Următorul Windows ar putea fi de fapt un Linux?

3.923 ori
<b>Următorul Windows ar putea fi de fapt un Linux?</b>Un nou editorial poposește astăzi pe Mobilissimo, de această dată fiind vorba despre un material mai special în care luăm la puricat deciziile Microsoft din ultima perioadă, și aportul pe care Satya Nadella l-a adus asupra companiei în perioada de când

N-o să stau să vă plictisesc cu un lung șir de evenimente, lansări si evoluția istorică a companiei Microsoft și a platformei sale Windows. În schimb, însă, vreau să pointez puțin spre viitorul companiei, considerând acțiunile și deciziile din ultima perioadă luate de conducere.

Din 2014, de când Satya Nadella și-a lăsat scaunul de conducere din departamentul de Cloud & Enterprise, pentru a-l prelua pe cel de CEO, toată lumea a avut multe așteptări si speranțe de schimbare. Și schimbările nu au întarziat să apară.

Din punct de vedere al experientei de utilizare clasic/desktop, Windows 8/8.1 s-a dovedit un eșec în opinia celor mai mulți. La puțin timp după numirea lui a apărut Windows 8.1 Update 1, care cel puțin aducea înapoi măcar emblematicul buton al sistemului de operare. Nu spune nimeni că neapărat i se și datorează, dar e primul semn de orientare spre mai bine de când a preluat frâiele companiei, nu?

Windows 8

Cu experiența lui din vechiul post, unde a lucrat mai mulți ani, a ințeles aportul și importanța globalizării serviciilor prin soluții multi-platform. Astfel că a pornit mai multe proiecte în acestă direcție. Cele mai importante sunt Windows 10, dezvoltarea de aplicații Microsoft pentru plaforme mobile rivale, iOS și Android și punerea la dispoziție pentru developeri a toolurilor necesare pentru dezvoltatea de aplicații Universal. Hai să le luăm pe rând.

iPhone

Mai țineți minte ecranul din această imagine? Este home-screenul iPhone-ului lui Nadella de la una dintre conferințele Microsoft. El prezenta prin aceasta numărul foarte mare de aplicații dezvoltate de compania sa pentru iOS și desigur ca și în cazul Android lucrurile stau la fel. De altfel, dacă îmi aduc bine aminte, prima demonstrație a suitei de aplicații mobile Office a fost realizată pe iPad Pro.

Microsoft demonstrates Office on iPad Pro, giving the world one less reason to buy a Surface - The Verge, 9 sept. 2015

La acel keynote Apple, când am văzut cât de bine realizate sunt aplicațiile Office, atât eu cât și multi alții am avut o reacție exact ca cea explicată în titlul publicației de mai sus. Până la urmă, cu tot i7-le lui, Surface va ramane întotdeauna o tabletă, iar iPad.. ei bine iPad e iPad. Și cu suportul a astfel de aplicații și Apple Pen, ce rost mai are să-ți iei un Surface, nu? Evident mai sunt și alte aplicații „Pro” pentu iPad, cu care să-ți poți face micile ajustări din mers, în funcție de domeniu. De pildă, în domeniul în care activez eu, Autocadul e sfânt, iar grație Autocad 360 pot spune că dacă e chiar musai să mai trag o line, o pot face fără prea multe complicații de pe o tabletă de genul.

De o bună bucată de vreme, Microsoft are ințelegeri cu tot mai mulți producători Android astfel încât să-i determine într-un mod sau altul să lanseze gadgeturile lor cu aplicațiile made in Redmond. Pe lista a astfel de parteneri se numără Samsung și Huawei, care la ora actuală au cele mai mari vânzări. Dar lucrurile devin cu mult mai avanste cand punem în aceeași propoziție Microsoft și Cyanogen. În acest caz, asistentul virtual Cortana este implementat adânc în codul sursă al ROM-ului, astfel încât să aibe facilități depline ca pe un sistem Windows.

Cortana

Și acum, dacă tot vorbim de Cyanogen, să nu uităm că ambițioasa echipă de dezvoltatori are mare nevoie de capital financiar, iar la polul opus al disponibilităților se află creatorul lui Windows. Vă las pe voi să speculați mai departe pe tema asta. Ce este sigur, este că pe Windows 10 Mobile, sau pe bătrânul Windows Phone 8.1 nu sunt multe dintre aplicațiile dezvoltate pentru Android și iOS, iar unele dacă totuși există, sunt încă în fază de beta și parcă lăsate în paragină, să nu se spună că nu există.

În privința evoluției lui Visual Studio, toată stima. A evoluat într-atât de mult încât acum poți scrie aproape în orice limbaj dorești, e cu mult mai dotat decât înainte și poți scrie aplicații aproape și fără a știi programare, ceea ce e mare lucru. Mai mult decât atât, și de fapt tocmai asta era și ideea, aplicațiile pe care le scrii Universal, sunt adaptabile pentru orice fel de input și mărime de display.

Visual Studio

E mare lucru! Asta înseamnă că de pildă, poți scrie să zicem o aplicație pentru o agenție turistică ce cuprinde calendare, programări și mai stiu eu ce și să fie ușor de rulat și interacționat cu ea atât pe un Lumia / Windows 10 Mobile (nu că ar mai conta acum, dacă OS-ul tot e casat) cât și pe super ieftinele tablete de 8-10” sau pe PC cu Windows 10.

De fapt, pentru că „nebunia” Microsft să fie completă au și un tool cu care pot porta codul aplicațiilor de pe iOS și teoretic și Android în Universal Apps. Mă rog, se pare că nu e chiar foarte la indemână, din moment ce până la ora actuală singura echipa de dezvoltatori care a experimentat cu succes este King, care a realizat Candy Crush. Nu prea sunt chiar așa de multe de spus aici, până la urmă.

Windows 10

Windows 10! Marea întoarcere! Marea inovare! Marea schimbare! Cam așa a fost prezentat ultimul Windows. Eu aș pune accent doar pe „marea schimbare”. De ce? Pentru că începe sa semene tot mai mult a altceva decât a sistem de operare productiv, ci mai degrabă a ceva ce se vrea a fi cool. Un fel de MacOS dacă vreți. Știu că poate sună a blasfemie pentru unii, dar ascultați puțin ce am de spus și apoi aruncați cu pietre dacă vreți. Și am să fac referire la un singur aspect cheie: setări! Cele mai uzuale comenzi/setări au acum (de fapt încă de la Windows 8, dar ideea contează) o implementare de tip toggle, ceea ce nu e rău deloc.

Dar adevaratele setări de sistem sunt tot mai afundate și aparent inacesibile. Cel puțin așa susțin cei ce preferă să nu se obosească prea tare în fața unui calculator și care oricum sunt prea acomodați cu Windows 7. Asta ca să nu mai pomenesc că cel puțin la noi în țară, dar nu numai, sunt încă foarte mulți care încă folosesc bătrânul XP. Acum „OS-ul strâmbă din nas” dacă vrei o altă aplicație implicită decât cea standard și accesul către Control Panel (nu că nu ar mai exista) este înlocuit cu unul către vezi domne mai prietenosul Settings. Eu personal prefer întotdeauna să evit Settings ca să nu mă enervez, când sunt pe Windows (10).

Oh! Ați băgat de seamă că acum setarea rezoluției este ceva avansat?! Penibil.

Dar până la urmă, lăsând la o parte problemele scrise mai sus, de câteva luni (la nivel de lansare stabilă, finală, din august) există Windows 10 Anniversary Update a cărui cea mai mare relevanță o aduce înglobarea lui Bash în Windows. Da, acum dezvoltatorii hardcore pot scrie comenzi Linux într-un terminal exact ca pe Linux. Și toate astea grație unui proiect în colaborare cu Canonical.

Și acum iar las loc de speculație... Microsoft are Continuum, Canonincal are în dezvoltare Ubuntu Touch cu funcții și experiență de utilizare similară. Microsoft are bani, Canonical nu prea.

Windows 10 Devices

Windows 10 se dorește a fi acel OS care să ruleze pe orice (sau aproape oricare) hardware, de la sisteme desktop și laptopuri la servere, de la smartphone-uri la tabletele și pe device-uri IoT (HoloLens de pildă) sau Raspberry Pi și să nu uităm de Xbox. Asta una la mână. A doua la mână, mai mulți oficiali ai companiei au repetat afirmația că Windows 10 este ultima iterație majoră, și nu în sensul de „deocamdată ultima”, dar efectiv ultima. Conform declarațiilor vor sa meargă pe update-uri mai mici și mai dese, anual.

Și nu în ultimul rând, în materie de bucătărie internă, nu știu câți dintre voi ați avut curiozitatea să aflați, dar serverele lor pentru servicii cloud, și nu garantez, dar din câte știu și cele pentru Outlook/Exchange, rulează o distribuție Linux. Ciudat, nu? Din moment ce ei au în propria lor ogradă cel mai răspândit sistem de operare x86/x64.

Haideți să tragem concluziile:

După mine, dacă legăm toate aceste puncte între ele și privim cu atenție, putem presupune că Microsoft se pregătește de o schimbare radicală de când cu Nadella în frunte. Nu spune nimeni că nu mă pot înșela, dar eu zic că în următorii ani (depinde ei cât de repede vor și fi in stare) compania IT din Redmond va trece în randul producătorilor de distribuții Linux!

Recapitulare scurtă:

  1. Nadella are experiența din zona Clouding & Enterprise, ceea ce presupune că întelege foarte bine nevoia de globalizare și oferire a serviciilor multi-platform.
  2. Windows 10 se dorește a fi un OS care să ruleze pe orice platformă hardware. Singurul OS capabil de o astfel de deschidere este Linux. Cu care ei sunt deja familiarizați. Au introdus adânc în sistem Bash și îl folosesc deja de ceva vreme pe servere. Tot aici trebuie bine precizat că Microsoft și Canonical acum sunt parteneri la nivel oficial.
  3. Deschiderea spre oferirea de aplicații de bună calitate pentru iOS și Android; mult mai bună calitate decât pentru Windows 10 Mobile. Mai mult decât atât, au casat sistemul lor de operare mobil. În lumea Android, oferă până și un Launcher care chiar pare destul de reușit Arrow Launcher. Au pornit o strategie de convingere a producătorilor hardware Android să lansase produsele lor cu aplicații MS preinstalate (Office, Onedrive și Skype). Într-o și mai mare implicare le oferă celor de la Cyanogen Cortana într-o implemetare la nivel de kernel.
  4. Declaratii repetate că Windows 10 este ultima iteratie.
  5. Casarea lui Windows 10 Mobile și prea multa deschidere spre Android indică, în opinia mea, inevitabila trecere către cel din urmă sistem precizat. Prea multa apropiere de Linux la nivel desktop denotă că nu mai au decât un pas până ce trec complet în tabăra adversă; și au nevoie de asta dacă întradevăr vor să unifice experiența de utilizare multi-platform.

Vă puteți spune părerea atât în rubrica de comentarii, cât și pe forum, unde veti găsi o discuție deshisă pe această temă.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×