Nokia 5: Camera se descurcă la culori şi claritate, la selfie nu prea

1.048 ori
<b>Nokia 5: Camera se descurcă la culori şi claritate, la selfie nu prea</b>Nokia 6 a fost un telefon destul de OK la capitolul cameră, poate mai pe felia sa decât Nokia 8, care a fost sub peisajul în care activă. Să vedem dacă Nokia 5 merge în siajul lui 6 sau lui 8. Reţeta pare chitita spre clasicism: 13 megapixeli în spate..

Nokia 6 a fost un telefon destul de OK la capitolul cameră, poate mai pe felia sa decât Nokia 8, care a fost sub peisajul în care activă. Să vedem dacă Nokia 5 merge în siajul lui 6 sau lui 8. Reţeta pare chitită spre clasicism: 13 megapixeli în spate, cu PDAF şi deschidere F/2.0, plus blitz dual tone, iar în fată avem o cameră de 8 MP, cu autofocalizare, deschidere F/2.0 şi unghi de captură de 84 de grade.

Interfaţa camerei este stoc şi standard, iar navigarea prin ea e puţin cam lentă. Nici realizarea capturilor nu e prea rapidă, iar focalizarea şi zoomul sunt rezonabile că viteza. Avem şi funcţie HDR şi câteva reglaje manuale. Umblăm la expunere, balans de alb, focalizare şi metering. Sărim direct la galeria foto realizată ziua, o zi de martie super însorită. Aceasta ne-a adus o claritate excelentă a capturilor foto, doar că HDR-ul a cam ars unele capturi.

Video-review Nokia 5, secțiunea cameră

Există şi mici gafe de focalizare peste care am dat uneori, cu neclarităţi la pachet. Prim planurile arată foarte bine, numai bune de postat pe Instagram. Culorile sunt cam aşa cum le vede ochiul, fără deformări prea mari, fără nuanţe nerealiste şi fără aberaţii optice. Textura obiectelor arata excelent, lemnul e lemn, plasticul plastic şi betonul e... aţi ghicit, beton.

Ici şi col apare vreo neclaritate, iar selfie-urile au şi ele ceva ceaţă în prima fază. Iluminarea şi culoarea tenului sunt OK totuşi la selfie. Capturile cu acele jucării colorate din parc sunt superbe, urcând peste nivelul lui Nokia 5, peste Nokia 6 şi spre Xperia XA chiar, sau Huawei P9 Lite şi P10 Lite. Panorama m-a surprins prin rezoluţie: 16.640 x 2816 pixeli. Sunt momente când Nokia 5 peste Nokia 6 şi chiar peste un Huawei Mate 10 Lite.

Se poate compara cu un LG Q6 şi Allview X4 Soul Infinity L. Pe timp de zi ne declarăm încântaţi deci, dar la selfie se mai putea umbla. În condiţii low light avem un zoom subţirel, care taie rău de tot din detaliile capturilor.

Surprinzător blitzul îşi face treaba bine, cu suficientă lumină pentru a face subiectul din centrul pozei clar. Parcă iese o imagine cam albă, dar măcar claritatea e de top. Halourile luminilor stradale sunt cam "ţepoase" şi "scămoşate", umflate peste măsura standard. Galbenul este viu pe timp de noapte, uneori puţin prea viu şi prea cald pentru a fi plăcut ochiului obişnuit să tot vadă poze făcute în aceeaşi zonă şi la aceeaşi oră.

Suntem pe filieră lui Huawei P9 Lite 2016 mai degrabă decât la un P9 Lite 2017. Pentru preţul plătit sunt OK compromisurile. La captura video lucrăm cu MP4, FUll HD, 30 FPS şi bitrate excelent, de 20 Mbps. Lucrurile sunt cam tremurate, microfonul e OK, culorile arate bine, calibrate în standardul sRGB, dar iarăşi tremurătura strica lucrătură. Zoomul culmea că nu e chiar rău şi la 2-3x distingi bine de tot detaliile.

Şi schimbarea de expunere se face eficient şi precis. Durează ceva să focalizezi cum trebuie când eşti în mişcare, deci asta poate fi cam neplăcut. Am filmat şi cu camera frontală, pentru că mă intrigă suportul pentru filmare Full HD frontală la aşa un telefon accesibil. Dacă arată OK fața mea, ei bine fundalul şi cerul sunt supraexpuse rău. Acceptabil pentru vlogging dacă eşti clasa a şaptea să zicem.

Nokia 5 filmează ca un LG Q6 sau Huawei Mate 10 Lite în zilele sale bune. E peste Allview X4 Soul Infinity L şi net peste Nokia 3 sau chinezăriile Uhans, Umi sau Leagoo. Nu e nici departe de un Moto G5S şi filmările sale.

Am filmat şi noaptea, cu nişte purici albaştri de toată frumuseţea. Şi aici imaginea tremură, dar microfonul este totuşi excelent. Refocalizarea e prezentă, din păcate, dar culorile şi iluminarea sunt în grafic. Parcă iarăşi, că la poze avem un galben prea viu, prea aprins, prea "icter". Zoomul nu e rău deloc şi claritatea a fost acceptabilă pentru un telefon de sub 800 de lei.

Păcat de acei purici, pentru că altfel primea un thumbs up.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×