Camerele lui Samsung Galaxy S7, Huawei P9 și Xiaomi Mi 5 comparate minuțios de Mobilissimo.ro!

4.836 ori
<b>Camerele lui Samsung Galaxy S7, Huawei P9 și Xiaomi Mi 5 comparate minuțios de Mobilissimo.ro!</b>Camerele lui Samsung Galaxy S7, Huawei P9 și Xiaomi Mi 5 comparate minuțios de Mobilissimo.ro!

Iată-ne cu o nouă secţiune Mobilissimo.ro, prima noastră comparaţie ultra detaliată de capturi foto şi video a 3 telefoane "hot" ale momentului. E vorba despre Samsung Galaxy S7, Huawei P9 şi Xiaomi Mi 5. În următoarele rânduri veţi afla cum stau ele la captura selfie, la prim planuri cu camera principală, la filmare 4K, la fotografii în plan îndepărtat şi multe, foarte multe altele. Terminalele au fost utilizate simultan prin amplasarea lor pe o tijă metalică, încastrate în cleme speciale şi fixate pe un trepied portabil. Enjoy!

Pentru a face mai uşoară orientarea în comparaţie, mostrele oferite de noi sunt mereu în această ordine: Samsung Galaxy S7 (stânga), Huawei P9 (centru), Xiaomi Mi 5 (dreapta).

Prim-plan flori

La testul de prim plan, Samsung Galaxy S7 ia tortul sau "takes the cake" cum zic americanii, prin avantajul detaliilor petalelor şi al culorilor realiste. Blurarea de fundal e "cât trebuie" şi pe locul 2 se află Huawei P9, care e foarte aproape de S7. Parcă el nu blureaza totuşi destul fundalul pentru a scoate în evidenţă prim planul şi textura florii nu impresionează la fel de mult. Captura e una de calitate totusi.

Xiaomi Mi 5 a greşit total culorile la această fotografiere şi deşi claritatea şi detaliile sunt bune, nuanţele de aici vin din altă lume. E ca şi cum vedem o salată de rucola şi o floare artificială peste.

Plan îndepărtat

La testul de plan îndepărtat, cele 3 telefoane au fost foarte apropiate şi trebuie să ai ochiul format sau de cârcotaş pentru a le separa. Am impresia că Samsung redă culorile cel mai realist şi e undeva la graniţa dintre "bate soarele prea puternic" şi "vârful copacilor e ars". E amuzant cum încearcă Xiaomi să redea acei copaci, care parcă sunt unitari la nivel de coroană şi practic nu le poţi separa frunzele.

Verdele redat de Mi 5 e nepământean şi artificial, în vreme ce şi P9 şi Galaxy S7 se descurcă excelent la culori, ele fiind realiste. Mi se pare puţin prea iluminat cadrul cu Huawei P9, în ideea modului în care se văd dalele de piatră din parc. Ele sunt prea scoase la lumină de telefonul Huawei şi au un contrast mult mai pronunţat pe Galaxy S7, care însă accentuează umbra în cazul copacilor din margini.

Uitaţi-vă şi la firele de iarbă pe S7 şi apoi pe Huawei P9 şi veţi vedea că S7 a prins ceva mai multe detalii acolo. Cerul arată totuşi de un albastru mai realist pe Huawei P9.  S7 e campion aici, dar nu cu mult peste P9.

Plan apropiat, mult verde

La captura de plan apropiat, cu multă culoare verde în cadru Samsung şi Huawei par a fi surprins diferit momentul zilei. Astfel, pe Galaxy S7 lumina e ca şi cum ar fi dimineaţă, ceea ce nu e cazul în vreme ce P9 surprinde o lumină de după amiază mai realistă, acela fiind momentul zilei când am realizat captura. Samsung albeşte prea mult acel tufiş mare, dar ca efect secundar pozitiv fiecare frunză iese în evidenţă.

Huawei are cel mai bine calibrat dynamic range şi iluminarea, deşi detaliile sunt de partea lui S7, florile albe de jos fiind o masă amorfă pe handsetul Huawei. Şi Xiaomi a calibrat binişor lumina, are şi claritatea OK, dar culorile nu sunt deloc realist randate şi avem un verde artificial aici. Ar câştiga P9 dacă sunteţi dispuşi să renunţaţi puţin la detalii în favorea iluminării corecte.

Selfie

Selfie-urile sunt importante în ziua de azi, pentru că ne gâdilă ego-ul şi ne permit să ne creăm avatarul ideal în această lume a lui Facebook, Instagram şi Twitter. După ce Xiaomi Mi 5 a fost codaş în câteva teste, iată-l în sfârşit adjudecând o rubrică. Telefonul companiei Xiaomi face un selfie foarte reuşit, cu o blurare excelentă a fundalului şi o claritate deosebită a subiectului fotografiat, adică subsemnatul.

Textura pielii şi bărbii e excelentă şi culorile parcă sunt mai realiste decât la camera principală a acestui telefon. Galaxy S7 oferă puţin din tot, adică nu blureaza fundalul, ci îl prezintă clar şi oferă şi culori şi o claritate bună a subiectului uman, deşi tenul parcă e cam artificial redat. Huawei P9 găseşte soluţia de mijloc între a blura fundalul şi a scoate în evidenţă prim planul şi se prezintă tot cu o captură de calitate, plus culori realiste.

În vreme ce S7 şi P9 ies la egalitate, cu o uşoară tendinţă de a arde imaginea la Samsung, Mi 5 câştigă clar şi am remarcat că imaginea e întoarsă pe orizontală aici, opţiune ce se reglează probabil din setări, dar default avem acest mod Flipped.

Culori

Cea mai mică diferenţă dintre cele 3 telefoane e la acest test de culoare. Aproape că diferenţele sunt insesizabile. Galaxy S7 a iluminat cel mai mult florile şi a prins un verde foarte deschis la frunze, dar ceva mai bine reglat la Huawei P9. Şi Xiaomi a stat bine aici, de această dată. Cele mai arătoase culori le are Huawei P9, la S7 parcă sunt prea aprinse, dar deloc rele şi Mi 5 e foarte aproape de celelalte două modele.

Graffiti

La testul cu grafitti pe zid Samsung Galaxy S7 a detaliat foarte bine desenul, cu look 3D, dar a şi ars partea de sus a imaginii. Totuşi S7 rămâne superior prin detalii şi claritate, în vreme ce P9 şi Mi 5 parcă adaugă o pâclă peste imagine, ca un soi de ceaţă şi e posibil să fi prins raze de soare în obiectiv de această dată, lucru vizibil prin efectul de curcubeu al pozei realizate cu Mi 5. Acolo culorile arată iarăşi ciudat şi artificial.

Cer și apă

Nu, acesta nu este un filtru sepia light pe Galaxy S7, aşa se vede captura unui lac într-o zi însorită. Huawei P9 "răceşte" imaginea într-un mod eficient şi deşi nu are detaliile lui S7 a calibrat mai bine culorile. Claritatea e excelentă. Xiaomi Mi 5 merge pe un verde artificial şi imaginea e şi mai răcită. Cerul are o nuanţă prea albicioasă pe Mi 5, prea galbenă pe S7 şi de un albastru realist pe P9, care câştigă bătălia.

Cer și sol

Acesta este un test al detaliilor cu siguranţă, în care Samsung Galaxy S7 a prins detalii în mod excelent şi vedem asta atât din acel scris "accesul interzis", cât şi prin textura steagurilor. Mi 5 are din nou culori nerealiste şi uitaţi-vă la separarea frunzelor din acele tufe din spatele steagurilor pe S7 şi apoi vedeţi cum ele arată ca un tot unitar pe Mi 5.

Mi se pare şi că Huawei P9 a adăugat un soi de filtru gălbui imaginii, iar de această dată Mi 5 a prins un cer OK iluminat. S7 locul întâi, Mi 5 pe 2 şi P9 pe 3.

Zoom

Testul de zoom este o etapă interesantă a acestei comparaţii, la care abia aşteptam să ajung. Am profitat de faptul că aveam în cătare acele steaguri din Parcul Carol şi am dat zoom in la maxim cu fiecare telefon. Galaxy S7 şi Xiaomi Mi 5 sunt la egalitate, etalând culori realiste, iar ducând la maxim zoomul pierdem şi din calitate inevitabil.

Parcă imaginea lui Mi 5 e un pic mai grainy, iar în schimb Huawei P9 merge pe un nivel de zoom mai mic, dar chiar şi când ajungem la maximul capacităţii sale calitatea rămâne foarte bună, lucru de apreciat de altfel. Ce rost are un zoom electronic exagerat dacă detaliile se pierd?

Panorama

Înainte de toate trebuie spus că puteţi savura panorama la rezoluţie maximă apăsând pe acel shortcut din colţul dreapta sus al ferestrei de vizualizare fotografii, lângă acel X. Aici avem un câştigător foarte clar, Galaxy S7 cu cea mai mare rezoluţie a panoramei şi capacitatea de a o captura la 360 de grade. Mai mult decât atât imaginea surprinsă este excelentă la iluminare, dar şi culorile sunt bune.

La Xiaomi Mi 5 se sesizează nişte blur, iar Huawei P9 nu are o rezoluţie prea ridicată şi aici apare blurul la distanţă, plus o curbare a imaginii, deci S7 câştigă.

Culori artificiale

Pentru că niciodată culorile din Mama Natură nu seamănă cu cele artificiale, am zis să vedem cum stăm şi cu textul şi imaginile imprimate. S7 introduce o suprasaturare şi un contrast extra, care face imaginea prea ţipătoare. E ciudat faptul că Huawei P9 iluminează mai bine imaginea, chiar dacă S7 are deschiderea mai bună. Şi Xiaomi Mi 5 are o imagine clară şi bine iluminată, surprinzând dacă avem în vedere cum deformează culorile în celelalte cadre.

Se pare că artificial cu artificial fac... culori naturale împreună. P9 câştiga bătălia aceasta.

Dynamic range 1

La testul de Dynamic Range am făcut fotografiile pe auto cu toate cele 3 telefoane şi am profitat de o expoziţie a Armatei Române pentru aceste cadre. Xiaomi Mi 5 a iluminat cel mai mult imaginea, prinzând cel mai clar detaliile obuzierului, iar Galaxy S7 a fost la celelalt capăt al spectrului, cu o imagine foarte întunecată, în care textura obuzierului se pierdea.

Huawei P9 reprezintă soluţia de mijloc între cele două cadre, oferind şi iluminare bună şi detalii OK. Şi fundalul e mai puţin ars în zona cerului faţă de Galaxy S7.

Dynamic range 2

Şi aici avem o situaţie de test de tip Dynamic Range. De această dată Samsung Galaxy S7 iese în evidenţă prin calitate şi deşi aş avea tendinţa să spun că imaginea e puţin suprasaturată, culorile şi iluminarea sunt excelente faţă de Xiaomi Mi 5. Ca de obicei la Samsung îşi spune cuvântul deschidere F/1.7, iar la culori stă cel mai bine P9, pentru că acel panou de lemn arată chiar a LEMN pe P9 şi a total altceva pe S7 şi Mi 5.

S7 ar câştiga teoretic bătălia, deşi imaginea arată de parcă cineva a umblat la meterul de expunere în mod greşit.

Decupaj

Am realizat şi un test de crop, unde se vede că Samsung a umblat la contrast din software. Detaliile cele mai bune, clare sunt cele ale capturii cu Xiaomi Mi 5, în vreme ce P9 prezintă o porţiune de imagine maron generică. La Galaxy S7 se văd şi deformările lemnului şi "inelele" care arată vârsta copacului, dar artificialitatea strică tot. La P9 se văd slab de tot frunzele verzi din fundal şi cam toată imaginea cropuită.

Câştigă Mi5.

Iluminat artistic, culori (low light)

Prima provocare a testului de noapte, a supus cele 3 telefoane la captură low light pe o lumină difuză albastră-mov, artistică să zicem, proiectată pe Teatrul Naţional. Aici Galaxy S7 stă de departe cel mai bine, la capitole precum claritate, iluminare şi culori. Huawei P9 prinde o nuanţă prea albăstrie şi steagul UE e neclar în zona centrală, în vreme ce Mi 5 prinde ambele steaguri foarte şterse şi foarte mult grain. P9 este clar peste Mi 5, numai dacă ne uităm cum e acel geam capturat.

S7 e campion aici

Iluminat artistic (low light)

La a doua probă low light toate 3 telefoanele au făcut faţă cu brio, deşi Mi 5 a prins imaginea puţin mişcată. Bătălia se dă mai degrabă între Samsung GalaXy S7, cu cea mai bună iluminare dintre cele 3, dar şi o nuanţă gălbuie în zonele laterale şi Huawei P9, care deşi are un cadru mai întunecat, a surprins mai bine detalii de fineţe, precum iluminarea roşie din spatele acelei clădiri vechi.

Duel strâns între S7 şi P9...

Low light exterior (ajutat de blitz)

Testul low light la exterior cu ajutor din partea blitzului pare să ofere o imagine exagerat de gălbuie pentru Galaxy S7, dar galbenă e şi captura cu Xiaomi Mi 5. Huawei P9 menţine culorile mai realiste, iar Mi 5 are avantajul texturilor mai bine prinse pentru marginile obiectelor. Mi 5 stă foarte bine şi la detalii. Bătălie strânsă între Mi 5 şi P9.

Low light la interior

Acesta este un test de captură foto low light la lumină artificială, de interior, în pasajul de la Universitate din Bucureşti. E incredibil cât de multă lumină prinde Galaxy S7 în plus faţă de rivali, mai ales de Huawei P9. Xiaomi Mi 5 înregistrează o uşoară blurare a imaginii, dar păstrează naturaleţea culorilor şi parcă la Huawei P9 există o mai bună claritate a imaginii totuşi.

S7 prin extra iluminare estompează anumite porţiuni din cadru. P9 ar fi teoretic câştigător, cu un 0.3 la expunere reglat mai spre lumină totuşi...

Fotografie close-up cu blitz

Îmi place foarte mult să fac fotografii prim plan/close up noaptea, cu blitz. De ce? Pentru că deseori rezultatele sunt spectaculoase şi neaşteptate. Samsung Galaxy S7 pare superior la prima vedere aici, luminând subiectul din prim plan fix cât trebuie şi păstrând nuanţele de culoare OK, deşi petalele par puţin arse. Huawei P9 parcă nici nu a pornit blitzul la maxim, dar apreciez textura gingaşă a petalelor.

Şi captura lui Xiaomi Mi 5 arată binişor, ca iluminare, dar nu a prins la fel de multe detalii precum S7. De apreciat totuşi naturaleţea capturii, fără a exagera cu iluminarea de blitz ca S7.

Selfie low light

Mă simt creepy când fac selfie noaptea şi puţin nesigur, pentru că oricând pot prinde pe cineva făcând o năzbâtie în spatele meu. Exact ca la selfie-ul pe timp de zi, Xiaomi Mi 5 câştigă bătălia aceasta fără probleme. Cu Galaxy S7 parcă faţa mea e făcută din ceară şi sunt la muzeul Madame Tussaud's, iar cu Huawei P9 parcă sunt Terminatorul cu un contrast uriaş între zonele feţei şi o textură nepământeană.

Cu Mi 5 sunt în sfârşit eu, doar eu, randat selfie shot.

Fotografie low light la mâncare

Captura Gourmet/ Food Shot sau cum vreţi să o numiţi e importantă pentru că nu există tester de telefoane şi posesor de cont de Instagram să nu fi pozat un burger, o pizza, un desert inedit sau un deliciu culinar de Master Chef. Ei bine, eu am pozat bătrânul Big Mac şi deşi la prima vedere e egalitate între cele 3, S7 are un mic avantaj.

În primul rând Xiaomi Mi 5 face plicul de ketchup roz în loc de roşu şi verdele salatei e artificial. Huawei P9 nu prinde acel gloss al sosului galben şi nici prea multe detalii, în vreme ce S7 are o iluminare peste rivali şi culori mai realiste.

Test video de zoom și ajustare a luminozității (umbră/lumină)

Iată-ne şi la testul de captură video, începând cu o probă de zoom, pe o zi însorită dar cu mult vânt. Aş spune că e un caz clasic de "riscul meseriei", astfel că Huawei P9 pierde cele mai puţine detalii, având şi cel mai scăzut nivel de zoom. Xiaomi Mi 5 ajunge la o imagine blurată la nivel maxim de zoom, iar Galaxy S7 e capabil să aducă o claritate excelentă la zoom maxim.

S7 nu a focalizat totuşi foarte bine în primă  fază şi ciupirea ecranului pentru zoom nu a fost chiar uşoară pe trepiedul nostru special. Mi s-a părut şi că zoomul lui P9 a fost destul de sacadat, în vreme ce al lui Mi 5 a fost foarte fluid, ca şi al lui S7. La trecerea de la umbră la lumină, P9 a avut cele mai naturale culori, în vreme ce S7 a luminat prea mult imaginea, iar Mi 5 a fost mai degrabă întunecat.

S7 a prins mai multe detalii decât P9 la această trecere. Fundalul sonor e asigurat de Huawei P9 aici şi deşi se aude vântul în microfon, calitatea acusticii e bună.

Test de stabilizare video

Testul de stabilizare e unul dintre cele mai importante la Mobilissimo.ro, iar aici din start aveau un avantaj Mi 5 şi S7, oferind stabilizare optică, în vreme ce P9 are doar digitală. S7 e de depaarte cel mai bun aici, oferind o filmare lină ca şi cum te-ai uita pe National Geographic. Mi 5 stabilizează şi el binişor, dar totuşi nu la fel ca S7 şi mai are ceva hurducături.

P9 nu face faţă presiunii, aparent. Fundalul sonor e asigurat în cazul acestui test de Galaxy S7, care a eliminat sunetul vântului excelent, chiar şi din mers într-o zonă descoperită, expusă la vânt.

Test video (panoramare)

La testul de panoramare Full HD la 30 FPS, Huawei P9 pare a filma cel mai bine, în vreme ce S7 pare a avea o imagine spălăcită. Mi 5 a echilibrat bine expunerea când am trecut într-o zonă mai puţin iluminată de soare. Claritate e de partea lui P9, care câştigă bătălia. Mi 5 are cea mai slabă captură audio, având un sunet prea electronic pentru binele său. La acest test, Mi 5 s-a ocupat de "sonorizare", cu un microfon cu sunet cam electronic şi ascuţit, din păcate.

Test video (selfie și audio)

Testul capturii video selfie e foarte important în ziua de azi, pentru că foarte multă lume imortalizează nunţi, botezuri sau pur şi simplu sunt imitatori de Bendeac şi vloggeri folosind camera frontală. Astfel am pus la treabă cele 3 telefoane vizate şi am filmat în Full HD cu camera selfie. Imaginea a arătat cel mai bine pe Huawei P9, când vine vorba de naturaleţea culorilor, textura tenului, părului şi fundalul.

Mi 5 a fost prea albicios şi cu fundal ars, S7 a fost mai pragmatic, dar P9 a înregistrat cele mai bune culori şi cea mai bună iluminare. Samsung Galaxy S7 pare a avea cel mai bun microfon, pentru că îi acordă vocii mele un extra bas, dar nici Huawei P9 nu se descurcă deloc rău, deci la microfon lupta e strânsă. În principiu câştiga P9.

Test video (trecere de la umbră la lumină)

Am realizat şi o trecere de la umbră la lumină, filmând cu cele 3 telefoane şi din start lucrurile nu au stat bine pentru S7. El a ars imaginea şi a făcut cerul aproape alb. Cel mai natural cer a fost la Huawei P9 în mod clar, iar Xiaomi Mi 5 a ars şi iarba, după ce a pornit la drum cu o culoare nenaturală. Şi Galaxy S7 a ars acea iarbă din imagine, deşi a oferit detalii mai bune la "firul ierbii" să zic aşa.

Câştigă P9 prin reglajul bun de culoare şi luminozitate.

Test video 4K cu Xiaomi Mi 5 în stânga și Galaxy S7 în dreapta


Nu puteam să vă lăsăm şi fără un test 4K, cea mai mare rezoluţie la care poate filma un telefon flagship în acest moment. E drept, nu şi Huawei P9, care se mulţumeşte cu Full HD. În fine, am filmat cu Xiaomi Mi 5 (stânga) şi Galaxy S7 (dreapta). Mi 5 albeşte prea mult imaginea şi are culori artificiale, în vreme ce S7 reglează mai bine luminozitatea şi culorile. Şi claritatea e de partea lui S7, iar Mi 5 pierde puţin din claritate şi focalizare când mişcăm camera.

Câştigă S7.

Test video low light I.

Am făcut şi un test de captură video low light, cu S7 triumfând clar când vine vorba de cantitatea de lumină capturată. Observaţi numai modul în care Hotelul Intercontinental e capturat de Xiaomi Mi 5 şi veţi vedea că acel model e pe locul 3. La P9 lipsesc totuşi detaliile lui S7 şi luminile stradale au o tentă portocalie şi nu galbenă.

Mi 5 afişează doar întuneric şi atât, în vreme ce Huawei P9 se descurcă rezonabil, încât se plasează pe 2, în spatele lui Samsung Galaxy S7, care face o treabă excelentă cu iluminarea, claritatea sau culorile. Observaţi că la P9 se distinge greu steagul UE albastru pe fundal albastru,iar la S7 se distinge foarte clar.

Test video low light II.

Aceasta este o filmare făcută în beznă totală, cu blitzul pornit la toate cele 3 telefoane. Blitzul extrem de puternic al lui Mi 5 face toată imaginea albicioasă, în vreme ce P9 e singurul care compensează suficient iluminarea reflectată de semnul de circulaţie încât să randeze cum trebuie acel semn de circulaţie roşu. Galaxy S7 iluminează cel mai bine mediul din jur şi la el putem vedea efectiv asfaltul de lângă acel semn al muncitorilor stradali, în vreme ce la P9 abia se vede.

Test de autofocalizare

Aici practic nu există dubiu. Samsung Galaxy S7 face auto focalizarea instant pe fundal şi prim plan, indiferent de viteza cu care mişcăm telefonul. Huawei P9 are nevoie de mult timp, cam 2-3 secunde pentru a focaliza cum trebuie în plan apropiat, în vreme ce în plan depărtat se descurcă bine, dar sub S7. Xiaomi Mi 5 e peste telefonul Huawei şi e cu o clipire mai lent decât Galaxy S7, oferind acea "unduire" a imaginii asociată refocalizării, care la S7 e atât de rapidă încât nici nu apare.

Se remarcă şi vocea electronică capturată de Mi 5, al cărui microfon dezamăgeşte iar. S7 îmi oferă cea mai bună voce.

Concluzii

A fost o bătălie foarte strânsă între 3 telefoane aflate pe buzele tuturor în ultimele luni. Trebuie spus că fiecare dintre cele 3 telefoane a reuşit să surclaseze celelalte două la cel puţin un test. Sunt şi câteva capitole la care avem dominanţi incontestabili, dar şi perdanţi fără şanse. Spre exemplu Xiaomi Mi 5 are cel mai slab microfon, asta e sigur, dar are şi cea mai bună cameră selfie, fără îndoială.

Samsung Galaxy S7 a reuşit de cele mai multe ori să fie peste rivali şi senzaţia este că el şi P9 au fost destul de des peste Mi 5. Deschiderea mai mare a camerei lui S7 este binecuvântare şi blestem, uneori capturând prea multă lumină şi arzând sau suprasaturând imaginea. P9 a fost mereu cu un tempo în spatele rivalilor când vine vorba de nivelul de detalii capturat, iar Mi 5 a avut mereu culori artificiale.

Dacă Galaxy S7 şi P9 au cam fost la egalitate ziua, modelul Samsung a recuperat punctaj în condiţii low light. Acestea ar fi concluziile noastre, înregistrate după o analiză de 2 săptămâni a sute şi sute de mostre realizate cu cele 3 telefoane. Vă aşteptăm şi pe voi cu opinii, revelaţii cu privire la testele de cameră şi opinii în rubrica de comentarii de mai jos.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×