iOS 6 sau evoluție logică, aceasta să fie cheia succesului În sistemele de operare mobile?

Autor:  | Publicat în:  Apple 2.300 ori
<b>iOS 6 sau evoluție logică, aceasta să fie cheia succesului În sistemele de operare mobile?</b>Tim Cook a dat startul conferinței anuale Apple de la WWDC 2012. Tot el a fost cele ce a încheiat evenimentul. S-a prezentat noua linie de MacBook-uri, update la sistemul lor de operare pentru desktop pc-uri și portabile. Cel mai important a fost iOS 6...

Tim Cook a dat startul conferinței anuale Apple de la WWDC 2012. Tot el a fost cel ce a încheiat evenimentul. S-a prezentat noua linie de MacBook-uri, update la sistemul lor de operare pentru desktop pc-uri și portabile. Cel mai important a fost iOS 6 și cele peste 200 de noutăți pe care le aduce.

Nu sunt fan Apple și nu fac parte din clubul celor ce admiră acest sistem de operare, dar nu am cum să nu observ logica din spatele interfeței și funcțiilor pe care le integrează în iOS 6, cum au evoluat de la primul iPhone și până în prezent. Nu degeaba s-a ajuns ca Apple să devină cea mai valoroasă companie din lume. Uitați-vă cât de bine stă App Store și cum este ales de fiecare dată de către orice dezvoltator deoarece aici se poate monetiza cel mai facil. Două date sunt oarecum relevante:

- peste 650.000 de aplicații în App Store;
- peste 225.000 aplicații optimizate pentru iPad.

Au ales de fiecare dată să aducă o sumă de funcții și să nu revoluționeze interfața. Uitați-vă cât de mult s-a schimbat Android de la 1.6 la 2.2, 2.3 și 4.0. Android 5.0 s-ar putea să consfințească o nouă interfața. Marea problemă este că fiecare producător de telefoane sau operator de telefonie mai adaugă niște software pe acolo, mai pune câte o interfața care știrbește experiența Android, care contribuie la unele lag-uri prin meniu sau în rularea aplicațiilor, care uimesc prin slaba lor implementare cum ar fi Sense UI pe HTC-urile din seria One. Acolo s-a ajuns ca omul ce reprezinta echipa să spună că nu au avut timp suficient ca să eficientizeze interfața pentru Android 4.0.

Android oferă o libertate mai mare în ce privește softul pe care-l pui pe telefon, dar prea puține persoane sunt pasionate de asta. iOS mizează pe simplitate, pe funcții importante, face lucrurile să meargă și asta contează pentru un utilizator obișnuit. Poate că iPhone-urile nu se adresează pasionaților de tehnologie, geeks-ilor - dacă există acest concept.

Mă uit cum iOS 6 punctează sarcini clare, cum se dorește o simplitate maximă, cum se menține o interfața fluidă și se adaugă servicii nu foarte complicate ce uimesc prin viteza cu care funcționează. Cele mai puternice aplauze aseară au fost stârnite când omul de pe scenă folosea funcția 3D a hărților din iOS 6, majoritatea celor prezenți erau fascinați de viteză și nivelul de detalii.

Funcțiile pe care s-a mizat aseară în prezentarea oficială: Siri aduce un plus de informație din mai multe domenii, Eyes Free ce va fi implementată în automobil și va opera via Siri, Facebook se adaugă Twitter printr-o implementare nativă ce va fi pe placul sutelor de milioane de persoane ce au cont pe cea mai cunoscută rețea socială world wide, Do not disturb - o funcție care mi se pare foarte utilă prin intermediul căreia îți poți seta telefonul să primească notificările, dar fără să deranjeze prin vreun sunet sau vreo aprindere a display-ului, FaceTime via rețelele 3G & 4G pe lângă Wi-Fi, browserul Safari se va mișca mai repede, Photo Stream, Passbook pentru cei care călătoresc mult, navigație de la Apple ce înlocuiește Google Maps.

Apple reușește să ridice ștacheta fără ca măcar să prezinte un smartphone nou. Android va trece printr-o probă de foc în viitorul apropiat. Fragmentarea a atins cote nemaiîntâlnite. S-a ajuns ca unele telefoane în genul HTC One S să fie prezentate cu un anumit procesor și accelerator grafic, iar când ajung în rafturile magazinelor să treacă pe altele pentru că stocurile sunt insuficiente. Se lansează telefoane pe bandă rulantă, este o adevărată nebunie.

O persoană care dorește să achiziționeze un smartphone face o investiție și este dureros să vezi cum telefonul tău de top la mai puțin de un an nu mai primește niciun update software și a ajuns a nu mai fi băgat în seamă de către compania care l-a produs. Uitați-vă că iOS 6 va ajunge până și pe iPhone 3GS ce a fost prezentat în urmă cu peste 3 ani de zile. Ce telefon de acum doi ani a primit Android 4.0? Câte lansate anul trecut nu au trecut pe Android 4.0?

Răspunsul îl știu. Multe. La fel se va întâmpla și cu Android 5.0. Există o nevoie de stabilitate la nivel de interfață, de funcții noi aduse periodic și nu de o revoluție la interfață. Nu știu cum va reuși Windows Phone 8 & Android 5.0 să concureze cu iOS 6. Este mare lucru să dezvolți un produs de la hardware până la software, să fie totul in-house sau sub directa coordonare a ta. Google duce lipsă de așa ceva sau poate se vor hotărî să investească în Motorola, iar Microsoft să pună mâna pe Nokia. Atunci poate că vor apărea și produse care să concureze iPhone cu maxim succes, dar să nu fie prea târziu.

S-a ajuns ca iPhone să fie preferat în dauna telefoanelor de top cu Android tocmai pentru că este simplu, este updatat periodic, nu te doare capul că are lag, sunt multe aplicații care rulează fin și fără probleme de compatibilitate, de adaptare a aplicației de către dezvoltator și pentru telefonul respectiv.

Voi ce părere aveți de iOS 6? Este un challenge puternic față de Android?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×