Apple refuză să deblocheze iPhone-ul unor terorişti, chiar şi la ordinul autorităţilor; Donald Trump insistă pe desecurizare

Autor:  | Publicat în:  Apple 1.217 ori
<b>Apple refuză să deblocheze iPhone-ul unor terorişti, chiar şi la ordinul autorităţilor; Donald Trump insistă pe desecurizare</b>Dacă aţi urmărit ştirile &icirc;n ultima vreme, aţi remarcat probabil că Apple e subiect de discuţii din nou, de această dată pe o temă delicată. E vorba despre securitate, sau mai bine zis desecurizare, autorităţile din SUA cer&acirc;nd...

Dacă aţi urmărit ştirile în ultima vreme, aţi remarcat probabil că Apple e subiect de discuţii din nou, de această dată pe o temă delicată. E vorba despre securitate, sau mai bine zis desecurizare, autorităţile din SUA cerând firmei din Cupertino să deblocheze iPhone-ul folosit de cei doi terorişti din San Bernardino.

Aflaţi sub presiunea autorităţilor, cei de la Apple au postat o scrisoare deschisă  pe site-ul oficial, în care detaliază modul în care se opun cerinţelor guvernului. Însuşi conceptul de criptare ar fi ameninţat aici, iar accesul securizat la datele personale ar putea fi pus în pericol, ca şi principiu, dacă Apple se supune cerinţelor.

Problema e ca FBI-ul a intrat pe fir după ce un cuplu din San Bernardino a executat mai bine de o duzină de persoane în decembrie. FBI doreşte să verifice datele şi informaţiile de pe terminalele Apple ale atacatorilor şi pentru asta solicita ca Apple să creeze un backdoor către terminale. Creatorul iDevice-urilor refuza să dezvolte un tool de genul, în ciuda criticilor aduse inclusiv de Donald Trump, candidat la preşedinţia SUA.

El a vorbit despre acest subiect în cadrul talk showului Fox and Friends, afirmând că e 100% de acord cu autorităţile. Mai mult, Trump merge mai departe, afirmând că "securitatea ar trebui deschisă la modul general", amintind puţin de spionajul NSA şi încălcarea intimităţii atât de mediatizata după scăpările lui Edward Snowden. Vorbim aici despre acelaşi Donald Trump care nu e mare fan al companiilor tech din SUA, mai ales al celor ce colaborează cu fabrici din China.

Revenind la scrisoarea de pe site-ul Apple, ea este semnată de Tim Cook şi e un manifest pro criptare şi securitate practic. Rămâne de văzut cum va evolua cazul, dar consider că Apple are dreptate, pentru că o "cheie" pentru întregul său sistem de securitate nu poate fi considerată în siguranţă nici la FBI şi practic nicăieri, dărâmând toată munca de securizare din ultimii ani.

Şi totuşi, nu există oare o soluţie de a debloca un iPhone fără hack, una care să nu distrugă criptarea definitiv?

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×