Nokia Lumia 930 review: "cărămida premium" cu acustică foarte bună și captură nocturnă excelentă lovește concurența (Video)

8.094 ori
<b>Nokia Lumia 930 review: "cărămida premium" cu acustică foarte bună și captură nocturnă excelentă lovește concurența (Video)</b>Nokia Lumia 930 este un prim flagship rezultat din integrarea Nokia Devices în Microsoft, iar acest terminal a fost în teste la Mobilissimo.ro în ultima perioadă. Acest model a fost anunțat la BUILD 2014, în aprilie și a fost lansat cu câteva...

Nokia Lumia 930 este un prim flagship rezultat din integrarea Nokia Devices în Microsoft, iar acest terminal a fost în teste la Mobilissimo.ro în ultima perioadă. Acest model a fost anunțat la BUILD 2014, în aprilie și a fost lansat cu câteva săptămâni în urmă în magazine. Noi l-am primit în teste de la MarketOnline.ro, care îl vinde la prețul de 2248 lei, pe negru sau alb.

Smartphone-ul vine cu ecran de 5 inch și are un aspect masiv, fiind doar cu un gram mai ușor decât Galaxy Note 3, cu ale sale 167 de grame. în grosime acest Lumia măsoară 9.8 mm, iar aspectul este unul de "cărămidă premium". Telefonul are un spate mat din policarbonat și un design pătrățos, iar aderența sa este bună. Remarcăm în zona laterală o bandă din aluminiu rezistentă și care conferă un look atractiv acestui device.

Nokia Lumia 930 Review: cărămida premium cu acustică foarte bună și captură nocturnă excelentă lovește concurența (Video)

Din profil se remarcă și faptul că acest handset are ecranul și spatele ușor curbate. Calitatea construcției sale este bună, iar designul angular e ușor de remarcat, dar într-un stil diferit decât în cazul celor mai noi modele Xperia. Modul în care sticla se întâlnește cu metalul pe margini este foarte ingenios realizat, dând impresia de "mașină de lux". în zona frontală a acestui smartphone se află earpiece-ul, camera frontală și butoanele capacitive Windows, plus senzorii în partea superioară și un mic orificiu sub butonul Home, destinat microfonului.

Nokia Lumia 930 din lateral

în zona superioară avem slotul nano SIM, care se poate detașa și cu unghia (destul de greu) și fără o cheiță specială, iar în aceeași zonă se află și jackul audio. în dreapta avem butoane de volum și butonul On/Off, plus butonul fizic pentru cameră, toate cu feedback bun, iar jos se află portul microUSB. în spate găsim camera principală, blitzul, un microfon sus și unul jos și difuzorul.

Specificatii Nokia Lumia 930

Per total designul e atractiv, dacă sunteți dispuși să acceptați un telefon gros și greu cu ecran de 5 inch, dar și cu materiale premium în zona frontală și laterală. în ce privește hardware-ul, acest smartphone integrează un display Full HD de 5 inch, un AMOLED cu protecție Gorilla Glass 3 și tehnologie Clear Black, însoțit de un procesor quad core Snapdragon 800 de 2.2 GHz. Alte dotări includ un GPU Adreno 330, 32 GB stocare (fără slot microSD) și 2 GB RAM. Avem la dispoziție o cameră de 20 de megapixeli în spate, una frontală de 1.2 MP, iar pe partea de conectivitate Lumia 930 vine cu suport HSDPA cu viteza de download de 42.2 Mbps, GPS, WiFi dual band, DLNA, LTE, Bluetooth 4.0, NFC și microUSB 2.0.

Bateria lui Nokia Lumia 930

La capitolul "și altele" avem Dolby Audio, accelerometru, giroscop, senzor de proximitate și busola, dar și radio FM. Bateria terminalului este o unitate Li-Ion de 2420 mAh, care pe hârtie asigura 432 de ore de funcționare în standby, 15 ore de convorbiri sau 75 de ore de playback audio. La testul nostru obișnuit de playback HD, cu WiFi pornit și luminozitate la 50% am atins 7 ore de playback. Asta înseamnă că suntem peste Nexus 5 și cele 5 ore ale sale, dar sub iPhone 5s și Galaxy S5, ambii cu 11 ore.

Nokia Lumia 930

Aș spune că bateria este așa și așa și se putea mai bine. încărcarea e destul de rapidă, în 2 ore și 15 minute, iar zona Battery Saver ne oferă o viziune asupra aplicațiilor care consumă bateria și 3 modalități de activate a funcției Power Save: atunci când scade nivelul bateriei, chiar acum sau întotdeauna. Trecând la acustică, știți probabil deja că Xbox Music și Xbox Video au fost separate, iar playerul audio permite acum să și derulăm prin melodii nu doar să așteptăm după butonul de fast forward.

Difuzorul lui Nokia Lumia 930

Vă reamintesc că nu primim căști la pachet cu acest model și că avem tehnologie Dolby Digital Plus la dispoziție. Muzica e organizată după artiști, genuri muzicale, albume, melodii și playlist-uri, iar experiența oferită de difuzor oferă un volum ridicat, un bas bun și un sunet "complet", ca să zic așa. Percuția e ușor exagerată în unele melodii, dar în rest e OK. în zona de Setări avem un egalizator amplu, cu câteva preseturi, dar și o opțiune custom, astfel încât să obțineți sunetul dorit de voi. Opțiunile includ Bass Boost, Bass Cut, Treble Boost, Acustic, Jazz și multe altele.

Volumul lui Nokia Lumia 930 - 89 dBA

în secțiunea Enhancements avem Surround Virtual 5.1 pentru căști și egalizarea tuturor melodiilor la același volum, dar și o îmbunătățire a dialogului din filme cu o funcție specială Dolby. Aș spune că acustică e excelentă la acest device, menționând și că am atins 89 dBA în spatele terminalului, un nou record de când folosim decibelmetrul, depășind și rivali că LG G3 și modelele cel mai noi Allview. în față am atins 87.3 dBA.

Să vedem acum ce experiență ne oferă ecranul! Nokia Lumia 930 se bazează pe un Super AMOLED de 5 inch, cu rezoluție Full HD și tehnologie Clear Black, iar acesta este un display foarte luminos. El se comportă bine în bătaia soarelui, are un contrast bun și deși am auzit plângeri cu privire la o nuanță mov a acestui display, nu am întâlnit probleme de genul. în ce privește testul nostru realizat pe acest ecran, ei bine imaginea e ușor suprasaturată, unghiurile de vizualizare sunt largi, iar ecranul e luminos și foarte clar.

Display Nokia Lumia 930 la microscop - Pixeli de tip Pentile Matrix

Pixelii sunt de tip Pentile Matrix, iar nivelul de LUX atins este de 420, ceea ce e foarte bine. Practic nu se observă că suntem sub cei 480 LUX ai lui Galaxy S5 sau cei 463 LUX ai lui HTC One M8, mai ales că am ținut telefonul tot timpul pe luminozitate medie, cea High fiind prea ridicată aș putea spune. Cu această ocazie depășim și rivalul Xperia Z2, care are o luminozitate de 366 LUX.

Luminozitate ecran Nokia Lumia 930 - 420 LUX

în zona de setări putem accesa Ease of Access, unde putem umbla la mărimea textului, să creștem contrastul, iar apoi în zona Touch putem crește sensibilitatea la atingere și activă funcția dublu țap pentru deblocare. în cele din urmă în Setări și Display avem o opțiune specială pentru lizibilitatea în bătaia soarelui, reducerea luminozității în mod Battery Saver și Color Profile. Cu această din urmă funcție veți alege opțiunile Standard, Vivid sau Cool pentru culori mai vii sau mai reci, dar aveți și varianta Custom, pentru a personaliza saturarea dorită, temperatura culorilor și nuanța. și profilul de luminozitate poate fi modificat pentru fiecare prag, se pare.

Nokia Lumia 930 dispune de o cameră Pureview de 20 de megapixeli

Ecranul este excelent, iar mai departe vedem cum stăm cu camera. Acest model Lumia se bazează pe o cameră Pureview de 20 de megapixeli, cu optică Carl Zeiss, deschidere F/2.4, BSI, mărime a senzorului de 1/2.5 inch și blitz dual LED. Avem parte de stabilizare optică a imaginii, lentila cu 6 elemente, pixeli ce măsoară 1.12 microni și o rază minimă de focalizare de 10 cm pentru macro-uri. Interfața lui Nokia Camera e cea cunoscută deja, cu un shortcut către galerie în stânga și opțiunile principale de captură în zona superioară a ecranului. Puteți fotografia în mod Auto, unde doar 2 opțiuni sunt personalizabile, sau Pro, care aduce jumătate de duzină de opțiuni. Acestea pot fi declanșate și sub formă de o serie de semicercuri afișate pe ecran.

Camera lui Nokia Lumia 930

E vorba aici despre setări că expunere, viteza shutter-ului, ISO, focalizare sau balans de alb. Butonul fizic al camerei se declanșează în două trepte, iar în zona de opțiuni avem Lenses, printre care se număra Cinemagraph pentru realizat GIF-uri, Refocus, Office Lens, Panoramă și Vine. Nokia Refocus a primit un mic demo în video review, unde aflați ce face funcția Color Pop și faptul că putem să focalizăm toată imaginea prin opțiunea All in Focus.

Tot printre opțiunile din Nokia Camera se află un shortcut către camera frontală, Timer și Bracket, care ține loc de HDR realizând o serie de fotografii cu expuneri diferite. Alte setări includ Focus Assist Light, grila de captură, încadrare 16:9 sau 4:3, care duce la fotografii de maxim 16 sau 19 MP. Există 3 moduri de captură pe Lumia 930: captura simplă a unui JPEG de 5 MP, cea a unui JPEG de 5 MP plus fotografie de 16 MP/19 MP și în cele din urmă o captură de 5 MP și una RAW ce ocupa cam 20 MB și are o calitate fantastică.

Nokia Lumia 930 mostre foto

în cele din urmă există și opțiunea Living Images, care pune în mișcare cadrele voastre realizate cu funcții speciale. Captură video e oferită sub forma filmării Full HD la 24, 25 sau 30 FPS, sau 720p la aceleași frame rate-uri. Există și opțiuni acustice speciale pentru filmare, precum Direcțional Stereo, Surround 4.1 și Audio Bass Filter. Un mod de captură standard în Nokia Camera e Smart Sequence, care face o serie de fotografii, dintre care puteți alege cea mai bună captură, schimba fețele celor fotografiați sau înlătura obiecte în mișcare.

Galerie foto aici.

V-am prezentat în recenzie și aplicația standard pentru camera de pe Windows Phone 8.1, cea pe care o știați din recenzia acestui OS. Interfața să include 5 shortcut-uri în partea stângă, o secțiune de Lenses, opțiuni pentru blitz, scene, ISO, expunere, balans de alb și altele. în mod interesant, în aplicația Camera ISO merge până la 3200, iar în Nokia Camera până la 4000. Trecând la secțiunea de fotografii realizate cu acest device, menționez din start Nokia Lumia 930 e mai lent decât Lumia 925 când vine vorba de procesul de fotografiere.

Mostre foto Nokia Lumia 930

El nu focalizează la fel de bine la macro precum modelul anterior menționat, dar am reușit să obținem o serie de prim planuri foarte reușite cu flori, totuși. Lentoarea fotografierii ar putea fi cauzată de faptul că telefonul realizează două fotografii simultan, dintre care una va fi RAW, dacă ați  selectat acest lucru. Trebuie să recunosc că fotografiile macro realizate cu Lumia 930 m-au cucerit, în special cea cu florile portocalii sau cele galbene. Cadre de genul trebuie văzute neapărat în format RAW, în toată splendoarea lor.

Nokia Lumia 930

Fotografiile obișnuite pe timp de zi ies puțin suprasaturate, dar au claritate bună, contrast bun și expunere OK. Panorama nu este foartă lată, iar fotografia cu zoom versus același cadru fără zoom a fost testată în acele cadre cu steaguri. Totul arată excelent! Pe măsură ce vizualizați fotografiile apare și opțiunea Open in Nokia Camera, care va permite să deschideți o fereastră de editare rapidă, pentru crop, rotate și zoom fără pierdere de calitate.

Captura nocturna cu Nokia Lumia 930

Toate fotografiile arată bine, poate în afară de cele realizate de la distanță. Pe timp de noapte blitzul face minuni, dar nici fotografiile fără blitz nu arată rău. Pot spune că sunt total impresionat de modul în care arată acele flori capturate noaptea la 12:00, folosind blitzul și modul auto. Aș spune că la captura nocturnă suntem la nivelul lui Xperia Z2 sau chiar peste și foarte aproape de Lumia 1020.

Pe partea video trebuie menționat că spre deosebire de fotografii, aici s-a simțit că am avut de înfruntat o zi înnorată. La captura video se pierde puțin focalizarea uneori, dar imaginea este clară, culorile sunt realiste, iar balansul de alb și expunerea sunt fără cusur. Avem un Nokia Trimmer pentru a tăia rapid clipurile și calitatea imaginii se păstrează OK și la zoom în. Am realizat și un clip în mișcare pentru a demonstra stabilizarea optică, de care suntem mulțumiți, doar că în mișcare se cam pierde focalizarea uneori. Fișierele rezultate în urma filmării sunt unele MP4, cu bitrate de 20 Mbps, iar captura video nocturnă este și ea OK. Nu există acea nuanță gălbuie cu care se confruntă unele modele high end, iar imaginea are mai puțin noise decât pe multe modele rivale.

Per total camera lui Nokia Lumia 930 este una foarte bună, dar nu reprezintă un salt uriaș față de cameră de pe Nokia Lumia 925. Sony Xperia Z2 poate fi considerat mai bun decât acest model, dacă adăugăm în balanță și captura 4K, captura mai bună la distanță și numeroasele sale efecte, setări și opțiuni. și Galaxy S5 are momente când strălucește mai mult decât Lumia 930 la captură de zi.

Nokia Lumia 930 se incinge - atinge 45.9 grade Celsius

Trecând la analiza performanței, am atins 45.9 grade Celsius pe acest model, după 15 minute de jucat Asphalt 8, deci Lumia 930 suferă de ușoară supraîncălzire. Browserul terminalului este foarte rapid și vine cu funcții că InPrivate Tab, posibilitatea de a continua browsing-ul de unde am rămas pe un terminal Windows 8, iar în aceeași secțiune a recenziei v-am oferit și un demo al tastaturii extrem de rapide Word Flow, care aduce cu Swype.

Nokia Lumia 930 review Mobilissimo.ro

Despre Windows Phone 8.1 știți tot ce este de știut, iar noi rulăm aici versiunea Cyan. Avem Action Center pentru notificări și toggle-uri, tile-uri transparente în spatele cărora se vede un wallpaper, un Cortana care ține loc de Siri și Google Now și un multitasking cu un X în colț pentru a închide aplicațiile. în ce privește telefonia, semnalul e bun, volumul la convorbiri e ridicat și avem parte și de Speed Dial. Nu uităm de benchmark-uri, deși nu sunt foarte multe modele cu care să îl comparăm pe Lumia 930.

Iată scorul din AnTuTu:

 • Lumia 930: 25375
 • Sony Xperia Z1: 34440
 • Nokia Lumia 1520: 24000

în Multibench 2 obținem un scor dublu față de Lumia 1020 la testul de CPU, la fel și la stocare, iar la testul de memorie RAM suntem de aproape 3 ori peste Lumia 1020. în ce privește GPU-ul, nu suntem departe în fața nici în comparate cu modele puțin mai vechi ca Samsung Ativ S.

Iată și scoruri din Phonemark:

 • Nokia Lumia 930: 1892
 • Nokia Lumia 1520: 1771
 • Nokia Lumia 929: 1782
 • Nokia Lumia 1320: 1240

în Speedtest am atins 19 Mbps la download și 16 Mbps la upload, încadrându-ne în valorile normale pentru testele obișnuite, poate puțin sub așteptări la upload.

și iată cum stăm și în WPBench:

 • Lumia 930: 523.03
 • Lumia 1520: 441
 • Lumia 1020: 223

Browsermark:

 • Lumia 930: 829
 • LG G3: 1187
 • Allview X2 Soul: 818

SunSpider:

 • Lumia 930: 514
 • Lumia 1520: 558
 • Lumia 1020: 911

Nokia Lumia 930 e capabil să întreacă orice alt model Windows Phone în testele benchmark, fiind deci cu adevărat un flagship al acestei jumătăți de an. V-am prezentat pe scurt și funcțiile care merită acoperite în luna lista de Setări, printre care și cele de personalizare ale Notificărilor și Acțiunilor, WiFi Sense, Project Screen, Find My Phone, Driving Mode, Quiet Hours, Call Plus SMS Filter, Device Hub și Motion Data, care aducă informații legate de mișcare utile pentru fitness tracking.

Pareri despre Nokia Lumia 930

A venit și momentul listei de aplicații preinstalate, cu mențiunea că din dorința de a nu ne repetă nu am mai aruncat o privire în detaliu peste neschimbatele HERE Drive+, HERE Maps, Office și unele aplicații Bing. în WP 8.1 jocurile sunt și ele incluse în lista de aplicații, nu doar în zona Games, iar aici am remarcat Bing Health + Fitness drept ceva nou și diferit. Mă așteptam să găsesc doar o colecție de articole și sfaturi aici, în schimb am găsit o modalitate de a memora caloriile consumate într-o zi, un tracker de fitness eficient și cu UI atractiv și câteva modalități diferite de înregistrare a unui parcurs de activitate sportivă, atât pe hartă, cât și drept calorii sau pași.

Nokia Lumia 930

Puteți să vă sincronizați progresul sportiv via Health Vault. V-am prezentat și Nokia Creative Studio, cu filtrele și opțiunile sale, dar și Nokia Story Teller, care aduce și o funcție în genul lui Zoe, un clip editabil care însumează momentele cele mai importante dintr-o galerie foto dedicată unei zone a hărții (Sector 3, Sector 4 în cazul nostru). Un "Story" este un clip în genul unui Zoe. Am discutat puțin și despre Nokia Video Trimmer, Office Lens și Office, dar și despre obișnuitele OneDrive, OneNote, Podcasts, Skype și Store.

și acum hai să vedem și un verdict pentru acest cameraphone!

Iată aspectele sale Pro:

 • camera nocturnă/low light excelentă
 • materiale premium în zona frontală/laterală
 • acustică impecabilă și îmbunătățiri Dolby
 • ecran de calitate, foarte luminos
 • captură foto RAW
 • macro-uri arătoase
 • hardware puternic printre modelele WP 8.1
 • numeroase funcții ale camerei
 • stabilizare optică de calitate

și aspectele Contra:

 • bateria ar putea fi mai bună
 • nu e un update foarte mare față de Lumia 925 (mai ales cameră)
 • captură lentă
 • unele probleme cu focalizarea
 • masiv, gros, greu
 • supraîncălzire
 • lista de aplicații și lista de setări nu sunt deloc comode
 • fără căști la pachet (cele foarte bune Nokia, de care ne e dor)

Nokia Lumia 930 primește nota 8.5 pentru design, 9.4 pentru hardware și un 9.1 pentru OS și UI, pentru o notă finală de 9 din 10. Dacă aveți deja un Lumia 925 sau Lumia 1520 nu veți avea nevoie și de acest model, iar dacă aveți un Xperia Z2 pot spune că sunteți mai norocos decât un posesor de Lumia 930. Totuși, cine vrea WP 8.1, funcții foto Pro și o "cărămidă premium" solidă, nu are de ales decât să opteze pentru acest model. Mulțumim celor de la MarketOnline.ro pentru produsul oferit în teste. [FORUM]

Prețul actualizat al lui Nokia Lumia 930 îl puteți afla de aici.

Nokia Lumia 930 Review
 

Nokia Lumia 930
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×