Ce aşteptăm la Google I/O 2018: de la Android P la noul Google Home, Fuchsia OS şi Google Assistant actualizat

1.838 ori
<b>Ce aşteptăm la Google I/O 2018: de la Android P la noul Google Home, Fuchsia OS şi Google Assistant actualizat</b>Ne aflăm la aproximativ o zi distanță de startul conferinței Google I/O 2018, show ce va debuta cu un eveniment keynote programat pentru ora 20:00 (ora României) mâine pe data de 8 mai. Între timp aruncăm o privire asupra așteptărilor

Tocmai a început o săptămână şi o lună mare pentru dezvoltatorii din toată lumea. Dacă ai legătura cu lumea software-ului ai o lună de foc în faţă. A început Microsoft BUILD 2018, iar pe 8 mai începe Google I/O 2018. De asemenea peste 3 săptămâni ia startul WWDC 2018. Noi ne axăm azi pe evenimentul Google şi cu această ocazie aflaţi ce puteţi vedea acolo şi unde puteţi urmări totul.

Google I/O 2018

În fiecare an Google organizează o serie de conferinţe, workshop-uri şi lansări alături de dezvoltatori, sub numele de I/O. Comunitatea află detalii despre ce mişcă nou la nivel de software şi uneori şi de hardware. Unii pot încerca platforme noi în premieră, servicii şi produse în faza alpha şi beta şi dezvoltatorii aflați la început de drum pot prinde contracte grase.

În acest an I/O are loc între 8 mai şi 10 mai la Shoreline Amphitheatre în Mountain View California. Aveţi şi o aplicaţie dedicată evenimentului, atât pe iOS, cât şi pe Android, cu program, hartă şi toate detaliile aferente. Hai să vedem totuşi ce lansări şi prezentări aşteptam la eveniment:

Android P şi Material Design 2

Android P Developer Preview e disponibil deja de ceva vreme, dar tot nu avem o listă finală cu funcţiile noi din Android P şi nu avem nici numele său final. Noul OS mobil de la Google ar trebui să fie iarăşi un update incremental, cum a fost şi Oreo pentru Nougat de altfel. Mă simt că pe vremea Jelly Bean-urilor incrementale sincer să fiu. Cine are un terminal Pixel se joacă cu Android P încă din martie.

Android P

Schimbările se vor petrece la nivel cosmetic, odată cu Material Design 2.0, care schimbă limbajul vizual Google, cu butoane noi transparente, o grămadă de spaţiu alb şi contururi mai clare. Aţi remarcat probabil schmbari în ultima vreme la Gmail, Google Tasks şi Chrome care prefaţează aşa ceva. Totul e mai curat şi maoi rotunjit. Avem şi panouri noi de notificări şi Quick Settings, slider vertical de volum şi ceasul e mutat în colţul din stânga sus, în loc de dreapta.

Avem suport pentru decupaje în ecran şi noile aspecte. Vom vedea şi noi gesturi de swipe în stilul celor de pe iPhone X. Avem şi o nouă teorie legată de nume şi anume Android Popsicle.

Google Home

Se tot zvoneşte de vreo 2 săptămâni ca Google Home va primi o nouă variantă, una cu un soi de tabletă integrată sau mai bine zis ecran integrat. Va răspunde lui Amazon Echo Show şi boxei deştepte Facebook, care a fost amânată şi va pune la treabă platforma Google Smart Display.

Google Home

E gândită pentru sufragerie şi bucătărie această boxă, are evident Google Assistant în centru şi aparent echipa Nest stă în spatele său. Anul trecut Google Home primea Proactive Assistance, apelare hands free, suport Spotify, SoundCloud şi Deezer, toate la I/O.

Un nou dongle Android TV şi un nou Chromecast

Conform unei certificări FCC ar trebui să vedem în curând un nou gadget Android TV. De această dată nu mai este o consolă de jocuri sau vreun player precum cel eşuat de la ASUS. Ar fi un stick cu dotări de telefon midange şi suport 4K, un dongle HDMI. Ar trebui să aibă un procesor Amilogic, 2 GB RAM şi 8 GB stocare. Va veni cu Android 8.0 şi interfaţa Android TV.

Chromecast

Nu ştiu exact ce va aduce noul Chromecast şi bănuim că ar putea fi o versiune mai veche adusă la zi la capitolul hardware. Mai mult decât un Chromecast 4K şi HDR nu putem cere... cred. Eventual unul care să se conecteze direct la casca VR ar fi o idee bună.

Google Assistant

Google Assistant a debutat cu câţiva ani în urmă la I/O, ca urmaş pentru Google Now şi la fiecare ediţie I/O a devenit mai deştept. Anul trecut Sosea pe iOS cA aplicaţie de sine stătătoare şi se conecta şi la maşini de spălat şi electrocasnice. Primea şi un developer kit încât să ajungă compatibil cu şi mai multe terminale.

Google Assistant

În martie anul acesta se activau Routines, care vă permit să faceţi mai multe acţiuni cu o singură comandă. Printre îmbunătăţirile clasice mă aştept la extra limbi suportate, viteza crescută şi limbaj mai uman şi conversaţional

Android Things

Android Things este platfomra Internet of Things de la Google şi are 8 sesiuni dedicate la I/O. Google vrea să ne conecteze total, de la sonerie la căţelul robot şi de la msina de spălat la termostat, toate cu integrare Google Home şi conectate la telefon. Trebuie umblat la securitate totuşi, o mare problemă în ziua de azi.

Android Auto, Wear OS

Android Auto va deveni probabil mai deştept, mai proactiv pe partea de împiedicare a distragerii atenţiei şoferului şi probabil suportat pe mai multe vehicule. Probabil vedem şi noi terminale pentru consolele auto. Nouă interfaţa auto este optimizată pentru Google Maps, Assistant şi Play Store şi ia în calcul şi prezenţa 4G şi 5G în maşină pe viitor.

Android Auto

Wear OS are 4 ani în spate, mă rog se numea Android Wear în prima fază şi a fost redenumit recent Wear OS. Întreg proiectul mi se pare blocat, pentru că toate ceasurile noi au aceleaşi procesoare, RAM şi stocare de câţiva ani, fără progres.

Dintre noutățile Wear OS ştim doar un Dark Theme, suport Google Assistant cu sugesti inteligente, notificări şi partajare de contacte, Google Calendar, Keep, Laps, Google Fit, Google Camera şi Play Music, toate conectate la ceas. Ceasurile cu Wear OS se conectează lejer şi la telefoane cu Android şi cu iOS, fără probleme.

VR şi AR

Greu de crezut că Google Daydream are doar 2 ani vechime, iar platforma a prins la multe companii, chiar dacă headseturile lor nu sunt chiar uşor de găsit la noi în ţară. Posibil să vedem un nou headset Daydream View, deşi tocmai am avut unul lansat toamna trecută.La CES 2018 Google inaugura V180, un format pe jumătate din captura la 360 de grade şi o fotografie mai uşor de vizualizat.

Google VR

ARCore a primit un update însemnat în februarie şi peste 60 de aplicaţii pe baza sa erau în Play Store. Vom vedea noi aplicaţii educaţionale, jocuri AR şi unele softuri utile pentru viaţa de zi cu zi. Reţineţi că Google a încheiat Project Tango special pentru a se axa pe această nouă abordare.

Chrome OS

Şi Chrome OS ar trebui să primească o actualizare şi să vedem noi laptop-uri şi terminale educaţionale. Se discută despre integrarea suportului pentru aplicaţii Linux pe Chrome OS, poate şi ceva dual boot. În ultimele luni Chrome OS a ajuns şi pe o tabletă de la Acer şi am putea vedea mai multe modele de acest gen.

Google vrea să testeze şi diagonale mai mari si laptop-uri tot mai puternice. Deja un laptop Chrome OS nu mai e jucarie, cu aplicații Android din Play Store, Linux, dual boot și Chrome OS. 

Fuchsia OS

Fuchsia OS

Văzut deja de vreo 2-3 ani în scăpări, Fuchsia OS rămâne în continuare nu mister. Nu înțelegem care e scopul său, dacă va lua locul lui Android sau Chrome OS şi ce vrea Google cu această platformă curată şi aerisită. Zvonurile afirmă că este eterna unificare dintre Android şi Chrome OS, un hibrid între cele două, deşi nu pare să semene foarte clar cu vreuna dintre platforme.

Altele

YouTube va avea o sesiune dedicată, probabil cu debutul noului YouTube Music, care înlocuieşte şi Play Music. Posibil să vedem şi un nou Google Lens mai deştept şi rapid, plus noutăţi pe partea de machine learning pentru Google Photos. Poate vedem şi consola de jocuri Google Yeti bazată pe streaming în stil PlayStation Now.

Cine vrea să urmărească evenimentul va găsi un link aici, la timp pentru debutul keynote-ului. Discursul inaugural are loc pe 8 mai, la ora României 20:00. Aici e tot programul .

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×