3 absolvenţi de Politehnică au lansat aplicaţia care detectează radiaţiile din atmosferă; Deja e hit în App Store!

3.590 ori
<b>3 absolvenţi de Politehnică au lansat aplicaţia care detectează radiaţiile din atmosferă; Deja e hit în App Store!</b>Studenții români sunt foarte pricepuți, lucru dovedit din nou astăzi de către o echipă de absolvenți ai Universității Politehnice. Cei 3 coechipieri au pus la cale și dezvoltat o aplicație care detectează radiațiile, software disponibil în acest moment în

După ce aruncam o privire asupra excelentului joc Door Kickers, realizat de câţiva programatori într-o garsonieră din Bucureşti, azi aflăm de încă un proiect de succes al unor tineri, ce au creat o aplicaţie hit. Pe numele său Ray Detect, softul detectează radiaţiile din atmosferă şi e deja pe primul loc în App Store la categoria "Utilities".

Adrian Dumitrescu, Mihai Schintee şi Andrei Mintianschi sunt creierele din spatele aplicaţiei, iar ei sunt absolvenţi ai Universităţii Politehnica din Bucureşti şi fondatori ai Soma Social SRL. Totul a pornit de la observaţiile lui Adrian în timp ce făcea studii pentru doctorat şi a descoperit că senzorul CMOS dintr-un telefon mobil e sensibil la radiaţii gama şi că poate crea mici linii sau puncte pe imagine, chiar şi dacă e acoperită cameră.

Având în vedere că în urmă cu 2 săptămâni se împlineau 30 de ani de la dezastrul de la Chernobil, aplicaţia e cu atât mai actuală, interesantă şi utilă. Cei trei au avut în faţă o muncă plină de provocări, legate de optimizarea algoritmilor de detecţie, procesare şi măsurare a radiaţiilor. A fost nevoie de experimente şi calibrări pentru fiecare model de handset, cu mii şi mii de tentative.

Aplicaţia vine precalibrată din App Store şi e foarte intuitivă. Cum funcţionează totul? Senzorul CMOS al camerei e fabricat dintr-un siliciu fotosensibil şi care poate detecta un spectru larg de radiaţii electromagnetice. Dacă eliminăm din spectru lumină vizibilă (acoperind camera), va rămâne doar cea invizibilă care are energia destulă pentru a penetra banda şi anume radiaţiile X şi Gamma.

Testele au fost efectuate chiar şi la Chernobil şi la altitudine înaltă, iar aplicaţia aduce şi un calendar şi o hartă a măsurătorilor. Găsiţi aplicaţia în App Store la preţul de 2.99 euro. Aflaţi că ea a fost descărcată de 3000 de ori doar în ziua comemorării dezastrului din Ucraina si acum e deja hit.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×