Apple iPhone 8: Camera în acelaşi registru cu iPhone 8 Plus, X, dar cu mult peste iPhone 7

227 ori
<b>Apple iPhone 8: Camera în acelaşi registru cu iPhone 8 Plus, X, dar cu mult peste iPhone 7</b>Am ajuns şi la cameră, cu un senzor de 12 megapixeli în spatele lui iPhone 8, cu deschidere F/1.8 şi stabilizare optică. Avem şi blitz quad LED, putem filma în 4K la 60 FPS, iar pe partea de selfie primim o cameră de 7 MP, care foloseşte o extra..

Am ajuns şi la cameră, cu un senzor de 12 megapixeli în spatele lui iPhone 8, cu deschidere F/1.8 şi stabilizare optică. Avem şi blitz quad LED, putem filma în 4K la 60 FPS, iar pe partea de selfie primim o cameră de 7 MP, care foloseşte o extra iluminare a ecranului că blitz. Interfaţa camerei e aşa cum o ştim pe iOS de generaţii încoace, minus modul Portrait, care nu a supravieţui de pe iPhone 8 Plus sau iPhone X.

Foarte des pe parcursul acestui test de cameră am realizat comparaţii cu Sony Xperia XZ1 Compact. La urma urmei doar iPhone 8 şi XZ1 Compact se pot bate la nivel de flagship în zona ecranelor de sub 5 inch. Trebuie spus că fotografiile realizate pe timp de zi cu iPhone 8 au acel gloss şi atractivitatea care te face să le arăţi tuturor prietenilor şi rudelor.

Culorile sunt foarte vii şi sar în ochi, dar uneori ai tendinţa de a crede că au fost prea procesate de softurile Apple. Pe de altă parte dacă vei pune fotografiile lui iPhone 8 lângă cele realizate cu iPhone 7 diferenţele nu sunt aproape deloc vizibile. Stau la fel de bine la detalii, claritate, expunere, focalizare. Parcă la dynamic range iPhone 8 se descurcă mai slab cu soarele care iese din nori, faţă de Xperia XZ1 Compact.

Prim planurile sunt perfect evident, iar selfie-urile sunt pe acelaşi palier cu iPhone 8 Plus şi iPhone X, iar aici nu măcar nu exagerez. Tot ce ne trebuie la selfie este un ten convingător, culoare şi claritate excelentă. Nu prea înţeleg lipsa modului Portrait, pentru că hardware-ul necesar pentru aşa ceva e prezent... cel puţin la nivel de CPU, GPU. E drept că nu avem şi camera duală.

Detaliile par OK la prima vedere, până îţi aminteşti că acei 7 MP în plus ai camerei lui Xperia XZ1 Compact o să prindă mult mai multe detalii decât senzorul de 12 MP de aici.  Vă recomand să vă uitaţi cu mare atenţie mai ales la jucăria cu Donald Duck din parc, cu acea cârmă roşie, unde uzura sa se vede mai pregnant pe mostrele acestui telefon, decât la alte modele.

Când soarele a ieşit din nori am prins o luminozitate reglată bine, deşi sunt porţiuni expuse prea entuziast şi presimt o tendinţă de a arde uşor marginile pozelor vara. Deocamdată iarna s-a comportat OK. iPhone 8 poate fi numit lejer iPhone 7s la capitolul fotografie pe timp de zi, iar cine vrea fotografii bune de Instagram, Facebook şi Snapchat o să fie încântat.

Sunt oameni care vor mai multe detalii, mai multă naturaleţe la culori şi dacă se poate şi un gimmick (selfie wide angle la Xperia XZ1 Compact, Portrait la iPhone-urile celelalte din 2017). Aş zice că această cameră e peste ce oferă un Huawei P10 Plus şi ASUS ZenFone 4, se comportă cam ca un LG G6 şi HTC U11, nefiind nici departe de Galaxy S8.

Cine are iPhone 7 îl poate păstra lejer. La captura low light, luminozitatea a fost excelentă şi blitzul şi-a făcut treabă bună. La zoom se cunoaşte că avem doar 12 MP, pentru că pierdem detalii. E sub Galaxy Note 8, Pixel 2 XL, HTC U11, care prind detalii mai ample sau luminozitate mai generoasă. Şi nuanţele de culoare puteau fi mai bine calibrate după apus. Totuşi în zona camerelor de pe telefoanele cu ecran sub 5 inch se descurcă bine acest model, chiar dacă e foarte greu să aleg între el şi Xperia XZ1 Compact. Parcă înclin spre varianta Xperia, deşi unele capturi cu blitzul sunt prea calde acolo.

Văd că apare şi nişte reflexii ciudat deasupra halourilor luminilor stradale, care apropo au dimensiuni rezonabile. Parcă avem nişte culori calibrate mai bine decât la marele duşman Xperia, dar nu suntem prea evoluaţi faţă de iPhone 7, care se descurcă în mare la fel noaptea. Remarc şi o uşoară ceaţă în zona superioară a fotografiilor, unde e cerul, dar acolo apare şi un contrast bun.

Măcar nu avem aberaţii de culoare portocalii, violet, albastre sau altele de gen, cum am văzut şi la modele cu pretenţii. Cantitatea de gălbui din capturile low light e rezonabilă, nu se exagerează cu "icterul". Concluzie? Egalitate cu iPhone 8 Plus, salt aproape de nevăzut faţă de iPhone 7 şi câteva plusuri şi minusuri faţă de Xperia XZ1 Compact, cu o înclinaţie spre iPhone 8 la capitolul culori şi Xperia la capitolul detalii.

În ce priveşte filmarea, culorile sunt foarte vii, de-a dreptul aprinse şi aproape sunt tentat să zic iarăşi că arată prea bine şi sunt prea procesate. Stabilizarea e acceptabilă la panning, iar microfonul prinde bine vocile celor din jur şi sunetele de ambianta, nepărând afectat de vânt puternic. Ca la orice flagship (sau mini flagship) care se respectă, captura 4K arata perfect, mai ales cea la 60 FPS.

Culmea e că nici detaliile nu au fost rele, chiar şi când daţi zoom. Simplul fapt că un telefon aşa mic filmează la un aşa nivel e deja o realizare. Poate doar luminozitatea în zonele mai umbrite să mai scadă din atractivitate. În special nuanţele de albastru mi-au încântat reţină, iar expunerea şi contrastul nu au dat greş niciodată. Am dat şi zoom după pofta inimii şi deşi nu avem o cameră de 19 MP aici tot am obţinut detalii ample.

Filmarea cu camera selfie e acceptabilă la nivelul de sub 5 inch, dar l-aş pune pe Xperia XZ1 Compact peste. Stabilizarea nu e îndeajuns de bună pentru vlogging din păcate şi simt şi ceva vibraţii ale imaginii care ar dezamăgi fanii de vlog. Captură la 60 FPS arată bine, pentru cei care prind multe obiecte în mişcare şi concluzia evidentă e că posesorul de iPhone 8 nu o să aibă mai nimic în minus faţă de posesorul de iPhone 8 Plus, la filmare.

Chiar şi faţă de iPhone X stăm bine. Tentaţia mea e mare să zic că iPhone 8 stabilizează mai bine cu camera sa singulară, decât celelalte două modele cu camera duala. Faţă de iPhone 7 şi 7 Plus avem cam 80% din aceeaşi experienţă, eventual cu un plus pe claritate, culori şi detalii.

Nu sunt foarte convins de filmarea nocturnă totuşi. În prima fază am surprins momente bine iluminate în Timişoara, dar am văzut şi artefacte şi reflexii neplăcute, mai ales i zona de jos a imaginii. Apare şi zgomot la zoom, iar stabilizarea la panning a fost chiar OK. În schimb atunci când începem să mergem stabilizarea păleşte. Object tracking-ul e bun, culorile sunt realist calibrate şi nu am avut nici o refocalizare.

Observaţi cu atenţie filmările din centrul Timişoarei, acolo unde se vede o tendinţă de a etala culori foarte calde. În Bucureşti, în mijlocul unui viscol am filmat inexplicabil de slab, cu nuanţe roşiatice şi sub iPhone 7 chiar. Nu mă pot gândi decât că iPhone 8 a fost afectat de frig, altfel nu îmi explic. Aş zice că per total iPhone 8 filmează sub iPhone X noaptea şi sub Galaxy S8, dar parcă nu are acel flicker aşa mare ca Xperia XZ1 Compact din fericire.

Şi simt nevoia să zic iar: cine are iPhone 7 să rămână cu el, pentru că nu pierde mult faţă de iPhone 8.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×