Allview Soul X6 Xtreme Review Ultra-Detaliat (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

4.906 ori
<b>Allview Soul X6 Xtreme Review Ultra-Detaliat</b>Allview Soul X2 Xtreme a fost un telefon cu care ne jucăm în august 2015, pe căldura mare. Era o bestie de gaming cu mult RAM la acea vreme şi inova poate cel mai mult în portofoliul Allview. La 4 ani distanţă avem încă un Xtreme care a plusat serios..

Multimedia Allview Soul X6 Xtreme

Difuzor uşor de acoperit, bun la muzică, nu prea la jocuri

Allview Soul X6 Xtreme a surprins cu câteva dotări, precum cititorul de amprente din ecran, încărcarea wireless şi camera selfie pop up. Nu merge totuşi până acolo încât să aducă şi difuzoare stereo, lăsând această dotare să devină clasică pe midrangerele de la Motorola să zicem. Pe Allview Soul X6 Xtreme are un singur difuzor, în zona inferior.

Video-revie Allview Soul X6 Xtreme, secțiunea acustică

Conform site-ului Allview, avem parte aici de o "incintă acustică închisă şi un convertor digital, clasa K". Din păcate difuzorul se află în stânga jos, aşa că e uşor de acoperit cu degetele la vizionarea video în landscape sau la jocuri. Primim şi jack audio şi radio FM. Am dat drumul la muzică, cu o experienţă mulţumitoare: bas adânc, volum crescut, iar vocea se aude clar, atât în piese, cât şi în filme.

Căştile pe care le găsim în cutie sunt uşor înclinate, stau bine în ureche, dar nu au cel mai mare volum. Au urmat testele cu decibelmetrul, iar la sample-ul acustic am ajuns la 88.4 dBA, un rezultat bun, care prinde top 30. Depăşim Nokia 8.1 şi Samsung Galaxy S10e spre exemplu. În schimb la jocuri nu prea s-a descurcat aşa bine telefonul Allview, cu doar 94.6 dBA.

Test - Putere volum frontal (jos)

  • 1.OPPO Reno6 5G98,6 (dBA)
  • 2.Huawei nova 13 Pro97,3 (dBA)
  • +
  • 130.Allview Soul X6 Xtreme88,4 (dBA)
  • 131.OnePlus 9 Pro88,4 (dBA)
  • 132.Motorola Moto G20088,4 (dBA)
  • 133.realme 11 Pro+88,4 (dBA)
  • 134.Allview X4 Soul Vision88,3 (dBA)
  • 135.OnePlus Nord88,3 (dBA)
  • 136.OnePlus Nord N10 5G88,3 (dBA)
  • 137.Redmi Note 1188,3 (dBA)
  • 138.Allview X4 Soul Infinity L88,2 (dBA)

Test - Putere volum multimedia

  • 1.ASUS ROG Phone107,5 (dBA)
  • 2.Nokia 8.1107,2 (dBA)
  • +
  • 376.Allview Soul X6 Xtreme94,6 (dBA)
  • 377.Samsung Galaxy S24 FE94,6 (dBA)
  • 378.UMIDIGI C Note 294,5 (dBA)
  • 379.Sony Xperia XZ394,5 (dBA)
  • 380.Motorola Edge 2094,5 (dBA)
  • 381.Huawei P50 Pocket94,5 (dBA)
  • 382.Motorola Edge 5094,5 (dBA)
  • 383.Motorola Moto G694,4 (dBA)
  • 384.Xiaomi 12T Pro94,4 (dBA)

Cred că există minim 20 de telefoane care sar de pragul de 95 dBA în ziua de azi la jocuri şi am văzut şi modele cu 107 dBA, deci se putea mai bine.

Cameră Allview Soul X6 Xtreme

OK la captura ziua, e de lucru la Bokeh, filmare, low light

Ştiu că o să sune ciudat, dar primul telefon cu cameră pop up selfie pe care l-am văzut fizic a fost chiar Allview Soul X6 Xtreme. Asta pentru că Vivo NEX-urile n-au ajuns la noi în ţară, iar OnePlus 7 Pro a venit după. Şi Huawei abia a descoperit această idee, în vreme ce Nokia şi Motorola s-au ferit de ea. Pe X6 Xtreme îl vedeam în format prototip încă de la MWC 2019, iar terminalul oferă un pachet solid de camere în zona midrange.

Video-review Allview Soul X6 Xtreme, secțiunea camera

Dispune de o cameră selfie pop up de 8 megapixeli, motorizată şi care recent a primit o actualizare care îi permite să se retragă rapid dacă scăpaţi telefonul sau îl loviţi de ceva. Viteza de activare a mecanismului este medie aş spune şi Allview oferă garanţia a 50.000 de acţionari, plus un sistem electronic de protecţie. Cât despre camera principală, ea propune un senzor principal de 16 MP şi unul de 5 MP pentru Bokeh.

O veste bună e că senzorul de 16 MP e produs de Sony, iar obiectivul aferent are deschidere F/1.8. Primim şi focalizare automată şi un mod Super Foto în care facem poze de 90 de megapixeli. Plusează şi cu funcţii AI, HDR, Panorama şi alte funcţii clasice. Are până şi un Night Mode, care a primit teasere încă de când era zăpadă afară. Pentru Bokeh ne ajută camera secundară de 5 MP şi avem şi tehnologie Exmor RS, 5 lentile antireflex tratate UV şi bliţ dual LED.

Am ajuns şi la galeria foto, realizată pe o vreme foarte caldă, când vara abia începuse. Camera e destul de bună pentru zona midrange, dar sunt 2 aspecte de ţinut minte aici: contrastul şi culorile un mic mai pronunţate. Am remarcat asta în mod deosebit în condiţiile dificile, când avem în cadru şi umbră şi soare.

Allview Soul X6 Xtreme, mostră foto close up

Avem şi câteva cadre în care cerul a ieşit complet alb, dar măcar la culori se descurcă bine cameră, în special nuanţele de roşu, la acele jucării în parc. Şi claritatea şi focalizarea sunt OK, iar textura obiectelor la captura closeup e convingătoare. Şi selfie-urile au ieşit binişor, iar focalizarea a fost mai bună decât la Galaxy A50, iar ochii au arăt mai umani. Bokeh-ul selfie în schimb e slab şi îmi taie din păr, confundându-l cu coroanele copacilor. Nici blur-ul nu e foarte convingător.

Allview Soul X6 Xtreme, mostra foto Bokeh

E bizar că şi urechile mi-au fost tăiate din cauza căştilor. Bokeh-ul cu camera principală e ceva mai mic, dar nici el nu bate recorduri că profunzime a imaginii. Măcar se face bine delimitarea capului de jucărie Mickey Mouse. Avem apoi şi câteva capturi în care cerul e de un albastru nerealist, iar textura norilor nu prea convinge. Măcar nu supraexpune excesiv vegetaţia, cum am păţit la Huawei P30 Lite.

Selfie-urile din a doua parte a galeriei au ieşit ceva mai bine, inclusiv cele Bokeh, pentru că am prins mai multă lumină. Îmi place textura părului şi e atât de bună încât mi mi-am aminti că eram proaspăt tuns, având aplicat un soi de fixativ. Şi am dedus asta doar din textura părului din poză, coroborat cu ceva selfie-uri trimise la prieteni pe Whatsapp.

Allview Soul X6 Xtreme, mostră foto, reflexie apă

Iar revine cuvântul "textură" şi pentru modul în care arată apa pe malul Lacului IOR, deci numai de bine şi la peisaje. Am scos la lumină şi un food truck sau două la un eveniment Street Food lângă Park Lake folosind HDR-ul, iar arta urbană, skaterii şi graffiti-ul au arătat binişor. Am încheiat cu nişte jucării cu detalii excelente, luminozitate OK şi culori realiste.

Concluzia mea? E de lucru la Bokeh, selfie-urile sunt peste Galaxy A50, la bătaie cu Huawei P30 Lite, la umbra o să fiţi dezamăgiţi de capturi, dar în general claritatea şi culorile au fost OK. Am vorbit până acum despre capturile din Bucureşti, dar avem şi o altă galerie separată, realizată la Street Food Festival în Timişoara.

Avem cadre cu decoruri mexicane, sombrero, decoruri orientale, insecte pe flori colorate şi multe van-uri în toate nuanţele Pământului. Parcă şi cerul a arătat mai convingător de această dată şi suspectez că am primit o actualizare de software care să fi îmbunătăţit capturile, sau că ziua nu era chiar aşa infernal de caldă. Bilă albă pentru cadrul cu biciclistul. Cât despre zoom, e bunicel şi atât, iar până la 4X e acceptabil, dar după zgomotul e prea puternic.

Am ajuns şi la captura Low Light, acolo unde suntem în grafic pentru zona midrange. Nu urcăm la nivelul medaliatelor Motorola One Vision, Xiaomi Mi A3 sau Redmi Note 7, dar prindem un galben al luminilor stradale realist. Camera se descurcă şi cu sursele de lumină intense, precum firma luminoasă de la Farmacia Catena din Timişoara, dar am capturat mult mai puţină lumină decât rivalii, asta e clar.

Se vede asta în lateralul pozelor, când vrei să cauţi detaliile pietrei cubice. Nu am remarcat reflexii aiurea sau artefacte, deci un punct în plus aici. Chiar dacă sunt mulţumit în general de nuanţele acestor capturi, parcă au ieşit şi câteva cadre de un galben prea viu sau chiar roşiatice. S-ar bate totuşi cu un Samsung Galaxy A40 zic eu.  Avem si modul Night care ne mai ajuta puţin aici. 

Cât despre captura video, operăm în Full HD, MP4 şi 30 FPS, de fapt 29 FPS dacă e să fim minuţioşi. Avem şi bitrate de 17 Mbps, iar filmarea la umbra e cam grainy şi are un fundal supraexpus. Avem şi o filmare din mers, care ne arată că telefonul nu are o stabilizare grozavă, dar măcar nu avem o refocalizare excesivă şi nici un "flicker" neplăcut.

Filmarea selfie a surprins bine trăsăturile faciale, dar e un strat de alb aplicat fetei mele care nu îmi place. Persistă senzaţia de "lentilă murdară" şi e foarte uşor să acoperi unghiul camerei pop când filmezi selfie. Microfonul şi-a făcut bine treabă când am surprins acel DJ, dar aici avem o filmare surprinzător de întunecată, dintr-un motiv necunoscut.

Vestea bună e că putem panorama fără motion blur şi că zoom-ul ne-a adus mai aproape de acel DJ. Avem şi o filmare cam arsă cu un corb, unde zoom-ul nu mai e aşa bun, până am reuşit să redresăm captura cu o focalizare automată. Şi avem iarăşi subiecţi în mişcare, precum acei skateri care fac trick-uri într-un video separat, în care focalizarea şi claritatea au fost pe măsură aşteptărilor.

Clipul meu preferat este de departe cel cu corbul care face baie în apă şi apoi se usucă în iarbă. Când zic "preferat" mă refer dintre toate filmările din 2019, pentru că spune o poveste şi surprinde fiecare mişcare a corbului în detaliu, deşi trecem de la lumină la umbră şi viceversa.

La filmarea low light nu sunt multe de zis, iar cele 17 FPS vorbesc de la sine. Imaginea se mişca în frame-uri, dar cumva nu avem flicker totuşi. Claritatea ar fi OK dacă nu fi lipsa de stabilizare, iar zoom-ul e acceptabil. Captura e de asemenea cam întunecată şi nici nuanţele nu ne ajută. Nu e ca şi cum avem multe telefoane midrange care să filmeze bine noaptea totuşi. Măcar acest Allview nu are nuanţe roz sau portocalii la captură de gen că la Galaxy A50. Nu e totuşi o filmare pe care să o recomand, spre deosebire de captura foto care e OK.

Benchmark-uri Allview Soul X6 Xtreme

Se descurcă şi cu jocuri mai intense şi nu are lag

Allview Soul X6 Xtreme are cred că al doilea sau al treilea cel mai puternic procesor MediaTek al momentului, un Helio P70 octa-core. Este tactat până la 2.1 GHz şi vine cu funcţionalitate AI şi GPU ARM Mali-G72 MP3. Are şi 4 GB RAM şi 64 GB stocare, iar eu nu am avut parte de vreun pic de lag la utilizarea de zi cu zi. Nici dacă actualizam 20 de aplicaţii cu 2 jocuri deschise în fundal.

Video-review Allview Soul X6 Xtreme, secțiunea benchmarks

Duce şi jocurile hit ale momentului, ca Asphalt 9 şi PUBG Mobile, iar Riptide GP Renegade a avut frame rate excelent. La testele de performanţă nu sta rău, în AnTuTu 7 depăşindu-l pe Samsung Galaxy A50, dar şi pe Huawei Mate 20 Lite, iar pe Huawei P30 Lite cu mult chiar. E sub Motorola One Vision totuşi şi Nokia 8.1. La GeekBench 4 Multi Core îl întrece pe iPhone 7 Plus, ceea ce nu e rău, dar şi pe Huawei Mate 20 Lite şi Galaxy A50 iar.

Samsung Galaxy A50Huawei P30 LiteAllview Soul X6 XtremeXiaomi Mi A33DMark Sling Shot Extreme ES 3.11288831126910803DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics113370111029323DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics2472236627022442AnTuTu v7143221115203145613139544AnTuTu v7 - CPU58136507196031863286AnTuTu v7 - GPU40377237423501131517AnTuTu v7 - MEM784993631135210124AnTuTu v7 - UX36859313793894234617Basemark OS II2243223320762475Basemark OS II - Graphics1958147117301891Basemark OS II - Memory2656318525353273Basemark OS II - System4857501636735113Basemark OS II - Web1002105911531186Basemark Web214,94215,45210,13187,99GFX Bench 4.0 - ALU 2743586,1722,11256GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.1491410,7425,1791GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2685,2936,9636,61793GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.01341100212122065GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1811,9674,2722,81626GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.1476,1396,9442,4438,8GFX Bench 4.0 - Render Quality3272327332722510GFX Bench 4.0 - T-Rex2073176819352885GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.11133683924,2737,8GFX Bench 4.0 - Texturing2045256519572310GeekBench 4 - Compute4979269654035202GeekBench 4 - Multi-Core5558526657675569GeekBench 4 - Single-Core1722153315441525PCMark Work 3.05755598382726723PCMark Work 3.0 - Data manipulation5339505356315346PCMark Work 3.0 - Photo editing76478891150737454PCMark Work 3.0 - Video editing4494472957565315PCMark Work 3.0 - Web browsing5673565889466382PCMark Work 3.0 - Writing6067637488667454RealPi Benchmark3,63,773,974,04SunSpider716,9 (ms)712,8 (ms)655,2 (ms)669,8 (ms)Vellamo - Browser5494584259675393Vellamo - Metal2927301028643262Vellamo - Multicore3165372041863067TOTALURI831512

Cumva e sub Allview Soul X5 Pro dar şi sub Nokia 7 Plus. La testul de GPU avem 3DMark Slingshot Extreme ES 3.1, în care am ieşit pe locul 39. Depăşim Huawei Mate 20 Lite, Moto Z3 Play şi Moto G7 Plus. Rămânem totuşi sub familia Exynos, sub Galaxy A50 şi Motorola One Vision. La testul de temperatură stăm OK, cu 36 grade Celsius în GFXBench, dar ajungem la 39.3 grade Celsius în Riptide GP Renegade. Periculos de aproape de limita de încălzire, dar totuşi sub ea.

Test Temperatură în Benchmarks

  • 1.realme C2126 (°C)
  • 2.CAT S4226,2 (°C)
  • +
  • 246.Allview Soul X6 Xtreme36 (°C)
  • 247.Huawei Y7 Prime (2018)36 (°C)
  • 248.Motorola RAZR 50 Ultra36,1 (°C)
  • 249.realme 836,1 (°C)
  • 250.Lenovo Moto G436,1 (°C)
  • 251.UMi Touch36,1 (°C)
  • 252.Motorola Moto G8436,2 (°C)
  • 253.Samsung Galaxy A52s 5G36,2 (°C)
  • 254.Samsung Galaxy S21+ 5G36,2 (°C)

Test Temperatură în jocuri

  • 1.Motorola edge 60 Fusion25,7 (°C)
  • 2.Apple iPhone 16e25,7 (°C)
  • +
  • 471.Allview Soul X6 Xtreme39,3 (°C)
  • 472.iHunt One Love39,3 (°C)
  • 473.Nokia 7 Plus39,4 (°C)
  • 474.Allview X4 Soul Infinity N39,4 (°C)
  • 475.Google Pixel 7 Pro39,6 (°C)
  • 476.Sony Xperia 5 IV39,6 (°C)
  • 477.HTC U Ultra39,6 (°C)
  • 478.Samsung Galaxy S23 Ultra39,7 (°C)
  • 479.LG Velvet39,7 (°C)

Şi disiparea căldurii se face eficient aşa cum arată harta termică realizată cu senzorul FLIR al telefonului CAT S61.

  • 1234
Allview Soul X6 Xtreme8,7810
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×