Huawei P8 Lite Review: excelent la fotografiere, compact şi uşor, dar şi plin de aplicații nefolositoare (Video)

Autor:  | Publicat în:  Huawei 38.407 ori
<b>Huawei P8 Lite Review: excelent la fotografiere, compact şi uşor, dar şi plin de aplicații nefolositoare (Video)</b>A venit momentul &icirc;ncă unei recenzii de terminal Huawei, de această dată fiind luat &icirc;n colimator modelul Huawei P8 Lite. Acesta soseşte la noi &icirc;n test, după ce am analizat &icirc;n acest an şi handseturile Huawei Honor 6 Plus,...

A venit momentul încă unei recenzii de terminal Huawei, de această dată fiind luat în colimator modelul Huawei P8 Lite. Acesta soseşte la noi în test, după ce am analizat în acest an şi handseturile Huawei Honor 6 Plus, Huawei P8 şi Huawei Honor 6. P8 Lite a fost anunţat în aprilie, ca şi modelul P8 şi costă 1.349 lei la eMAG.ro şi puţin peste ~850 lei la liber la Orange România (când e în stoc..).

Terminalul măsoară 7.7 mm în grosime, fiind deci mai gros decât P8, care măsura 6.4 mm. El cântăreşte 131 de grame, faţă de cele 144 grame ale lui P8 şi da senzaţia că este foarte uşor, în mâna utilizatorului. Aderenta sa este bună, iar telefonul e comod de ţinut în mână şi utilizat. În schimb, utilizarea cu o singură mână este ceea ce aş numi aşa şi aşa, pentru că acest model e cam lung pentru un smartphone cu ecran de 5 inch.

El are o lungime de 143 mm, în condiţiile în care un Huawei P8 măsoară 144.9 mm în lungime. Fabricat în întregime din plastic, acest handset da uşor senzaţia de ieftin dacă îi ciocăniţi spatele. P8 Lite adoptă un format dreptunghiular, are muchii destul de groase ale ecranului şi da mai puţin senzaţia de edge to edge decât P8, prin acea iluzie a panoului cu margini negre în faţă.

Huawei P8 Lite partea spate

Remarcăm aici şi colţurile uşor rotunjite şi construcţia destul de solidă. Acest telefon vine pe alb, negru sau auriu şi are o rama ce imită metalul, dar e fabricată tot din plastic. În zona frontală se afla senzorii, difuzorul pentru convorbiri şi cameră, iar în spate găsim camera principală cu blitz LED. În zona superioară se afla microfonul şi jackul audio, iar jos regăsim două grile, din care doar cea din stânga acoperă difuzorul.

Huawei P8 Lite din lateral

Între grile se află portul microUSB. Nu avem  nimic pe partea stângă a handsetului, iar în dreapta se afla butoanele de volum şi cel On/Off, acesta din urmă fiind puţin cam prea mic pentru a fi comod. Tot aici găsim şi două slot-uri microSIM, unul dintre ele putând găzdui şi carduri microSD. Per total designul este OK având în vedere preţul, dar cu siguranţă mai puţin premium decât un model din seria Galaxy A de exemplu.

Specificatii Huawei P8 Lite

Trecând la hardware, acest smartphone pune la bătaie un display de 5 inch, cu panou IPS LCD şi cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli, dar şi un procesor octa core HiSilicon Kirin 620 de 1.2 GHz (Cortex A53). La bord se mai află şi un GPU Mâli 450 MP, 2 GB RAM şi 16 GB stocare. Terminalul vine cu o cameră de 13 megapixeli în spate, o cameră frontală de 5 MP şi pe partea de conectivitate avem GPS, Glonass, LTE Categoria 4, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC şi radio FM.

Test baterie Huawei P8 Lite video in loop

Acest model mai aduce şi accelerometru, senzor de proximitate, busola şi senzor de lumină ambientală. Bateria este o unitate de 2200 mAh (Li-Po), care pe hârtie asigura 380 de ore de funcţionare şi 11 ore de convorbiri. La testul nostru de playback video HD în buclă, cu luminozitate la 50% şi WiFi pornit, am atins 5 ore şi 25 de minute, ceea ce nu e prea impresionant.

PCMark - Test baterie Huawei P8 Lite

P8 atinge 6 ore şi 55 de minute, iar acest model e şi sub Amazon Fire Phone, care atinge 7 ore de playback video. Sunt pe acelaşi palier cu HTC One M7, de exemplu. În testul PCMark, care simulează utilizarea continua am atins 4 ore şi 47 de minute, ceea ce e acceptabil. Suntem peste Amazon Fire Phone, care atinge 4 ore şi 38 de minute, dar şi peste Huawei Honor 6, care în acest test a ajuns la 3 ore şi 35 de minute.

Test baterie Huawei P8 Lite - Incarcarea

În acelaşi timp suntem sub Mstar S700, care în PCMark a ajuns la 4 ore şi 58 de minute. Încărcarea lui Huawei P8 Lite se realizează în 2 ore şi 42 de minute, ceea ce e iar rezonabil. Stăm la fel ca Amazon Fire Phone, care are nevoie de 2 ore şi 41 de minute pentru încărcare şi mai bine decât Huawei P8, care are nevoie de 2 ore şi 47 de minute.

Suntem totuşi sub HTC One M9, care are nevoie de 2 ore şi 20 de minute pentru încărcare, sau sub Galaxy A5, care necesită 1 oră şi 45 de minute pentru încărcare. Per total bateria nu stabileşte recorduri, dar este rezonabilă pentru preţ. În zona de Setări găsim funcţia Power Saving, cu sub funcţia Power Monitoring. Aceasta va permite să găsiţi aplicaţiile care consumă exagerat de multă energie şi să optimizaţi consumul.

Huawei P8 Lite - Zona de setari

În ce priveşte selectarea opţiunilor de Power Saving, avem aici Ultra, care oferă o interfaţă minimalista alb/negru plus acces la funcţiile de bază şi opreşte din conectivitate. Apoi avem la dispoziţie modul Smart, care ajustează automat frecventa procesorului şi utilizarea reţelei. În modul Normal se realizează o uşoară ajustare a frecvenţei procesorului şi a utilizării reţelei. Există şi o zonă de Protected Apps, aplicaţii care sunt sau nu închise atunci când ecranul e oprit.

Difuzoarele lui Huawei P8 Lite

În cele din urmă putem opta pentru că WiFi-ul să fie oprit în mod sleep. Trecem la acustică, unde ne întâmpină difuzorul singular de sub grila stângă a handsetului, aflată în zona inferioară. Playerul are acelaşi look ca şi cel de pe Huawei P8, minimalist şi setările includ doar versuri şi Timer. Nu avem egalizator la dispoziţie, iar difuzorul e uşor de acoperit cu mâna din greşeală la gaming şi vizualizare video.

Castile lui Huawei P8 Lite

Experienţa acustică implica un volum destul de ridicat, bas OK şi claritate bună, dar există şi puţină distorsionare la volum maxim. Spatele terminalului vibrează, în cazul în care vă întrebaţi. Căştile oferite la pachet cu acest model sunt similare cu cele ce veneau cu P8 şi aduc cu Apple Earpods. Căştile au un corp alungit, din plastic, fir care se poate încurca şi buds-uri puţin cam mari pentru urechile mele.

Putere volum Huawei P8 Lite

La aceste căşti volumul este ridicat şi sunetul clar, iar anularea zgomotului e bună, ca şi basul. Avem la dispoziţie şi funcţia radio FM, cu o interfaţă minimalista şi posibilitatea de a găsi rapid posturi radio. La testul cu decibelmetrul am atins 82.9 dBA, ceea ce este bine, mai ales că depăşim Huawei P8 şi ai săi 81.9 dBA. Suntem totuşi sub Oppo Find 7, cu ai săi 84.2 dBA, sau sub iPhone 6 Plus şi ai săi 83.8 dBA, dar acustica rămâne bună.

Ecranul este un IPS LCD de 5 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli şi protecţie Gorilla Glass 3. Densitatea este de 294 PPI, iar playerul video vine cu o funcţie în stil pop up play. Experienţa de vizualizare implică o imagine clară şi luminoasă, culori vii, unghiuri largi de vizualizare, dar nu prea am apreciat acele muchii negre ale ecranului, care fac imaginea să pară decupată.

Ecranul lui Huawei P8 Lite atinge 365 unităţi LUX

Contrastul nu e remarcabil aici. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 365 unităţi LUX, ceea ce e bine. Suntem peste HTC One M9, care atinge 362 LUX, sau peste Oppo Find 7, care atinge 365 LUX, dar şi peste Huawei P8, care atinge 346 LUX. Ne-a depăşit în schimb modelul midrange Wiko Rainbow, cu 420 LUX.

Comparativ luminozitate ecran Huawei P8 Lite

Suntem şi puţin sub Galaxy A5, cu cei 370 LUX ai săi la interior, dar la exterior modelul Samsung e campion cu 574 LUX. Trăgând linie, se poate spune că ecranul este bun având în vedere preţul plătit. În zona de Setări avem opţiuni pentru reglarea temperaturii culorii (de la cald la rece) şi reglaje pentru mărimea fontului, plus funcţia Smart Backlight.

Camera lui Huawei P8 Lite

Trecem la cameră, unde ne întâmpină o unitate de 13 MP BSI, cu blitz LED şi deschidere F/2.2. În zona frontală avem o cameră de 5 MP, iar interfaţa camerei e tipică pentru Huawei pare puţin împrumutată de la iOS la drept vorbind. Camera se deschide rapid, iar în stânga găsim în zona de setări opţiuni de captură că HDR, Best Photo, Audio Note, Panorama sau All Focus, dar şi Watermark.

All Focus are rolul de a refocaliza după realizarea fotografiei. În zona Settings avem rezoluţia (13 MP în 4:3 adică 4160 x 3120, respectiv 10 MP în 16:9 adică 4160 x 2836 pixeli). Alte opţiuni includ GPS Tag şi Perfect Selfie, care permite realizarea unui template pentru selfie şi aplicarea unor opţiuni, precum înlăturarea imperfecţiunilor pielii, mărirea ochilor sau subţierea fetei.

Camera lui Huawei P8 Lite

Avem la dispoziţie şi un slider pentru înfrumuseţare, cu gradaţii de la 1 la 10 şi opţiuni că Mute, Audio Control, Touch to Capture, Smile Shot, Object Tracking, Burst Shot şi funcţii asociate butoanelor de volum. ISO merge până la 1600 şi avem acces şi la balans de alb şi ajustare a imaginii (saturare, expunere, contrast, luminozitate) şi Ultra Snapshot.

Atunci când accesăm camera frontală avem la dispoziţie şi un reglaj automat pentru luminozitate în stânga jos. În dreapta interfatei se afla opţiunile principală de captură, precum Picture, Beauty, Time Lapse şi Video. Modul video aduce şi el reglaje pentru rezoluţie (Full HD sau HD, stereo, Beauty Mode şi Object Tracking). Tot în dreapta avem şi efectele, de la mono şi vintage la blue şi sweet.

Mostra foto Huawei P8 Lite

Dacă ţinem apăsat pe ecran putem ajusta metering-ul şi focalizarea. Camera lui Huawei P8 Lite oferă zoom fluid, focalizare rapidă, dar realizarea fotografiilor nu e la fel de rapidă, din păcate. Camera face şi recomandări de HDR şi are o funcţie Auto Sharpen pentru fotografii. Trecem acum la galerie, realizată într-o zi însorită de iulie, după o ploaie.

Mostra foto Huawei P8 Lite

Avem şi câteva prim planuri realizate la interior, cu o textură bună şi trebuie menţionat că blitzul de aici este unul de calitate, care nu arde imaginile. Avem şi câteva cadre realizate la 9 seara, care au culori realiste, dar sunt puţin cam grainy, deci la capitolul low light P8 Lite nu sta excepţional. Selfie-urile în schimb sunt clare, bine iluminate şi au nivel bun de detaliu.

Revenind la galeria principală de fotografii realizate ziua, P8 Lite oferă culori realiste, expunere bună şi am sesizat uşor picăturile de pe apă de pe petalele florilor, deci nivelul de detaliu e bun aici. Prim planurile sunt excelente, mai ales în cazul mâncării sau florilor, în bună tradiţie Huawei de acest an, şi restul terminalelor testate de noi excelând la capitolul prim plan şi macro.

Mostra foto Huawei P8 Lite

Avem în cazul lui Huawei P8 Lite zic eu 3-4 fotografii destul de bune încât să merite să fie wallpaper, mai ales acelea cu flori sau una cu frunze de trandafiri şi picături de apă. Am şi refocalizat pe una din fotografii şi în ciuda faptului că avem zeci de cadre, nici măcar unul singur nu e mişcat sau blurat. HDR-ul aplicat acelor porumbei şi acelei statui a fost eficient, înlăturând neclaritatea zonelor umbrite şi ne exagerând cu iluminarea.

Chiar şi la zoom în calitatea fotografiilor rămâne destul de bună. Panorama este destul de lată, cu rezoluţie de 17.792 x 3008 pixeli, iar per total Huawei P8 Lite are o calitate a capturii excelentă pentru un model midrange. Suntem peste flagship-uri din 2013 şi câteva midrange-uri din acest an, precum cele HTC Desire. Aş pune Huawei P8 Lite şi la egalitate cu Galaxy A5 la capitolul calitate a capturii foto.

Pe partea video, filmăm în format MP4 la 30 FPS, dar cu bitrate cam mic de 10 Mbps. Avem un prim clip 720p ce oferă culori bune, stabilizarea nu prea bună totuşi şi focalizare OK. În acesta cerul era cam grainy din păcate. Al doilea clip este Full HD, are acustica OK şi puţin motion blur, dar schimbarea expunerii se realizează defectuos.

Acelaşi lucru poate fi spus şi despre expunerea clipului 3, care şi pierde din calitate la zoom, dar are culori bune şi focalizare OK. Dacă la captura foto stăm bine, cea video deşi este OK pentru un midrange, nu se compară cu cea realizată cu un Galaxy A5 de exemplu, mai ales la claritate. Editarea fotografiilor se face prin rotire, crop, filtre, ajustare, watermark şi etichete.

Huawei P8 Lite atinge 43.4 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2

Huawei P8 Lite atinge 43.4 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci temperatura sa e puţin cam ridicată la gaming. În ce priveşte web browsing-ul, browserul stock de aici e destul de rapid, iar tastatura e comodă şi oferă şi funcţionalitate Swype. Pe partea de apelare avem funcţia Speed Dial, Privacy Protect, filtru anti hărţuire şi un volum ridicat şi claritate bună la convorbiri.

Şi acum să trecem la benchmark-uri! Am comparat Huawei P8 Lite cu Allview X2 Soul şi cu HTC Desire 820. Toate 3 au 2 GB RAM şi procesoare octa core, adică Kirin 620, MediaTek MT6592 şi Snapdragon 615. Iată rezultatele:

Huawei P8 Lite benchmarks

Huawei P8 Lite câştiga 3 din 11 în faţa lui HTC Desire 820 şi 6 din 11 în faţa lui Allview X2 Soul. Terminalul nu suferă de lag şi rulează jocurile fără probleme, chiar şi cele 3D că SBK 15 sau Warships 3D. În ce priveşte sistemul de operare şi interfaţa, avem aici Lollipop cu Emotion UI 3.1. Experienţă e fix aceeaşi de pe Huawei P8, deci nu voi repeta anumite aspecte.

Nu avem app drawer, deci toate aplicaţiile se afla pe homescreen-uri, în foldere sau independent. Fereastra de multitasking afişează aplicaţiile sub formă de thumbnail-uri, cam ca la HTC Sense. Interfaţa e plata şi destul de colorată, nu foarte glossy. Anumite zone minimaliste amintesc de iOS, mai ales interfaţa camerei şi câteva aplicaţii.

Huawei P8 Lite Review

Dacă ţinem apăsat pe homescreen avem acces la opţiuni de personalizare că Wallpaper, Widgets, Transitions, Layout şi Loop. În zona dropdown se afla notificările sub formă de timeline, cu ora afişată în dreptul fiecărei notificări, plus Quick Settings pe un fundal transparent. Pe lângă opţiunile de conectivitate, avem şi funcţia screenshot aici.

În zona Settings avem următoarele opţiuni interesante: Home Screen Style, Tap and Pay, Do Not Disturb, funcţii de securitate şi Motion Control (desenăm o literă pentru a accesa o anumită aplicaţie din standby, dublu tap pentru activare şi flip pentru mut). Putem personaliza şi bara navigațională şi avem şi o interfaţă specială pentru utilizarea cu o singură mână, plus special de utilizare cu mănuşi şi Suspend button. Acesta e un widget plutitor ce include butoane virtuale Android.

Recenzie Huawei P8 Lite

Lista de aplicaţii preinstalate include mult bloatware şi include obişnuită suita Google, Phone Manager (curăţare cache, accelerare utilizare etc), Notepad, Themes (cu posibilităţi ample de personalizare), Calendar, Files, Twitter, Zinio, To do ist, WPS Office, Huawei Wear, Weather, Calculator, Rec, Mirror, Magnifier, Backup, HIcare, Updater şi un folder special cu jocuri.

Iată acum şi verdictul pentru acest midranger.

Aspectele Pro sunt:

 • preţ accesibil
 • uşor şi compact
 • acustica bună şi ecran excelent
 • fotografii de calitate
 • prim planuri excelente
 • fără lag

Şi cele Contra

 • bateria putea fi mai bună, mai ales la playback video
 • difuzor uşor de acoperit
 • marginile negre ale ecranului sunt inestetice
 • captură video nu e la înălţimea celei foto
 • bloatware

Huawei P8 Lite primeşte nota 9 pentru design, un 8.7 pentru hardware şi un 9 pentru OS şi UI. Nota finală este de 8.9 din 10, iar acesta este un smartphone midrange foarte bun, cu o cameră excelentă, dar şi acustică şi ecran de calitate. Un model compact şi uşor, el se poate bate cu telefoanele Samsung din seria Galaxy A la capitolul preţ, dar nu şi la capitolul materiale premium. E totuşi o alternativă foarte solidă.

Prețul actualizat al lui Huawei P8 Lite îl puteți afla de aici.

Huawei P8 Lite Review

Huawei P8 Lite
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×