WWDC 2019: ce aşteptăm de la evenimentul Apple - iTunes casat, iOS 13 cu Dark Mode, Mac Pro nou

1.276 ori
<b>WWDC 2019: ce aşteptăm de la evenimentul Apple - iTunes casat, iOS 13 cu Dark Mode, Mac Pro nou</b>E foarte uşor să numeşti marile evenimente tech ale anului dacă te gândeşti strict la lansări de hardware, dar când vine vorba de software, nu toată lumea ştie care sunt cele mai importante conferinţe. Pe acea listă selecta se află totuşi Google I/O..

E foarte uşor să numeşti marile evenimente tech ale anului dacă te gândeşti strict la lansări de hardware, dar când vine vorba de software, nu toată lumea ştie care sunt cele mai importante conferinţe. Pe acea listă selecta se află totuşi Google I/O, Microsoft BUILD, Facebook F8, dar şi WWDC de la Apple. Ediţia din 2019 este specială, pentru că ne va aduce primul contact cu iOS 13 şi aparent şi casarea lui iTunes. Avem detalii mai jos.

Conferinţa debutează luni, pe 3 iunie şi va include un keynote, un discurs inaugural ţinut probabil de Tim Cook, CEO-ul Apple. Acesta va avea loc la ora 20:00, ora locală a României şi va include detalii despre iOS 13, watchOS 6, un nou MacOS, un nou MacPro, plus altele. WWDC începe pe 3 iunie şi ține până pe 7 iunie.

Iată noutăţile:

watchOS 6

Apple watchOS 6.0 ar urma să îşi declare în sfârşit independenta faţă de iPhone şi iOS, cu propriul App Store direct pe ceas şi aplicaţii gândite special pentru ecranul mic. În ultimii ani modelele Apple Watch au depins tot mai puţin de iPhone, mai ales că există şi variante cu conexiune 4G. Ne aşteptăm şi la noi funcţii legate de sănătate şi fitness

watchOS 6

Gigantul din Cupertino ar fi pregătit şi o funcţie "Dose" pentru a le aminti utilizatorilor să îşi ia pastila şi o aplicaţie specială pentru ciclu menstrual. Vor apărea şi noi aplicaţii Voice Memo, una pentru ascultare de cărţi audio, dar şi stickere Animoji şi Memoji pentru ceas. Apar şi noi Complications şi Watch Faces, cu gradient.

MacOS 10.15

Conceptul de aplicaţii universale ar putea sosi pe noul MacOS, după model Microsoft/Windows. Posibil ca aplicaţiile iPhone să ajungă pe Mac, o speculaţie pe care o tot auzim de ani buni. Se discuta chiar despre un MacBook cu procesor ARM şi despre unificarea lui MacOS şi iOS la un moment dat. E mult de lucru pentru portari şi toată mutarea spre ARM va fi anevoioasă.

MacOS 10.15

Ideea este de a crea o aplicaţie care funcţionează fie pe un ecran tactil, fie cu mouse, trackpad şi tastatura, adaptându-se uşor pe iOS sau macOS. Noi aplicaţii Music, Podcasts şi Books ar fi gata pentru acest macOS 10.15. Se discuta şi despre posibilitatea de a folosi un iPad ca un monitor/ecran extern, Siri Shortcuts pentru macOS, Screen Time şi iMessage Effects. Odată cu noul release nu vor mai funcţiona aplicaţiile 32 bit apropo, deci se trece la 64 bit.

iOS 13

Probabil cel mai interesant anunţ de la WWDC 2019 va fi cel legat de iOS 13. Următoarea generaţie de iOS a avut deja câteva scăpări şi speculaţii, iar cea mai aşteptată funcţie a sa este Dark Mode. Aceasta a debutat deja pe MacOS Mojave şi va aduce un fundal închis la culoare, noi teme mai închise, contrast mai profund şi mult gri/negru/albastru. Trecerea la fundaluri negre sau întunecate se face şi în aplicaţii native ca Mail, Messages, Maps, Reminders, dar şi Health. Activarea lui Dark Mode se va putea face din Setări sau Control Center. Rolul sau este de a proteja ochii utilizatorilor si a economisi baterie. 

iOS 13

iPad-ul va primi o funcţie care îi permite să afişeze multiple ferestre într-o aplicaţie folosind tab-uri. Va debuta şi o funcţie de multitasking pentru două ferestre în aceeaşi aplicaţie puse una lângă alta. Ar fi pregătite şi cards mobile pentru multitasking în cadrul aplicaţiilor. iPad-urile mai primesc şi gesturi noi pentru undo/redo la input de text

WWDC 2019: ce aşteptăm de la evenimentul Apple - iTunes casat, iOS 13 cu Dark Mode, Mac Pro nou

Aparent aplicaţia Files va fi regândita şi va primi gesturi undo/redo, plus noi gesturi de selecţie a multiple itemuri atunci când le vizualizaţi în mod tabel/colecţie. Apple ar fi creat şi un nou meniu de volum, care e mai puţin intruziv decât cel actual. Aplicaţia Find My iPhone va fi combinată cu Find My Friends într-o singură soluţie, care funcţionează chiar şi fără o conexiune WiFi, ci doar pe baza proximităţii faţă de alte terminale.

WWDC 2019: ce aşteptăm de la evenimentul Apple - iTunes casat, iOS 13 cu Dark Mode, Mac Pro nou

Ar trebui să apară şi un Sleep Mode, în Control Center, care activează automat Do Not Disturb, face lockscreen-ul mai întunecat şi da mut la toate notificările.

Aplicaţii

  • Apple Messages va fi actualizat, primind funcţionalitate în gen Whatsapp, care va permite să creaţi un profil, cu fotografie şi nume de utilizator.
  • Aplicaţia Mail va permite organizarea mesajelor în categorii în care puteţi efectua căutări şi secţiuni precum Călătorii, Cumpărături şi Neimportante.
  • Apple Maps va permite o grupare mai eficientă a locurilor vizitate mai des şi o navigare mai uşoară spre adresele preferate.
  • Aplicaţia Reminders va avea 4 secţiuni de bază, puse într-o grilă Today, All Tasks, Scheduled Tasks şi Flagged.
  • Softul Books va avea un tracker de progres în cărţi şi un sistem de recompense pentru cititorii avizi
  • Aplicaţia Home va avea o integrare mai bună cu camerele de securitate şi veţi putea vizualiza înregistrări mai vechi fără să aveţi acces la aplicaţii third party
  • În cele din urmă şi Health va fi actualizat, cu o secţiune pentru sănătatea auzului şi una pentru ciclul menstrual.

Aplicaţii iOS 13

Vom mai avea şi o tastatură pe bază de swipe, management de fonturi mai bun, dar şi un Safari care afişează varianta desktop a site-urilor pe iPad la nevoie. Se testează şi un download manager pentru Safari. Live Photos îşi dublează lungimea clipurilor, iar Screen Time are o funcţie pentru limitarea accesului celor mici. 

Screen Time

Hey Siri va filtra mai bine zgomotele ambientale, iar întreaga interfaţa din iOS 13 va avea noi animaţii. Apar şi noi emoji-uri, iar iPad-ul mai primeşte suport pentru mouse (doar iPad Pro).

tvOS/ Mac Pro/ iTunes

Vom avea şi un tvOS 13, un update minor se pare, dar şi un Mac Pro cu design nou. Încă din 2017 Apple lucrează la un Mac Pro pentru profesionişti, cei care cheltuiesc multe mii de dolari pe un computer high end şi future proof. 

Mac Pro

Noul venit va include cele mai noi procesoare Intel, mult RAM (32 GB, 64 GB poate mai mult) şi un design modular, mai uşor de adus la zi. Posibil să vedem şi un monitor Apple Display ultra wide 6K de 31.5 inch.

WWDC 2019: ce aşteptăm de la evenimentul Apple - iTunes casat, iOS 13 cu Dark Mode, Mac Pro nou

După 18 ani, Apple ar fi decis să caseze şi iTunes, mai ales că avem acum Apple Music pentru muzică şi Apple TV pentru filme. Relevanta lui iTunes tinde spre zero, acum că avem aplicaţii separate pentru Music, Podcasts, TV şi Books. Aplicaţii dedicate ajung pe desktop, iar pe mobil Apple Music se ocupă de toată muzica voastră.

iTunes era folosit şi ca hub pentru a ne administra telefonul şi conţinuturile de pe el şi aparent acest rol va fi preluat de aplicaţia Music. La "şi altele" includem aplicaţii şi funcţii AR, poate şi un prototip de ochelari, dar şi detalii despre serviciu de gaming Apple şi cel de streaming de seriale şi filme.

Aflăm mai multe pe 3 iunie, iar iOS 13 va sosi probabil în septembrie, cu câteva beta-uri în această vară.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×