iOS 11 review: ce e nou, ce e diferit şi mai ales ce e special la release-ul 2017 al platformei mobile Apple (Video)

1.699 ori
<b>iOS 11 review: ce e nou, ce e diferit şi mai ales ce e special la release-ul 2017 al platformei mobile Apple (Video)</b>Astăzi este momentul oportun să vă prezentăm recenzia lui iOS 11, release-ul pe anul 2017 a celor de la Apple care ajunge pe smartphone-uri și tablete. Modelele iPhone 8, 8 Plus și iPhone X îl rulează din fabrică și vorbim aici despre o versiune care

Pe 19 septembrie Apple lansa iOS 11, pe care l-am văzut evoluând de-a lungul anului, trecând prin multiple versiuni beta. Era anunţat în iunie, la WWDC 2017 şi nu miza atât pe schimbări la nivel de design, cât pe mici şlefuiri şi perfecţionări aduse lui iOS 10. Totuşi două dintre elementele vitale din OS au fost schimbate: Control Center şi lockscreen-ul. Despre acestea şi multe altele aflaţi mai jos.

Trebuie spus că acest OS ocupă 1.89 GB, l-am testat pe iPhone 7 şi iPad Mini Retina şi rulează pe terminalele de la iPhone 5s în sus şi de la iPad Mini Retina în sus. Am selectat cele 30 de funcţii care mi s-au părut esenţiale, noi şi vitale şi le disecăm mai jos:

1. Noul Control Center

iOS 11

Adio zonă glisantă din porţiunea inferioară a ecranului! Acum avem pictograme ca nişte mici pilule, ocupând întreg ecranul şi oferind toggle-uri de activare şi dezactivare pentru opţiuni de conectivitate, slider pentru luminozitate şi shortcut-uri pentru lanternă şi altele de gen. Puteţi adăuga o sumedenie de shortcut-uri, ceea ce pe Android am numi "Quick Settings".

iOS 11

O veste bună e că aici am găsit şi funcţia Screen Recording, care realizează captură video de pe ecran. Item-urile plutitoare din Control Center suportă 3D Touch. O să-mi fie dor de vechiul Control Center şi o să îmi ia ceva să mă învăţ cu cel nou.

2. Design

iOS 11

Cei cu ochiul ager vor remarca faptul că în iOS 11 totul este mai bolduit ca font şi că avem headere în toate meniurile. Contururile sunt mai întunecate, iar unele iconuri şi-au pierdut marginile.

3. Lockscreen

iOS 11

Lockscreen-ul nu mai există aşa cum îl ştiam şi poate fi declanşat şi când terminalul nu e în standby. E la un swipe în jos distanţă şi a fost unificat cu Notification Center. E foarte bizară această decizie şi chiar nu îi înţeleg justificarea.

4. Siri

iOS 11

Celebrul asistent virtual de la Apple are acum un feedback vocal mai realist, parcă e şi ceva mai rapid. Foloseşte deep learning şi are informaţiile sincronizate pe toate terminalele voastre iOS sau Mac. A primit şi un nou icon, extra limbi pentru traducere şi vă urmăreşte ştirile citite, muzica ascultată, filmele şi cărţile, pentru a oferi informaţii contextuale.

5. File Manager

iOS 11

În sfârşit avem File Manager pe iOS, sub forma aplicaţiei Files. Vă permite să vizualizaţi şi deschideţi fişiere stocare pe iPhone şi iPad, dar şi în iCloud şi Dropbox. Aminteşte de Finder de pe Mac şi suportă tag-uri şi foldere "nested". Are şi secţiune Favorites.

6. Coduri QR

Camera poate scana acum automat coduri QR şi o face foarte rapid şi eficient.

7. Schimbări pe iPad

iOS 11

iPad-ul a primit acum o porţiune dock în zona inferioară a ecranului, acolo unde putem ţine shortcut-uri pentru aplicaţiile cele mai folosite. Le putem activa ţinându-le apăsate şi deschizându-le peste aplicaţiile folosite deja, în regim de multitasking. Puteţi ţine până la 13 aplicaţii în dock.

8. App Switcher nou pe iPad

iOS 11

iPad-ul a primit un nou App Switcher, similar cu Mission Control de pe Mac. Practic după apăsarea dublă a butonului Home vedeţi în full screen ferestrele aplicaţiilor deschise, plus Control Center, împreună pe acelaşi ecran, plus dock-ul.

9. Drag and Drop

Din păcate aici nu vă pot ajuta, pentru că iPad-ul meu Mini nu suportă această funcţie. O au totuşi iPad-urile cele mari, în special cele Pro. Ea permite să faceţi drag and drop cu fotografii şi text dintr-o fereastră în alta în mod split screen.

10. Quicktype

iOS 11

Una dintre funcţiile mele preferate, disponibilă doar pe iPad din păcate: cu un swipe în jos pe fiecare tastă activaţi un simbol sau o cifră, deci nu mai e nevoie de rând numeric sau activare a secţiunii de simboluri.

11. Screenshot-uri

iOS 11

Avem o nouă animaţie pentru screenshot-uri, dar şi o funcţie de Instant Markup, care ne permite să desenăm şi scriem de mână peste capturile de ecran. Putem folosi multiple peniţe, brush-uri, culori şi un selector al elementelor desenate. Avem şi gumă de şters, lupă şi putem chiar transforma în PDF ceea ce desenăm şi creăm.

12. Messages

iOS 11

iOS 10 a adus modificări uriaşe pentru fostul iMessage, actualul Messages. Acum avem suport pentru plăți Apple Pay direct din aplicaţie şi un mini app drawer sub fereastra de chat. Avem şi efecte noi, Echo şi Spotlight.

13. Notes

iOS 11

Pe iPad Pro primim Instant Notes şi Inline Drawing, utilizate cu Apple Pencil, iar pe celelalte terminale avem opţiunea de a scana documente folosind camera. Nu e orice scanare, pentru că aplicaţia e inteligentă şi ştie să scape de margini, de glare şi de înclinarea ciudată a documentului. Veţi putea crea tabele rapid în Notes, care recunoaşte şi scrisul de mână şi îl poate face căutabil.

14. Maps

Apple Maps include acum hărţi indoors, pentru mall-uri, aeroporturi, plus ghidaj pentru navigarea în benzi pe autostrăzi şi afişaj pentru limita de viteză.

15. Apple News

Apple News are acum un tab nou numit "Spotlight". În continuare nu îl foloseşte nimeni în România...

16. Apple Music

Zona Connect, care până acum era folosită pentru a intra în contact cu artiştii are acum rolul de a face pasionaţii de muzică şi de conturi Apple Music să socializeze între ei.

17. Camera

iOS 11

Camera a primit multiple noutăţi, precum posibilitatea de a alege un cadru dintre capturile asociate unui Live Photo. Acelaşi Live Photo are acum şi efecte activate cu un swipe în sus: Loop, Bounce şi Long Exposure. Veţi putea captura și un Live Photo în timpul unei convorbiri pe FaceTime. Şi în fundal se întâmplă lucruri interesante. Apple a făcut trecerea la codare HEVC/H.265 pentru video, cu compresie 2X.

De la JPEG am trecut la HEIF, deci şi fotografiile ocupă cu 50% mai puţin. Zona Memories a primit acum o funcţie care îi permite să detecteze animalele de casă, copiii şi activităţile când vă sugerează colecţii de amintiri. Apoi avem şi filtre/efecte noi şi un folder de GIF-uri creat automat.

18. Safari

iOS 11

Safari are acum o bară de adrese rotunjită la margini şi funcţie anti tracker pentru site-uri. Şiri învăţă din Safari, iar browser-ul are un scrolling mai lin pe iOS 11. Cine vizionează clipuri în acest browser o să remarce un UI video nou şi minimalist.

19. Health

Aplicaţia Health îşi sincronizează acum datele pe toate terminalele, astfel că puteţi afla glicemia de acum 2-3 luni, pulsul şi caloriile arse chiar dacă sunteţi pe iPad sau Mac şi ele au fost înregistrate pe iPhone.

20. Aplicaţia Home

Oferă acum suport pentru difuzoare.

21. AirPlay

Vine cu suport pentru multiroom şi multiple difuzoare, cu playback pe mai multe speakere.

22. Do Not Disturb în timpul condusului

23. Quicktype cu o singură mână

iOS 11

Ţineţi apăsat pe butonul shortcut pentru emoji-uri şi veţi declanşa opţiuni ale tastaturii. Acum puteţi să micşoraţi tastatura şi să o mutaţi spre marginea ecranului, pentru a scrie mai uşor cu o singură mână.

24. App Store

iOS 11

App Store a primit o schimbare radicală de design. Are acum o zonă Today, jocurile şi aplicaţiile au fost separate în secţiuni Apps şi Games, iar stilul aminteşte de Apple Music. Se pune mai mult accent pe fotografii, avem multe imagini în mişcare şi review-urile sunt scoase în faţă. Toate fotografiile sunt mari, fonturile bolduite şi sincer organizarea mi se pare cam haotică.

25. SOS

iOS 11

Apăsaţi pe butonul Power de 5 ori consecutiv şi telefonul intră în mod urgenţă şi sună la 112. Se dezactivează Touch ID, dar rămâne în vigoare parola. Din ce am văzut e afişat şi un shortcut spre Health, cu grupa voastră sanguină şi alte date de sănătate

26. Video

Player-ul video are acum un nou design pentru sliderul de volum.

27. Augmented Reality

iOS 11

iOS 11 suportă ARKit şi toate aplicaţiile realizate cu ajutorul său. M-am jucat cu una de astronomie şi una care adăugă animăluţe dansatoare peste cătarea electronică a camerei. Există şi o aplicaţie AR care măsoară înălţimea, dar nu prea e de încredere.

28. Mail

Puteţi acum desena direct corpul unui mail trimis cu aplicaţia preinstalată Mail. Ţineţi apăsat pe corpul mailului şi treceţi prin opţiunile de ataşare şi veţi găsi desenul.

29. Sincronizarea unui terminal nou

Trebuie să ţineţi un iDevice nou aproape de Mac sau un iPhone sau iPad mai vechi şi setările voastre clasice vi se vor transfera.

30. Stocarea

iOS 11

Aveţi un nou meniu pentru stocare şi funcţia Offload, care va scapă de aplicaţiile şi conţinuturile pe care nu le folosiţi niciodată.

Cam acestea ar fi cele mai importante noutăţi şi modificaţi aduse de iOS 11. Schimbările sunt mici, dar se simt totuşi dacă veniţi după ani şi ani de acelaşi Control Center şi App Store. Sincer nu sunt fan al noului lockscreen, al fonturilor bolduite şi al App Store-ului haotic. Îmi plac în schimb opţiunile din Notes, tastatura Quicktype, dock-ul de pe iPad, captura de ecran video şi file managerul Files.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×