WWDC 2017: Apple anunţă iOS 11, noi modele iPad Pro, un Siri mai deştept şi difuzorul smart HomePod

2.077 ori
<b>WWDC 2017: Apple anunţă iOS 11, noi modele iPad Pro, un Siri mai deştept şi difuzorul smart HomePod</b>Marele eveniment tech Apple al acestei veri a avut loc în urmă cu câteva ore, sub forma conferinţei de deschidere de la WWDC 2017. Tim Cook a fost pe scenă pentru a ne prezenta noutăţile şi i s-au alăturat pe rând, Phil Schiller, Craig Federighi şi alţi..

Marele eveniment tech Apple al acestei veri a avut loc în urmă cu câteva ore, sub forma conferinţei de deschidere de la WWDC 2017. Tim Cook a fost pe scenă pentru a ne prezenta noutăţile şi i s-au alăturat pe rând, Phil Schiller, Craig Federighi şi alţi oficiali. 

Am avut şi o sesiune lungă de live blogging aici şi acum facem recapitularea noutăţilor. Evident, a debutat iOS 11, dar şi un nou MacOS, plus ceva hardware nou: două tablete iPad şi un difuzor smart numit HomePod. Să vedem totuşi care sunt inovaţiile, pe rând.

WatchOS 4

WatchOS 4

Apple a anunţat la WWDC watchOS 4, cea mai nouă versiune a platformei sale smartwatch, care va sosi la toamnă. Vine cu noi funcţii la nivel de watch face, care oferă extra informaţii contextuale, în funcţie de locul unde vă aflați şi ora. Există şi un watch face special Siri, care foloseşte machine learning pentru a afla ce informaţii vă sunt utile la un moment dat. Poate fi vorba de bilete de avion, control smart home şi altele. Au apărut şi watch faces cu personaje Disney şi avem şi un upgrade la nivel de fitness tracking.

WatchOS 4

Există cum opţiunea H IT şi integrare cu echipamente profesioniste de fitness, plus suport pentru Apple Music şi integrare de playlist-uri. Se mizează acum şi mai mult pe un layout vertical la nivel de UI.

tvOS

Apple tvOS

Apple a dedicat o secţiune mică lui tvOS la WWDC 2017, dar cu această ocazie am aflat că Amazon Prime Video va sosi pe Apple TV în acest an. Asta înseamnă că vom avea acces la seriale că "Man în the High Castle" sau la nouă emisiune a lui Jeremy Clarkson.

MacOS High Sierra

MacOS High Sierra

Urmaşul lui MacOS Sierra este MacOS High Sierra. Numele a venit după o excursie a inginerilor în munţii Siera Nevada. Primim un nou File System şi un Safari mai rapid, "capabil să depăşească orice alt browser de pe piaţă". În plus vine cu un Javascript modern, blocaj pentru autoplay al clipurilor de pe site-uri şi blocaj şi pentru trackerele care vă urmăresc activitatea.

MacOS High Sierra

În High Sierra găsim şi un sidebar persistent, cum avea iPhoto o bună perioadă de timp, până să îl scoată Apple. Mai primim şi opţiuni mai ample de editare foto, unele chiar similare cu cele din Photoshop. Aplicaţia Mail a fost la rândul său actualizată, mail-urile ocupând acum cu 35% mai puţin spațiu decât o făceau înainte. Se face şi trecerea la Apple File System, faţă de sistemul folosit în ultimii 30 de ani, iar standardul video de bază trece de la H.264 la H.265.

Evident şi suportul VR a fost confirmat şi parteneriate cu Valve şi alte nume mari din domeniu..

Sunt şi inovaţii la nivel grafic, cu Metal 2, folosit atât pentru grafică, cât şi pentru machine learning. Evident şi suportul VR a fost confirmat şi parteneriate cu Valve şi alte nume mari din domeniu.

Noi modele iMac şi MacBook

Noi modele iMac şi MacBook

Apple a anunţat şi hardware azi, precum noi modele iMac, dar şi MacBook-uri. Noile iMac-uri au luminozitate de 500 de nits, afişează 1 miliard de culori şi acoperă toate preferinţele utilizatorilor. Avem un model 4K de 21.5 inch şi ajungem până la unul de 27 inch, ce poate avea până la 64 GB RAM. Procesoarele folosite aici sunt Kaby Lake, iar iMac-urile aduc porturi Thunderbolt 2.

MacBook-uri

Pe partea grafică avem Iris Plus 640 pe varianta de 21.5 inch şi Radeon Pro 555 şi 560 pe versiunea 4K de 21.5 inch. Modelul de 27 inch primeşte Radeon Pro 570, 575 şi 580. S-a pus accentul şi pe creaţia VR, iar preţul de pornire este de 1.099 dolari. Modelul de 21 inch 4K costă 1299 dolari, iar vârful de gama 1799 dolari. MacBook-urile au primit procesoare Kaby Lake de generaţie a şaptea, tactate până la 3.6 GHz, SSD-uri de 2 ori mai rapide şi până la de 2 ori mai multă memorie decât predecesorii.

Preţul de pornire pentru modelul Macbook Pro de 13 inch este de 1.300 de dolari. Şi MacBook Air a primit o îmbunătăţire de dotări.

iMac Pro

iMac Pro

Pe partea de productivitate avem arătosul iMac Pro, care de această dată nu mai arată ca un "coş de gunoi", precum acel model de acum câţiva ani. Nou venitul este o bestie capabilă să atingă până la 11 Teraflops folosind grafică AMD Radeon Pro Vega. Poate oferi până la 4 TB stocare SSD, are 4 porturi Thunderbolt şi un ecran Reţină 5K de 27 inch. Designul space gray lucios e foarte arătos.
Acesta e cel mai puternic Mac produs vreodată şi e creat pentru editare video, VR şi lucrul cu grafica. Vine din decembrie la suma de 4.999 dolari.

iOS 11/ Siri

iOS 11/ Siri

În mod surprinzător iOS 11 nu a primit chiar aşa de multe noutăţi cum ne aşteptam, dar poate că unele au fost păstrate pentru la toamnă, când va fi lansat acest OS. Ce ştim e că avem posibilitatea de sincronizare a lui Message pe toate terminalele via iCloud. Tot Messages/iMessage primeşte acum un app drawer şi posibilitatea de a face plăti. Ei bine, da putem folosi Apple Pay pentru a trimite bani spre o persoană via iMessage.

Siri a devenit mai deşteaptă şi acum permite realizarea de traducere în câteva limbi străine. În plus, are o voce mai naturală şi este şi mai proactivă, funcţionând mai mult ca Google Assistant. Poate face sugestii predictive sincronizate pe toate terminalele voastre. Mai mult decât atât, va monitoriza sesiunile de web browsing şi va oferi sugestii asociate apoi în SMS-uri, aplicaţii şi iMessage. Totul va fi criptat.

 iOS 11

La nivel de design de UI, avem un Control Center regândit, care ţine toate butoanele pe o singură fereastră. Zona de notificări e mai aerisită şi se concentrează pe afişarea de notificări în lockscreen. Primim şi suport AirPlay 2, care acum suportă difuzoare şi sisteme multi room. Pe partea foto, vom realiza captură low light mai bună şi primim noi efecte la fotografiere.

iOS 11 Apple Photo

Putem alege ce cadrul din Live Photo să păstrăm şi pe care să îl publicăm. Există şi bucle de animaţii acum. Un aspect important e trecere de la JPEG şi H.264 la HEVC şi HEIF pentru a comprima mai mult capturile foto şi video. Apple Maps oferă acum navigare la nivel de aeroport, malluri şi alte clădiri importante. Avem acum şi afişaj pentru limita de viteză la şofat şi ghidaj pentru benzi.

App Store in iOS 11

App Store a fost total regândit, cu un UI în stil Apple Music. Fotografiile sunt mai mari, Games e separat de Apps şi avem şi un Today View. IAP-urile sunt afişate separat pentru jocuri şi avem şi let's play-uri la titluri. În plus, a debutat Monument Valley 2 pe iOS în exclusivitate. S-a discutat şi despre AR, cu un AR Kit lansat de Apple azi şi integrat în iOS 11.

Avem văzut un demo al lui Pokemon GO care arată incredibil de realist, dar şi jocuri şi aplicaţii AR care generează întregi oraşele şi creaturi în mediu real, suprapus peste cameră. Apple a preferat să prezinte separat funcţiile asociate lui iPad în iOS 11. Acolo avem o zonă dock uriaşă, care include aplicaţiile cele mai importante şi între care facem trecerea la multitasking.

Apple a preferat să prezinte separat funcţiile asociate lui iPad în iOS 11

Cu un swipe în sus se activează acel Dock. Avem şi drag and drop acum şi un file manager numit Files, în sfârşit după atâţia ani. App Switcher-ul permite acum să vedem şi preview-uri ale aplicaţiilor, cam ca în macOS. Putem şi să facem gesturi pe tastatura virtuală pentru a accesa cifre şi punctuaţie şi a scrie mai rapid. Putem face drag and drop cu linkuri, imagini multiple şi multe elemente. Screenshot-urile sunt acum editabile imediat şi asta mai ales cu Apple Pencil.

iOS 11

Aplicaţia Notes permite acum scanarea de documente cu camera şi semnarea lor cu Apple Pencil. Avem şi funcţie de căutare în notiţele scrise de mână. iOS 11 mai aduce şi extra siguranţă în trafic printr-un mod special Do Not Disturb la volan.

Galerie foto capturi de ecran iOS 11 (screenshots)

iPad Pro 10.5

iPad Pro 10.5

Apple a lansat noi modele iPad la WWDC 2017, punând accentul pe varianta nouă de 10.5 inch, care are muchiile cu 40% mai înguste decât predecesorii săi. Din ce am văzut vine şi un iPad Pro de 12.9 inch cu dotări noi. Vedeta rămâne cel de 10.5 inch, cu greutate de doar 450 de grame. Are procesorul nou Apple A10X la interior şi poate afişa o tastatură virtuală full size pe ecran.

Noul Apple iPad Pro

Ecranul este unul True Tone, cu reflectivitate redusă şi luminozitate de 600 nits. Primim şi GPU 12 core, suport pentru încărcare rapidă, noi smart coveruri şi 64 GB stocare că varianta de pornire. Camera din spate este de 12 MP şi suportă stabilizare optică şi filmare 4K. Are şi blitz quad LED. Camera frontală este de 7 megapixeli şi are rol pentru realizarea de convorbiri FaceTime HD.

Noul iPad Pro porneşte de la 649 dolari pentru versiunea de 10.5 inch şi 799 dolari pentru noul iPad Pro de 12.9 inch.

Apple HomePod

Apple HomePod

După ce a revoluţionat playerele muzicale portabile, Apple vrea să revoluţioneze modul în care ascultăm muzica acasă. Face asta prin Apple HomePod, un difuzor smart cu Siri la bord. Are un design cilindric, acoperit cu meșă 3D specifică difuzoarelor. Include 6 microfoane, 1 woofer, 7 tweetere şi poate crea un surround analizând mediul din jur şi dimensiunea şi forma încăperii.

Apple HomePod & Siri

La interior se află un procesor Apple A8 şi ni se promite o calitate audio mult peste cea oferită de rivalii de la Amazon, Google sau Sonos. Siri a învăţat foarte multe despre muzică odată cu integrarea pe acest device, astfel că ştie să răspundă la întrebări ca "cine bate la tobe pe această melodie?". Se conectează la soluţii smart home acest HomePod şi poate auzi comenzile voastre de la mare distanţă. Include un woofer de 5 inch şi realizează anulare automată a ecoului. Soseşte din decembrie pornind de la preţul de 349 dolari.

A fost o conferinţă aglomerată, plină de lansări şi dacă ar fi să subliniez o inovaţie, atunci e vorba cu siguranţă de modul în care lucrăm pe iPad în iOS 11. În rest HomePod mi se pare DOA, dar se va vinde oricum, iar toate celelalte update-uri erau previzibile şi aşteptate. Un thumbs de la mine şi pentru modul în care Apple a abordat AR şi VR, cel putin la nivel software, dar fără soluţii proprii hardware (încă)...

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×