Review Samsung Galaxy Nexus - Android ajuns la maturitate, formatul de design ideal și câteva mici buguri de Început (Video)

14.979 ori
<b>Review Samsung Galaxy Nexus - Android ajuns la maturitate, formatul de design ideal și câteva mici buguri de Început (Video)</b>Samsung Galaxy Nexus este un telefon special pentru Mobilissimo.ro, deoarece ne-a propulsat către faimă internațională poate mai mult ca oricând în toamna acestui an. Am fost primii din lume care am postat imagini, un clip video și informații...

Samsung Galaxy Nexus este un telefon special pentru Mobilissimo.ro, deoarece ne-a propulsat către faimă internațională poate mai mult ca oricând în toamna acestui an. Am fost primii din lume care am postat imagini, un clip video și informații despre acest device, ajungând să fim citați de către Engadget, Sashgear, GSMArena și alte site-uri mari din afară. Din păcate asta ne-a lăsat și în afară listei de revieweri care vor primi telefonul în teste în România înainte de lansarea sa. Ne-am mulțumit să îl așteptăm și iată că exact la o săptămână după ce el a fost pus în vânzare de către Vodafone România vine și recenzia sa completă.

De remarcat faptul că acest terminal a fost deja cumpărat de către Erwin de la Mobilissimo.ro și că în top 10 telefoane ale anului 2011 acesta este modelul de pe locul 1, după ce tragem linie la topurile redactorilor și facem media. Să vedem acum dacă își merită locul... în primul rând aflați că smartphone-ul, acest prim handset care rulează Android 4.0 costă 169 de euro la Vodafone România, cu abonament Mega 25, în vreme ce evoMAG.ro îl oferă într-o promoție la prețul de 2.449 de lei. Vodafone România ne-a oferit acest terminal pentru teste și l-am trecut printr-o săptămână de utilizare continuă, teste de cameră, de baterie și în general de experiență a utilizatorului de rând.

Samsung Galaxy Nexus Culcat

Am descoperit un telefon care nu are rival în momentul de față în segmentul Android și care în sfârșit se bate de la egal la egal cu iPhone 4S. Deși în alte țări acest telefon a sosit în varianta 4G LTE, noi încă tânjim după astfel de facilități, deci nu este cazul încă de conexiuni 4G la noi. Aflați că Samsung Galaxy Nexus cântărește 135 de grame și măsoară 8.9 mm, deci cu puțin mai mult decât Samsung Galaxy S II, considerat de mulți telefonul anului 2011, sau cel puțin așa afirmă rezultatele provizorii ale sondajului nostru. Designul celui mai nou Google Phone amintește de o combinație între Nexus S și Galaxy S II, împrumutând formatul curbat de la primul și capacul flexibil din plastic al celui de-al doilea.

Ecran Samsung Galaxy Nexus

Punctul forte al acestui terminal este ecranul său Super AMOLED HD 720p, cu diagonală de 4.65 inch. în acest moment mai există la nivel internațional telefoane cu ecran 720p, dar în România Galaxy Nexus este primul și deocamdată singurul care suporta o rezoluție de 1280 x 720 pixeli. Uitați că Galaxy Nexus folosește tehnologia Pentile Matrix și de lipsa tehnologiei Gorilla Glass, ecranul arăta fantastic, este luminos și oferă o claritate deosebită a imaginilor. Telefonul vine fără slot pentru card microSD, dar oferă utilizatorului 16/32 GB spațiu de stocare, suficient în ziua de azi pentru discografii ale formațiilor preferate și câteva filme bune.

Noul Nexus se folosește de 1 GB de RAM și de un procesor TI OMAP 4460 dual core de 1.2 GHz pentru a rula Android 4.0 Ice Cream Sandwich, sistem de operare care recent a ajuns și pe Nexus S prin update. La capitolul conectivitate, avem la dispoziție HSDPA, WiFi și Bluetooth 3.0, iar cei care deplâng lipsa lui DLNA pe acest device au la dispoziție tehnologia WiFi Direct, e drept compatibilă cu mai puține gadgeturi decât DLNA. Calitatea convorbirilor este remarcabilă pe acest handset, dar am fost ușor dezamăgit de calitatea volumului la playback audio și filme. între timp a apărut și o modalitate neoficială de a rezolva acest neajuns cu volumul, folosind o aplicație numită Volume+, pe care am găsit-o pe XDA Developers. Aceasta va îmbunătăți volumul terminalului, lucru cerut de mulți utilizatori.

Samsung Galaxy Nexus volum cu probleme

Restul dotărilor acestui telefon includ o cameră de 5 megapixeli în partea din spate, o cameră frontală de 1.3 megapixeli, un accelerometru, giroscop, busola, barometru și A-GPS. Rețineți că telefonul vine fără radio FM, funcție pe care utilizatorul o poate regreta, asta dacă nu s-a obișnuit deja cu conceptul de online radio. Bateria lui Samsung Galaxy Nexus este un Li-Ion 1750 mAh, care oferă cam 8 ore de convorbiri și cam o zi de funcționare cu utilizare moderată spre intensă.

Baterie Samsung Galaxy Nexus

în ce privește software-ul, bucurați-vă de Android Ice Cream Sandwich câtă vreme îl aveți stock, deoarece el va fi personalizat cu siguranță de HTC, Samsung, LG și Motorola atunci când acestea vor lansa primele telefoane cu acest OS instalat din start. Ice Cream Sandwich reprezintă o unificare a funcțiilor lui Honeycomb și Gingerbread, de la primul împrumutând felul în care arata și se comportă zona de widgeturi și butoanele navigaționale din partea inferioară a ecranului. De la Gingerbread este împrumutat "scheletul" experienței de utilizare a unui smartphone, dacă vreți. Terminalul oferă posibilitatea de deblocare a ecranului prin recunoaștere facială, funcție cu care ne-am jucat în recenzia video, după cum se vede mai jos.

Terminalul oferă posibilitatea de deblocare a ecranului prin recunoaștere facială

Mai avem la dispoziție și posibilitatea de a crea foldere, prin drag and drop al unei aplicații peste alta pe ecranele Home. Am fost fascinat de capacitatea de multitasking a acestui smartphone, care în secțiunea de Aplicații Recente, cea care apare când apăsați cel mai din dreapta buton virtual de sub ecran va fi capabil să afișeze preview-uri ale aplicațiilor care rulează simultan și vă va fi acum mai ușor să le închideți. Cum facem asta? Cu un simplu swipe către dreapta... iar la un moment dat, ca să vă dați seama de puterea telefonului, rulăm simultan aplicația cameră, YouTube și două jocuri cu grafică HD pe handset. La capitolul grafică de gaming și-a spus cuvântul procesorul grafic Power VRSGX540, care se bate la egal cu cel de pe iPhone 4S.

Management al taskurilor pe Samsung Galaxy Nexus

Playback-ul video arata și el excelent și am apreciat că butoanele de meniu (Home, Back, Menu) dispar atunci când vreți să vedeți un film fullscreen. Android Ice Cream Sandwich mai aduce și funcția de screenshot, disponibilă pe Galaxy Nexus dacă țineți apăsat pe butonul On/OFF și pe butonul volum jos. Avem la dispoziție tot în noul Android și funcția Beam, care permite sharingul de conținuturi și transferul via NFC, tehnologie tot mai populară în ultima vreme. Observați și faptul că la capitolul socializare se pune accentul pe Google+, aflat la îndemână în Android 4.0. în ce privește interfață, widgeturile și iconurile nu au fost niciodată mai arătoase, iar primele pot fi acum redimensionate pentru a fi potrivite pe ecran mai bine.

Widgeturi Samsung Galaxy Nexus

în secțiunea de contacte vedem acum avataruri mari ale persoanelor apropiate, avataruri care apar și în noua aplicație Gmail, cea care ne permite acum să trecem de la un mail la altul cu un singur Swipe. în ce privește browsing-ul, tab-urile sunt mari și ușor de alternat, iar browserul web de pe Ice Cream Sandwich poate fi sincronizat cu ușurința cu bookmark-urile din Chrome. Chiar dacă nu am menționat-o și nu am insistat asupra sa, bară de notificări este în continuare disponibilă printr-un swipe lin de sus în josul ecranului. și dacă tot am menționat notificări, avem acum la dispoziție și notificări pe baza LED, cu diferite culori care ne înștiințează despre statul telefonului, o funcție old school mereu binevenită.

Camera frontala Samsung Galaxy Nexus

Camera Samsung Galaxy Nexus

Nu putem uita aspectul camera și aici avem la dispoziție un senzor de 5 megapixeli, cu autofocus, bliț LED, geotagging și detectare facială. O mostră vedeți mai jos și trebuie menționat că nu am fost prea impresionat de această cameră, mai ales pe setări automate și fără o luminozitate prea bună și mai ales într-o zi de decembrie cu multă ceață, cum am prins noi:

Mostra foto Samsung Galaxy Nexus

Dacă știți să potriviți setările, fotografiile vor fi cu siguranță reușite și menționez că parcă aș fi apreciat ceva mai multe opțiuni de setare pentru cameră. Găsim totuși unele interesante în segmentul de captură video, care merge până la 1080p la 30 fps și are și câteva fundaluri interesante pe care le puteți aplica în spatele persoanei fotografiate (disco, un apus romantic, o stație spațială) și câteva efecte care deformează ușor fața celui filmat. Iată o mostră de captură video:

Samsung Galaxy Nexus este un telefon complet, care ne-a servit cu încredere, fie că e vorba de navigarea în Google Maps, verificarea mail-ului, a calendarului, apeluri dintr-o agendă uriașă sau socializează pe Google+. Ați văzut în acțiune și nouă aplicație Facebook pentru Android, în recenzia de mai jos, iar ea se mișcă și arata fantastic, fiind acum la nivelul celei de pe iOS. Pentru Twitter am folosit Tweetcaster, care și-a făcut treaba excelent. în ce privește YouTube, aplicația Android corespunzătoare aduce puțin acum cu interfața proaspătă de pe desktop și totul arată mai bine și mai curat, migrând parcă spre lookul lui Google+.

Review Samsung Galaxy Nexus

Despre Galaxy Nexus se pot spune multe, mai ales de bine, dar asta nu înseamnă că nu are și el punctele sale slabe. Spre exemplu, lipsa radio-ului FM și a slotului microSD sunt pentru unii defecte, evident nu pentru toată lumea. în plus, mulți au reproșat faptul că Android 4.0 nu suporta Flash, dar această problemă s-a rezolvat vineri, când Flash Player 11.1 a sosit și pe telefonul nostru. Setările puține ale camerei și calitatea sa nu atât de bună sunt alte neajunsuri, iar feelingul că telefonul alunecă și poate scăpa din mână este un alt reproș al meu. Observați că majoritatea defectelor fie au fost rezolvate fie sunt minore.

Galaxy Nexus este telefonul preferat al redactorilor Mobilissimo.ro

La avantaje și plusuri sunt multe de zis, de la modul de deblocare facială, la multitasking-ul fantastic, designul atractiv, posibilitatea de swipe pentru a închide aplicații, ecranul 720p excelent, posibilitatea de a crea foldere, interfața plăcută și widgeturile lui Ice Cream Sandwich și multe altele. Samsung și Google au dat lovitura cu acest device și nu degeaba este telefonul preferat al redactorilor Mobilissimo.ro. Dacă la Nokia N9 ne impresiona designul mai mult și OS-ul mai puțin, ei bine Galaxy Nexus reprezintă pachetul complet și chiar la un preț mai accesibil decât ne-am fi așteptat: 169 de euro la Vodafone România cu abonament Mega 25. Este un telefon pe care vi-l recomand cu căldură și pe care trebuie să îl ai dacă vrei să fii gata pentru 2012 și în pas cu evoluția tehnologiei mobile.


Review Samsung Galaxy Nexus:
 

Samsung Galaxy Nexus I9250
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×