De ce ar trebui sa ne pese de Google Android

Autor:  | Publicat în:  Google 939 ori
<b>De ce ar trebui sa ne pese de Google Android</b>Exista un Google Phone sau Gphone in acest moment? Raspunsul este in mod clar "nu", dar Google a anuntat un grup care va scrie istorie in industria mobila - Open Handset Alliance. Gigantul motoarelor de cautare a anuntat si sistemul mobil de operare...

Exista un Google Phone sau Gphone in acest moment? Raspunsul este in mod clar "nu", dar Google a anuntat un grup care va scrie istorie in industria mobila - Open Handset Alliance. Gigantul motoarelor de cautare a anuntat si sistemul mobil de operare Android, care va aparea pe terminale mobile lansate in cea de-a doua jumatate a anului viitor.

Android este bazat pe Linux, iar Google va lansat un kit destinat developerilor saptamana viitoare, astfel ca specialistii din toata lumea se vor putea implica in dezvoltarea celor mai performante softuri pentru telefoane mobile. Nu stim inca daca vom vedea vreodata un Google Phone, dar se pare ca aceasta decizie depinde in mare masura de operatori de top ca O2 sau Vodafone, dar si de concurenta celor de la Nokia, Sony Ericsson sau Apple. Telefoanele bazate pe Android sunt in schimb mai apropiate de realitate, desi nu se cunosc deocamdata multe detalii despre acestea. Evident, Android va include un browser performant si servicii si aplicatii ca functioneaza excelent in tandem cu terminalele dotate cu touchscreen.

De mentionat este faptul ca vom avea de-a face cu softuri open source, iar contributia developerilor din toata lumea va fi cruciala. Totusi, desi handseturile care folosesc Android par terminale "deschise", operatorii care le vor distribui ar putea alege ca macar la capitolul retea acestea sa fie blocate. Google spera sa obtina profit din acest proiect din reclamele deja celebre pe care le implementeaza in toate serviciile sale. Trebuie sa recunoastem ca telefoanele bazate pe Linux sunt destul de rare in Europa, spre deosebire de Asia unde numarul smartphone-urile care folosesc acest OS este comparabil cu cel al terminalelor Windows Mobile. Totusi ambele sisteme de operare nu se pot compara cu Symbian, care pune la dispozitie clientilor o platforma deschisa, dar una pentru care operatorii trebuie sa plateasca licenta.

Google prezice un viitor de succes cu Android si mentioneaza ca la ora actuala 3 miliarde de oameni au telefoane mobile, in comparatie cu miliardul care beneficiaza de Internet. Totusi majoritatea telefoanelor sunt low-enduri, iar majoritatea clientilor folosesc cartele pre-paid. Astfel acestia nu pot avea acces la platforma Android sau serviciile oferite de Google din cauza limitarilor impuse de terminale si cartele. O alta problema a celor de la Google este display-ul telefoanelor mobile, prea mic pentru ca gigantul motoarelor de cautare sa "inghesuie" destule reclame fara a-si stanjeni utilizatorii.

Ramane de vazut daca Android va reusi sa cucereasca lumea, dar putem spune ca proiectul a pornit la fel de ambitios precum a fost initiat si cel al lui Apple iPhone.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×