Strategia Vodafone pentru 5G pune mare accent pe indoor deocamdată; Am discutat cu CTO Vodafone, Ioan Cătălin Buliga

1.359 ori
<b>Strategia Vodafone pentru 5G pune mare accent pe indoor deocamdată; Am discutat cu CTO Vodafone, Ioan Cătălin Buliga</b>După ce am testat şi răs-testat reţeaua 5G a celor de la Orange am primit multe comentarii pe YouTube şi pe Facebook care ne rugau să o testăm şi pe cea Vodafone sau cea RCS & RDS. Întâmplarea face să avem în teste un Samsung Galaxy Note 10+ 5G cu un SIM

După ce am testat şi răs-testat reţeaua 5G a celor de la Orange am primit multe comentarii pe YouTube şi pe Facebook care ne rugau să o testăm şi pe cea Vodafone sau cea RCS & RDS. Întâmplarea face să avem în teste un Samsung Galaxy Note 10+ 5G cu un SIM 5G Vodafone, aşa că l-am pus la treabă. La un periplu prin zonele centrale din Bucureşti nu am avut vitezele pe care le aşteptam, cantonându-ne la 200 Mbps la download. Nu am înţeles dacă facem noi ceva greşit, dacă e de la SIM sau telefon, aşa că am stat de vorbă cu CTO Vodafone, Ioan Cătălin Buliga, în cadrul unei discuţii amicale la petrecerea de Crăciun a companiei.

Am mai discutat şi cu alţi oficiali, precum CEO Vodafone România, Murielle Lorilloux, care tocmai venea de la o întâlnire importantă cu oficiali de la noi. Nu sunt genul de jurnalist care să dezvăluie informaţii spuse off the record la o cină amicală. Pot totuşi să dezvălui ce am aflat din strategia Vodafone pentru 5G şi cum sună viitorul în această zonă, din informațiile furnizate de Dl. Cătălin Buliga. 

În primul rând i-am arătat domnului Buliga vitezele atinse de mine în rețeaua Vodafone cu Note 10+ 5G (< 200 Mbps download), iar dânsul mi-a explicat că pentru început Vodafone se diferenţiază de concurenţă axându-se pe indoor, nu outdoor.

A nu se înţelege greşit, au şi 5G la exterior, dar din experiența avută cu S10 5G și Note 10 G, concurența pare a avea deocamdată o acoperire mai mare. Pe de altă parte la indoor veţi găsi viteze 5G cu acoperire pe spaţii de 600 de metri pătraţi (aproximativ) în marile centre unde există și magazine Vodafone (conform oficialului Vodafone). E valabil pentru magazinele din Bucureşti: cel de pe Ştefan Cel Mare, Unirea, Moşilor, Băneasa Shopping City, Promenada şi de 24 de ore şi Iris Mall, adică fix lângă locuinţa mea, aproape de Auchan Titan.

Lista completa a locatiilor in care Vodafone are deja 5G indoor:

  • In Bucuresti: magazinele Vodafone din Stefan cel Mare, Unirii, Baneasa Mall, Parte din GlobalWorth Tower, Iris Mall Vitan si magazinul Vodafone de pe Mosilor;
  • In Cluj: magazinul Vodafone din centrul vechi;
  • In Constanta: magazinul Vodafone din Mall;
  • In Ploiesti: magazinul Vodafone din Piata Victoriei, bloc Unirea.

„Vodafone este primul și singurul operator din Romania care a adus semnal 5G Indoor, prin soluții inovatoare, și pe care utilizatorii care au un telefon compatibil 5G îl pot experimenta în locațiile menționate mai sus.”

Operatorul vrea să implementeze hub-uri 5G în aceste locuri, oferind o arie de acoperire vastă la interior. E o abordare non-Standalone 5G, una făcută cu cap dacă ne uităm la problemele din zona hardware. În contrapartidă, abordarea standalone ar putea să ne dea înapoi şi cu 4-5 ani la 5G, pentru că ea presupune upgrade-ul reţelei 4G deja existente la 5G. Reţeaua existenta 4G e realizată de Huawei în bună parte şi ar trebui "demontată", dacă vor exista influențe din politic. O muncă de Sisif, care ar plasa 5G in 2024-2025.

Dacă alegi abordarea Vodafone, cea non-Standalone, ai celule 5G pentru semnal şi transfer de informaţie, doar că trebuie să investeşti mai mult şi să pui mai multe astfel de stații pentru acoperire. Vodafone a pariat pe indoor pentru că vrea ca lumea să experimenteze 5G-ul când cumpără telefonul 5G din magazin şi 2: vrea să ajute cu acoperire/semnal/viteză la evenimente. Au oferit asta la Bucharest Gaming Week la Casa Poporului (Supernet 5G într-o zona dedicata mare pentru gameri) şi pe viitor vor acoperi malluri, săli de concerte, evenimente şi incinte mari.

Din start un 5G solid la interior e mai mult decât ce poate oferi un WiFi-ul gratuit, slab şi prost din mall-uri spre exemplu. Mă gândesc că asta înseamnă că vom vedea şi implementare la metrou cât de curând, principiul fiind tot de indoor. Din nou, a nu se înţelege că Vodafone nu vrea să ofere şi la exterior aşa ceva, dar aici se aşteaptă licitaţii de spectru. Știm în acest caz de amânarea până în martie, poate chiar iunie şi lucrurile nu sunt clare din cauza Huawei în principal. Incertitudinea domină.

Eu am testat Vodafone afară şi am prins 200 Mbps, dar la interior pe conexiune 5G la Iris Mall Auchan Titan am prins 315 Mbps. Vestea bună e că am ajuns la 65.8 Mbps la upload, peste cei 37.7 Mbps obținuți de noi într-o rețea concurentă. 

Ce am remarcat la oamenii de la Vodafone e o dorinţă de evoluţie, de a trece peste impedimentele politice şi ego-urile marilor naţii şi a oferi tehnologia nouă şi accesibilă, publicului.

Personal cred că EURO 2020 va fi un mare test pentru ei şi o ocazie să îşi etaleze priceperea şi eficacitatea, când vom găzdui meciuri şi vom avea turişti cu telefoane 5G aici.  Am înţeles că urmează implementarea de 5G şi la magazinul Vodafone din Plaza Mall şi la unele din Timişoara, dar şi alte localităţi.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×