Ieri pe data de 2 iulie alături de alți redactori și jurnaliști am luat parte la evenimentul Orange România din județul Cluj, acolo unde avea să fie făcut un anunț important pentru întregul plan european. Conferința de presă a fost organizată în localitatea Florești, aceasta fiind aleasă fix datorită evoluției și dezvoltării sale din ultimii ani. Pe lângă oficiali Orange au fost prezenți la fața locului și partenerii operatorului, Samsung și Cisco.
(Liudmila Climoc, CEO Orange România)
Așa cum descoperiți încă din titlu, Orange alături de acești parteneri mai sus amintiți au realizat un test în condiții reale de utilizare a unei rețele 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix (Fixed Wireless Access-FWA). Totul se bazează pe o nouă arhitectură prin care terminalul fix 5G se va conecta prin intermediul undelor radio la o stație de bază 5G, utilizatorul având acces la internet prin Wi-Fi sau cablu cu performanțe similare unei conexiuni prin fibră folosind un router conectat la terminalul fix 5G.
(Hun LEE, președinte Samsung România)
De asemenea, trebuie menționat că stația de bază radio, componentă a rețelei de acces virtualizate se conectează prin intermediul rețelei de fibră optică la rețeaua Core virtualizată ce este instalată în centrul de date Orange. Această tehnologie nouă este inedită prin faptul că oferă clienților rezidențiali o experiență similară celei de fibră care este livrată cu ajutorul unei soluții wireless fixe.
5G FWA folosește semnal radio în unde milimetrice în banda de 26GHz pentru a oferi viteze de 1 Gbps în condiții rele de utilizare și pe distanțe de până la 1 km de stația de bază. În cadrul măsurătorilor realizate în timp real s-a obținut o viteză agregată de 3 Gbps pe o celulă 5G în downlink.
La fața locului am aflat și că testul se desfășoară în perioada 1 iunie - 16 iulie pe teritoriul comunei Florești din județul Cluj, test ce reprezintă o permieră la nivel european și un pas important pentru înțelegerea capabilităților tehnologiei 5G în contextul pieței europene.
Orange s-a remarcat pe piaţa din România ca pionier al inovaţiei în tehnologie, adusă mereu cu scopul de a oferi clienţilor cea mai bună experienţă de utilizare. Astăzi, tot alături de clienţi, facem un pas important şi testăm în premieră o rețea 5G. Este un test care ne aduce mai aproape de viitor, o oportunitate să înţelegem mai bine modul în care tehnologia se comportă în condiţii reale de utilizare, provocările care pot apărea în procesul de implementare a noilor tehnologii, precum şi avantajele pe care le poate aduce clienților noștri, rezidențiali sau business.
Un număr de 15 clienți Orange România au putut testa această nouă tehnologie chiar din confortul propriilor case, utilizatorii primind terminale 5G Samsung (amplasate alternativ atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirilor ce au trimis semnalul 5G către routerle Wi-Fi Cisco). Clienții au testat capacitatea rețelei prin task-uri simultane precum streaming 4K și cloud gaming, aceștia considerând drept avantaje ușurința procesului de instalare, stabilitatea, dar și performanța conexiunii wireless similară sau chiar superioară conexiunii prin fibră optică din prezent.
Soluția a fost testată și în cadrul magazinului Carrefour Market Florești, dar și în clădirea Primăriei Florești, iar mai sus aveți și declarația CEO-ului Orange România, Liudmila Climoc despre testele recent realizate. Încă o dată ni s-a confirmat că 5G va avea un debut comercial programat pentru 2020 pe plan local și că primele smartphone-uri cu modem 5G sunt așteptate chiar din 2019.
Noul standard de conectivitate va avea multiple implicări, de la cele care afectează utilizatorul de rând și până la domenii precum robotică, Internet of Things, sau Smart City.