Huawei neagă ajutorul de 75 de miliarde dolari primit de la statul chinez, acuză Wall Street Journal de minciună

1.244 ori
<b>Huawei neagă ajutorul de 75 de miliarde dolari primit de la statul chinez, acuză Wall Street Journal de minciună</b>The Wall Street Journal a publicat un editorial incendiar cu câteva zile în urmă, în care acuză Huawei că ar fi primit ajutor de 75 de miliarde de dolari de la statul chinez. Huawei solicită dreptul la replică şi a făcut

The Wall Street Journal a publicat un editorial incendiar cu câteva zile în urmă, în care acuză Huawei că ar fi primit ajutor de 75 de miliarde de dolari de la statul chinez. Huawei solicită dreptul la replică şi a făcut o postare pe Twitter în care dezminte toate acuzele şi explică situaţia. Avem detalii mai jos.

WSJ a publicat fix în ziua de Crăciun acel material senzaţionalist cu dezvăluiri. Cele 75 de miliarde de dolari nu au fost primite ca influx de capital direct, ci prin împrumuturi, scutiri de taxe şi companii asociate. Publicație mai scrie că Huawei a primit împrumuturi de 46 de miliarde de dolari, plus scutiri de taxe de 25 de miliarde de dolari pentru a grăbi avansul tehnologic. Mai sunt şi scutiri de taxe pentru terenuri şi terenuri obţinute la sume mai mici.

Nu e ceva fără precedent să tai taxele unui gigant IT şi se întâmplă şi în Vest. Se pune o paralelă aici cu Nokia. Huawei a primit de 17 ori mai multe scutiri/finanţări de la statul chinez decât Nokia de la statul finlandez. Sunt menţionate şi credite de 30 de miliarde de dolari la China Development Bank şi Export-Import Bank of China pentru clienţii Huawei (în ultimele 2 decenii). WSJ insistă pe relaţia strânsă dintre Guvernul chinez şi Huawei şi modul în care Guvernul poate impune pretenţii sau pune presiune pe companie. 

Huawei

Huawei nu neagă faptul că a primit ajutoare de la stat, dar afirmă că nu au fost aşa mari şi subliniază că materialul WSJ ignoră cei 30 de ani de investiţii în cercetare şi dezvoltare, care au împins în faţă toată industria. Compania chineză acuză că materialul este "bazat pe informaţii false" şi pe "judecată slabă". Mult din el este catalogat ca speculaţie şi Huawei se întreabă ce motive se ascund în spatele acestui articol (aluzie la o agendă anti chineză/anti Huawei deja comună în SUA).

Se reaminteşte că Huawei este o companie privată, nu de stat şi este deţinută de către angajaţii săi. Între 10% şi 15% din veniturile firmei din fiecare an au fost investite în cercetare şi dezvoltare. 73 de miliarde de dolari au mers în acea zonă doar în ultimul deceniu. Cât despre relaţia cu guvernul chinez, ea ar fi la fel ca şi cea a oricărei companii private care operează în China, conform declaraţiei oficiale.

Aflăm şi că în ultimul deceniu 90% din capitalul firmei a provenit din operaţiunile companiei. Totul se încheie cu ameninţarea unui proces, Huawei dorind să îşi apere reputaţia ştirbită de articol. Relaţiile dintre un stat şi o companie gigant sunt inevitabile, nu degeaba e mereu pozat Tim Cook lângă Trump.

E logic să scuteşti de taxe un gigant care îţi aduce multe miliarde de dolari, dar problema apare când îl foloseşti în scopuri proprii: spionaj, impunerea unei agende şi altele de gen. Dar toate acestea trebuie dovedite, nu doar speculate. Uitaţi-vă la cazul Facebook, unde sunt dovezi că Brexit sau alegerea lui Trump s-au făcut cu ajutorul lui Facebook, companie americană privată. Asta nu e promovare a unei agende sau folosire a unei companii în scop politic?

Diferenţa e că Facebook a fost investigată de Congres, dar în China ar fi o cale lungă până ce Huawei va fi investigată de stat.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×