Update-urile de securitate pentru Meltdown și Spectre vor încetini PC-urile

1.211 ori
<b>Update-urile de securitate pentru Meltdown și Spectre vor încetini PC-urile</b>Chiar la început de an am primit o veste nu tocmai fericită, aceea că după o lungă perioadă de timp Google alături de alte firme de securitate a descoperit două bug-uri/vulnerabilități ce afectează atât procesoarele Intel și AMD, dar

Începutul anului ne-a prins cu un val de isterie în jurul vulnerabilităților Spectre și Meltdown. O mică recapitulare. Meltdown  este o vulnerabilitate a procesorului care scurge informaţii, având acces la memoria folosită de kernel-ul procesorului. Iar Spectre face ca programele de pe un device să realizeze operaţiuni inutile, ducând la scăpări de date ce ar trebui să rămână confidenţiale. Aceste două vulnerabilități pot afecta toate procesoarele de producție Intel, AMD și ARM din anul 1995 până în prezent. 

Marile companii au făcut un front comun, Apple a lansat mai multe update-uri de securitate care vin să prevină aceste vulnerabilități, cei de la Qualcomm au amânat lansarea noului Snapdragon 845 din cauza acestor vulnerabilități și desigur îi avem pe cei de la Microsoft.

Au fost mai multe zvonuri în care se vehicula că update-urile de securitate ce vin să prevină Meltdown și Spectre vor încetini considerabil mașinăriile pe Windows. Microsoft a confirmat acest lucru dar a venit cu câteva precizări care ne arată că situația nu este chiar atât de gravă.

  • Dacă ai un laptop sau PC ce rulează pe Windows 10 - cu procesor Intel (generația 6) Skylake, Kabylake sau mai nou, benchmark-urile arată că patch-urile de securitate nu vor afecta practic deloc performanțele, există diferențe de numai câteva zecimi
  • La procesoarele Intel de generația 4 - Haswell, ce rulează pe un PC sau laptop cu Windows 10 se vor simți într-o oarecare măsură
  • Pentru mașinăriile ce au procesoare de generația 4 sau încă mai vechi și rulează Windows 8, Windows 7, scăderea performanței va fi inevitabilă.

Este clar, device-urile ce au cele mai noi procesoare vor fi practic neafectate de aceste update-uri, dar cum rămâne cu restul. PC-urile și laptop-urile pe Windows chiar dacă sunt în descreștere de la an la an, continuă să reprezinte cea mai mare pondere. Poate că utilizatorii care obișnuiesc să navigheze doar pe internet nu vor fi atât de afectați, dar există o mulțime care au PC-uri configurate la maxim, chiar dacă procesoarele sunt de generații mai vechi, această nișă va simți considerabil reducerea performanțelor. 

Una din soluții ar fi un update la Windows 10, deși există încă multă lume care stă bine merci pe Windows 8, 7. Mai există posibilitatea de a face un upgrade la o nouă generație de procesoare, sau pur și simplu putem neglija aceste update-uri și să folosim în continuare PC-urile pe propriul risc. Depinde de fiecare, cât de mare e frica că cineva va pune mâna pe datele personale.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×