
Cameră
Când vine vorba de cameră găsim decupat în ecran un senzor de 50 de megapixeli, cu suport HDR, filmare 4K şi stabilizare electronică asistată de giroscop. Are şi deschidere F/2.4 şi vorbim aici despre o cameră ultrawide, cu unghi de captură de 100 de grade.
Trecând la camera din spate, aceasta aduce un senzor de 200 de megapixeli şi sunt tare curios dacă e cel de pe realme 11 Pro+ sau Redmi Note 12 Pro+. Are deschidere F/1.9, dar nu şi stabilizare optică. Vine cu PDAF. Îl însoţeşte o cameră de 12 MP ultrawide, cu unghi de 112 grade, autofocalizare pentru Macro şi deschidere F/2.2
Există şi o a treia cameră, cea de 2 MP, menită pentru captura Bokeh şi cu deschidere F/2.4. Apare şi un blitz LED şi filmare 4K la 30 FPS, iar o privire în interfaţa camerei dezvăluie funcţii ca Panorama, Time Lapse, High Resolution, Scanare Documente, Slow Motion, HDR Video, Super Macro, Story, Pro şi HDR Photo. Mi se pare bizar că HDR Photo e pus la opţiuni speciale şi nu în zona Photo.
Avem şi stickere, Solo Cut şi Multi Video, care permite filmarea cu combo-uri de camere şi anume Fata/Spate, dar şi Spate/Spate, cu ultrawide şi principală simultan. Avem şi opţiune Picture in Picture. Există şi funcţionalitate AI, Bokeh Video, captura Portrait, mod Night şi mod Aperture, care e un soi de Bokeh pentru obiecte.
Avem şi Story, cu şabloane pentru diferite tipuri de capturi şi mă refer la cele video de la aniversări, la cele cu animalul de companie, la nunţi, momente speciale în cuplu, sărbători şi multe alte ocazii. E combinaţie de stickere, filtre, muzica de fundal, unghiuri de filmare. Unele sunt dedicate filmării celor mici, altele mâncării şi avem şi tranziţii speciale. Clar pare să fie un telefon de vlogging.
Software
Ca OS avem parte de Android 13, cu interfaţa custom MagicOS 7.1 aplicată peste. E în continuare inspirată de EMUI de la Huawei, în mare parte. Totuşi nu desparte zona Quick Settings de cea de notificări, ci le lasă unite. Avem feed de ştiri pe cel mai din stânga homescreen, navigare prin gesturi swipe, dar şi widgeturi sub formă de Cards, parcă totuşi nu aşa Stacked şi 3D că la Samsung sau Huawei.
Avem şi Honor Connect pentru a interconecta dispozitive Honor, cam cum e Super Device la Huawei. Game Center se ocupă de jocuri, iar Honor Health se diferenţiază de Huawei Health printr-o interfaţă un pic mai simplă, mai copilăroasă. Metricii sunt cam aceiaşi. Avem şi Yoyo Assist ca asistent virtual şi WPS Office ca soluţie de productivitate pentru lucrul cu documente, table, prezentări.
Impresii
Acesta mi se pare un telefon gândit pentru vlogging şi gaming, dacă mă uit la opţiuni foto şi la procesorul special. Este şi un terminal elegan, scos în evidenţă de modulul foto şi look-ul său şi are un ecran AMOLED imersiv, cu muchii înguste. Îi e totuşi greu să se diferenţieze de selfie phone-urile vivo şi Huawei în acest moment. Poate doar CPU-ul să facă diferenţa, dar trebuie să îl forjăm serios până să ne pronunţăm.
Honor 90, prețuri actualizate: