Apple a oferit inovaţie cu porţia pe o bună parte a vieţii seriei iPhone şi cel mai clar s-a văzut asta la iPhone 14, care e un iPhone 13 uşor de tot upgradat. Tot s-a vândut bine... cel mai bine chiar, dacă ne luăm după cifrele oficiale IDC. În 2023 a revenit la abordarea de la seria iPhone 12, când a pus upgrade-urile importante ale camerei doar pe Pro Max.
Astfel iPhone 15 Pro Max e cel cu zoom optic 5X şi camera telephoto avansată. iPhone 15 Pro, cel scos din cutie mai jos pare să fie un 14 Pro uşor upgradat, cel puţin la cameră. Sunt totuşi noutăţi: rama din titaniu, corp mai uşor, muchii mai înguste, buton Action, procesor de 3 nanometri, port USB-C. Unboxing-ul şi impresiile le găsiţi mai jos. Telefonul costă 5949 lei.
Ce e în cutie?
Nu mare lucru. Stickere, manual, cheiţa SIM şi un cablu de la USB-C la USB-C, unul împletit de această dată.
Design
Am versiunea Titanium Blue a telefonului, care are un colorit ciudat, ce face părţile laterale, mai ales cele de la butoane să pară murdare. Măsoară 8.3 mm în talie, deci e mai gros decât iPhone 14 Pro, ce măsură 7.9 mm. Cântăreşte 187 de grame, cu aproape 20 de grame mai puţin decât predecesorul. Se găseşte pe nuanţele Black Titanium, White Titanium, Blue Titanium, Natural Titanium.
E mai manevrabil, e drept şi muchiile uşor rotunjite îl fac să nu mai "taie palma" aşa rău ca predecesorii cu ramele acelea metalice colţuroase. Vine cu certificare IP68, deci poate fi scufundat în apă până la o adâncime de 6 metri, timp de 30 de minute. Are sticlă în faţă şi spate şi trece la o ramă din titaniu, în loc de oţel inoxidabil.
Raportul ecran-corp este de 88.2%. Are şi protecţie Ceramic Shield pentru ecran, iar lateral găsim butonul Action, care are şi rol de buton Mute, pe care îl înlocuieşte, dar şi rol de buton shutter pentru cameră şi alte funcţii ca aprinderea lanternei. Dă un feedback discret prin vibraţii că butonul Home capacitiv Apple de pe iPhone 7.
Display şi hardware
Apple iPhone 15 Pro vine cu un ecran de 6.1 inch LTPO Super Retina XDR OLED, cu refresh rate de 120 Hz, suport HDR10, Dolby Vision şi până la 2000 de nits de luminozitate. Are rezoluţie de 2556 x 1179 pixeli şi poate cobora până la 1 Hz, când afişează conţinut static. Ca procesor avem o premieră: primul CPU de 3 nanometri de pe un telefon disponibil comercial. E vorba despre un Apple A17 Pro, care trece în altă liga faţă de Apple A16 Bionic.
E un CPU hexa core, cu GPU cu ray tacing şi cu 19 miliarde de tranzistori. Are 8 GB RAM, faţă de 6 GB cât avea predecesorul şi adoptă 128, 256 sau 512 GB stocare, ba chiar şi o versiune de 1 TB. Vorbim despre stocare NVMe. Alte dotări includ difuzoare stereo (cel de jos şi earpiece), dar şi o baterie de 3274 mAh, mai mare decât cea de 3200 mAh de pe iPhone 14 Pro. Se încarcă la 50% în 30 de minute şi dispune şi de încărcare wireless la 15W.
Pe partea de conectivitate avem Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, GPS dual band, NFC, port USB-C 3.0 şi Ultra Wide Band 2.0 pentru localizare mai precisă cu Tag-uri. Avem şi funcţie de comunicare prin satelit pentru SOS, dar doar în anumite ţări.
Cameră
La cameră începem cu decupajul din Dynamic Island, adică un senzor de 12 MP şi unul TrueDepth pentru Bokeh şi Face ID. În spate se află o cameră triplă parcă puţin mai groasă decât cea de pe 14 Pro. Are senzor principal de 48 MP, cu deschidere F/1.8, stabilizare Sensor Shift de generaţie a doua, Dual Pixel PDAF.
Apoi vine camera telephoto de 12 MP, cu deschidere F/2.8, cu stabilizare optică şi PDAF, plus zoom optic 3X. A treia cameră este cea ultrawide de 12 MP, cu unghi de 120 de grade şi PDAF. Primim şi blitz dual LED şi senzor LiDAR. Alte tehnologii de care avem parte sunt 100% Focus Pixels, fotografii de 24 sau 48 MP, ProRes Video filmat în 4K la 60 FPS, dar şi Night Mode în Timelapse.
Din ce am înţeles de la Apple vom putea filma şi conţinut 3D special pentru headsetul Apple Vision Pro. Avem şi Action Camera pentru filmare în stil gimbal şi Cinematic pentru filmare Bokeh. În continuare primim stiluri de culoare şi Night Mode activat automat.
iOS 17
La iOS 17 am adunat câteva noutăţi care mi s-au părut mai imporante. Posibil să fi ratat câte ceva pe ici-colo. Avem widgeturi interactive, precum cel de remindere, pe care putem bifa ce am cumpărat de la magazin. Există şi mod Standby, astfel că atunci când pui telefonul orizontal la încărcat pe un cradle va afişă un ceas mai arătos şi un slideshow cu poze.
Namedrop îţi permite să faci un fel de AirDrop când se află în proximitate sau se ating două iPhone-uri. Poţi schimba informaţii de contact, dar şi partaja conţinut mai uşor prin SharePlay. FaceTime vine acum cu mesaje audio şi video. Apropo de mesaje, aplicaţia Messages are interfaţa mai curată şi ascunde adăugatul de poze sau alte conţinuturi după un "plus" lateral.
Putem acum crea Stickere din fotografii şi avem o funcţie foarte utilă pentru copii şi bătrâni: Checkin. Putem verifica traseul unei persoane până ajunge la destinaţie şi să primim date despre nivelul bateriei şi semnalului sau, dacă stă nemişcată prea mult. Evident totul cu acceptul lor, pentru a evita stalkerii.
Tot iOS 17 aduce un Autocorrect îmbunătăţit, dar şi o aplicaţie Health cu o zonă mai mare dedicată sănătăţii mentale. "Hey Siri" devine doar "Siri", iar Apple Maps are în sfârşit hărţi care se pot folosi offline după descărcare. Va exista şi o aplicaţie Journal, cu care iei notiţe despre cum ţi-a mers ziua, cu tot cu poze, muzică, poziţionare pe hartă.
Aplicaţia Photos recunoaşte acum mai bine animalele de companie, plantele, mâncarea şi permite să obţii imediat rezultate de pe web despre ele. A apărut şi ceva numit Contact Posters, cu un soi de card de prezentare cu poza ta, cu fonturi alese de tine, cu memoji, total personalizat şi care apare full screen pe ecranul persoanei pe care o suni.
Mai avem şi mesagerie vocală cu transcriere live în timp real pe ecran. Avem şi Dynamic Island cu aceleaşi funcţii că anul trecut: pilula se extinde pe afişaj şi prezintă informaţii utile, de la ghidaj în Maps la un timer detaliat sau Low Battery ca anunţ. E un fel de ecran secundar mic, sus.
Impresii
iPhone 15 Pro pare un upgrade nu chiar uriaş de la 14 Pro. ISP-ul procesorului de 3 nm trebuie să fie zeiesc pentru a simţi că ai o cameră nouă. E clar că Pro Max va aduce greul, ca upgrade de cameră. Pe de altă parte mă bucur să găsesc un telefon mai comod de manevrat de la Apple şi unul a cărui baterie o simt deja superioară faţă de ce am eu pe iPhone 13 Pro. Are şi un ecran cât se poate de crisp şi luminos şi mi se pare că prinde mai bine tonalităţile pielii şi nuanţele de la apus, cel puţin din ce am încercat până acum.
Nu se încinge la benchmark-uri şi da, scoate scoruri sub Snapdragon 8 Gen 2 în AnTuTu. Dacă ai iPhone 13 Pro sau 14 Pro zic că poţi ezita să faci upgrade-ul sau să treci doar la 15 Pro Max, dacă îţi trebuie musai zoom. Cred că la 16 Pro vedem inovaţie reală.
iPhone 15 Pro, prețuri actualizate: