Microsoft Lumia 950 XL: OS, UI, aplicaţii productive pentru pasionatul de Office, ancorate totuşi în trecut

1.761 ori
<b>Microsoft Lumia 950 XL: OS, UI, aplicaţii productive pentru pasionatul de Office, ancorate totuşi în trecut</b>Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM reprezintă câteva premiere la Mobilissimo.ro: primul contact cu un telefon comercial cu Windows 10 Mobile preinstalat şi ne-a adus şi primul contact cu Windows 10 Mobile Anniversary Update. Le vom diseca pe ambele în următo

Microsoft Lumia 950 XL reprezintă câteva premiere la Mobilissimo.ro: primul contact cu un telefon comercial cu Windows 10 Mobile preinstalat şi ne-a adus şi primul contact cu Windows 10 Mobile Anniversary Update. Le vom diseca pe ambele în următoarele rânduri, pe îndelete.

În primul rând Windows 10 Mobile aduce 3 mărimi de tile-uri pentru homescreen-ul sau, dar şi transparentă reglabilă pentru aceste tile-uri, astfel încât să vedem fotografia de fundal din spate. Putem accesa zona de Quick Settings cu un swipe parţial în jos, pentru a vedea doar toggle-urile, sau cu un swipe complet pentru a accesa şi notificările.

Microsoft Lumia 950 XL, interfata grafica

Mi se pare că zona de Setări e bine organizată, cel puţin la prima vedere, pentru că în realitate când cauţi anumite opţiuni trebuie să treci de 3-4 meniuri şi asta e neplăcut. Ca să nu mai vorbim că Windows 10 Mobile are cele mai lungi setup-uri dintre platformele mobile. Cu un swipe în stânga accesăm lista de aplicaţii, un "cârnat" uriaş pentru scrolling, organizat alfabetic şi având şi o bară de căutare la pachet.

De remarcat şi că dacă primim o notificare legată de o comunicare putem apăsa pe acel popup şi să dăm replica mesajului chiar din el. Telefonul se mişca ceva mai vioi după actualizarea la Windows 10 Mobile Anniversary Update, pentru că înainte se mai crampona de puţin lag. La ora actuală, interfaţa se simte învechită şi îmbătrânită, pentru că scheletul său de bază rămâne în continuare bazate pe tile-uri, asociate cu trecutul, cu anul 2010 sau 2011 şi suntem în 2016.

Continuum

În plus, un utilizator de servicii şi aplicaţii Google le va duce lipsa pe această platformă, unde nu avem nici urmă de aşa ceva. Continuum pare să fie încă în pruncia sa, funcţia permiţându-ne să ne conectăm la un dock special Display Dock pentru a putea aduce pe un monitor sau televizor experienta Office, Microsoft Edge sau playback video.

Display Dock

Putem conecta şi o tastatură şi mouse pentru a face editare Excel sau Word, dar aici începe şi se termină asemănarea cu un PC. Am testat şi scannerul de iris, marcat clar cu "beta" în paranteză, semn că nu e finalizat încă. Funcţionează destul de OK, dar clar mai lent decât cel de pe Galaxy Note 7, deşi Samsung a avut mai bine de jumătate de an timp să îmbunătăţească scannerul, de când Microsoft a lansat acest telefon.

Setup-ul în schimb nu a fost foarte lung. Trecem acum la Windows 10 Mobile Anniversary Update, care a sosit la începutul lunii august 2016 şi aduce câteva mici modificări OS-ului. În primul rând lockscreen-ul afişează acum shortcut către butonul de cameră în locul celui Back, iar aplicaţiile se încarcă mai rapid. Toate tile-urile se actualizează în acelaşi timp când facem scrolling.

Notificările au primit mai mult spaţiu şi avem acum şi conceptul de Chaseable Tiles, care ne duc direct spre conţinutul prezentat de tile şi nu în pagina sa Home, lucru reflectat în special de aplicaţiile de ştiri. Că nu funcţionează mereu, asta e partea a doua. Probabil cea mai importantă noutate e posibilitatea de sincronizare a notificărilor de pe telefon pe PC, astfel că vom vedea pe computer când avem un apel ratat, mail-uri, SMS-uri şi altele.

Cortana are acum un buton dedicat pentru recunoaştere de muzică sus, va putea seta remindere cu fotografii şi oferă şi direcţionare turn by turn cu ghidarea sa vocală, pe baza noii aplicaţii Maps. Primeşte şi o nouă animaţie, noi limbi străine ca portugheză sau spaniola şi oferă şi informaţii din aplicaţii third party. Microsoft Edge suporta acum gesturi swipe pentru acţiunile Back şi Forward, iar Word Flow funcţionează în bară de adrese.

Skype are un nou design, iar Windows Store are acum butoane şi iconuri mai mari. Wallet a ajuns la versiunea 2.0, iar SMS şi Skype au fost separate. Vorbim acum despre aplicaţii şi am numărat 44 preinstalate, deci avem bloatware. Sunt şi câteva interesante, ca Microsoft Health, ce aduna datele despre sănătate de la brăţări de fitness, sau Gadgets, care se conectează la orice device din jur cu Bluetooth sau WiFi.

Evident pachetul Office e la posturi şi m-am distrat şi cu boţii din Skype, inclusiv unul care joacă Blackjack sau unul care are rol de animal de companie.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×