Huawei P9 Review (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

10.252 ori
<b>Huawei P9 Review</b>Huawei P9 a debutat la Londra pe 6 aprilie, sub ochii colegului Claudiu Sima şi a sosit imediat la un preţ excelent pe piaţă, de doar 2499 lei. Avem de-a face cu un flagship aici, asta e sigur, un model cu cameră duală, dar nu primul pentru Huawei

Multimedia Huawei P9

Volum XL, din nou fără egalizator

Nu am aşteptări deosebite de la telefoanele Huawei, când vine vorba de acustică. Ele sunt de obicei bunicele şi atât şi adoptă mereu acea abordare de design cu două grile în zona inferioară, dar doar una e pentru un difuzor. Huawei P9 în schimb merge pe o singură grilă în dreapta şi acel difuzor este excelent. Playerul muzical e tipic EMUI, fără egalizator iarăşi şi doar cu opţiunea DTS, care la drept vorbind nu prea simte şi poate fi activată doar la căşti.

Putere volum Huawei P9

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 165.Huawei P983,9 (dBA)
 • 166.Huawei Honor View 2083,9 (dBA)
 • 167.Apple iPhone 6 Plus83,8 (dBA)
 • 168.LG Nexus 5X83,8 (dBA)
 • 169.Motorola Moto M83,8 (dBA)
 • 170.Allview X4 Soul Lite83,8 (dBA)
 • 171.Xiaomi Mi 683,8 (dBA)
 • 172.Sony Xperia XZ383,8 (dBA)
 • 173.Allview X2 Xtreme83,7 (dBA)

Difuzorul are un volum foarte ridicat, acoperind o conversaţie într-o întreagă garsoniera aş zice. Vocile, pianul şi chitara se aud excelent şi aş spune că acustica e printre cele mai bune auzite de mine în 2016, iar basul e foarte bun. Nu apare nici vreo distorsionare. Am folosit şi decibelmetrul, atingând 83.9 dBA, dar în realitate se simte mult mai mult de atât.

Castile lui Huawei P9

Depăşim deci iPhone 6 Plus, Huawei Mate 8 dar şi pe Huawei P8, cu ai săi 81.2 dBA. Căştile sunt fix la fel ca şi cele primite la Huawei P8, Mate 8 sau Honor 5X, adică au un corp din plastic alungit şi nu sunt chiar comode în ureche. Telecomanda lor e mare şi are butoane de volum comode, iar căştile în sine au un volum ridicat, bas excelent şi izolează zgomotul bine.

Nu primim radio FM aici, iar dacă tot suntem la multimedia, avem şi un player video minimalist, cu opţiune DTS şi reglaj de viteza a playback-ului, dar şi o galerie cu opţiuni avansate de editare, precum Watermark, Graffiti, Splash şi multe filtre şi efecte. Galeria organizează fotografiile şi într-un soi de timeline după regiunea în care au fost realizate şi ziua/oră.

Cameră Huawei P9

Crema tehnologiei optice germane şi chineze

Iată-ne ajunşi la punctul central al recenziei lui Huawei P9 şi anume Camera. Tentaţia e foarte mare să numim acest model un cameraphone, mai degrabă decât un flagship cu cameră bună. Sunt siguri că ştiţi deja că acest telefon are o cameră duală, dar nu orice cameră, ci una cu tehnologie Leica. Germanii au pus la dispoziţie tehnologie lor chinezilor de la Sunny Optical Technology, care au creat lentile excelente. Cele două camere au rezoluţii de 12 MP şi implică senzori Sony IMX286.

Huawei P9, camera

Una din camere capturează imagini color (RGB) şi una în mod  monocrom (alb/negru). Primim şi deschidere F/2.2 şi blitz dual tone, dar şi tehnologie BSI şi CMOS. Avantajele celor două camere sunt că primim o combinaţie de culori excelente de la senzorul RGB, în tandem cu extra detalii şi luminozitate de la senzorul monocrom. Bonus, avem şi telemetru laser pentru o focalizare excelentă şi la nivel de procesare a imaginii avem parte de un ISP dual core, un DSP Pro şi un ISP special pentru adâncimea imaginii.

Huawei P9, camera frontala

Aceeaşi cameră e capabilă de captură RAW. Lipsa filtrului Bayer de pe camera monocromă înseamnă o captură a luminii de până la 3 ori mai mare. În ce priveşte camera frontală, ea are rezoluţie de 8 MP şi deschidere F/2.4. De această dată Huawei a schimbat şi modul în care arată interfaţa EMUI în zona camerei. Până acum aveam o abordare minimalistă, cu minimul necesar de opţiuni şi fonturi albe.

Acum primim mai multe moduri de captură, extra opţiuni şi navigare între ele pe bază de swipe. Aplicaţia Camera porneşte rapid, iar camera în sine are focalizare rapidă, zoom fluid, dar am remarcat că la captura foto nu e chiar fantastic de rapidă. Găsim în UI şi filtre şi opţiuni de reglare a adâncimii câmpului vizual, dar şi a nivelului de blur din jurul unui subiect pin ajustarea virtuală a diafragmei, având ca rezultat fotografii spectaculoase.

Captura ecran Huawei P9

În dreapta dacă facem un swipe scurt putem activa modul Pro, cu reglaje multiple pentru balans de alb, focalizare, shutter (mergând până la 30 de secunde chiar), Metering, ISO şi expunere. Modurile de captură sunt Beauty, Beauty Video, Light Painting, Watermark, Monochrome, HDR, Night Shot, Slow Motion, Document Readjustment, Panorama, Time Lapse şi Audio Note.

Captura ecran Huawei P9

Singura noutate e practic modul Monochrome, care realizează captură monocromă, dar nu prin desaturarea imaginii la nivel software, ci prin captura REALĂ alb/negru precum camerele Leica de acum multe decenii. Avem şi reglaje pentru rezoluţie, stabilizare digitală, object tracking, contrast şi "Film Mode", care umblă la culori şi le dă extra savoare prin opţiunile Standard/Vivid/Smooth.

Reţineţi că putem filma maximum Full HD până la 60 FPS şi nu avem captură 4K aici şi nici stabilizare optică (unii spun că ar fi imposibilă sincronizarea a două module optice cu stabilizare optică integrată). Avem pentru voi o galerie uriaşă, care include peste 500 de fotografii, realizate atât în Bucureşti, cât şi la Londra după lansarea telefonului. Cele realizate pe timp de zi în Capitala României etalează culori perfecte, detalii excelente şi de oricâte ori am dat zoom pe un cadru nu am înregistrat vreo urmă de neclaritate sau pierdere de detaliu.

Nu la fel puteam spune la Galaxy S7 Edge, de exemplu. Am împins zoomul până la maximum pe Huawei P9, văzând clar cum arată ultimele etaje ale hotelului Intercontinental, datorită acestui zoom. Texturile monumentelor, posterelor şi obiectelor fotografiate au arătat excelent, iar balansul, expunerea şi focalizarea au fost de top. Ne-am juca cu acea opţiune de blurare a fundalului pentru a scoate în evidenţă o floare în prim plan, cu menţiunea că ea se poate aplica şi în timp real în viewfinder, dar şi ulterior.

Panorama e generoasă şi selfie-urile au arătat bine, bine iluminate, clare, cu o textură realistă a pielii şi părului şi un fundal clar. În ciuda faptului că am avut un soare puternic de înfruntat şi vreo 30 de grade, nu am avut capturi foto arse. Cerul a arătat perfect şi toate culorile au fost realiste. Ce pot să mai zic de capturile monocrome? Artă pură şi câteva merită să fie wallpaper-uri fără probleme.

Nu am mai văzut captură de genul până acum la telefoanele mobile şi nu se compară cu ce pot face filtre software pe alte terminale. HDR-ul a fost la rândul său excelent, iar acum trecem la capturile din Londra. Acolo avem o textură excelentă a mâncărurilor şi băuturilor fotografiate la interior, iluminare perfectă chiar şi pe norii londonezi şi culori perfecte.

Imaginea e mereu clară, acel blur scoate în evidenţă porumbei şi flori şi Big Ben e şi el perfect surprins. Cadrele de noapte sunt spectaculoase, chiar dacă puţin ştirbite de fereastră din faţa camerei. Toate detaliile arată perfect şi Huawei s-a întrecut pe sine de această dată. Capturile landscape sunt şi ele bune, iar personal consider acest model peste calitatea capturilor lui Galaxy S7 Edge şi S6, dar şi LG G4.

Aş spune că această cameră e cea mai bună de pe un model Android testat până acum şi chiar se poate întrece cu un Pureview, deşi nu am testat noile modele Microsoft. Pe timp de noapte am avut parte de claritate bună, luminozitate OK şi culori realiste. Blitzul e puternic, dar nu arde cadre, iar modul de captură nocturnă e excelent, dacă aveţi şi trepied.

El face din noapte zi, lăsând să fie capturată imaginea la diferite valori de shutter şi iluminând excelent totul din jur. Şi captura Light Graffiti a arătat bine, fiind mai degrabă artistică decât orice altceva. Au existat şi unele reflexii nelalocul lor, astfel încât să putem spune totuşi că Huawei P9 e sub captura low light a lui Mate 8 şi Galaxy S7 Edge, dar nu cu mult.

Când vine vorba de video ne mai temperam entuziasmul, pentru că pentru început nu avem stabilizare optică (cu spuneam, nu prea e posibil cu tehnologia actuală pentru două camere) şi nici captură video 4K. Filmăm în format MP4, la 30 sau 60 FPS, la bitrate de 17 sau 35 Mbps. Captura slow motion a arătat foarte slab, fiind extrem de arsă şi neclară. În general clipurile nu prea au fost bine stabilizate, iar pe partea pozitivă avem faptul că putem da zoom la maxim şi nu pierdem din calitate.

Culorile sunt realiste, claritatea e bună, ca şi luminozitatea. Există unele arsuri la filmarea pe timp de zi însorită în Bucureşti, dar nimic grav. În Londra s-a testat mai abitir stabilizarea, prin filmări din mers şi deşi există o mişcare a imaginii, măcar nu se pierde focalizarea ca la alte modele fără OIS. Claritatea rămâne neclintită indiferent ce faceţi în timpul filmării.

Există ceva probleme cu vântul în microfoane şi aş spune că în mare P9 filmează bine, dar când mă gândesc cum filma Huawei Nexus 6P, oftez a nostalgie şi îmi amintesc şi fantastica sa filmare slow motion. La acest capitol P9 e sub S7 Edge şi Nexus 6P destul de clar. Pe timp de noapte avem luminozitate OK la captură video şi culmea e că filmarea de noapte nu arată rău deloc.

În general am stat mai bine la culori şi focalizare decât Huawei Mate 8 şi Lenovo Vibe X3 spre exemplu, ceea ce nu e rău. Ca să nu mai vorbim că saltul de calitate de la Huawei P8 e clarisim, ca de la un Renault Megane la o Tesla. Veţi rămâne în cele din urmă cu ideea că nu există telefon mai bun pentru capturi foto şi să zicem Instagram decât Huawei P9 şi toţi cei care se cred "artişti foto cu telefonul" (parcă mai mult fetele decât băieţii) TREBUIE să aleagă acest telefon pentru a-şi desăvârşi arta.

Benchmark-uri Huawei P9

Future-proof garantat, dar fără performanţe de olimpiadă

Huawei P9 e vârful de gama al companiei Huawei şi ca atare oferă cea mai nouă cameră, cel mai nou procesor şi cea mai mare cantitate de RAM pusă la bătaie de compania chineză. E drept că noi avem versiunea cu 3 GB RAM şi nu 4 GB, ceea ce poate explica faptul că benchmark-urile nu au fost chiar uriaşe. Avem la dispoziţie aici un CPU octa core HiSilicon Kirin 955, ce ajunge teoretic până la 2.5 GHz şi GPU Mali T880 MP4.

Huawei P9 in jocuri

Primim şi 3 sau 4 GB RAM, şi 32, 64 sau 128 GB stocare, dar şi slot microSD. Evident, tipic pentru un flagship abia lansat nu există lag sau vreo problemă cu performanţa, iar terminalul e rapid şi future-proof. Rulează orice joc vă puteţi imagina, de la GTA-uri şi Asphalt 8, la NOVA 3 şi Modern Combat 5 cu toate setările la maxim.

Samsung Galaxy S6 Edge+LG Nexus 5XLenovo Vibe X3Huawei Mate 8Huawei P93DMark Ice Storm Unlimited24446191381946318104197873DMark Sling Shot 3.1123211965238649763DMark Sling Shot Unlimited 3.0×16171604121212253DMark Sling Shot Unlimited 3.1×1054×890972AnTuTu v56990654916581897531580608AnTuTu v6×64858681758672575228Basemark OS II10881342174119272069Basemark X3621028410253312730129519BenchmarkPi101891045742BrowserMark19892257236324843012GFX Bench 4.0 - ALU 2174811401051620,8622,9GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2845,2266,2938208,9213,5GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1909,4687,5609,2609,8703,6GFX Bench 4.0 - T-Rex16312111192621481975GFX Bench 4.0 - Texturing×2595362224072452GeekBench 3 - Multi-Core51173600355261915322GeekBench 3 - Single-Core14381227127918101414Linpack - Multi-Thread810,9 (MFLOPS)227,01 (MFLOPS)499,01 (MFLOPS)575,65 (MFLOPS)616,83 (MFLOPS)Linpack - Single Thread578,16 (MFLOPS)78,42 (MFLOPS)342,18 (MFLOPS)336,68 (MFLOPS)261,98 (MFLOPS)NenaMark 260,2 (FPS)60,6 (FPS)59,2 (FPS)×60,1 (FPS)Quadrant3560219503272043328428127SunSpider×663 (ms)713,4 (ms)604,4 (ms)699,4 (ms)Vellamo - Browser45294539492056625675Vellamo - Metal28532081216829762410Vellamo - Multicore23772125247634412835TOTALURI83275

În benchmark-uri am remarcat totuşi că suntem sub Huawei Mate 8 în AnTuTu 6 şi GeekBench 3, dar am realizat şi performanţa de a-l întrece pe Galaxy S6 Edge+ în acelaşi GeekBench 3. Am depăşit mai toate modelele Snapdragon 808, dar am fost depăşiţi destul de des şi de handseturile cu CPU Snapdragon 810. Astfel aş plasa Huawei P9 undeva între telefoanele cu Snapdragon 808 şi 810.

Am testat şi temperatura, după 15 minute de jucat Riptide GP2 şi am ajuns la 35.1 grade Celsius

Am testat şi temperatura, după 15 minute de jucat Riptide GP2 şi am ajuns la 35.1 grade Celsius, deci nu există vreo supraîncălzire. A nu se înţelege că acest model nu e performant, din contră, dar el nu e chiar pe primul loc în benchmark-uri. Sigur varianta P9 Plus sta mai bine totuşi.

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • +
 • 96.Huawei P935,1 (°C)
 • 97.Leagoo Lead 135,1 (°C)
 • 98.Motorola One Zoom35,2 (°C)
 • 99.LG G7 ThinQ35,2 (°C)
 • 100.ASUS ZenFone 5z (ZS620KL)35,2 (°C)
 • 101.Nokia 535,2 (°C)
 • 102.Nokia 835,2 (°C)
 • 103.Huawei P9 lite (2017)35,2 (°C)
 • 104.ASUS ZenFone 3 (ZE520KL)35,2 (°C)
 • 1234
Huawei P99,1510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×