Apple iPhone 13 Pro: Cameră fiabilă, pe care te poţi baza zi de zi, dar inovație cu porţia

5.332 ori
<b>Apple iPhone 13 Pro: Cameră fiabilă, pe care te poţi baza zi de zi, dar inovație cu porţia</b>Apple iPhone 13 Pro are aceeaşi cameră ca şi Apple iPhone 13 Pro Max, nu mai sunt discrepanţe între versiuni cum au fost la ediţia iPhone 12. În acel caz iPhone 12 Pro Max plusa cu stabilizare Sensor Shift, care nu există pe 12 Pro. Să vedem cum stă

Apple iPhone 13 Pro are aceeaşi cameră ca şi Apple iPhone 13 Pro Max, nu mai sunt discrepanţe între versiuni cum au fost la ediţia iPhone 12. În acel caz iPhone 12 Pro Max plusa cu stabilizare Sensor Shift, care nu există pe 12 Pro. Să vedem cum stă iPhone 13 Pro...

Începem cu camera frontală de 12 MP, cu lungime focală de 23 mm şi deschidere F/2.2. Nu are autofocalizare şi vine cu senzor 3D util pentru Bokeh şi Face ID. În spate găsim o cameră triplă cu un modul uriaş, care integrează lentile generoase. Camera principală are 12 megapixeli, pixeli mari, de 1.9 microni, Dual Pixel PDAF, dar şi stabilizare optică şi tehnologie Sensor Shift, plus deschidere F/1.5.

Video-review Apple iPhone 13 Pro, secțiunea Cameră

Apoi avem o cameră telephoto de 12 megapixeli, cu zoom optic 3X, deschidere F/2.8 şi stabilizare optică. În cele din urmă primim şi o cameră de 12 MP ultrawide, cu autofocalizare, care ar trebui să ajute la captura Macro. Are deschidere F/1.8, în condiţiile în care predecesorul avea F/2.4. Completăm ansamblul cu un senzor LiDAR, care ajută la autofocalizare mai rapidă, mai ales în condiţii low light, dar şi crearea unei hărţi de adâncime a imaginii. 

Ce e nou?

Că noutăţi la generaţia iPhone 13 avem profilurile de culoare, aşa că putem face trecerea între profiluri reglabile: Standard, Rich Contrast, Vibrant, Warm şi Cool, fiecare cu reglaje de tonalitate şi culoare, cu sliderele aferente. O altă noutate este modul Macro, care se activează automat şi în cele mai inoportune momente, până ce Apple a rezolvat asta cu un update cu mod manual Macro în 2022. Apare şi modul Cinematic, care e pe bază de filmare cu fundal blurat şi cu posibilitatea de a refocaliza oriunde în cadru după realizarea filmării. 

Zoom-ul digital merge până la 15X, iar filmarea 4K se poate realiza în 24 FPS, 30 FPS, 60 FPS. Avem şi Smart HDR4, Night Mode evoluat, Portrait nocturn mai reuşit, dar şi ProRes, adică un soi de RAW pentru video, cu extra date pentru editorii video. Să trecem acum şi la galeria foto.

Fotografiile au fost realizate într-o zi destul de senină de început de octombrie, după amiază. Mi se pare că acest iPhone a prins culori realiste şi a redat perfect ce am perceput cu ochiul liber. Mi se pare totuşi că pe camera ultrawide nuanţele sunt puţin mai reci. Am şi o uşoară senzaţie că aceste capturi sunt un pic subexpuse faţă de rivali, iar contrastul e mai intens. 

Ca de obicei la iPhone rata de FAIL tinde spre zero, nu o să ai poze ratate. Mă rog, în afară de Macro când era setat pe Auto şi avea acele ezitări. Personal sunt impresionat de zoom şi nu doar la zoom optic 3X, ci chiar şi pe la 5X. Nici cel digital nu e rău, chiar şi la 7X. Fotografiile cu acel camion de jucărie roşu-albastru sunt elocvente în această privinţă, dar păstraţi totuşi în minte faptul că aici vedem un comportament ce ar fi lăudat pe Android acum 3 ani. Dynamic range-ul e destul de larg, dar parcă nu aşa larg ca la un Galaxy S21 Ultra totuşi sau un Huawei Mate 40 Pro chiar.

Nuanţele de verde şi roşu, care în general provoacă probleme multor telefoane nu au provocat necazuri aici. Selfie-urile sunt oneste, asta pot să zic şi apreciez detaliile, culorile, focalizarea. Îmi place textura feței, se văd şi porii, dar simt cam reci nuanţele de aici. Claritatea ochilor şi expresivitatea lor e de apreciat.

Numai de bine şi despre acele fotografii landscape cu vegetaţia din parc, cu multiple tonalităţi de verde şi detalii suficiente. În această succesiune de cadre am încercat şi noile profiluri de culoare, dovedind utilitatea lor. Trandafirii arată satisfăcător la colorit şi focalizare, dat şi detalii, nu sunt arşi sau exageraţi coloristic în vreun fel.

Apple iPhone 13 Pro

Chiar şi cadrele cu soarele în faţă au ieşit bine şi cerul arată spectaculos în ele. 

Mărturisesc că am avut nişte ezitări când am privit primele selfie-uri, dar a doua galerie, cea în care soarele îmi pică pe fata e cu adevărat next level. Observați jumătatea feței pe care pică lumina şi cea umbrită, ce bine sunt redate. La fel şi uşoară estompare a cadrului. Apple cam de la iPhone X încoace sta foarte bine la decuparea subiectului la captura Bokeh. Nu se dezminte nici aici, indiferent ce setări alegi pentru decupaje tip Natural Light, Studio Light şi altele. 

Jucăriile capturate la umbra afişează un albastru plăcut şi mă refer la acea maşinuţă albastră, dar şi la motocicletă galbenă. Aici am încercat şi nişte closeup-uri şi Macro-uri, dar nu aş zice că sunt chiar de succes, nu în această situaţie. Apreciez detaliile de uzură la nivelul jucăriilor, dar am făcut mult prea multe tentative de Macro cu acea castană pentru a fi impresionat.

Avem şi peisaje superbe cu lacul şi podul peste lac şi cumva şi o focalizare foarte reuşită pe ghinda metalică de pe gardul de lângă lac. Încheiem galeria de pe timp de zi cu păuni viu coloraţi, cu un albastru savuros pe toate cele 3 camere. Avem şi un bolid BMW excelent redat, dar şi un graffiti impresionant la Titan, chiar dacă un pic mai alb decât mi-l aminteam. 

Ca de obicei iPhone 13 Pro se comportă ca un iPhone tipic: activezi cameră, faci poză, eşti mulţumit de rezultat. Face totuşi compromis faţă de rivali la zoom şi Macro aş spune şi culorile parcă sunt ceva mai reci, dar asta se rezolvă cu profilurile de culoare. 

Pentru captura foto nocturnă ne mutăm la Timişoara, dar facem o scurtă oprire prin casă, pentru fotografii indoor. Culorile sunt satisfăcătoare, iar blana pisicii şi covorul miţos pe care doarme arată fabulos, o îmbinare de texturi unde trebuie să aplaudăm AI-ul. Avem şi peşti multicolori în acvariu, care arată fabulos, că de wallpaper şi par puşi pe gânduri prin sticla acvariului. Dacă umblăm totuşi la zoom rezultatele nu mai sunt aşa impresionante. 

Dar să trecem şi afară. Captură ultrawide e ceva mai întunecată decât cea cu camera principală şi văd şi ceva zgomot în ungherele mai slab iluminate. A ieşit binişor şi Luna, mă rog nu ca la Galaxy S21 Ultra sau Huawei-uri, dar totuşi vizibil şi fără un halou exagerat de mare. În mod bizar am văzut şi destule cadre în care lămpile stradale au generat totuşi halouri prea mari, mai ales cele ultrawide. 

Cred că dintre toate marile flagshipuri din 2021, acesta are cea mai mare diferenţă între camera principală şi cea ultrawide la calitatea capturii nocturne. Remarc şi că problemele cu lămpile stradale apar doar la distanţă, nu şi la 2-3 metri. Camera capturează suficientă lumină, nu am simţit presiunea unui Night Mode, care apropo e automat aici la bază, dar poate fi şi reglat la nivelul secundelor de captură Fotografiile Catenă arata de 10 din 10 şi remarcaţi şi detaliile gazonului din Piaţa Unirii din Timişoara.

Atenţie şi la focalizarea pe statuia de la fântână, mai ales că lucrăm cu cadre nocturne. E prima oară când văd obiectul aşa bine definit şi chiar cu puciu pe capul statuii. Detaliile arhitecturale arată bine, nimic de obiectat aici. Va fi un telefon apreciat de globetrotteri. 

În ce priveşte filmarea, cred că e suficient să văd zic că avem deja hands on-uri, unboxing-uri şi video-uri MiStery Box filmate cu acest telefon. Şi rezultatele arata mai bine decât filmările cu camera noastră video Sony specializată. Stabilizarea e perfectă, detaliile sunt doldora, nuanţele sunt bine calibrate, subiecţii în mişcare nu provoacă pierderi de focalizare. Zoom-ul ce e drept e sub rivalii cu Android.

Filmarea cinematică e totuşi dezamăgitoare, clar sub ce poate face Samsung cu Portrait Video, dar şi mult sub Bokeh Flare de la OPPO Reno 6 Pro 5G. Partea bună la acest tip de filmare e că poţi muta unde vrei tu punctul de focalizarea după ce ai terminat de filmat, direct din galerie. Testul de stabilizare s-a soldat cu trepidaţii minime (dar existente), în vreme ce detaliile şi claritatea au fost satisfăcătoare. 

Aici vorbesc despre mersul printre copaci cu acel câine ce apare din dreapta. Captură video Cinematica cu statuia a ieşit ceva mai convingător, fiind realizată cu camera din spate, cu mai puţine ezitări la modul Cinematic. 

Filmarea selfie clasică ne-a adus şi acel izvor de soare şi nu cred că mă înşel prea tare când spun că şi în cele mai dure condiţii de soare ce bătea direct din spatele meu rezultatele sunt fantastice. Chiar şi la trecerea de la soare la umbra avem parte de o captură care ar face orice vlogger mândru, mulţumit şi să livreze mesajul dorit.

Culorile sunt satisfăcătoare pentru jucăriile din parc, dar uneori la gazon văd nişte expunere în plus. Roşul e mai degrabă cuminte şi culorile parcă nu mai sunt aşa reci ca la poze.Microfoanele sunt foarte capabile, chiar şi în condiţii de vânt intens şi am prins perfect ambianta din parc şi cuvintele rostite de cei din proximitate. 

Testul de focalizare a fost trecut binişor, doar că "alunecare" între focalizarea de aproape şi departe da senzaţia de uşoară lentoare faţă de Samsung-uri.

Avem şi video cu păuni care îşi fac toaletă, în culori plăcute, dar şi o panoramare pe jucării roşii cu 3 nuanţe principale de roşu în cadru excelent "feliate" din spectrul de culori. 

Al doilea test de stabilizare a implicat urcarea unor scări şi aici nu prea am văzut trepidatii, zero pierdere de focalizare, iar claritatea a rămas mereu de 10 din 10. 

Păcat că nu avem şi filmare 8K...

Filmarea nocturnă din Timişoara produce câteva reflexii tipice, cu un galbe corect şi curat. Felinarele sunt bine conturate, am panoramat rapid şi fără ghosting, iar nuanţele obiectelor arată bine. Microfonul a prins fiecare sunet din proximitate şi am alternat focalizarea perfect de această dată. 

În afară de captură cinematica poţi face treaba la nivel PRO cu iPhone 13 Pro la filmare, la modul să produci bani pentru un job de creator de conţinut cu el. 

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202

Explorăm imprimantele HP la sediul din Pipera; Detalii despre modelele pentru 2023-2024

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×