Microsoft Lumia 640 XL LTE Review: cel mai bun ecran de model Windows Phone, telefon ideal de luat la mare, dacă nu filmezi cu el... (Video)

10.728 ori
<b>Microsoft Lumia 640 XL LTE Review: cel mai bun ecran de model Windows Phone, telefon ideal de luat la mare, dacă nu filmezi cu el... (Video)</b>Microsoft Lumia 640 XL LTE este un telefon care a fost anunţat &icirc;n primăvara odată cu Windows 10 şi e &icirc;n pole position pentru a primi actualizarea la varianta mobila a acestui OS. Terminalul a fost &icirc;n teste la Mobilissimo.ro &icirc;n...

Microsoft Lumia 640 XL LTE este un telefon care a fost anunţat în primăvara odată cu Windows 10 şi e în pole position pentru a primi actualizarea la varianta mobila a acestui OS. Terminalul a fost în teste la Mobilissimo.ro în ultima lună şi acest phablet midrange primeşte o analiză detaliată în următoarele rânduri. Lansat în aprilie în magazinele locale, terminalul costă 1.159 lei la eMAG.ro şi 1.019 de lei la evoMAG.ro.

El este versiunea mai mare a lui Lumia 640 şi vine în versiuni 3G, 4G, dual SIM şi single SIM. Noi am testat modelul 4G cu un singur slot SIM. Acest Lumia vine cu o carcasă glossy din policarbonat, cu grosime de 9 mm şi e un handset mai gros decât HTC Desire 820 de exemplu, care măsura 7.7 mm în talie. Acest model e şi mai gros decât Huawei Honor 6 Plus, phablet care măsura 7.5 mm în grosime.

Microsoft Lumia 640 XL LTE din spate

În ce priveşte greutatea, Lumia 640 XL LTE cântăreşte 171 de grame, peste Huawei Honor 6 Plus şi ale sale 165 de grame şi mai greu decât HTC Desire 820 (155 de grame). În mare el are cam greutatea unui iPhone 6 Plus. Lăţimea e de remarcat aici: 81.5 mm, ceea ce înseamnă cu 3 mm mai lat decât un iPhone 6 Plus. Phablet-ul are o diagonală de 5.7 inch şi e uşor alunecos.

Designul lui Microsoft Lumia 640 XL LTE

El este produs în Vietnam şi cu siguranţă nu este un terminal ce poate fi folosit cu o singură mână. El adoptă unghiuri drepte de design şi e utilizat excelent în landscape, oferind spaţiu destul pentru odihnirea degetelor la gaming. Designul e destul de solid, dar după multe înlăturări ale carcasei wraparound, ea va deveni predispusă la crăpături.

Pareri despre Microsoft Lumia 640 XL LTE

În zona frontală se află difuzorul pentru convorbiri, camera frontală şi senzorii, iar ecranul e cam magnet de amprente şi are margini groase pentru 2015. În spate regăsim capacul din policarbonat detaşabil, care poate fi înlocuit cu alte porţiuni de carcasa de alte culori. Camera principală iese în relief aici, iar tot în spate se află şi difuzorul şi blitzul LED.

Microsoft Lumia 640 XL LTE cu capacul inlaturat (bateria)

Odată înlăturat capacul (pornind din dreapta jos şi nu de sus ca în unboxing), dăm peste bateria înlăturabilă, slotul microSD şi micro SIM, la care avem acces dacă scoatem bateria. În zona superioară se află jackul audio, iar jos portul microUSB. Nu avem nimic în partea stângă, în vreme ce în dreapta se află butoanele de volum şi cel On/Off, cu feedback destul de bun.

Per total am apreciat acest design pentru un terminal midrange, dar remarcăm aici lăţimea sa, care nu îl face ideal pentru mâinile mici, dar şi faptul că e alunecos. Aruncăm un ochi şi peste specificaţii, ce includ un display de 5.7 inch, un IPS LCD cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli, un procesor quad core Snapdragon 400 de 1.2 GHz, GPU Adreno 305 şi 8 GB stocare, din care cam 4 GB sunt cu adevărat liberi.

Camera lui Microsoft Lumia 640 XL LTE

Pe partea de RAM primim 1 GB, iar slotul microSD oferă stocare extra de până la 128 GB. În spate se află o cameră de 13 MP, iar în faţă una de 5 MP, în vreme ce conectivitatea e asigurată de opţiunile 4G LTE, microUSB, Bluetooth 4.0, NFC, WiFi b/g/n, GPS, Glonass şi DLNA. Viteză maximă de download via 4G este de 150 Mbps. Printre senzori găsim şi unul pentru lumina ambientală, pentru proximitate, un magnetometru şi accelerometru. Există şi un Sensor Core, care se ocupă cu detectarea mişcării şi e util pentru pedometru.

Test baterie Microsoft Lumia 640 XL LTE

Bateria lui Lumia 640 XL LTE este o unitate Li-Ion de 3000 mAh şi 3.8V (11.4 WH), care asigură o perioadă maximă de standby de 37 de zile pe hârtie. Tot pe hârtie ni se promit şi 30.3 ore de convorbiri, 98 de ore playback muzical şi 10.7 ore de playback video. La testul nostru de playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX am atins 9 ore şi 49 de minute, ceea ce e bine.

Test incarcare baterie Microsoft Lumia 640 XL LTE

Suntem peste Galaxy Note 3 şi ale sale 9 ore şi 30 de minute, dar şi peste Huawei Honor 6 Plus şi ale sale 9 ore şi 12 minute. În acelaşi timp ne-a depăşit Galaxy S5, cu 11 ore şi 4 minute, dar acel model a avut pretenţii de flagship la vremea sa. Încărcarea durează cam mult aici, 4 ore, acesta fiind aproape cel mai lung timp de încărcare pentru un smartphone testat la Mobilissimo, poate în afară de Philips Xenium i908, care are nevoie de 4 ore şi 25 de minute pentru a ajunge la 100% baterie.

În zona de Setări găsim opţiunea Battery Saver, care doar 3 moduri de operare: OFF, porneşte la 20% sau porneşte acum. Ce face acest mod e că dezactivează aplicaţiile ce rulează în fundal, oferă notificări push mai rar şi va permite să câştigaţi câteva ore de utilizare. În zona Usage avem o listă de aplicaţii cărora le putem permite sau nu să ruleze în fundal, chiar şi în mod Power Save.

Pe partea audio Microsoft Lumia 640 XL LTE

Şi în zona Setări/Display găsim o funcţie de reducere a luminozităţii pe durata lui Power Save pentru a economisi bateria. Per total bateria este una bună, dar încărcarea e foarte lungă pentru un telefon. Facem trecerea acum spre aspectul acustic, unde din start menţionăm că Lumia 640 XL LTE vine fără căşti la pachet. Playerul sau muzical este Xbox Music, cu obişnuita interfaţa minimalistă şi lipsa de egalizator, găsit totuşi în zona de Setări.

Microsoft Lumia 640 XL LTE test cu decibelmetrul

Experienţa acustică în sine livrează un sunet clar, volum mediu, bas OK, voce bună şi difuzorul nu e acoperit prea mult nici pe o suprafaţă plată. Avem parte şi de funcţie radio FM aici. La testul cu decibelmetrul al atins 82.1 dBA în faţă şi 83.5 dBA în spate, aproape de cei 83.8 dBA ai lui iPhone 6 Plus şi de cei 84 ai lui HTC Desire 820. Am depăşit totuşi Huawei Honor 6 Plus şi ai săi 82.7 dBA, deci stăm bine.

Comparativ putere volum Microsoft Lumia 640 XL LTE

În zona de Setări avem Extras/Audio, cu un egalizator cu preseturi (Bass Boost, Bass Cut, Vocal Boost, Acoustic, Jazz, Hiphop etc), dar şi 7 slidere pentru a personaliza experienta audio chiar noi. Există şi funcţia Enhance, cu posibilitatea de activare a surround-ului virtual şi flip to silence. Tragem linie la o acustică destul de bună şi ajungem la ecran, unde lucrurile devin interesante.

Ecranul lui Microsoft Lumia 640 XL LTE

Lumia 640 XL LTE etalează un IPS LCD Clear Black de 5.7 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli şi densitate a pixelilor de 259 PPI, plus protecţie Gorilla Glass 3. Pentru playback media avem Xbox Video şi am remarcat că atunci când vedem un clip în zonele sale laterale rămâne un spaţiu negru inestetic. El nu se poate regla nici din setările pentru Aspect. Ecranul acestui Lumia are o calibrare bună a culorilor, se comportă excelent în bătaia soarelui, are unghiuri largi de vizualizare şi e luminos şi clar.

Luminozitate ecran Microsoft Lumia 640 XL LTE

Opţiunile oferite de acest player sunt doar cele legate de subtitrări şi aspect raţio, iar revenind la ecran, el vine cu pixeli RGB Stripe şi atinge o luminozitate maximă la interior de 315 LUX. Cu setarea Auto activată am atins în bătaia soarelui un maxim de 769 LUX, ceea ce propulsează acest model pe locul 2 în topul tuturor telefoanelor testate vreodată de noi, în spatele lui Galaxy S6 Edge, care a depăşit 900 de LUX.

Luminozitate ecran Microsoft Lumia 640 XL LTE in bataia soarelui

În schimb Lumia 640 XL LTE a depăşit Galaxy Note 4 şi ai săi 682 LUX sau iPhone 6 Plus şi ai săi 605 LUX. Avem deci la dispoziţie un ecran foarte luminos, ideal pe un telefon de luat la mare. În zona de Setări, Extras găsim opţiunile display-ului, printre care şi lizibilitate crescută la soare, battery saver brightness şi reglarea profilului de luminozitate cu 3 slidere pentru Low, Medium şi High.

Camera lui Microsoft Lumia 640 XL LTE

Putem regla şi profilul de culoare pe Standard, Viu, Rece şi Advanced, ultimul mod aducând şi reglaje pentru temperatură, nuanţă şi saturare. Ecranul e un punct forte al acestui smartphone şi trecem acum la cameră. Terminalul integrează o cameră principală de 13 megapixeli, cu autofocalizare, zoom digital 4x şi optica Zeiss. Senzorul măsoară 1/3 inch şi are deschidere F/2.0.

Avem parte de lungime focală de 28 mm aici, blitz LED, BSI şi Rich Capture. Camera frontală este una de 5 MP, cu lentila wide angle, deschidere F/2.4, lungime focală de 24 mm şi suport pentru captura video Full HD. Trebuie menţionat că acest telefon vine fără buton fizic pentru cameră, bazându-se pe buton shortcut din zona dropdown superioară.

Cum fotografiaza Microsoft Lumia 640 XL LTE

Aplicaţia Lumia Camera se activează destul de rapid şi camera aduce o viteză de focalizare OK. În zona superioară a interfaţei găsim o serie de opţiuni simple, printre care şi shortcut către camera frontală, blitz şi opţiunea Rich Capture On/Off. Dacă extindem acea zonă avem acces la faimoasele semicercuri reglabile manual, asociate funcţiilor balans de alb, focalizare, ISO (de la 64 până la 3200), viteza shutter (de la 1/16000 secunde la 4 secunde) şi expunere (de la -3 la +3). Revenind la Rich Capture, el are rolul de a realiza o serie de capturi, pe care apoi le putem regla cu un slider, când vine vorba de cantitatea de iluminare şi dynamic range.

Contează foarte mult ce opţiune de blitz bifaţi atunci când folosiţi Rich Capture. Există 3 variante aici: HDR, Dynamic Flash şi Dynamic Exposure. Prima se aplică la scenele cu contrast ridicat, în vreme ce a doua se aplică la capturile cu sau fără blitz şi a treia la cadrele cu expunere scurtă sau lungă, fără blitz. În zona de Setări avem şi Timer, Bracketing (o serie de capturi cu expuneri variate), grila, aspect (4:3 sau 16:9) şi Living Images.

Mostra foto Microsoft Lumia 640 XL LTE

Aceasta din urmă funcţie va crea un soi de mini GIF-uri din fotografiile voastre, animându-le în Lumia Story Teller pentru scurt timp, pe fiecare în parte. La captura video avem opţiuni de filmare la 1080p şi 30 FPS, 25 FPS şi 24 FPS, sau 720p şi aceleaşi variante de frame rate. Există aici şi funcţia/aplicaţia Lumia Selfie, care va permite să realizaţi şi selfie cu camera principală şi să editaţi apoi captura rezultată, subţiind fata, mărind sau micşorând ochii şi umblând şi la ten.

Mostra foto Microsoft Lumia 640 XL LTE

Lumia Refocus e o altă aplicaţie integrată aici, cu posibilitatea de a refocaliza după realizarea fotografiei, dar şi funcţia Color Pop, care scoate în evidenţă culorile într-o anumită zonă a fotografiei şi face restul alb/negru. Lenses mai includ şi Panoramă, Bing Vision care scanează coduri QR, OneShot (mai multe opţiuni de captură, dar uşor laggy), plus multe altele descărcabile.

OneShot aduce multe filtre, efecte speciale, setări manuale, dar nu are frame rate prea bun, cel puţin pe acest telefon. Probabil cere un hardware mai puternic... La captura video avem parte de aceleaşi semicercuri, revenind la interfaţa principală, cu balans de alb, expunere şi focalizare. Camera are un zoom destul de lent, iar acum e cazul să trecem la galerie.

Microsoft Lumia 640 XL LTE - fotografii selfie

Fotografiile au fost realizate într-o zi înnorata şi au culori realiste, iar imaginile sunt clare şi detaliile sunt destul de bune. Panorama are o rezoluţie de 12289 x 2064 pixeli, iar Rich Capture a produs un HDR bun în acea zonă sub podul din parc. Selfie-urile arată foarte bine şi ţineţi cont că spun asta după un LG G4 care nu prea m-a impresionat la captura selfie.

Fața subiectului se vede clar, culoarea şi textura pielii sunt excelente şi nici fundalul nu arată rău. La testul de zoom in, în acele cadre cu rate am constatat că se cam pierde din nivelul de detalii. Aş spune că expunerea şi balansul de alb sunt OK pentru o zi înnorata. Prim planurile cu acel robinet au ieşit şi ele bine, doar că am remarcat că unele dintre capturile realizate cu acest telefon sunt cam albicioase şi spălăcite la capitolul culori.

Mostra foto Microsoft Lumia 640 XL LTE

Culorile sunt încă o dată realiste, avem textura adecvată la acele jucării glossy din locul de joacă pentru copii şi aş spune că per total calitatea foto este peste cea oferită de HTC Desire 820, dar sub cea a lui Huawei Honor 6 Plus. Macro-urile cu flori arata foarte bine, sunt detaliate şi captura la interior este şi ea bună, cu un blitz puternic şi claritate bună.

Îmi vine în minte şi o comparaţie cu Galaxy S4 aici, pe care clar îl depăşim şi consider acest model egalul lui LG G2, sau poate chiar un pic mai bun. Un aspect vital, dacă vreţi să profiţi din plin de camera lui Lumia 640 XL este să te adaptezi la setările şi funcţiile specifice Lumia. Captura video se realizează la rezoluţie Full HD şi 30 FPS, fişierul rezultat fiind un MP4 cu bitrate de 17 Mbps.

Primul clip este albicios, dar are o schimbare bună a expunerii, acustică bună şi stabilizare OK a imaginii, plus claritate OK. Clipul 2 e clar, bine luminat, are focalizare bună, culori realiste, dar stabilizarea lasă de dorit. Clipul 3 este unul 720p, care pierde focalizarea, dar care are acustica bună şi nivel de detalii OK, mai ales pentru un clip HD.

Ultimul clip este iarăşi albicios, stabilizat slab şi înregistrează o pierdere serioasă de detalii la zoom. În ciuda faptului că avem destule critici la adresa capturii video, ea tot nu arata la fel de dezamăgitor ca la HTC Desire 820, dacă îmi amintesc bine. Între timp ţin să menţionez că Lumia 640 XL filmează mai slab clar decât un iPhone 5 de exemplu.

Scot în evidenţă încă o dată aici faptul că acest telefon realizează selfie-uri de calitate. Aş spune că în mare performanta camerei e bună pentru un midrange. Am aruncat o privire şi asupra altor aplicaţii asociate camerei, precum Lumia Creative Studio, care oferă o serie de filtre şi setări de temperatură, luminozitate, umbre, crop sau efect de ochi roşii pentru a modifica fotografiile.

Am folosit şi aplicaţia Lumia Moments, care extrage fotografii din clipuri video şi permite realizarea de GIF-uri de exemplu şi adăugă efecte de blur, tot extrăgându-le din clipuri. Lumia Story Teller are rol de galerie, plus rival al lui HTC Zoe, creând un rezumat al tuturor cadrelor voastre. Puteţi schimba muzica şi conţinuturile integrate în clipuri.

Microsoft Lumia 640 XL LTE atinge o temperatură de 38.5 grade Celsius

Gata cu camera şi hai să analizăm performanţă! Microsoft Lumia 640 XL LTE atinge o temperatură de 38.5 grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci nu suferă de supraîncălzire. Browserul terminalului este rapid, iar tastatura virtuală este comodă şi suporta şi un mecanism în stil Swype pentru scriere mai rapidă. Pe partea de telefonie am remarcat un volum ridicat al soneriei, apeluri clare, dar şi lipsa anularii zgomotului de fond.

Am ajuns şi la benchmark-uri, unde am comparat acest telefon cu alte modele testate de-a lungul timpului. Lumia 640 XL LTE are un procesor vechi, un quad core Cortex A7 din 2013, Snapdragon 400.

Microsoft Lumia 640 XL LTE benchmarks

Browsermark nu funcţionează pe acest model, iar per total rezultatele sunt undeva la nivelul lui Lumia 830 şi destul de scăzute în mare. Cu toate acestea, handsetul nu are lag, poate doar la procesarea foto să se împotmolească puţin. Riptide GP2 şi alte jocuri că Relic Run rulează fără probleme. Trecând la OS, avem la dispoziţie aici Windows Phone 8.1 cu Lumia Denim şi promisiunea că acest model va fi printre primele care vor primi Windows 10 for Mobile.

Microsoft Lumia 640 XL LTE Review

WP 8.1 cu Lumia Denim vine cu suport pentru foldere, setări mai bine organizate, snooze custom pentru alarme, un Cortana evoluat şi suport pentru Glance, care afişează şi notificări pe ecranul de standby. Dublu ţap pentru activare e în continuare valabil, ca şi tile-urile redimensionabile. Şi tile-uri transparente sunt disponibile aici.

Zona Action Center include 4 toggle-uri personalizabile şi afişează şi notificările. Multitasking-ul se realizează ţinând butonul Back apăsat, iar ferestrele se închid apăsând pe acel "X" din colţ. Reţineţi că acest model vine cu butoane virtuale Windows Phone şi nu capacitive. Cortana e capabilă să răspundă la întrebări, să ofere sugestii legate de gătit, să plănuiască excursii, să facă glume, să găsească locuri pe harta şi să ia notiţe şi înscrie remindere.

Microsoft Lumia 640 XL LTE Review: cel mai bun ecran de model Windows Phone, telefon ideal de luat la mare, dacă nu filmezi cu el... (Video)

În zona de Setări găsim Quiet Hours, un soi de Do Not Disturb, Driving Mode, Storage Sense, Kids Corner, Apps Corner (alţi utilizatori primesc au acces la aplicaţiile voastre şi primesc propriul homescreen) şi Motion Dată. Pe lista de aplicaţii preinstalate se afla Calendar, FitBit, Dată Sense, Flipboard, Food + Drink, Health + Fitness, Here Drive+, HERE Maps, Bing Maps, Money, News, Office (fără schimbări de la versiunea clasică), OneDrive, OneNote, Outlook, People, Picsart, Skype, Sports, Travel, Wallet şi Weather.

Şi a venit şi momentul verdictului şi începem cu aspectele Pro:

 • selfie-uri de calitate
 • ecran foarte luminos
 • baterie OK
 • acustică bună
 • fotografii de calitate pentru un midrange
 • aplicaţii Lumia atractive, mai ales foto
 • fără lag
 • jocurile rulează fără probleme
 • design solid
 • pole position pentru Windows 10

Aspectele Contra sunt:

 • design masiv şi alunecos
 • stocare internă puţină
 • încărcare lungă
 • captură video putea fi mai bună
 • procesor vechi
 • fără aplicaţii Google

Lumia 640 XL LTE primeşte nota 8 pentru design, nota 8.5 pentru hardware şi nota 9 pentru OS şi UI. Nota finală este de 8.5 din 10, acesta fiind o alternativă bună pentru HTC Desire 820, dar fiind sub modelele Huawei Honor. Ecranul este excelent, foarte bun chiar şi camera e una de calitate, iar acesta este un telefon midrange, bun pentru luat în vacanţa de la mare.

Microsoft Lumia 640 XL LTE prețuri actualizate:

​Microsoft Lumia 640 XL LTE Review

Microsoft Lumia 640 XL LTE
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×