Samsung Galaxy Fold Review în Română; Telefonul pliabil care a renăscut după ce unii i-au pus deja cruce (Introducere, Design, Display)

1.144 ori
<b>Samsung Galaxy Fold Review în Română; Telefonul pliabil care a renăscut după ce unii i-au pus deja cruce</b>Samsung a "furat startul" în zona telefoanelor pliabile, cu un prototip prezentat în noiembrie 2018 şi un Galaxy Fold anunţat în februarie 2019. Când eşti pionier, când eşti primul la orice îţi asumi un risc şi Samsung era conştientă de asta. Produsul tre

Introducere

Samsung a "furat startul" în zona telefoanelor pliabile, cu un prototip prezentat în noiembrie 2018 şi un Galaxy Fold anunţat în februarie 2019. Când eşti pionier, când eşti primul la orice îţi asumi un risc şi Samsung era conştientă de asta. Produsul trebuia să ajungă pe piaţa în aprilie, dar reviewerii au descoperit câteva imperfecţiuni, precum scame care intrau în golurile balamalei sau o protecţie prea uşor de scos de pe ecran. Samsung a reacţionat rapid, a amânat lansarea şi a corectat neajunsurile. Aşa s-a născut un Fold versiunea 1.1, care a redevenit oficial în septembrie 2019.

Costă în jur de 9.400 de lei pe plan local, a început să se vândă la noi din 5 decembrie 2019 şi e un telefon... altfel. Are ecran pliabil mare aproape cât o tabletă cu Mini în nume, un ecran extern şi o balama cu o inginerie fascinantă. Îmi aminteşte de Xperia Play, dar văzând rotiţele, arcurile şi magneţii scoşi la iveală de JerryRigEverything la o disecţie îmi dau seama că lucrurile sunt mult, mult mai complexe.

Nu este un telefon pentru oricine, dar înţeleg de ce oricine l-ar dori. Mi-a şoptit o păsărică faptul că un frate Becali ar avea aşa ceva, plus un fotomodel retras de la noi din ţară şi am văzut şi pe cineva cu ceafa lata si fizic de luptător K1 la lansarea lui MOTO RAZR 2019 la Londra cum mânuia aşa ceva. E o satisfacţie speciala când închizi şi deschizi telefonul cu acel "clack!", care pentru cei cu conturile grase cred că sună ca un “ka-ching” aruncat celor din jur. Telefonul a fost disponibil la eMAG pe 5 decembrie la 9.499 lei câteva ore, epuizat rapid, iar apoi pe 6 decembrie a ajuns la Altex la 9.499 lei.

Ce se ascunde dincolo de opulenţa şi exclusivism aflaţi în review. 

Design Samsung Galaxy Fold

În nici un moment nu am simţit fragilitate, ci utilitate

Samsung Galaxy Fold şi-a asumat multe riscuri prin faptul că e primul telefon pliabil de pe piaţă, din mainstream. În primul rând te-ai gândi la fragilitate, mai ales că deschis are doar 6.9 mm în talie. Nici vorbă de aşa ceva şi în cele 48 de ore petrecute cu el l-am închis şi deschis de zeci de ori, dacă nu sute fără vreo urmă de ezitare sau vreo teamă că s-ar slăbi vreun mecanism. Doar viitorul ne va spune dacă e cazul să ne temem de aşa ceva, dar în Coreea de Sud telefonul e disponibil de câteva luni şi nu am auzit de cazuri de balamale defecte.

Video-review Samsung Galaxy Fold, secțiunea design

Dacă deschis telefonul, fascinează, fiind practic o mini tabletă compactabilă, când e închis îmi dă senzaţia de două telefoane suprapuse, făcute sandviş. Mai ales că e spaţiu între ele şi asta trebuie rezolvat la Galaxy Fold 2. Parcă spaţiul e mai mic totuşi decât prima variantă din primăvară... Samsung Galaxy Fold măsoară 15.5 mm în talie închis şi cântăreşte 263 de grame. Adică e puţin mai greu decât un iPhone 11 Pro Max cu o husă din aceea "de scandal".

Samsung Galaxy Fold versus Samsung Galaxy S10 5G

Deşi probabil nu e recomandat, eu l-am folosit uşor şi cu o singură mână, chiar şi când era în format "tabletă". Închis mi-a amintit de telefoanele Nokia E Series şi N Series de pe vremuri, deci o să gâdile la nostalgie câţiva oameni. Ca idee l-am pus lângă un Galaxy S10 5G, că tot aveam unul în teste de la Orange România şi văd că Galaxy Fold este mai puţin lung decât Galaxy S10 5G (160.9 mm versus 162.6 mm).

Samsung Galaxy Fold închis

Pliabilul are o construcţie solidă, din sticlă, metal şi plastic şi acum protecţia de ecran nu mai este vizibilă, deci nu se mai poate "coji" de către curioşi, fiind bine ascunsă sub marginile ecranului. Balamaua are capace sus şi jos, pentru a nu mai intra scame, iar balamaua parcă e mai discretă decât la prima variantă. Remarc şi că marginile ecranului atrag ceva scame şi spatele atrage amprente. Pliul se simte când treci cu mâna peste ecranul deschis, iar acelaşi pliu se şi vede pe un fundal alb imaculat.

Samsung Galaxy Fold balamaua

Deranjează asta la utilizarea de zi cu zi? Aş zice că nu, dar perfecţioniştii şi esteţii ar putea comenta. Aş sublinia şi senzaţia satisfăcătoare când închizi şi deschişi telefonul cu un "clack", semn că pe ultima sută de metri trag tare magneţii să închidă automat telefonul prin unirea lor la capete. Trebuie admirată ingineria aici, ergonomia cu telefonul deschis, chiar şi aderenţa şi senzaţia de rezistenţă oferită de balama.

Samsung Galaxy Fold privit din spate

Dar reţineţi: pliul se vede pe alb, telefonul închis e gros şi arată ca două telefoane suprapuse, iar spaţiu între cele două părţi pliate încă este.

Display Samsung Galaxy Fold

Luminos, extins, plăcut privirii, dar m-aş lipsi de breton

Display-ul lui Galaxy Fold este cea mai interesantă parte a acestui telefon. E genul de atribut care îl "face" şi "desface" la nivel de succes comercial. O să fac toate clarificările de la început: da, pliul se vede pe fundal alb şi da se simte când treci cu degetul peste. Dar NU, nu te deranjează cu nimic şi când zic că se vede pe alb, mă refer la un alb pur şi imaculat aşa cum nu prea ai prin aplicaţiile şi site-urile accesate de noi toţi.

Video-review Samsung Galaxy Fold, secțiunea display

Mai degrabă nu îmi place bretonul care strică simetria, aş zice. Mănâncă din vizionarea video şi din jocuri. Având în vedere faptul că ecranul e aproape pătrat, o să ai şi mari dungi negre sub şi deasupra clipului video. Ecranul de la interior este unul Dynamic AMOLED de 7.3 inch cu rezoluţie de 2152 x 1536 pixeli. Are şi suport HDR10+. Ecranul exterior are diagonală de 4.6 inch şi este un Super AMOLED cu rezoluţie de 1680 x 720 pixeli.

Display Samsung Galaxy Fold

Ecranul principal este foarte luminos, clar şi are negru adânc, contrast perfect şi unghiuri largi de vizualizare. Îmi place cum arată clipurile HDR pe el, chiar se simte. Calitatea e la nivel de Galaxy S10, Note 10. Şi ecranul exterior e OK şi ţine garda sus, deşi va fi folosit mai degrabă pentru afişare de notificări decât vizionare video. Personal cred că în afară de pliu şi breton ecranul are zero probleme.

Samsung Galaxy Fold, ecran secundar

Vă reamintesc şi că protecţia ecranului a fost mai bine trasă sub margini pentru a evita "decojirea" sa. Ecranul exterior are şi protecţie pe bază de sticlă. În mare dacă ţi-a plăcut ecranul de S10 sau Note 10, o să îţi placă şi acest display.

  • 12
Samsung Galaxy Fold
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×