ASUS ZenFone 6: Cameră memorabilă la culori, la captura wide şi categoric la selfie

2.027 ori
<b>ASUS ZenFone 6: Cameră memorabilă la culori, la captura wide şi categoric la selfie</b>Iată-ne ajunşi la punctul central al acestei recenzii, camera lui ASUS ZenFone 6. Ştiţi clişeul cu "aş putea scrie romane despre asta"? Ei bine am cam scris deja măcar o nuvelă, între textul despre captura din Valencia şi detaliile din video review..

Iată-ne ajunşi la punctul central al acestei recenzii, camera lui ASUS ZenFone 6. Ştiţi clişeul cu "aş putea scrie romane despre asta"? Ei bine am cam scris deja măcar o nuvelă, între textul despre captura din Valencia şi detaliile din video review, plus acest material. Hai să centralizăm totuşi impresiile şi detaliile de optică. ASUS a venit aici cu o soluţie care nu e chiar nouă. Oppo cocheta cu ea de vreo 5-6 ani, de pe Oppo N1.

Video-review ASUS ZenFone 6, secțiunea camera

Camerele rotative de până acum nu prea au convins, iar cea ASUS pare prima care şi-a făcut temele. Are mecanisme din Liquidmetal şi o rotiţă care face să se învârtă mecanismul camerei la 180 de grade. Nu avem camera selfie, iar camera duala din spate serveşte şi rolul de mecanism de captură pentru selfie. Puteţi regla la ce unghi vreţi voi cameră, apăsând şi trăgând de shortcut-ul Front Camera din interfaţa camerei. Dacă veţi scăpa telefonul din mână, motoraşul intra în “overdrive” şi închide cameră imediat. 

Interfață grafică cameră ASUS Zenfone 6

Cât despre hardware în sine, avem parte de un senzor familiar aici, Sony IMX586, de 48 de megapixeli. Îl mai vedem şi pe OnePlus 7 Pro şi pe Honor 20 Pro. Prin tehnologie Quad Bayer, avem parte de fotografii de 12 megapixeli, combinând câte 4 pixeli ai senzorului de 48 de megapixeli. Astfel rezultă pixeli mari, de 1.6 microni. Camera are deschidere F/1.79, PDAF, telemetru laser şi bliţ dual LED.

Camera lui ASUS ZenFone 6

Pe lângă camera principală de 48 MP avem şi una de 13 MP ultra wide, cu unghi de captură de 125 de grade. Avem şi mecanism de corecţie a distorsionării în timp real, un mod Super Night, captura RAW şi detecţie a scenelor pe bază de AI cu 16 moduri. Pe lângă HDR+ avem şi HDR+ Enhanced în opţiuni. Evident e şi Bokeh în ecuaţie, filmare 4K la 60 FPS şi stabilizare electronică pe 3 axe.

Este şi slow motion la 480 FPS 720p şi Motion Tracking în Full HD la 60 FPS. Mă simt că într-un deja vu vorbind acum despre galeria foto. Grosul este realizat în Valencia, imediat după lansarea telefonului. Am început prin fotografierea monumentelor şi structurilor din zona Comunidad Valenciana. Aici a impresionat zoom-ul la acel muzeu de ceramică, cu statuia de pe frontispiciu. Chiar dacă lucrăm cu maxim zoom 4X, rezultatele fac impresie bună. Am apreciat şi cum arată cerul şi dynamic range-ul în general.

Apoi am făcut o incursiune la cea piaţa Mercado Central, una dintre cele mai vechi din Europa (1839 era inaugurata). Pe lângă cadrele de la exteriorul pieţei, foarte reuşite, le avem şi pe cele de la interior, spectaculoase şi pline de culori vii. Mă refer la culorile fructelor şi legumelor, ale jamon-ului şi brânzeturilor. Cum a perceput ochiul meu bunătăţile, aşa au apărut şi la nivel digital.

Avem şi un Bokeh foarte reuşit cu un ciorchine de struguri, memorabil din toată această galerie. Revenim afară la biserica Santos Juanes, unde iarăşi cromatica mulţumeşte. E şi o ocazie bună să alternăm între captura foto standard şi cea ultra wide, către prinde extra detalii laterale, ideală  deci pentru turişti şi fără a curba imaginea. Am pus la treabă şi HDR-ul, care a iluminat bine cadrul.

Camera ultra wide se descurcă bine şi la interior, creând un efect de spaţiu extins. Pozele făcute în Llotja de la Seda au impresionat, în aceste condiţii. Aici veneau neguţătorii acum multe secole şi unii chiar erau întemniţaţi. Obiectivul turistic a intrat în portofoliul UNESCO, iar tavanul sau şi decoraţiunile, vitraliile mă duceau cu gândul la Game of Thrones. Filmările sale din Spania au fost totuşi în Sevilla, nu Valencia, din ce ştiu.

Portocal

În curtea acestui mic castel se afla şi o serie de portocali, bine surprinşi de cameră, asta deşi am prins un soare orbitor în acel context. Am trecut şi pe la Torre del Micalet, un turn cu clopote care anunţau invaziile vizigoţilor. Poate cel mai bine şi corect iluminată secţiune a fost fântâna din faţa turnului. Aici am făcut şi eu câteva poze şi mi-a plăcut cum a ieşit fața mea, hainele şi chiar apă, până la nivel de picătură.

Am găsit lângă fântâna şi o grădină plină de flori, unde am observat o uşoară tendinţa de supraexpunere şi un roşu prea viu, dar şi un roz ireal la trandafirii şi garoafele de acolo. Sunt şi câteva mostre cu flori în care arată mai natural şi culorile au trecut deja examenul la legumele din piaţă. Panoramă a ieşit bine, ajutată şi de faptul că nu trebuie să mă mai rotesc eu, ci se roteşte camera singură. Detaliile sunt clare, chiar şi subiecţii în mişcare reuşesc să nu strice cadrul şi nu avem nici curbura.

Revin la Bokeh, unde aş spune că rezultatele sunt excelente, iar blurr-ul e suficient pentru a potenta ce iese în faţă. Mă gândesc atât la acei struguri, cât şi la statuia lui Dobby din Harry Potter, conturat peste clădirile din spate. Am lăsat la final selfie, unde camera evident se descurcă bine, fiind folosită tot cea principală, dar rotita la 180 de grade.

Avem parte de autofocalizare, adâncime de fundal perfectă şi o captură ultra wide dacă vreţi să intraţi şi voi lângă monument. M-am fotografiat în faţă la Torres de Serranos, una dintre cele 12 porţi din oraş, prin care treceau negustorii cu secole bune în urmă. Focalizarea a fost şi pe mine şi pe monument cumva, în echilibru perfect. Chiar şi cu soarele în fata selfie-urile au ieşit bine.

Mi-a plăcut felul în care este individualizat fiecare fir de păr din scalp şi din barbă, dar şi textura buzelor şi hainelor (ştiu, urmăresc prea multe detalii). Am reuşit chiar să facem selfie-uri cu mai mulţi subiecţi în cadru, toţi clari şi redaţi uman, fără să fie prea albi, galbeni, icter, roz sau alte nebunii. Şi Bokeh selfie e de calitate.

Trecând la captura low light, aici nu mai stăm chiar perfect. Capturile sunt cam întunecate, iar camera da senzaţia de veriga lipsă dintre high midrange şi flagship. Se vede diferenţa dintre camera principală şi cea ultra wide totuşi. Camera principală e capabilă, dar nici cea ultra wide nu e chiar rea. Culmea e că zoom-ul rămâne bun şi noaptea, nu doar ziua, chiar şi la 4X.

Structurile clădirilor arata binişor, chiar şi când lumina lipseşte. Uitaţi-vă şi la piatra cubică de pe jos, care străluceşte convingător. Halourile luminilor stradale creează un soi efect fantomă, dar e un lucru bun că nu au fost "umflate". De curiozitate am încercat şi Night Mode/Super Night, care iluminează şi scoate la lumina peisajele cu 2-3 grade de expunere.

Nu e cazul să ne aşteptăm la un Night Sight de Pixel sau opţiunea lui Huawei P30 Pro. Suntem mai aproape de Galaxy S10 şi Night Mode sau OnePlus, sau nici chiar acolo. Nu mi se pare că e un caz de "face din noapte zi". Poate să ne comparăm cu Motorola One Vision.

Farmacia Catena

Testul suprem low light este Farmacia Catena din Timişoara, care confirmă bănuiala de captură între high midrange şi flagship. LED-urile siglei sunt clar redate, dar am văzut şi mai bine de atât. Evoluţia faţă de ZenFone 4 e titanica şi faţă de ZenFone 5 e foarte mare, totuşi. Nu mi se pare totuşi un challenger pe seama lui Huawei P30 Pro, OnePlus 7 Pro sau Samsung Galaxy S10+.

Fotografiile sunt totuşi bune de consum şi de făcut amintiri, dar nu foarte mult şi cele ultra wide.

Şi am ajuns şi la video, unde am început cu o filmare din mers. Chiar dacă nu avem stabilizare optică, cea electronică a făcut o treabă excelentă, mai ales că făceam slalom printre oameni. Nu s-a deformat imaginea şi nu a tremurat captura deloc. Clădirile au o textură la fel de bună ca la fotografii, iar microfonul a prins toate vorbele celor din jur, claxoane, vânt şi ambianţa.

Pentru că am ochiul format observ totuşi că la vârfurile copacilor sunt ceva "vibraţii", deci nu e o filmare perfectă. Am avut o schimbare eficientă de expunere la panoramare şi cumva şi cerul a fost bine surprins. Am văzut Nokia 9 Pureview făcându-se de râs cu cerul şi de-a lungul anilor şi Xperia-uri şi iPhone-uri au avut probleme aici. Până şi Galaxy S10+ a picat în păcat când filma Full HD la 60 FPS pe mult soare şi cerul ieşea prea alb sau turcoaz. Huawei P30 Pro la fel.

Am apreciat claritatea la filmarea din Mercado Central, panoramarea fluidă şi a fost un demo acolo excelent în care camera face panoramare din motoraş, nu din braţele mele. Filmarea selfie este şi ea mulţumitoare, fața fiind în sfârşit destul de detaliată pentru a fi expresiv şi a mulţumi publicul de vloggeri. Luciul pielii, claritatea şi textură sunt perfecte.

Zoom-ul la video este şi el de calitate, că la fotografie şi avem şi o fotografie de la fântâna din fata Torre del Micalet, unde era o mare de turişti, un soare super puternic şi totul este perfect reprezentat digital. Mi se pare totuşi că ZenFone 6 prinde mai puţină lumină în zonele întunecate decât alte flagship-uri. E şi un clip bonus 4K la 60 FPS prin geamul autocarul în care vedeţi cele mai SF monumente din Valencia, sub influenţa arhitectului şi artistului Calatrava.

Există chiar o structură în formă de ochi uman, care se deschide la concerte şi evenimente, noaptea. O să fac o afirmaţie curajoasă: ASUS ZenFone 6 filmează mai bine decât Huawei P30 Pro în mod vizibil, este clar peste Nokia 9 Pureview şi se ia la trântă cu seria Samsung Galaxy S10 şi iPhone-urile de anul trecut. Cât despre filmarea low light, ea este tradiţional punctul slab al ORICĂRUI telefon.

ZenFone 6 filmează cam roşiatic noaptea şi vine şi cu un uşor flicker la captura din mers. Accentul se pune pe "uşor" şi nu mai avem dungile de la ZenFone 4. Zoom-ul păstrează detaliile, claritatea e OK, culorile nu sunt deformate prea mult, dar nu cred că prindem top 5 la flagship-uri la filmarea de noapte. Tocmai m-am uitat şi peste modul în care filmează OnePlus 7 Pro şi zic că fie ZenFone 6 este egal cu el, fie e peşte, în ideea că arde mai puţin imaginea.

Un telefon memorabil dacă sunteţi turist!

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×