Sony Xperia XA2 Ultra: Camera - multe detalii, stabilizare on point

1.267 ori
<b>Sony Xperia XA2 Ultra: Camera - multe detalii, stabilizare on point</b>Sony Xperia XA2 Ultra vine cu dotări optice chiar acum 2 ani ar fi fost de flagship, ba chiar şi anul trecut. Totuşi telefonul este un midranger, judecând după ansamblul dotărilor. În spate avem o cameră de 23 de megapixeli cu senzor Exmor RS..

Sony Xperia XA2 Ultra vine cu setup optic al camerei ce acum 2 ani ar fi fost de flagship, ba chiar şi anul trecut. Totuşi telefonul este un midranger, judecând după ansamblul dotărilor. În spate avem o cameră de 23 de megapixeli cu senzor Exmor RS, autofocalizare hibrid, nivel ISO de 12.800 şi obiect wide angel de 84 de grade. Avem şi 5x Clear Image Zoom, stabilizare Steadyshot şi filmare 4K, plus Slow Motion la 120 FPS.

Sony Xperia XA2 Ultra, video-review secțiunea camera:

În faţă se află cu adevărat aspectul atractiv: o cameră duală, cu senzor de 16 MP şi stabilizare optică, plus încă un senzor de 8 MP cu obiectiv de 120 de grade, din ce am înţeles fix cel frontal de pe Xperia XZ1 Compact. Şi camerele frontale au Steadyshot, ba mai mult, blitz LED. Aplicaţia Camera porneşte destul de lent, dar focalizarea e rapidă. Mai înceată este totuşi fotografierea şi zoomul (mi s-a părut şi el cam greu).

Interfaţa camerei e tipică pentru un Xperia, împărţind experienţă în secţiunea Auto, Manual, Video şi cea de "Aplicaţii". În zona Manual avem funcţii ca HDR, Metering, balans de alb, expunere, ISO, shutter şi focalizare. Există şi Panoramă, iar la captura selfie putem alege între camera normală şi cea wide.

Trecem la galerie, unde avem o tonă de detalii, foarte, foarte multe detalii capturate de senzorul generos de 23 de megapixeli. Când zic de detalii, mă refer atât la captura în timp real cu telefonul şi zoomul pe loc, cât şi pe PC, când priveşti fotografiile pe monitor. HDR-ul face fotografiile să vibreze, asta la propriu, pentru că sunt zone din fotografie care aproape "radiază", ceea ce mi se pare bizar.

Claritatea a fost mereu excelentă, culorile realiste şi prim planurile foarte apropiate, tipic Sony aş spune. Nu am remarcat vreo arsură sau vreo blurare din fericire. Marea problemă e că avem multe fotografii care mi se par prea întunecate. Da, ştiu, era ultima zi de zăpadă şi nori din Bucureşti, dar chiar şi aşa... A fost nevoie să umblu pe manual la expunere să scot fotografiile ulterioare la lumină.

În general dynamic range-ul a fost OK, iar Panorama a fost generoasă: 21.696 x 3456 pixeli şi nu a generat vreo curbură neplăcută. Selfie-urile arată bine şi asta e o problemă. Arată doar bine, doar bine, doar OK şi sunt doar plăcute. Nu sunt fantastice ca la Xperia XZ1, peste aşteptări ca la Xiaomi Mi 6 sau excelente ca la Samsung Galaxy A8 (2018). Cred că sunt ceva probleme cu focalizarea pentru că prea des fundalul din spatele capului meu arată mai bine decât faţa mea şi mai clar.

Parcă nu m-au impresionat nici selfie-urile wide, sincer să fiu. Îmi place textura feței şi coloritul, dar vă zic că am văzut mai bine de atât. Culmea e că va rămâne în istorie acest set de selfie-uri pentru claritatea fundalului din spatele meu. Per total captura cu camera din spate e la nivel de Huawei P10 Lite şi faţă de Xperia XA1 Ultra are ca plus doar o calibrare mai bună a culorilor. Trebuie să umble la luminozitate pe viitor... Suntem sub Galaxy A8 (2018) şi sub un ASUS ZenFone 4 să zicem.

În condiţii low light am descoperit nişte nuanţe albăstrii nu prea plăcute, în special în zona superioară a fotografiilor şi mai ales când am aprins blitzul. Detaliile sunt iarăşi excelente, îmi place cum arată apa pe acel caldarâm timişorean şi textura să mai ales. Halourile stâlpilor de iluminare sunt acceptabile ca dimensiuni, doar că par să "radieze" lumina şi în jur.

Captura landscape e solidă ca detalii şi claritate, iar blitzul e luminos. Culoarea gălbuie specifică iluminării stradale e ţinută în frâu bine, fără să o dea în auriu său portocaliu. Cumva la captura foto nocturnă Xperia XA2 Ultra a fost peste aşteptările mele, după captura întunecată pe tip de zi, aşa că la low light luminozitatea a fost OK.

Păcat de cerul albăstriu şi acel albastru care apare uneori. În concluzie noaptea depăşim Xiaomi Mi A1 şi Huawei P10 Lite, iar saltul faţă de Xperia XA1 Ultra e foarte mare, acel model neimpresionând deloc noaptea. Posibil să fie un salt chiar cu 30 sau 40%.

Când vine vorba de captură video, am filmat în format MP4, Full HD, la 30 FPS şi 20 Mbps. Detaliile cumva au fost mai slabe la filmare decât la fotografiere, ceea ce mi se pare ciudat. M-a deranjat faptul că acustica are mult ecou, pentru că microfonul e prea uşor de acoperit. Se pierd detalii la zoom, dar în general claritatea a fost OK. Nu am remarcat refocalizări sau neclarităţi.

Iarăşi zic că avem o captură cam întunecată şi microfonul nu e chiar aş când bate vântul. Schimbarea de expunere e precisă, culorile sunt calibrate realist, iar 4K-ul arată excelent, clar şi detaliat. Parcă e totuşi cu o idee sub filmarea 4K de flagship. Filmarea de 60 FPS se face la 31 Mbps şi e bună mai mult la obiecte în mişcare. Steadyshot a fost probabil punctul forte al filmărilor noastre, pentru că stabilizarea a fost excelentă la filmarea din mers.

Am urcat hârtoape, zone înzăpezite am mers pe beton, pământ şi iarbă şi nici urmă de refocalizare sau destabilizare. Am filmat şi cu camera selfie, alegând câte un senzor pe rând. Captură 1 a avut o faţă cam neclară, dar tot ce am în spate e clar. Parcă a doua captură, cea cu camera wide angle a arătat mai bine, am avut o fată mai clară şi mai bine iluminată. Este un setup bun pentru vlogging, câtă vreme ştii cu care să filmezi şi nu acoperi microfonul.

Stabilizarea Steadyshot pentru camerele frontale îşi face treaba bine şi ea. Uitându-mă peste ce am filmat cu Xperia XA1 Ultra anul trecut pot să zic că nu simt un upgrade foarte mare, poate doar la culori, în special la verde. Aş zice asta şi la camera frontală, care în afară că reglează expunerea mai bine nu pare să producă un salt mare faţă de predecesor. La capitolul filmare depăşim orice Huawei midrange şi ne batem cam la egal cu Samsung Galaxy A8 (2018). Filmarea HDR de la interior e puţin cam albă.

Captură video low light pare adevăratul călcâi al lui Ahile aici, pentru că avem porţiuni mari albăstrii şi grainy. Îmi aminteşte de evoluţia slabă a unui telefon Sony Xperia cu pretenţii de acum 2-3 ani. Să fi fost Xperia X Performance sau Xperia XZ nu mai ştiu exact, dar ştiu că era excelent ziua, dar noaptea filma cu purici albaştri. Zoomul e slab, dar avem object tracking bunicel şi focalizare on point.

Nuanţa de galben e excesivă, ţin să zic, dar detaliile sunt rezonabile. Stabilizarea e iarăşi bună, chiar şi la mers şi dacă am obiectat la primele clipuri, aş zice că ultimul reuşeşte să tureze la maxim camera şi să scoată un rezultat foarte bun. Clar am depăşit predecesorul la culori şi claritate, dar zic că rămânem puţintel sub Samsung Galaxy A8 (2018), din cauza albăstriului.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×