Palm Pre şi WebOS au împlinit 10 ani; Povestea tristă a unui Sistem de Operare prea avansat pentru vremea lui

2.459 ori
<b>Palm Pre şi WebOS au împlinit 10 ani; Povestea tristă a unui Sistem de Operare prea avansat pentru vremea lui</b>În ziua de azi se discută mult despre un posibil al treilea OS care se va naşte din lupta Huawei pentru supravieţuire. Ne-am obişnuit la o luptă în doi pe piaţa sistemelor de operare de mobil, între iOS şi Android

În ziua de azi se discută mult despre un posibil al treilea OS care se va naşte din lupta Huawei pentru supravieţuire. Ne-am obişnuit la o luptă în doi pe piaţa sistemelor de operare de mobil, între iOS şi Android. Cândva şi Windows Phone/Mobile conta, iar pentru un scurt moment a fost şi o mică revoluţie când a apărut webOS. În aceste zile se împlinesc 10 ani de la debutul telefonului Palm Pre, care venea cu webOS la bord şi uimea lumea.

webOS

În retrospectivă, noi cei din domeniul tech, considerăm conferinţa de prezentare a telefonului şi a lui WebOS la nivelul unui eveniment Apple cu Steve Jobs la timonă. În 2009, Jon Rubinstein, director Palm urca pe scenă pentru a prezenta noul smartphone. Oficialul a fost instrumental în dezvoltarea lui iMac şi iPod, deci a adus expertiza de la Apple în tabăra companiei care a făcut PDA-urile cool.

La Consumer Electronics Show 2009, Rubinstein arăta lumii Palm Pre, un smartphone compact şi elegant, care oferea o experienţă de navigare şi o interfaţă nemaivăzută. Foarte multe funcţii erau înaintea vremii lor, de la sistemul de cards pentru multitasking, până la o deschidere totală a sistemului. Porţiunea "web" din webOS nu e doar o unealtă de marketing.

Palm Pre

Platforma chiar avea aplicaţii scrise în HTML şi Javscript. Cine punea telefonul Palm Pre în Developer Mode putea să schimbe ce dorea în cod fără jailbreak, deblocare de bootloader sau alte nebunii. Schimbai nişte cod in fişiere HTML si gata. Chiar şi Android era un mediu mai închis decât acest webOS. Tot în 2009, Palm era primul producător de smartphone-uri care aducea un dock cu încărcare wireless pentru telefonul său. Apple nu poate face asta nici măcar în ziua de azi....

webOS

Revin la Palm Pre şi la webOS pentru a vă reaminti că avea navigare prin gesturi, iar cu un swipe în sus ajungeai la zona de multitasking pe bază de cards. Cu o jumătate de swipe activai dock-ul de aplicaţii cel mai des utilizate. Scurtătura pentru lansatorul de aplicații se afla tot acolo. Palm a pus o zonă tactilă sensibilă la gesturi sub ecran, completând funcţionalitatea sa.

Palm Pre avea şi un buton în prima sa generaţie, care îndeplinea aceeaşi funcţie ca gestul de swipe în sus. Are rost să mai spun că telefonul era mic, sexy, compact si plusa cu tastatură glisantă QWERTY care făcea din el un rival și pentru cei de la BlackBerry? Pe zona tactilă se complicau lucrurile şi cu o jumătate de swipe realizai acţiunea "Back", iar cu un swipe complet pe toată zona făceai trecerea între aplicaţii. În mod landscape un swipe însemna scrolling. Era chiar şi un "Meta tap" pentru copy şi paste.

Palm Pre

Foarte multe funcţii revoluţionare au fost furate ulterior de MeeGOiOS şi Android şi integrate ca atare. Nu ştiu dacă ştiaţi, dar webOS avea şi căutare universală, cu mult înaintea rivalilor săi. Puteai face căutări de conţinuturi, mailuri, contacte şi puteai chiar începe să scrii un mail sau Tweet din acea fereastră.

Avea şi notificări pe care puteai da swipe, se actualiza over the air acum 10 ani şi nu te stresa cu conexiunea la PC pe bază de cablu. Interfaţa sa se scala automat la diferite mărimi de ecran, dovadă stând tableta HP cu webOS de după achiziţia Palm, dar şi faptul că webOS e acum pe televizoarele LG. Marea realizare a lui webOS va rămâne pe vecie totuşi multitasking-ul cu cards.

Palm

Acum 10 ani majoritatea telefoanelor îţi arătau o grilă de iconuri dacă doreai să treci la altă aplicaţie. Palm Pre/webOS îţi afisau thumbnail-uri ale ecranelor complete din acele aplicaţii ce rulau în fundal. Apple şi Google au preluat în timp inovaţia şi a ajuns standard acum. Problema cu webOS e că organiza acele Cards nu după cele mai recent utilizate aplicaţii ci... spaţial.

Erau doar aplicaţii active şi nu ultimele folosite. Cam asta a însemnat să fii înaintea vremurilor şi apoi apoi să ajungi la faliment în doar un an, cu HP dând gratis tabletele webOS şi Palm fiind practic cumpărată de HP doar pentru a fi casate... webOS avea să treacă prin mai multe mâini şi să se oprească la LG, unde e acum bine văzut pe televizoarele companiei, tot pentru multitasking aerisit. 

Nu putem să nu ne întrebăm cum ar arăta multitasking-ul azi dacă nu exista Palm, sau unde ar fi fost acest sistem de operare dacă ar fi rămas pe mâinele celor care l-au dezvoltat..

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×