Google I/O 2018: Google lansează Android P în fază beta, oferă detalii despre gesturi în stil iPhone X, alte funcţii noi

1.768 ori
<b>Google I/O 2018: Google lansează Android P în fază beta, oferă detalii despre gesturi în stil iPhone X, alte funcţii noi</b>În ultimele ore California a fost în fervoare, mii de programatori şi dezvoltatori convergând spre Mountain View pentru a participa la Google I/O 2018. Evident Android P a fost un subiect de discuţie şi cu ocazia evenimentului a debutat şi varianta să..

În ultimele ore California a fost în fervoare, mii de programatori şi dezvoltatori convergând spre Mountain View pentru a participa la Google I/O 2018. Evident Android P a fost un subiect de discuţie şi cu ocazia evenimentului a debutat şi varianta să beta. Ce e nou aflaţi mai jos.

Aveam un Developer Preview pentru Android P lansat acum 2 luni, dar acum ajungem la faza beta. Se pare că varianta finală ar urma să fie gata spre finalul verii. Cea mai mare modificare adusă noului OS este sistemul de navigare. Se pare că Google s-a inspirat din gesturile de pe iPhone X. Acum avem un buton Home în formă de pilulă şi un buton Back on demand, care apare pe ecran doar dacă e nevoie de el.

Android P

Un swipe în sus de la butonul pilula şi intraţi în modul Overview, în care aplicaţiile sunt prezentate sub formă de lista scrollabilă orizontal (stil iPhone X). Jos apar şi aplicaţii prezise pentru utilizare ulterioară. Cu încă un swipe în sus veţi accesa app drawer-ul. Practic modalitatea de vizualizare overview/multitasking a fost combinată cu app drawer-ul într-un fel.

Pare şi un mic pas în spate spre sistemul de "cards" dacă mă întrebaţi pe mine. Swipe-ul în sus e activi oriunde şi puteţi glisa "pilula" orizontal pentru a trece printre aplicaţiile Recents. Puteţi face şi smart text selection în mod Overview aşa încât să nu fie nevoie să intraţi în aplicaţie pentru a selecta text. O altă noutate este Adaptive Battery, care se bazează pe Machine Learning pentru a îşi da seama ce aplicaţii consuma mai mult şi care sunt cele cu probabilitatea mai mare de a fi folosite în orele următoare.

Android P, gesturi

Se prioritizează consumul de baterie pentru acele aplicaţii şi se împiedică alte aplicaţii să aibă acces la "cota" lor. Aparent se economiseşte cu 30% rata de activare de tip "CPU Wakeup" şi evident se câştigă autonomie. Machine Learning-ul e pus la treabă şi la luminozitatea automată. Adaptive Brightness-ul nu a excelat pe Android până acum, dar Google l-a făcut mai deştept, încât să reţină unde ai setat manual slider-ul şi să aplice o setare similară când vă aflaţi într-o anumită zonă de iluminare.

Google a mai umblat şi predictibilitatea aplicaţiilor pe care le veţi folosi. Acţiunile prezise sunt integrate în aplicaţii. Veţi vedea două sugestii sub rândul de "Suggested Apps". Uneori puteţi vedea un contact, alteori un playlist Spotify şi alte sugestii utile. Toate se obţin pe măsură ce terminalul învăţa de la voi. Îmi place că Google are grijă şi de dependenţa noastră de telefonul mobil, adunând date despre modul în care utilizăm telefonul.

Google I/O 2018: Google lansează Android P în fază beta, oferă detalii despre gesturi în stil iPhone X, alte funcţii noi

Pe viitor o să avem un Dashboard care ne arată cât timp am petrecut în anumite aplicaţii, de câte ori am pornit ecranul, câte clipuri am văzut pe YouTube şi altele de gen. Puteţi seta şi timere, încât să nu deveniţi prea prins de utilizarea telefonului. Mai este şi o funcţie nouă numită Shush, care face telefonul să intre în mod Do Not Disturb când îl întoarcem cu faţa în jos.

Android P Beta este deja disponibil, dar poate fi încercat doar pe modelele Pixel, Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro şi Vivo X21, dar şi Essential Phone şi OnePlus 6.

Google lansează Android P Beta (video):

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×