Samsung cedează în fața Qualcomm, concediază inginerii care se ocupau de nucleele custom Exynos

4.570 ori
<b>Samsung cedează în fața Qualcomm, concediază inginerii care se ocupau de nucleele custom Exynos</b>Samsung se mândreşte de ceva vreme cu propriile procesoare Exynos, realizând la un moment dat unele atât de performante, încât până şi Qualcomm a împrumutat din tehnologia sa. Acum aflăm că Sammy are de gând să

Samsung se mândreşte de ceva vreme cu propriile procesoare Exynos, realizând la un moment dat unele atât de performante, încât până şi Qualcomm a împrumutat din tehnologia sa. Acum aflăm că Sammy are de gând să renunţe la dezvoltarea nucleelor proprii pentru procesoare şi să adopte tehnologie Qualcomm.

Compania sud-coreeană foloseşte procesoare Exynos încă de la începuturile seriei Galaxy S, iar telefoanele flagship erau vândute cu Snapdragon-uri doar în SUA şi China. Soluțiile Exynos au avut în ultimii ani nuclee custom Mongoose, care au stat binişor la performanţă. Nu au stat la fel de bine ca procesoarele Qualcomm la administrarea temperaturii şi consumului de baterie totusi.

Urmarea? Samsung a luat o decizie radicală şi a închis centrul de cercetare şi dezvoltare din Austin, Texas, care se ocupă fix de nucleele speciale Exynos. Întreaga echipă de ingineri a fost concediată. Acel centru de R&D a fost fondat în 2010 şi se ocupă cu dezvoltarea de procesoare, dar şi cu proprietăţile intelectuale. Dezvoltarea nucleelor custom ar fi realizată tot acolo.

Samsung a realizat nuclee proprii bazate pe o versiune proprie de arhitectură ARMv8 de ceva vreme, preferând această soluţie, în loc să licenţieze tehnologie de nuclee de la ARM. Galaxy Note 10 spre exemplu, cu al său CPU Exynos 9825 aduce nuclee Mongoose M4. Sunt bazate pe tehnologie similară cu cea a nucleelor Snapdragon Kryo 485, doar că soluţia Qualcomm bate Exynos-ul în scenarii multi core.

A nu se înţelege că Samsung nu mai produce procesoare Exynos! E doar vorba despre tehnologia din spate, licenţiată de la ARM acum şi prezentă pe mai toate procesoarele mainstream de pe telefoanele de pe piaţă. Qualcomm devine astfel un factor de monopol și mai mare pe piața componentelor smartphone și ne întrebăm când va fi reglementat.. 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×