Un atac masiv de tip ransomware afectează PC-uri din toată lumea, România e și ea afectată

3.301 ori
<b>Un atac masiv de tip ransomware afectează PC-uri din toată lumea, România e și ea afectată</b>În aceste zile războaiele între naţiuni se duc la nivel cibernetic şi ultima săptămână pare să fi adus un masiv atac ransomware care a afectat tot globul. Acesta a ajuns la ştiri în special după ce a afectat sistemul de sănătate din Marea Britanie.

În aceste zile războaiele între naţiuni se duc la nivel cibernetic şi ultima săptămână pare să fi adus un masiv atac ransomware care a afectat tot globul. Acesta a ajuns la ştiri în special după ce a afectat sistemul de sănătate din Marea Britanie. Mai jos aflaţi detalii, inclusiv reacţia Microsoft la această problemă.

Conform producătorului antivirusului Avast, peste 75.000 de atacuri de tip ransomware au fost realizate numai în ultimele 24 de ore. Infecţia s-a răspândit în 99 de tari pe glob, ajungând la PC-urile din Sistemul de Sănătate Britanic. Şi compania spaniolă din din zona telecom Telefonica ar fi fost infectată. Numele acestui ransomware este "WannaCry" (cunoscut si ca WannaCrypt) şi zvonurile afirmă că ar fi fost creat de către agenţia NSA din State.

WannaCry

Ransomware este un software de tip malware care îţi blochează accesul la PC până ce plăteşti o sumă către un anumit cont. Practic computerul îţi este ţinut ostatic de către hackeri, cu un timp limită pus pentru plată.

Modalitatea prin care operează este folosind un exploit bazat pe o breşă din sistemele Microsoft. Acea gaură de securitate e cunoscută sub numele de cod "EternalBlue". Înainte să aruncăm vina pe NSA, se pare că ei doar au creat acel tool, care a fost ulterior furat de grupul de hackeri "The Shadow Brokers". Aceştia au încercat să îl vândă la licitaţie, dar până la urma l-au pus la dispoziţie gratuit.

Deocamdată autorităţile recomandă să avem toate softurile actualizate la zi pentru a evita problemele şi să folosim şi antiviruşi. Europa, Asia şi America Latină au fost afectate în mod special, iar Microsoft a început să ofere un patch pentru Windows XP, Windows 8 şi Windows Server 2003. Am aflat  şi că România a fost afectată de WannaCry, iar SRI a avut deja o reacţie.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×