Huawei Mate 10 Pro: Cameră duală cu extra AI, Bokeh perfecţionat, selfie de top 3

1.829 ori
<b>Huawei Mate 10 Pro: Cameră duală cu extra AI, Bokeh perfecţionat, selfie de top 3</b>Huawei s-a lăudat mai mult cu procesorul Kirin 970 şi AI-ul decât cu camera lui Mate 10 Pro, dar asta nu înseamnă că o vom ignora pe această din urmă. Nici pe departe! E vorba despre o cameră duala aici, în continuare singură de pe piaţa cu optică Leica.

Huawei s-a lăudat mai mult cu procesorul Kirin 970 şi AI-ul decât cu camera lui Mate 10 Pro, dar asta nu înseamnă că o vom ignora pe această din urmă. Nici pe departe! E vorba despre o cameră duală aici, în continuare singura de pe piaţa cu optică Leica. Senzorii sunt pe hârtie similari cu cei de pe Huawei P10 şi Mate 9 Pro, doar că în realitate avem un upgrade de deschidere a diafragmei, care ajunge la F/1.6 acum.

Primim un senzor monocrom de 20 MP şi unul color de 12 MP, acesta din urmă plusând şi cu suport pentru stabilizare optică. 4 tehnologii de focalizare sunt puse la treabă aici: Laser Autofocus, Depth Detection, Contrast Detection şi PDAF. Sistemul include lentile Leica Summilux-H, iar de procesarea imaginii se ocupă un ISP dual. AI-ul ajuta la identificarea a 14 scenarii diferite, face distincţia dintre un câine şi o pisică şi optimizează şi Bokeh-ul.

Camera selfie de pe Huawei Mate 10 Pro

În zona frontală avem o cameră de 8 MP cu deschidere F/2.0 pentru captura selfie, care oferă suport pentru mod Portret. Simt nevoia să revin la camera duală din spate puţin, pentru a sublinia că avem zoom lossless 2X. Aplicaţia Camera porneşte instant, iar focalizarea a fost atât de rapidă că m-a dus cu gândul la performanţele Samsung în domeniu.

Şi realizarea fotografiilor se face rapid, iar zoomul a fost destul de fluid, fără sacadări. Interfaţa este fix cum am lăsat-o pe Mate 9 Pro şi Huawei P10. Avem moduri de captură familiare precum Monochrome, HDR, 3D Panorama, Night Shot, Light Painting, Time Lapse, Slow Motion, Filter, Document Scan şi Watermark. Odată intraţi în modul Manual, putem realiza captura RAW, regla balansul de alb, focalizarea, expunerea, shutter-ul, ISO-ul şi metering-ul. Culorile au reglaje Standard, Vivid şi Smooth şi am găsit şi opţiunea Moving Picture, care face fix ce face Live Picture pe iOS.

Avem şi mod Portrait/Bokeh cu efect artistic, reglaje Beauty şi wide aperture, cu posibilitatea de refocalizare şi slider pentru blur după captură. Şi iată-ne ajunşi şi la galerie! Am realizat fotografiile de pe timp de zi în luna decembrie, într-o zi cu destul de mulţi nori şi am remarcat că telefonul nu stă rău la zoom, deşi nu prinde aşa multe detalii ca un Xperia XZ1 şi e şi puţin sub Note 8 la acest capitol.

Parcă Note 8 păstrează mai clare micile detalii chiar şi la zoom maxim. Focalizarea în schimb a fost excelentă. O privire asupra celor 400-500 de fotografii realizate cu Mate 10 Pro dezvăluie că nu avem nici un cadru cu rateuri majore. Culorile sunt mult mai bine calibrate decât la Huawei P10 Plus, unde verdele făcea figuri şi era nerealist. Până şi Pixel 2 XL a avut probleme cu acelaşi verde.

Printr-un miracol am găsit şi 2-3 flori pe care le pozam în mod Portret, obţinând un fundal blurat fix cât trebuie, fără să estompăm prea tare ce e în spate. Wide Aperture e deja cunoscut de ani buni, de pe vremea lui Honor 6 și se regăsește și pe Mate. Ce chiar impresionează e Portrait-ul camerei selfie, periculos de aproape de ce oferă Pixel 2 XL.  La selfie-uri am apreciat mult textura pielii, culoarea sa şi modul în care arată părul şi ochii. Eu zic să nu folosiţi vreodată Beauty pentru că veţi arăta ca o fantomă şi funcţia chiar nu mi se pare utilă, oricât ar scăpa de cearcăne şi coşuri.

HDR-ul şi-a făcut treaba bine, reglând contrastul şi dynamic range-ul chiar şi în secţiuni super înnorate. Panorama e cam modestă pe la 9728 x 2368 pixeli, dar măcar nu se curbează excesiv. Prim planurile cu acea jucărie tigru, cu flori, cu acele cuie roşiatice, toate au arătat perfect. Fotografiile alb-negru rămân artistice, prind lumina perfect şi au mai multe detalii mulţumită camerei de 20 MP.

E totuşi greu să zic că a evoluat masiv camera monocromă de la Mate 9 Pro încoace. Poate doar la luminozitate... Trăgând linie aş zice că pe timp de zi la captura foto acest telefon este egalul lui Galaxy Note 8, Xperia XZ1 şi Pixel 2 XL, doar că prinde culori mai bune decât acesta din urmă.

Surprinde mai puţine detalii decât Note 8 şi Xperia XZ1, dar ecartul nu e foarte vizibil sau deranjant. Selfie-urile sunt clar peste Note 8 şi per total captura e mult peste Huawei P10 plus. Şi pe Mate 9 Pro l-am depăşit destul de clar.

În condiţii low light avem o luminozitate şi o textură a obiectelor excelentă, chiar şi în condiţii mai dure şi aici mă refer la o abundenţă de globuleţe şi luminiţe de Crăciun, care ar provoca o criză multor camere. Culorile excelează, o să zic iarăşi că avem "lumină ca ziua" în aceste cadre nocturne, mulţumită deschiderii diafragmei. Claritatea este excelentă, iar halourile stâlpilor de iluminare îşi păstrează dimensiuni rezonabile, fără să fie "umflate".

Mi se pare că fotografiile alb negru îşi pierd din appeal noaptea, apărând o uşoară tentă de ghosting şi ceață spre marginile fotografiei şi obiectelor fotografiate. Blitzul este excelent, nu că ar fi mare nevoie de el, la câtă lumină prindem. Uitându-mă peste fotografiile nocturne ale lui Mate 9 Pro mi se pare acum că ele au o nuanţă mult, mult prea caldă a culorilor, iar Mate 10 Pro stă mai bine la acest capitol.

Cu siguranţă noul Mate 10 Pro e de top 3 2017 la foto low light şi e peste Galaxy S8, dar la egal cu Note 8 şi Pixel 2 XL, poate cu un mic plus la luminozitate. Mie mi se pare şi peste iPhone 8 Plus şi e probabil cel mai bun telefon de până acum la poze. Şi vă provoc să vă imaginaţi cum ar arăta ele cu reglaje competente de mod Manual...

Trecem la captura video, unde lucram cu formatul MP4, rezoluţia Full HD, la 30 FPS şi 13 Mbps. Cam mic bitrate-ul, în condiţiile în care am văzut şi telefoane midrange cu 20 Mbps.  Camera stă doar OK la zoom, nu impresionează dincolo de 2X sau 3X să zicem. Sunt ceva zone mai "pufoase" ale imaginii, care se unduiesc uşor la mişcările de cameră. Avem şi refocalizare şi flicker atunci când filmăm din mers şi nu am fost impresionat de stabilizarea optică.

Am văzut şi mai rău de atât şi aş zice că stăm mai bine decât ASUS ZenFone 4 totuşi, sau decât LG G6. Filmarea cu camera selfie nu e rea deloc şi dacă fața arată OK şi vloggerii o să fie mulţumiţi, fundalul e cam prea blurat pentru gustul meu. Filmarea 4K rămâne totuşi soluţia numărul 1, cu claritate, culori şi detalii perfecte. Am făcut abuz de zoom, am savurat culori vii la acel castel gonflabil, practic nu avea cum să arate mai bine. De fapt nu, mint, putea arăta mai bine dacă era 4K la 60 FPS. Pe hârtie procesorul poate... dar în realitate avem doar 30 FPS.

La filmarea Full HD detaliile pălesc la distanţă, iar cerul pare de un albastru ireal uneori. Schimbarea de expunere e în regulă şi am avut o captură a unor jucării în parc unde captura era aproape arsă, era nenatural de luminoasă într-o zonă altminteri umbroasă. Sunt şi unele detalii mai "moi" pe parcursul capturilor noastre. Aş zice că suntem sub Galaxy Note 8, S8, Xperia XZ1 şi iPhone-uri la filmare, dar peste Mate 9 Pro, care stabiliza mai slab şi ardea la greu video-urile.

La filmarea nocturnă aş lăuda luminozitatea dacă nu ar fi totul aşa gălbui. Ştiu că am filmat la lumina galbenă, dar totuşi parcă prea-prea. Halourile au fost cam mari, zoomul slab, avem şi motion blur şi flicker la filmarea din mers. Microfoanele sunt excelente (atât ziua cât şi noaptea) şi pare să fie un telefon de încredere pentru a fi luat la concert.

Culorile de noapte sunt prea calde şi simt nevoia să recomand iar să filmaţi mereu 4K. Aş zice că Huawei şi-a păstrat obiceiul nu chiar fericit de a face fotografii mult mai bine decât filmează... Cert e că Mate 10 Pro filmează cu o clasă mai bine decât P10 şi P10 Plus, asta e sigur.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Material Video Promovat:

Teste acoperire și viteză 5G în București prin Speedtest Ookla, în rețeaua Orange

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×