ASUS ZenFone 5z: Cameră bună la selfie, nu prea bună noaptea, egală cu ZenFone 5

2.052 ori
<b>ASUS ZenFone 5z: Cameră bună la selfie, nu prea bună noaptea, egală cu ZenFone 5</b>ASUS ZenFone 5z are acelaşi setup de cameră ca şi ZenFone 5, adică unul midrange/high midrange, deci nu chiar unul veritabil de flagship. Terminalul adopta o cameră duală în spate, cu senzor de 12 MP Sony IMX363 şi cu deschidere F/1.8, operând împreună..

ASUS ZenFone 5z are acelaşi setup de cameră ca şi ZenFone 5, adică unul midrange/high midrange, deci nu chiar unul veritabil de flagship. Terminalul adoptă o cameră duală în spate, cu senzor de 12 MP Sony IMX363 şi cu deschidere F/1.8, operând împreună cu un senzor de 8 MP cu obiectiv wide angle de 120 de grade. Ni se promite atât stabilizare optică pe 4 axe aici, cât şi electronică.

Video-review ASUS ZenFone 5z, secțiunea camera

Camera lui ZenFone 5z ştie şi Bokeh şi captura Super Resolution la rezoluţie foarte ridicată, filmare 4K la 60 FPS, dar cumva printre modurile de captură nu am găsit nici RAW şi nici Panorama. Din ce am înţeles aveau să vină cu prima actualizare software importantă pe terminal, dar când am testat noi handsetul nu erau. În față avem o cameră de 8 megapixeli, cu deschidere F/2.0 şi mod Beauty.

Având rezoluţii relativ mici aici o să mergeţi cu zoomul doar până la 4X. Focalizarea şi realizarea de fotografii sunt rapide. Trecem totuşi şi la galeria foto realizată cu acest terminal şi dăm peste un HDR eficient, care scoate în evidenţă contururile obiectelor şi umbrele, dar şi un verde cam ars în stil Huawei P20 Pro.

Bokeh-ul arată cool şi e ce trebuie, scoţând în față subiectul din prim plan şi blurând serios ce e în spate. Cerul a ieşit cam ars de câteva ori şi se pare că sunt şi câteva zone supraexpuse în fotografiile noastre. Îmi place totuşi cum arată apa capturată în imagini. Zoomul a arătat OK la 2X sau 3X, dar dacă ajungi la 4X apare clar grain-ul şi suntem depaaaaarte de Nokia 7 Plus sau Huawei P20 Pro la acest capitol.

Pe de altă parte selfie-urile ar fi de top 3pe 2018 şi vorbesc foarte serios aici. E vorba despre naturaleţea culorii tenului, felul în care arată părul şi până şi fundalul este OK. Fiecare por şi fir de păr se poate distinge rezonabil în aceste capturi. În general am apreciat felul în care arată culorile, dar şi claritatea, care a fost la nivel de flagship. Verdele ars apare destul de rar încât să fie semi iertat.

Captura wide angle ne aduce exact ce ne aşteptam: o fotografie foarte lată şi ideală pentru obiective turistice, dar cu nişte culori deformate. Am tot văzut asta şi la LG G5, G6 şi ZenFone 4, deci obiectivele wide angle nu sunt cea mai bună idee pe mobil. Se mai şi curbează imaginea excesiv uneori. La claritate ZenFone 5z se poate bate cu un iPhone 8, Galaxy S8, depăşeşte un LG G6, dar nu urcă în zona lui HTC U12+, Xperia XZ2, Galaxy S9+ sau Huawei P20 Pro.

E drept că arde imaginile mai puţin decât Xperia XZ2 sau Huawei P20 Pro, dar îi lipsesc detaliile şi zoomul să ajungă în zona lor. Rămânem cu un Bokeh de calitate şi selfie-uri excelente, iar la macro/prim plan egalam iPhone X sau Galaxy S9+. Şi da, experienţă e fix la fel ca la ZenFone 5.

În condiţii low light avem un bliţ destul de eficient, care nici nu albăstreşte, nici nu albeşte excesiv fotografiile. Zoomul e totuşi slăbuţ noaptea, iar nuanţele de culoare au rămas în parametri acceptabili. Şi luminozitatea a fost OK. Ici şi colo s-a mai strecurat o nuanţă de mov care nu a făcut o impresie bună şi am avut şi halouri mari ale luminilor stradale.

Cumva am prins un zoom chiar bun la acea coloană din Timişoara, chit că am tot criticat zoomul până acum. Cred că e o chestiune de a-ţi ţine respiraţia şi a fi perfect nemişcat când faci captura cu zoom. Simplul fapt că nu avem nici măcar o singură captură ratată noaptea e un mare plus aici şi arată că avem de-a face cu un flagship, chit că are fix aceeaşi cameră ca un high midrange.

La captura nocturnă e mult peste ASUS ZenFone 4, care a avut ceva probleme la acest capitol asta toamna. Lucrurile sunt clar mai întunecate decât la Pixel 2 XL şi Galaxy S9+, asta vă pot garanta, dar per total nu stă deloc rău, acolo unde tradiţional ZenFone-urile nu au strălucit.

La captura video trebuie spus că stabilizarea nu e chiar aşa bună cum ne aşteptam, când am văzut că scrie pe hârtie EIS + OIS. Imaginea vibrează prea mult la filmarea din mers, apare supraexpunere în zona celestină şi a vegetaţiei, iar frunzele şi coroana copacilor nu se disting prea bine la distanţă. Asta la Full HD, iar dacă operăm în 4K, lucrurile sunt perfecte şi egale cu alte flagship-uri.

Îmi place cum arată culorile în general, mai ales roşu, albastru, galben, dar la verde am mixed feelings. Dacă am apreciat şi nu prea stabilizarea pe camera principală, când am filmat selfie am avut chiar o senzaţie de gimbal la un moment dat, deci rezultatul nu e rău deloc. Cine vrea să fie vlogger şi să se filmeze des şi vanitos o să fie încântat. Subliniez şi că filmarea 4K la 60 FPS e foarte solidă, ideală pentru subiecţii în mişcare şi cu multe detalii.

Gândiţi-vă la un Tour de France, cursa de Formula 1 sau cineva care se dă cu skate-ul şi o să obţineţi rezultate excelente. Şi microfonul şi-a făcut treaba bine, prinzând voci, briză, sunete de fundal şi altele de gen. Până şi cu vântul se descurca binişor. Schimbarea de expunere la panning dintr-o zonă umbroasă spre însorită s-a făcut fără mari probleme şi în general nu am avut refocalizare aici.

Zoomul a fost cam slab pe acel păun, care a avut culorile şi detaliile penelor degradate rapid. Rămânem cu un 4K perfect, stabilizare rezonabilă doar, mai ales datorită camerei frontale şi avem şi ceva arsură şi detalii slabe. Dacă filmaţi numai în 4K o să fiţi totuşi mulţumiţi. În principiu suntem sub Xperia XZ2, Galaxy S9+ şi egali cu ZenFone 5. Depăşim LG G6, am sărit peste Zenfone 5 şi cred că ne batem şi cu un iPhone 8, minus culori şi stabilizare.

În condiţii low light nu sunt multe de spus. Aici ASUS mai are multe de învăţat, pentru că exact ca la ZenFone 4 avem dungi pe imagine. Lucrurile devin mov şi ceţoase uneori, zoomul e slab, se pierd detalii, avem şi grain, dar măcar nu e mult flicker când suntem în mişcare. Microfonul a fost iarăşi bun, cum ne aşteptam. Aş zice că sunt acceptabile culorile clădirilor şi obiectelor din jur, dar am văzut mai bine la cam multe telefoane...

Poate cu un patch să se mai rezolve măcar din dungi? Aşteptăm un ZenFone 6 care să rezolve odată captura nocturnă.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×