ASUS ZenFone 5 (ZE620KL): Cameră cu un plus la stabilizare, culori și selfie, faţă de predecesor

1.527 ori
<b>ASUS ZenFone 5 (ZE620KL): Cameră cu un plus la stabilizare, culori și selfie, faţă de predecesor</b>ASUS ZenFone 4 a avut o cameră bunicică anul trecut, dar nu bună şi nu doborâtoare de recorduri. Era în zona "second tier", la paritate cu LG G6 şi Huawei P10 mai mult. În 2018 ZenFone 5 propune un setup similar la nivel hardware, doar că având marele..

ASUS ZenFone 4 a avut o cameră bunicică anul trecut, dar nu bună şi nu doborâtoare de recorduri. Era în zona "second tier", la paritate cu LG G6 şi Huawei P10 mai mult. În 2018 ZenFone 5 propune un setup similar la nivel hardware, doar că având marele aport al AI-ului. Avem iarăşi un combo de 12 MP + 8 MP în spate, cu senzor de 12 megapixeli Sony IMX363 şi pixeli de 1.4 microni.

Avem şi deschidere F/1.8, stabilizare pe 4 axe şi blitz LED. Sunt 16 scenarii de detecţie AI aici, captura RAW, iar pe site-ul ASUS.com stă scris clar că avem o combinaţie de stabilizare electronică şi optică pe acest device. A doua cameră din spate este cea de 8 MP, cu obiectiv wide angle de 120 de grade. Pentru selfie primim o cameră de 8 megapixeli, cu deschidere F/2.0 şi funcţie AI Beauty.

Video-review ASUS ZenFone 5 (ZE620KL), secțiunea cameră

Ştie şi Zenimoji, adică Emoji-uri AR adăugate în timp real peste faţă ta. Primim şi captura Bokeh/Portrait, atât pentru camera din faţă, cât şi cea din spate. Mai menţionez şi faptul că acea cameră duală din spate operează împreună cu un senzor special de corecţie culori RGB.

Sărim direct în interfaţa camerei, care mă cam dezamăgeşte văzând că primim doar zoom până la 4X. Nu avem zoom optic şi cred că preferam un obiectiv telephoto, decât unul wide. Interfaţa e simplă, trend care începuse încă de la ZenFone 4 versus ZenFone 3. Avem modul Depth/Portret, HDR şi un shortcut rapid pentru trecerea între cele două camere (cea normală şi cea wide angle).

Modurile de captură sunt următoarele: Beauty, Super Resolution, Panorama, Time Lapse, Auto, Pro, G F, Slow Mo şi avem şi filtre. Modul Pro vă oferă reglaje pentru balans de alb, expunere, ISO, shutter şi focalizare. Selfie-urile se fac cu 5 opţiuni Beauty. Captură foto se face rezonabil de rapid, dar focalizarea putea fi ceva mai vitezomană.

Ajungem şi la galerie în sfârşit, cu menţiunea că fotografiile wide angle sunt prea curbate pentru gustul meu. Îmi amintesc mai mult de LG G5, decât de LG G6, unde au mai rezolvat curbura. Când schimbaţi pe camera wide angle o să vă întâlniţi şi cu nişte culori ceva mai stridente şi mai ireale decât la camera principală de 12 MP. Aş zice că în mare detaliile sunt OK la captura cu camera principală, iar claritate şi calitatea e la nivel de iPhone 7 şi iPhone 8.

Zoomul e OK până la 2X, dar după aceea puteţi uita. Selfie-urile prezintă o textură realistă a feţei, ceva supraexpunere pentru fundal, dar în general o captură OK. Revin la captura cu camera principală, cu nişte prim planuri cu flori foarte reuşite, cu toate că la macro-uri o să ai nevoie de câteva încercări să îţi iasă o poză de wallpaper.

Culorile arată binişor, iar Bokeh-ul e acceptabil, dar sub ce oferă Huawei-urile. Zic că e o îmbunătăţire faţă de Huawei Mate 10 Lite sau ZenFone 4. Aş spune şi că îl bate pe Moto X4 sau pe Nokia 7 Plus la Bokeh şi atât. Vreau să subliniez din nou percepţia culorilor, echivalentă cu cea a ochiului uman. HDR-ul face culorile mai vii puţin şi reglează situaţiile când avem o zonă prea iluminată şi una prea umbrită.

Panorama e cam micuţă, cu rezoluţie de 9600 x 960 pixeli, iar curbura să nu e mare. Aş zice că nuanţele de verde prinse de acest ZenFone sunt superioare celor de la Huawei P20 Pro. Mai pică în păcat uneori, pentru că a fost supraexpus cerul de câteva ori. Eu sugerez să ignoraţi în mare selfie-urile când aveam ochelari şi vă axaţi pe cele faţă. Acolo am apreciat textura pielii, porii, detaliile, lumina şi nuanţele.

Îmi pare rău, dar fundalul tot rămâne slab, oricât ai tura camera frontală. Bokeh-ul suprapune uneori marginile blurate peste subiectul care ar trebui scos în faţă, dar tot sta mai bine decât la Nokia 7 Plus. Aş zice că fotografiile noastre wide angle merg de turism, dar turismul nepretenţios, căruia nu îi pasă dacă apa e cyan sau vernil. În principiu experienta foto ziua este undeva între LG G5 şi LG G6.

Se poate bate cu Motorola Moto X4 şi Samsung Galaxy A8 (2018), dar şi Nokia 7 Plus, doar ca la zoom şi detalii pierde în faţa lor. Saltul de la ZenFone 4 nu e chiar foarte mare, poate doar la calibrarea culorilor. Pe Instagram şi Facebook nu veţi face diferenţa între poze făcute cu ZenFone 4, ZenFone 5 sau iPhone 7 sau iPhone 8.

La captura foto low light avem o luminozitate acceptabilă, dar sunt şi nişte nuanţe mai ciudatele. Ghici ce? Tot la wide angle, evident... Culmea e că halourile stâlpilor de iluminare nu sunt "umflate" prea rău. Claritatea camerei secundare din spate lasă de dorit. Camera principală e OK, atât la culori, cât îs claritate. Folosiţi doar camera standard şi trăiţi cu asta.

Focalizarea e OK, iar blitzul cam albăstreşte situaţia, îi adăugă nişte cerneală. Pentru un midrange nu stăm chiar rău, până şi zoomul făcând o figură frumoasă. Maşinile au o textură excelentă şi uite un capitol unde ZenFone 5 îl bate pe Nokia 7 Plus: luminozitatea capturilor nocturne. E egal cu Moto X4 aici şi sub Galaxy A8 (2018), dar nu cu mult. Chiar nu se face de râs, până nu activaţi camera wide angle.

Cum ZenFone 4 a fost jale noaptea (sau am avut o unitate bug-uită), e clar faptul că ZenFone 5 a trecut la un nou nivel, mult superior.

La filmare, suntem fix la zi cu pretenţiile actuale. Avem captura MP4, Full HD la 30 FPS şi 20 Mbps, plus filmare FHD la 60 FPS şi 4K. Rezultatul nu arată rău, la claritate şi zoomul 2X este bun, dar după vine grain-ul ca bau-bau din dulap. Nuanţa de verde, noua mea obsesie după Huawei P20 Pro se califica la "Mondial", iar microfonul prinde perfect dojenile părinţilor către copii în parc.

Stabilizarea pe de altă parte e doar acceptabilă, nu mă face să remarc telefonul în mod special. Măcar nu avem refocalizare sau vreun flicker neplăcut. 4K-ul este după aşteptări, foarte arătos şi plăcut, cu nişte culori perfecte şi claritate excelentă. Microfonul lăudat mai sus are totuşi probleme cu vântul puternic, deci grijă mare. Sunt momente când acest telefon filmează ca un iPhone sau un Galaxy S9+ şi mă refer la 4K aici.

Captură 60 FPS iar mă duce la bănuiala mea veche de la LG G6. Mai ţineţi minte? Eu bănuiam că filmează la 60 FPS cu camera de 8 MP wide angle, pentru că toate culorile arată ciudat, e supraexpunere la greu şi detaliile pălesc clar. Schimbarea de expunere se face brusc, poate prea brusc pentru ochiul unui perfecţionist. Camera frontală? Filmează ars în fundal, dar stabilizează destul de plăcut.

E bună de vlogger, fața rămâne viabilă pentru o "emisiune" de YouTube şi culorile sunt calibrate bine. Zic că la acest aspect ZenFone 5 e peste Moto X4, egal cu Nokia 7 Plus, dar fără zoomul vedetă. Se poate chiar duela cu Samsung Galaxy A8 (2018), telefon cu aşa mult pedigree în zona midrange care îl trage de urechi şi pe flagship-ul Nokia 8.

Depăşim şi Xperia XA2 şi clar sărim peste Zenfone 4, la stabilizare şi culori. Avem şi un bonus pentru voi. Am dus telefonul la Comic Con, că înlocuitor de aparat foto, camera video. Se descurcă OK cu mulţimile în mişcare, luminile puternice şi sunetul ultra puternic. A focalizat excelent, doar că uneori am avut şi ceva "moliciune" spre marginile imaginii.

Nu m-am simţit dezavantajat în vreun fel de acest device la Comic Con.

Noaptea au revenit dungile. Dungile au fost foarte, foarte enervante şi foarte, foarte prezente la ASUS ZenFone 4 la filmarea nocturnă. O făceau practic de neprivit. La ZenFone 5 apar la filmarea la 60 FPS. Lucrurile arată cam grainy şi sunt momente când capturile video au arătat a 480p. Tremura, stabilizează prost, avem halouri mari şi un grain albastru.

Acestea au fost capturile, realizate toate la 60 FPS în Timişoara. Pentru că nu ne place să rămânem datori, am făcut sacrificiul de a filma noaptea şi în Bucureşti. Şi când zic sacrificiu mă refer la cei 3 ogari care m-au fugărit când filmăm. Aici am filmat FHD la 30 FPS şi 4K, să vedem cum stă treaba. Ei bine microfonul a fost OK, deşi când ai doar 2 maşini pe stradă, greieri şi dulăi nu stai rău oricum.

Apar şi ceva reflexii bizare, dar culorile nu-s chiar rele. E drept că aceasta captura e ceva mai întunecată decât aş dori. Mă duce cumva cu gândul la un Samsung Galaxy A5 (2017), nu la vreun telefon de 2018. 4K-ul arata OK ce e drept, dar doar OK. Sunt probleme când intră o sursă de lumină în cadru, iar blitzul iluminează OK filmarea. Probabil culorile sunt cel mai bun lucru noaptea.

M-am repezit la rivalul numărul 1, Motorola Moto X4 şi văd că acest ASUS parcă îl bate puţin. E mai puţin flicker aici şi mai puţin şi decât la Nokia 7 Plus chiar. Daaaar... şi mai puţină claritate şi zoom mai slab. Pentru midrange e OK, dar măcar obţinem footage utilizabil, nu ca la ZenFone 4. Şi nu filmaţi la 3 noaptea în Bucureşti, că sunt cotarle sălbatice :)

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×