Xiaomi Mi A1: Camera îşi face treaba la Bokeh, prim plan, culori, nu prea la video

2.270 ori
<b>Xiaomi Mi A1: Camera îşi face treaba la Bokeh, prim plan, culori, nu prea la video</b>Fie îmi joacă memoria feste, fie se lăudase Xiaomi la un moment dat că Mi A1 ar avea performanţe de cameră similare cu ale lui Xiaomi Mi 6. Nu ar fi rău să fie aşa, dar hai să nu facem spoilere, pentru că mai avem până la finalul acestei recenzii.

Fie îmi joacă memoria feste, fie se lăudase Xiaomi la un moment dat că Mi A1 ar avea performanţe de cameră similare cu ale lui Xiaomi Mi 6. Nu ar fi rău să fie aşa, dar hai să nu facem spoilere, pentru că mai avem până la finalul acestei recenzii. În primul rând să vedem cum stăm cu hardware-ul optic.

În spate avem o cameră duală de 12 + 12 MP, cu o lentilă wide angle şi una telephoto. Primim şi zoom optic 2X şi pixeli de 1.24 microni la camera wide angle şi 1 micron la cea telephoto. Aceeaşi cameră cu lentilă wide angle oferă o deschidere F/2.2 a diafragmei, lungime focală de 26 mm şi lentila din 5 elemente. Camera telephoto are deschidere F/2.6, lungime focală de 50 mm şi lentila din 5 piese.

Camera lui Xiaomi Mi A1

PDAF şi filmarea 4K sunt la posturi. Selfie-urile se realizează cu o cameră de 5 MP, cu deschidere F/2.0 şi nu cred că se supără nimeni dacă primeam totuşi o cameră de 8 MP aici, dar o să trăim şi cu 5 MP. Aplicaţia Camera se ţine cu dinţii de MIUI în mod surprinzător, deşi TOT restul telefonului e stock, curat şi Android pur. Măcar camera porneşte rapid, face fotografii rapid şi focalizează rapid.

La zoom e totuşi un piculeţ mai sacadată parcă. Opţiunile sunt cele clasice Xiaomi, de la HDR şi Portrait/Bokeh, la HHT (mod nocturn), Beautify, Tilt shift, Panorama şi Manual. Cu acesta din urmă alegem între cele două camere, schimbăm ISO, expunere, focalizare şi balans de alb. Primim şi captura slow motion şi captură de grup selfie.

Să trecem totuşi la galerie, cu menţiunea că avem întâi o serie de fotografii realizate ziua la Timişoara, pe o vreme ceva mai însorită. Aici chiar că suntem la nivel de Xiaomi Mi 6, la focalizarea şi claritate cel puţin. Detaliile se văd excelent, chiar şi la distanţă, iar Bokeh-ul arată solid, nici prea blurat în fundal încât să nu înţelegi nimic, nici prea clar cât să fie ca un Bokeh de software.

Până şi culorile au fost bine calibrate, iar prim planurile au fost excelente la detalii şi claritate. I-aş reproşa HDR-ului că e prea entuziast şi iluminează prea mult captura totuşi. În Bucureşti totuşi s-a schimbat foaia. În primul rând am făcut fotografiile de zi pe o ploaie torenţială, care a pus în pericol integritatea telefonului aş zice.

Cu toate acestea culorile s-au menţinut vii şi realiste dar am remarcat că la umbră telefonul îşi dă în petec şi apare şi blur-ul. Dacă ai totuşi răbdare să focalizezi ies OK pozele. Am fost cam dezamăgit de selfie-uri, cel puţin prima serie a lor, ulterior mi-am dat seama că această cameră de 5 MP se chinuie să îmi recunoască faţă de după glugă şi nu prea poate. Fără glugă sau căciulă au ieşit parcă o idee mai bune, dar sub ce oferă Huawei-urile să zicem.

Înapoi la camera principală, fotografiile landscape nu stau rău la detalii şi am apreciat şi acel Bokeh cu jucăria cu răţoiul Donald. Nuanţele de albastru mi-au rămas pe retină, drept deosebit de bune, iar prim planurile sunt excelente mereu, fără greş. Panorama nu are o rezoluţie chiar rea, la 14.272 x 3776. Aş zice că telefonul acesta adoră lumină, iar când îl laşi fără şi îl bagi la umbră apar şi problemele.

Îl consider superior telefoanelor Redmi la captura foto şi aş zice că se poate duela cu Huawei P10 Lite sau ASUS ZenFone 3. Totuşi, deşi are cameră duală nu are "dinţii" necesari să se ia la trântă cu Huawei Honor 9 sau ASUS ZenFone 4. Sunt momente în care se poate bate cu iPhone SE totuşi. La captura nocturnă un lucru e clar: blitzul e luminos, dar cumva se strecoară o nuanţă albastră în restul cadrelor.

Zoomul e cam slab, iar stâlpii de iluminare au generat halouri cam mari de lumină. Ceva blur apare şi aici, dar iarăşi focalizarea cu răbdare ar trebui să rezolve problema asta. Zoomul optic 2X nu mi-a dat senzaţia nici ziua şi nici noaptea că ar putea să se compare măcar la 30% cu ce oferă iPhone 7 Plus sau 8 Plus să zicem. La drept vorbind nici Mi 6 nu a făcut multe parale la acest capitol.

Am avut şi câteva fotografii cu flori arătoase după lăsarea serii, iar textura obiectelor a fost OK. Aş zice că totul e la nivel de midrange tipic, undeva la egalitate cu Huawei P9 Lite (2017) şi peste Redmi-uri şi Nubia-uri. E sub Xperia XA1, mai mult în tărâmul lui XA aş zice. Bokeh-ul a rămas cu thumbs up de la mine, pentru că e categoric peste ce oferă companiile mai mici, ca Bluboo şi altele de gen.

La filmare avem opţiuni standard, precum MP4, Full HD, 30 FPS şi bitrate de 20 Mbps. Din păcate microfonul a prins numai ecou, iar filmările au fost cam neclare. Capturile video au ABUNDAT de refocalizare, atât de mult încât m-au dus cu gândul la un bug (să îl fi dovedit ploaia?). Culorile toamnei au arătat binişor, iar filmarea 4K la 41 Mbps a avut o claritate excelentă. Mi-au plăcut şi expunerea şi nuanţa de roşu, dar iarăşi refocalizarea e o problemă (și microfonul).

Am găsit şi că schimbarea de expunere e prea bruscă şi că imaginea tremură cam mult, deci stabilizarea e cam vax. Zoomul e slab, dar textura obiectelor e bine randată la filmarea de aproape. Circumstanţele atenuante sunt date de ploaia torenţială totuşi. Toate acele probleme cu refocalizarea îmi amintesc de ASUS ZenFone Zoom, care avea un necaz similar, cel mai probabil provocat de un bug.

Suntem uşor dezamăgiţi aici şi aş zice că Xiaomi Mi A1 filmează sub Motorola Moto G5S Plus, sub Mi 6 şi Xperia XA1. 4K-ul e totuşi la egalitate cu alte midrangere şi acest model se poartă cam ca un Huawei Honor mai vechi sau un P9 Lite să zicem. Asta ziua cel puţin... Noaptea filmam la alţi parametri: 13/14 FPS şi 20 Mbps. Calitatea e ca şi cum ai compara Las Fierbinţi cu The Godfather. Acustica e iar foarte slabă, totul se mişcă în frame-uri şi e super întunecat.

Unde nu e deschidere de diafragmă, nici Dumnezeu nu cere. Halourile sunt mari, refocalizare gârlă, avem şi blur şi ştiu că poate exagerez, dar parcă Mi A1 a filmat cel mai sub aşteptări din toate telefoanele testate de mine în 2017. E clar sub toate brandurile mari la filmarea nocturnă şi dacă îl iei la un concert noaptea nu o să ştii dacă a cântat Vali Vijelie sau Slayer.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×