Sony Xperia XA2: Camera care ştie ce vrea: 4K, selfie wide angle, dar şi ceva imperfecţiuni

1.296 ori
<b>Sony Xperia XA2: Camera care ştie ce vrea: 4K, selfie wide angle, dar şi ceva imperfecţiuni</b>Sony Xperia XA2 menţine promisiunea făcută mereu de seria Xperia XA şi anume "telefon midrange cu camera de flagship". Cel puţin că numărătoare a pixelilor e ce trebuie: 23 de megapixeli în spate şi 8 MP în faţă. Camera principală are senzor Exmor RS de..

Sony Xperia XA2 menţine promisiunea făcută mereu de seria Xperia XA şi anume "telefon midrange cu cameră de flagship". Cel puţin ca numărătoare a pixelilor e ce trebuie: 23 de megapixeli în spate şi 8 MP în faţă. Camera principală are senzor Exmor RS de 1/2.3 inch, auto focalizare hibrid, deschidere F/2.0, filmare 4K şi stabilizare Steadyshot.

Video-review Sony Xperia XA2, secțiunea cameră

Avem şi bliţ LED, iar camera frontală vine cu obiectiv de 120 de grade, senzor Exmor R, deschidere F/2.4 şi stabilizare Steadyshot. Trecând la interfaţă şi la experienţa camerei, aplicaţia Camera porneşte rapid, focalizarea e şi ea rapidă, iar captura foto e cam lentă. Deh, trebuie mişcaţi toţi megapixelii ăia... Interfaţa camerei e tipică Xperia UI, neschimbată.

Avem un mod Auto, un mod Manual, cu reglaje de balans de alb, expunere, ISO, shutter şi focalizare. Există şi funcţii AR, reglaje de rezoluţie, culoare şi luminozitate. Trecem şi la galeria foto realizată pe timp de zi, cu o claritate excelentă, detalii ample şi un soare foarte puternic, care de obicei ne arde fotografiile. Nuanţele de roşu m-au impresionat plăcut aici.

Claritatea a fost perfectă, cu adevărat de flagship şi am prins o sumedenie de detalii, inclusiv în camera selfie cu setarea wide angle ceva mai panoramică. Eventualele arsuri de imagine sunt rezolvate de HDR, din fericire. Chiar dacă am tot lăudat detaliile la capturi landscape şi altele de gen, când porneşti zoomul din telefon o să fii cam dezamăgit, pentru că pierzi rapid claritate când treci de 2X.

Pe PC în schimb poţi da zoom cât vrei la un cadru de 23 MP şi o să fii mulţumit. Ceva focalizare ciudată pe fundal în selfie-uri mi-a rămas în minte, trebuie să recunosc, un defect avut şi de Xperia XA2 Ultra. Atunci când focalizează că lumea, camera frontală face totuşi fotografii bune, dar parcă nu avem acea claritate cristal de pe Xperia XZ1 şi XZ1 Compact.

Panorama e generoasă, la 21.312 x 3520 pixeli, iar când vine vorba de clasicele prim planuri cu flori şi obiecte, terminalul se cam chinuie să focalizeze cum trebuie. Când ne ies totuşi, ne cam ies! Şi ies bine. Ceva îmi spune că aceste camere cu rezoluţie mare de pe XA-uri erau acum 2-3 ani pe flagship-uri. Sunt momente când Xperia XA2 îi e superior lui Xperia XA2 Ultra prin constantă, dar mă simt nedrept pentru comparaţie, pentru că XA2 Ultra a prins o vreme cu zăpadă şi nori.

Saltul de la XA1 e cam cu 20%, acela arzând verdele şi neprinzând detalii aşa bune. Suntem în liga lui Nokia 7 Plus, Motorola Moto X4 şi Samsung Galaxy A8 (2018). Peste seria Huawei P Lite şi Mate Lite. Când am făcut fotografii la interior, marginile imaginilor au fost cam "moi", iar luminile au fost cam estompate sau umflate (la acel eveniment de lansare a televizoarelor Samsung QLED). Claritatea a fost OK totuşi în centrul cadrelor, dar zoomul nu prea a impresionat.

Vreau să revin la selfie, cu menţiunea că atunci când aveţi destulă lumină şi folosiţi opţiunea wide angle, veţi fi mulţumiţi de rezultate, dar la unghiul standard şi într-o zonă mai umbroasa lucrurile dezamăgesc. Păcat de focalizarea ciudată pe fundal uneori.

Trecem la captura foto nocturnă, unde "albastru" e cuvântul de ordine. Bliţul, când e activat face imaginea prea albă şi cam neclară, deci cumva nu se pupă cu fotografierea nocturnă. E prea mult blur, prea multă imagine albastră, halouri mari, totul e prea galben, deci vă daţi seama că nu suntem prea impresionaţi. Marginile sunt prea grainy, avem extra reflexii, dar detaliile şi culorile au rămas bune.

Primele 20 de cadre au fost cam neplăcute, dar ulterior s-au mai corectat lucrurile, cam cu un 30% şi capturile au devenit acceptabile. Suntem totuşi sub Moto X4 şi Galaxy A8 (2018), dar cumva peste Xperia XA1, care nu a impresionat deloc noaptea. Aş zice că la acest capitol telefonul e cam ca Huawei P10 Lite sau P9 Lite (2017).

Şi acum despre video! Am filmat în format MP4, la rezoluţie Full HD, frame rate de 30 FPS şi bitrate de 20 Mbps. Spre deosebire de fotografii, am avut impresia unor culori foarte vii, prea vii, arse de soare chiar. Din păcate şi zoomul e cam slab, dar claritatea e OK. Dar stai, am vorbit prea devreme. De fapt claritate e afectată de motion blur, atunci când am făcut panning la primele clipuri.

Schimbarea de expunere mi-a plăcut mult la 4K şi la fel mi-a plăcut cum au fost surprinse acele frunze plutind în aer. E unul din cazurile când putem spune lejer ca acest midranger filmează ca un flagship. Apar şi ceva probleme cu microfonul când vântul suflă, chiar dacă nu era prea puternic. Focalizarea e destul de OK în general, iar claritatea e de flagship de cele mai multe ori.

Clipul HDR mi s-a părut prea albicios şi se vedea asta chiar în vreme ce filmăm că expunea mult prea mult. Filmarea la 60 FPS m-a făcut să mă gândesc că am lăudat prea devreme focalizarea, pentru că a apărut şi ceva refocalizare. Ulterior s-au mai corectat culorile faţă de primele capturi, dar tot nu v-aş recomand să filmaţi flori colorate pe un soare torid. .

Stabilizarea e acceptabilă, nu chiar la nivel de Xperia XZ1 sau XZ2, dar bună pentru un midrange. M-oi fi plâns eu de imagini arse şi uneori şi culori, dar am evoluat mult faţă de Xperia XA1, care avea un verde ideal la filmare şi ardea şi mai rău imaginea. Iar filmarea 4K a fost perfectă pentru mine. Practic atuurile sunt aici stabilizarea, filmarea selfie şi filmarea 4K.

Filmarea selfie cu camera wide angle a fost perfectă, ideală, numai bună pentru vloggeri. Numai să reţineţi să alegeţi opţiunea wide angle, nu cea standard, care e cam grainy. Suntem peste Xperia XA1 şi XA cam cu un 20%. Captura low light e prea galbenă, prea neclară, focalizarea se cam pierde pe drum şi ştiu că nu o să vă placă să auziţi asta (fani Sony), dar sunt momente în care Full HD-ul arată că 720p sau chiar 480p.

Am avut parte de ceva flicker atunci când filmăm din mers şi o zonă albăstruie neplăcută, care apărea sus. Zoomul e iarăşi slab, focalizarea se pierde şi aş zice că lucrurile sunt ciudat de slabe aici, cumva mai întunecate decât am văzut şi la Xperia XA1 Ultra anul trecut. Rămânem cu filmarea selfie şi 4K-ul care nu dă greş.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Black Friday Direct:

*Cumpărând accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării de la retailer. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×