Sony Xperia XZ1 Compact Review (Introducere, Design, Display)

3.319 ori
<b>Sony Xperia XZ1 Compact Review</b>Atunci când i-am făcut recenzia lui Apple iPhone 8, telefonul a tot stat sub spectrul şi ameninţarea care suna ceva de gen "lasă că vine Sony Xperia XZ1 Compact şi se va vedea care e micuţul cel mai bun". La urma urmei aceste două telefoane sunt complet..

Introducere

Atunci când i-am făcut recenzia lui Apple iPhone 8, telefonul a tot stat sub spectrul şi ameninţarea care suna ceva de gen "lasă că vine Sony Xperia XZ1 Compact şi se va vedea care e micuţul cel mai bun". La urma urmei aceste două telefoane sunt complet singure pe piaţa handset-urilor cu ecran de 5 inch, care sunt şi puternice şi au şi camera de flagship. În sfârşit am avut ocazia să testăm şi Sony-ul şi putem trage concluziile.

Ce trebuie să ştiţi e că aceasta este un soi de "versiune mini" pentru Sony Xperia XZ1, dar îi păstrează camera (în mare) şi procesorul (de flagship). Am realizat deja recenzia lui XZ1 şi a fost preferatul meu personal în 2017, la cameră. Acum revenim cu XZ1 Compact, care costă 2.331 lei la evoMAG.ro, 2.699 lei la Flanco.ro şi 2.294 lei la Quickmobile.ro.

Lansat în toamna lui 2017, terminalul încă se ţine bine şi acum şi vine pe nuanţe ca alb, albastru, roz sau negru.

Design Sony Xperia XZ1 Compact

Mic, clasic, solid

Să spui că Sony face designuri polarizante de telefoane e afirmația modestă a secolului. E singura companie care merge pe acelaşi format de bază de vreo 5-6 ani şi nu o face cu ruşine, ci cu mândrie. La cum merg lucrurile şi în 2018 vor rămâne la aceeaşi abordare şi oarecum le respect tăria pe poziţii.

Xperia XZ1 Compact nu se abate de la regulă, cu un format tip "cutie de chibrituri", dar foarte compact pe lângă smartphone-urile din 2017 sau 2018. Cărămiduţa se potriveşte ca o mănuşă în mâna mea, dar în mâna unei persoane de 2 metri şi 120 de kilograme va fi ca o brichetă. Măsoară 9.3 mm în grosime şi cântăreşte 140 de grame, dimensiuni rezonabile aş spune, poate doar în afară de grosime, care e cam mare în epoca lui 7-8 mm.

Ca o comparaţie iPhone 8 măsoară 7.8 mm în talie şi cântăreşte 148 de grame. Acest smartphone este certificat IP68, pentru rezistenţa la apă şi praf şi dacă la prima vedere pare să aibă un corp din policarbonat, e de fapt policarbonat ranforsat cu fibră de sticlă. Are diagonală de 4.6 inch şi muchii groase, mai ales sus şi jos. Apropo de sus şi jos, avem câte o placă de metal în zona superioară şi inferioară a handset-ului, unde găsim porturile.

Un design angular, solid, comod şi fără decupaje de antene vizibile. Butoanele sunt comode şi nu prea, cel Power fiind prea plat, iar cel de cameră prea mic. Xperia XZ1 Compact vine pe negru, alb, albastru sau roz şi va atrage cu siguranţă pe cei aflaţi în căutarea unui telefon liliputan cu construcţie solidă.

Display Sony Xperia XZ1 Compact

Ireproşabil la calitate, culori, până şi negrul e adânc

Dacă mi-ar fi zis cineva că Xperia XZ1 Compact are de fapt un ecran AMOLED şi nu un IPS LCD l-aş fi crezut destul de uşor, având în vedere calitatea livrată de panoul oferit aici. E vorba despre un IPS LCD de 4.6 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli şi protecţie Gorilla Glass 5.

Display-ul lui Sony Xperia XZ1 Compact vazut la microscop

Are muchii groase, mai ales sus şi jos şi vine cu tehnologiile trademark Sony, Triluminous, X-Reality şi culori calibrate în standardul sRGB (138%). Experienţa de vizualizare ne-a adus culori foarte vii, luminozitate foarte ridicată, un contrast perfect, unghiuri largi de vizualizare şi nici măcar nivelul de negru nu a fost rău, ci adânc, aproape de AMOLED clar. Nu ştiu unde a găsit Sony panoul acesta, dar a făcut o treabă bună partenerul/furnizorul său.

Pixelii au aranjament RGB Stripes, iar la testul cu luxmetrul am atins 611 LUX, scor foarte ridicat, dar egal cu al lui Xperia XZ şi Xperia XA1 Ultra. Depăşim totuşi Xiaomi Mi 6, Galaxy S7 Edge şi Google Pixel XL. În acelaşi timp Motorola Moto Z2 Play e mai luminos, ca şi iPhone X şi OnePlus 3. Setările pentru ecran includ luminozitate, luminozitate adaptivă, Backlight Control, reglaj de gama de culoare şi contrast, plus modurile Pro, Super Vivid şi Standard.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 14.Sony Xperia XZ1 Compact611 (LUX)
 • 15.ASUS ROG Phone610 (LUX)
 • 16.Xiaomi Mi 6609 (LUX)
 • 17.Meizu Pro 6 Plus609 (LUX)
 • 18.Apple iPhone 6 Plus605 (LUX)
 • 19.CAT S61603 (LUX)
 • 20.Xiaomi Mi Mix 3603 (LUX)
 • 21.OnePlus 6597 (LUX)
 • 22.Xiaomi Mi 9T591 (LUX)

Avem şi un slider RGB pentru balans de alb şi Video Image Enhance pentru o vizionare video mai "înflorită", plăcută privirii. În cele din urmă accesăm şi reglaje de mărime a fontului, a itemurilor de pe ecran şi un mod de utilizare cu mănuşi. Un display excelent, indiferent de cât de mari vă sunt pretenţiile.

Display Sony Xperia XZ1 Compact

 

 • 1234
Sony Xperia XZ1 Compact9,2910
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×