Sony Xperia Z2 Review: upgrade semnificativ față de Xperia Z1, cea mai bună cameră din 2014 și În sfârșit difuzoare stereo! (Video)

9.340 ori
<b>Sony Xperia Z2 Review: upgrade semnificativ față de Xperia Z1, cea mai bună cameră din 2014 și În sfârșit difuzoare stereo! (Video)</b>Dacă îmi place ceva la recenziile de la Mobilissimo.ro, ei bine e vorba despre surprize plăcute. și se pare că ele se țin lanț în ultima vreme. După Allview X1 Xtreme, care a surprins plăcut prin camera sa, acum e rândul lui Sony Xperia Z2 să...

Dacă îmi place ceva la recenziile de la Mobilissimo.ro, ei bine e vorba despre surprize plăcute. și se pare că ele se țin lanț în ultima vreme. După Allview X1 Xtreme, care a surprins plăcut prin camera sa, acum e rândul lui Sony Xperia Z2 să ne facă o surpriză plăcută. Acesta este flagship-ul Sony pe 2014, un cameraphone rezistent la apă și praf și foarte bine dotat.

Prezentat la MWC 2014, acest model ne-a fost oferit în teste de către Okazii.ro, iar el costă în România în jur de 2900 de lei. De remarcat faptul că au trecut doar câteva luni de când am testat Sony Xperia Z1 și Z1 Compact, deci amintirea lor îmi e încă proaspătă în minte. De asemenea, Z2 sosește la jumătate de an după Z1, deci foarte rapid. Noul venit măsoară 8.2 mm în grosime și cântărește 163 de grame, nefiind exagerat de greu având în vedere diagonală de 5.2 inch.

Sony Xperia Z2 Review

în mare designul și formatul rămâne același ca la predecesor și la Xperia Z, fiind vorba aici despre abordarea Omnibalance. Telefonul rămâne magnet de amprente și grăsime, din păcate. Acest model e mai ușor decât Xperia Z1 și puțin mai subțire, iar el este și cu 18 grame mai greu decât Samsung Galaxy S5. Carcasa este rezistentă la apă și praf și oferă capace speciale aplicate peste porturi, pentru a le proteja de apă. Xperia Z2 are un design dreptunghiular, o fațadă din sticlă și un spate tot din sticlă.

Marginile se remarcă prin prezența aluminiului și prin faptul că au o culoare diferită față de față și spatele handsetului. Terminalul poate fi scufundat în apă până la o adâncime de 1.5 metri și timp de maxim 30 de minute. Puteți face chiar și fotografii sub apă, dacă doriți. Marginile ecranului acestui model sunt subțiri, iar aderența sa este mai bună decât la predecesori, datorită texturii marginilor.

Design Sony Xperia Z2

în partea superioară avem jackul audio și un microfon, în vreme ce jos regăsim 3 orificii, pe care le asociez cu încă o serie de microfoane (dacă nu mă înșel), în vreme ce în colțul handsetului avem obișnuitul orificiu pentru lanyard. în dreapta avem la dispoziție un slot microSD, butonul On/Off metalic tipic pentru seria Xperia, butoanele de volum și butonul fizic al camerei, toate cu feedback îmbunătățit față de predecesorii lui Xperia Z2.

Capace porturi Sony Xperia Z2

în stânga avem un capac mai mare, care acoperă un slot microSIM și portul microUSB și tot pe această parte găsim pinii pentru dock. în spate se afla camera și blitzul, iar în zona frontală avem în sfârșit difuzoare stereo, iar în cel de sus e integrat și LED-ul de notificări și o cameră frontală. Că ultime mențiuni acest model este cu 0.3 mm mai subțire decât Xperia Z1 și trebuie spus că ne așteptam ca în curând Sony să schimbe totuși modelul sau de design, deoarece nu e OK să lansezi 3 ani la rând același format de telefon cu același look.

Specificatii Sony Xperia Z2

Totuși Xperia Z2 este ușor îmbunătățit față de Xperia Z1, mai ales la capitolul aderență, dar designul cu muchii drepte deranjează palma utilizatorului după multe minute de convorbiri. Măcar avem materiale premium... (sticlă plus metal). Trecând la hardware, acest smartphone oferă un display Triluminous IPS LCD cu diagonală de 5.2 inch și rezoluție Full HD, un procesor quad core Qualcomm Snapdragon 801 de 2.3 GHz, cu core-uri Krait 400 și un GPU Adreno 330. Avem parte și de 3 GB RAM, 16 GB stocare internă, din care 12 GB disponibili pentru utilizatori, slot microSD cu suport pentru până la 128 GB și cameră de 20.7 MP în spate.

Camera Sony Xperia Z2

Această cameră vine cu senzor de 1/2.3 inch și lentilă cu deschidere F/2.0, dar și suport pentru captura 4K drept noutate pe un Xperia. în zona frontală avem o cameră de 2 MP, iar pe partea de conectivitate suntem complet acoperiți, cu NFC, HSPA+, LTE, Bluetooth 4.0, MHL, DLNA, Miracast, WiFi Direct, GPS și WiFi Dual Band, dar și radio FM.

La capitolul "și altele" avem parte de accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busola, iar trecând la baterie, ea este o unitate Li-Ion de 3200 mAh, care pe hârtie asigura 740 de ore de funcționare în standby, sau 120 de ore de playback muzical. La testul nostru, adică playback HD cu luminozitate la 50% și WiFi pornit, am atins 11 ore și 3 minute de playback, adică aproape identic cu rezultatul lui Galaxy S5, care a atins 11 ore și 4 minute.

Bateria lui Sony Xperia Z2Bateria lui Sony Xperia Z2

Acest model îl depășește pe HTC One M8, care atinge "doar" 10 ore și 15 minute de playback și e o îmbunătățire clară față de predecesorul Xperia Z1, care atingea doar 7 ore. Putem prelungi acest timp de utilizare folosind opțiuni Power Saving de tip Stamina Mode, care dezactivează WiFi și conexiunea mobila atunci când ecranul nu e pornit. Puteți restricționa și performanță hardware-ului și există și un mod Low Battery, care va permite să alegeți ce funcții să dezactivați.

Per total bateria este destul de bună, dar încărcarea durează destul de mult: 3 ore. Trecând la acustică, ne bucurăm că Sony a decis să ia o decizie logică și să treacă la difuzoare stereo. Avem difuzoare sus și jos, iar aplicația Walkman arată în mare la fel, doar că organizarea conținuturilor este listata în stânga, inclusiv conținuturi online din diferite servicii media asociate. Opțiuni familiare precum ClearAudio+, care optimizează experienta audio sunt la posturi, ca și pe precedentele modele Xperia, iar egalizatorul amplu al predecesorului se află și aici.

Difuzaore stereo pe Sony Xperia Z2

Puteți customiza acustică după gen muzică sau folosind butoane virtuale de tip slider și aveți și opțiuni precum Surround Sound, Clear Stereo, care reduce cross talk-ul la căști și Clear Phase, care ajustează calitatea sunetului la difuzoare. xLoud este încă o opțiune pe care o știm deja, crescând tăria sunetului, iar în sfârșit o opțiune nouă este S Force Front Surround, care aduce sunet natural 3D la difuzoarele acestui device. în cele din urmă avem și Dynamic Normalizer, care asigură un volum egal între toate melodiile.

Trecând la experiența audio propriu zisă, pot spune că pe acest model volumul e la fel de ridicat ca pe Galaxy S5, sunetul este clar și se aude excelent. Evoluția față de Xperia Z1 este clară, iar basul este bun și vocea este caldă. Căștile sunt puțin cam incomode, mai ales că ies prea mult din urechi și intră prea adânc în acestea. Avantajul loc e că anulează orice zgomot de fond și că au un bas uriaș, gigantic, perfect, probabil cel mai bun de pe o pereche de căști până acum.

Dispunere pixeli pe display-ul lui Sony Xperia Z2

Per total Xperia Z2 stă bine pe partea de acustică, așa cum trebuie să o facă un flagship din anul 2014. V-am prezentat în video review și funcția radio FM, care include numeroase opțiuni, precum visualizer, Track ID sau playback la difuzor. în ce privește experiența video, avem parte de un display Full HD LCD Triluminous de 5.2 inch, care reprezintă o evoluție importanta față de ecranul lui Xperia Z1. știți și voi că ne-am plâns de acel ecran, dar acum nu mai e cazul, pentru că deja Sony și-a reparat greșelile de 2 ori la rând, prin Xperia Z2 și Z1 Compact.

Luminozitate display Sony Xperia Z2

Avem parte de pixeli RGB Stripe, culori foarte vii dar nu suprasaturate, unghiuri largi de vizualizare și în sfârșit am scăpat de stratul albicios aplicat peste imagine, problema principală a lui Xperia Z1 și Xperia Z. Comportamentul în bătaia soarelui e bun, iar la testul cu luxmetrul am atins 366 unități LUX, cam cu 100 mai puțin că Galaxy S5 și HTC One M8, dar și Xperia Z1 Compact. Totuși la utilizarea de zi cu zi, ecranul e destul de luminos încât să își facă treaba impecabil. Există și setări speciale pentru acest display, precum X Reality, care îmbunătățește calitatea imagini atunci când vizionăm clipuri sau ne uităm la fotografii și avem parte și de un mod special de utilizare a ecranului cu mănuși.

Sony Xperia Z2 are un display de calitate

Putem ajusta și nivelul de balans de alb și de roșu, verde și albastru din setările telefonului, sau activa funcția Smart Backlight, care ține ecranul pornit atunci când ținem telefonul în mână. Putem modifica și mărimea fonturilor și face dublu tap pentru a activă ecranul handsetului. Concluzia este că acest terminal are un ecran bun, cu luminozitate destul de bună și ale cărui culori arată excelent. și acum, să trecem la cameră...

Camera lui Sony Xperia Z2

în spatele lui Xperia Z2 avem o cameră de 20.7 de megapixeli, cu mărime a senzorului de 1/2.3 inch și lentilă F/2.0, iar această cameră are o lungime focală echivalentă cu 27 mm. Avem parte de un blitz LED, captură video 4K și în mare, acest model adoptă camera lui Xperia Z1 cu câteva upgrade-uri, dar care se simt la captură. Nu avem parte de stabilizare optică, ci doar de stabilizare digitală aici, iar această cameră capturează mai multă lumină decât senzorul lui Galaxy S5 și HTC One M8, după cum o să vedeți în mostrele foto realizate în condiții low light.

în ce privește interfața camerei, nici ea nu s-a schimbat prea mult, cu opțiunile esențiale în stânga și modurile de captură în dreapta. De remarcat că viewfinder-ul camerei are un frame rate foarte bun, ca și Xperia Z1 și Xperia Z1 Compact. Modurile de captură includ Superior Auto, care detectează situația în care vă aflați și realizează captura în funcție de ea. Customizarea din partea utilizatorului este minimă în acest caz și detectarea situațiilor e foarte eficientă, mai ales a celor low light. Avem și opțiunea manuală, în care putem personaliza total experiența de utilizare, după cum dorim.

Sony Xperia Z2 Review

Avem parte de moduri scenă (doar de la 8 MP în jos), în număr foarte mare, inclusiv unele pentru animale de casă, fotografierea de mâncare și câteva pentru captura nocturnă. Alte opțiuni includ expunere, balans de alb, blitz cu câteva subopțiuni (auto/fill/red eye/off/flashlight), rezoluție (20.7 MP, 15.5 MP, 8 MP etc) și HDR (doar de la 8 MP în jos). Lista nu se încheie aici, ci include și Self Timer, Smile Shutter, modalități de focalizare (single/mulți/face detect/touch/object tracking), ISO (până la 3200) și metering (center/average/spot), plus stabilizare a imaginii.

Există opțiuni manuale și pentru captura video (scene, expunere, balans de alb, blitz și captura Full HD la 30 sau 60 FPS). Putem realiza video HDR și avem parte și de funcția Steady Shot. Zoomul touch e în continuare prea sensibil, ca și pe Xperia Z1 și Z1 Compact, iar revenind la Moduri, aici găsim captura 4K, TimeShift Video (realizarea de clipuri slow motion la 120 FPS) și BackGround Defocus. Acesta e răspunsul la Upfocus de pe HTC One M8 și Selective Focus de pe Samsung Galaxy S5, doar că spre deosebire de acesta din urmă, aici refocalizarea după efectuarea fotografiei chiar funcționează.

Fotografii realizate cu Sony Xperia Z2

Revenim la moduri, unde îl găsim pe AR Effect, ce oferă funcții augmented reality precum acei dinozauri, măști sau alte obiecte amuzante aplicabile peste imagine. încă un mod de captură este Creative Effect, care include o serie de filtre și modalități de modificare a capturii, fiecare cu câteva sub-efecte. Printre ele se număra nuanțe de culoare, luminozitate, mozaic,  mirror, fisheye și multe altele. Aceste "moduri" sunt practic aplicații pe care le puteți descărca, cam cum faceți și cu funcțiile camerei lui Galaxy S5.

Sony Xperia Z2 Mostre foto

Pe lista se mai află și Vine, Info Eye, care oferă funcții augmented reality pentru coduri de bare, QR codes, puncte de reper, cărți și chiar și vinuri, oferind informații despre acele lucruri aflate în fața camerei. Apoi avem Timeshift, care face zeci de fotografii și va permite să o alegeți pe cea mai bună. Social Live, care vă proiectează filmările live pe Facebook și Sweep Panorama întregesc lista împreună cu Motiongraph și Motion Shot, pe care le-am descărcat de la Sony și care au rolul de a anima imagini și de a trasa efectele mișcărilor lor. Puteți să "înghețați" zonele care se mișcă ale acestor imagini.

Mostre foto Sony Xperia Z2

Fotografiile realizate cu Xperia Z2 au un nivel bun de detaliu și sunt realizate rapid. De menționat faptul că fotografiile realizate cu Xperia Z2 au fost făcute într-o zi înnorată și tot arată destul de bine. Evoluția față de Xperia Z1 este clară, iar imaginile au culori vii și realiste, iar expunerea este excelentă. Panorama nu e atât de lată pe cât mi-ar fi plăcut, dar fotografiile macro arată foarte bine (tigrul și acea floare albă). Am folosit și efectele AR și filtrele și am realizat și cadre la interior, în mallul Băneasa, odată cu prezentarea ochelarilor Google Glass.

Sony Xperia Z2 - fotografii noaptea

Captură de noapte a fost totuși cea care m-a cucerit, fotografiile arătând fantastic pe timp de noapte. Acesta este telefonul care scoate imagini nocturne cel mai puțin îngălbenite dintre toate telefoanele testate de mine până acum. Chiar și noaptea culorile sunt bune și detaliile sunt clare, iar la acest capitol suntem aproape de Lumia 1020, dacă mă întrebați pe mine. La captura video nocturnă pierdem puțină focalizare, dar per total captura de noapte e mai clară și mai luminoasă decât pe Xperia Z1, Galaxy S5 și HTC One M8 și chiar și modele Pureview de 20 MP.

La captura video de zi, avem parte de video 4K, filmare slow motion care arăta foarte bine și încetinește și sunetul odată cu imaginea și captură 1080p la 60 FPS, care arată incredibil de realist. Focalizarea este bună, se păstrează detaliile la zoom și avem un contrast și expunere bune, plus stabilizare decentă. La finalul analizei foto v-am arătat faptul că puteți edita pozele cu nu mai puțin de 4 aplicații: Photo Editor, cel standard de la Sony, Photos de la Google+, Pixlr Express și Sketch.
​

Editarea video se rezumă la decupaje și schimbarea vitezei clipurilor, iar pentru a încheia definitiv cu capitolul optică, Sony Xperia Z2 ne-a oferit la Mobilissimo.ro o demonstrație de forță, a celei mai bune camere foto de pe un telefon mobil din 2014. și acum să discutăm despre performanță. Aflați că acest telefon atinge o temperatură de 41.5 grade Celsius după 15 minute de gaming, ceea ce poate sună a supraîncălzire, dar stăm mai bine decât cele 46 de grade ale lui Xperia Z1. și acum... benchmark-uri!

Temperatura Sony Xperia Z2 in jocuri

L-am comparat pe Xperia Z2 cu HTC One M8 și cu Samsung Galaxy S5 și asta pentru că au același procesor, iar Xperia Z2 se remarcă printr-o cantitate mai mare de RAM. în Quadrant, am atins cu Z2 17500 de puncte, sub HTC One M8 și Galaxy S5, cu 24k și 22k, în vreme ce în AnTuTu am avut parte de 33067 puncte, din nou sub rivali, ambii aflați pe la 34k puncte. Testul NenaMark 2.0 ne-a adus un scor de 59.8 FPS, peste cele 59.3 FPS ale lui HTC One M8, dar sub cele 60.1 FPS ale lui Galaxy S5.

Benchmark AnTuTu Sony Xperia Z2Benchmark 3D MARK Sony Xperia Z2

în Vellamo am avut parte de un scor de 1602 puncte pe Z2, sub rivali și de această dată, cu aproximativ 1000 de puncte. în 3DMark am stat mai bine, cu 18358 puncte, peste cele 17570 ale lui HTC One M8 și cu puțin sub cele 18632 ale lui Galaxy S5. BrowserMark 2.0 aduce un scor de 2884 puncte, peste cele 2607 puncte ale lui HTC One M8, dar sub cele 3250 ale lui Galaxy S5. în GeekBench 3 am atins 941/2748 puncte, sub HTC One M8, dar peste Galaxy S5. Scorul de 27.4 FPS în GFX Bench este identic cu al lui Galaxy S5, dar sub cel de 28 FPS al lui HTC One M8 (test offscreen T Rex 1080p). încheiem cu un test de viteză, în care am prins 22 Mbps la download și 23 Mbps la upload, valori aproape identice cu rivalii anterior menționați. în Sunspider scorul a fost destul de slab și anume 1017 puncte, în vreme ce Galaxy S5 a avut un scor de 2 ori mai bun. Acest comportament slab în benchmark-uri pare inexplicabil, dar îl pun pe seama unei optimizări slabe ale aplicațiilor de test.

Sony Xperia Z2 review Mobilissimo.ro

Evident, nu se simte nici un pic de lag și terminalul nu are nici o problemă cu performanță, rulând excelent orice joc și aplicație. Browserul web nu e cel mai rapid din lume (Chrome), iar tastatura e bine spațiata pe Xperia Z2, iar trecând la apelare, aici sunetul e cristalin și avem parte de numeroase opțiuni de customizare. Ele includ anularea zgomotului de fond, un egalizator, amplificarea vocii la convorbiri și chiar încetinirea vorbitului prea rapid.

Pret Sony Xperia Z2

Ca OS avem Android 4.4.2 cu interfața obișnuită Sony, cea ușor glossy, adică opusul interfețelor plate care sunt la modă azi. Widgeturile, temele și fundalurile sunt cele obișnuite, iar un aspect de menționat aici e că au trecut cam 2-3 ani de când Sony nu a mai făcut schimbări majore ale interfaței terminalelor sale. Zona dropdown de sus include o parte cu notificări și una cu shortcut-uri către setări că de obicei, iar în partea inferioară a ecranului, dacă apăsam pe butonul de Multitasking putem și să declanșăm un mecanism Floating Windows, care ne permite să rulăm aplicații minimizate în același timp pe ecran. Putem conecta și un joystick de PS3 la acest telefon și în zona de setări avem numeroase opțiuni de conectivitate și cu accesorii de tot felul.

Sony Xperia Z2 Review: upgrade semnificativ față de Xperia Z1, cea mai bună cameră din 2014 și În sfârșit difuzoare stereo! (Video)

Lista de aplicații preinstalate pe Xperia Z2 e uriașă și extrem de bogată, dând spre bloatware, cu aproape 5 ferestre pline de aplicații. Printre ele se număra What's New, care ne ține la curent cu cele mai noi aplicații și jocuri, Sony Select, care face cam același lucru, Social Life, care e un fel de Flipboard, Video Unlimited, serviciu care nu funcționează în România, Track ID, adică un rival al lui Shazam, care e mult mai vechi decât el, plus o aplicație PlayStation și una PlayStation Mobile, dar și TripAdvisor, Vine, Office Suite, File Commander, eBay și aplicația navigațională Garmin.

Avem și o tonă de aplicații Vodafone, dar asta ține de proveniența telefonului și voi nu cred că le veți avea pe device. și acum să vedem aspectele Pro și Contra.

Iată-le pe cele Pro:

 • ecran îmbunătățit față de Xperia Z1
 • baterie destul de bună (11 ore)
 • difuzoare stereo cu sunet de calitate
 • căști foarte bune, dar ușor incomode
 • camera excepțională
 • captură nocturnă fantastică
 • numeroase opțiuni legate de convorbiri
 • aderență mai bună
 • rezistent la apă și praf
 • 3 GB RAM la bord

și iată aspectele Contra:

 • benchmark-uri nu foarte bune
 • același format de design
 • căștile uriașe ies mult din urechi
 • ușoară supraîncălzire (41 de grade Celsius)
 • bloatware
 • aceeași interfață de 2/3 ani

Sony Xperia Z2 primește nota de 9.2 din 10 pentru design, un 9.6 din 10 pentru hardware și un 9.5 din 10 pentru OS și UI. Nota finală este de 9.43 din 10 și acesta este cameraphone-ul premiant în 2014 până acum, cel mai bun telefon cu cameră de top testat de mine în acest an. Captura sa de noapte e aproape imposibil de egalat, iar upgrade-ul față de Xperia Z1 e considerabil. Ca să nu mai vorbim de implementarea difuzoarelor stereo și a unui ecran mai bun. [FORUM]

Telefonul ne-a fost pus la dispoziție de unul dintre vânzătorii de top de pe Okazii.ro, cărora le mulțumim!

Sony Xperia Z2 Review
 

Sony Xperia Z2
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×