Allview X4 Soul Lite: Cameră cu focalizare bună, filmare care îşi depăşeşte condiţia

1.092 ori
<b>Allview X4 Soul Lite: Cameră cu focalizare bună, filmare care îşi depăşeşte condiţia</b>Seria Allview X4 Soul e fascinantă, în ideea că are mai multe modele cu camera duala, decât cu camera singulară. În cazul lui Allview X4 Soul Lite e vorba despre o cameră duala cu tehnologie Altek şi un combo de senzor de 13 MP cu unul de 2 MP. Ni se prom

Seria Allview X4 Soul e fascinantă, în ideea că are mai multe modele cu camera duala, decât cu camera singulară. În cazul lui Allview X4 Soul Lite e vorba despre o cameră duală cu tehnologie Altek şi un combo de senzor de 13 MP cu unul de 2 MP. Ni se promite o viteză de pornire de 0.3 secunde, iar senzorul principal e o figură familiară, un Sony IMX 258.

L-am văzut şi pe Sony Xperia XA şi pe OnePlus X, dar şi pe Allview X4 Soul Xtreme dacă nu mă înşel. Avem parte de efecte Bokeh aici şi deschidere F/2.0, iar senzorul secundar de 2 MP oferă doar focalizare fixă. Pentru selfie primim o cameră de 8 MP, de asemenea cu focalizare fixă şi deschidere F/2.0. Aplicaţia Camera porneşte destul de rapid, are o focalizare modesta că viteza, dar măcar face pozele rapid.

Interfaţa e minimalistă, pe bază de iconuri albe şi include opţiuni ca Bokeh, Scene, balans de alb, efecte, expunere, ISO, nuanţă, saturare, contrast şi cumva şi-a găsit loc şi captură RAW pe aici. Mai avem şi HDR şi Picture in Picture, Face Beauty, Super Photo şi Panoramă. Trecând la galeria foto am dat peste fotografii cu nişte culori cam reci, dar claritatea a fost în mare OK.

Din când în când se mai strecoară nişte blur pentru a ne reaminti în ce segment de produs operăm. La zoom în detaliile rămân acceptabile, iar trecând la selfie, trebuie să recunosc că nu am fost deloc impresionat aici. De aceea am refăcut iar şi iar selfie-urile, căutând unele mai reuşite. Primele rezultate au fost cam neclare, mai ales din cauza soarelui, dar la umbră au început să arate ceva mai omeneşte.

Allview X4 Soul Lite stă bine la prim planuri cu flori şi la jocul cu focalizarea, în plan apropiat sau îndepărtat. Claritatea şi culorile au fost în grafic, iar Panorama a arătat bine, chiar dacă rezoluţia nu e cine ştie ce: 6256 x 848 pixeli. De remarcat textura excelentă a florilor la prim planuri şi felul în care arată ochii la selfie-uri, parcă mai realist decât la alte telefoane.

Modul Picture in Picture e un gimmick care ne include şi fața într-o captură cu camera principală şi frontală simultan. De remarcat că efectul Bokeh dă rateuri din când în când, intrând cu zona subliniată de claritate şi peste ce ar fi trebuit să fie blurat şi viceversa. O parte din obiecţiile de mai sus dispar atunci când folosim HDR-ul apropo, care reglează binişor dynamic range-ul şi dispare şi problema cu blur-ul.

Captura RAW e un plus dacă vreţi să editaţi pe PC fotografiile şi aş zice că acest telefon este sub Allview X4 Soul Style la capturile foto, dar şi sub X4 Soul şi Huawei P10 Lite. E cam ca Motorola Moto M şi Huawei Honor 7, dar măcar sare peste HTC Desire 10 Lifestyle şi câteva modele UMi sau chiar Nubia. Păcat de Bokeh şi selfie totuşi, pentru că aveam aşteptări mai mari.

La captura foto low light am surprins halouri mari ale luminilor stradale, uriaşe chiar şi nuanţe albăstrii, ce mai apar din când în când. Blitzul face lucrurile şi mai albastre, din păcate. Zoomul pierde detalii serios şi în general am tot avut capturi blurate. Albastru şi galben ne-au însoţit ca 2 sfetnici de încredere pe timp de noapte, îmbibând cu nuanţele lor fotografiile noastre.

Aş zice că luminozitatea e bună şi prim planurile ies binişor, dar mai mult de atât... Suntem cam la nivel de telefon din China cu brand mai puţin cunoscut să zicem. Vreun Elephone, Leagoo sau altele din acea ligă. Când vine vorba de filmare, vom realiza capturile în format 3GPP, la 30 FPS şi Full HD, cu bitrate de 17 Mbps. Rezultatul este o captură cam arsă, dar schimbarea de expunere se face binişor.

Nici culorile nu arată rău, dar stabilizare electronică e cam subţire. Microfonul a prins bine ambianța, iar claritatea nu a făcut prea mari năzbâtii. Se descurcă această cameră şi cu obiectele în mişcare, deci nu avem probleme la object tracking. Nici chiar zoomul nu a fost rău şi m-a surprins că în toate aceste scenarii de utilizare nu a apărut refocalizarea. Dynamic range-ul iar a fost bun şi aş zice că pentru filmare 3GPP, X4 Soul Lite îşi depăşeşte condiţia.

Atenţie totuşi la soarele puternic, pentru că arde serios capturile video. Pentru 3GPP stăm bine şi suntem cam la nivelul generaţiei ASUS ZenFone 2, cam ca Huawei Honor 7, vreun iPhone 5 sau 5s şi Xperia XA să zicem (minus 15%). Noaptea suntem cu greu pe linia de plutire, cu 12 FPS, 4 Mbps şi în general cu mult tremurat şi neclaritate. Filmările sunt fantomatice, se mişca în frame-uri şi avem şi un object tracking slab. Microfonul e singura constantă bună aici.

În concluzie nu filmaţi nici la întuneric maxim, nici la soare maxim, ci undeva între ele. Rezultatul ar trebui să fie demn de Facebook dacă respectaţi condiţiile.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×