Huawei Mate 20 Pro sau iPhone XS Max e mai bun la cameră? Am sondat, ați votat, iată rezultatul! (vot în orb/ blind test)

7.418 ori
<b>Huawei Mate 20 Pro sau iPhone XS Max e mai bun la cameră? Am sondat, ați votat, iată rezultatul! (vot în orb/ blind test)</b>Huawei Mate 20 Pro versus iPhone XS Max, rezultate blind test din comparația de fotografii realizate de Mobilissimo pe Grupul Mobilissimo de Facebook.

Huawei Mate 20 Pro e testat prin intermediul programului Orange Smartphone Tester.

Scriam acum două săptămâni un articol în care prezentam într-o confruntare similară 3 telefoane (Samsung Galaxy Note9, Sony Xperia XZ3 și iPhone XS Max), iar atunci terminalul produs de Apple a fost declarat (de fapt alescâștigător de voi, voi cei care ați votat în „blind test”-urile nostre de pe Grupul Mobilissimo de pe Facebook. Ni s-a reproșat atunci că două dintre cele mai bune handset-uri pe partea foto încă pot bate iPhone XS Max, e vorba de Huawei Mate 20 Pro și Google Pixel XL 3, iar acestea nu au fost incluse în „votul în orb” cu mostre, pentru a putea fi evaluate și ele în comparație cu iPhone-ul.

Dacă ar fi să fiu cinic, aș zice că iPhone XS Max a trebuit să treacă prin precalificări să se poată măsura ci Mate 20 Pro. Adevărul e că ne-ar fi plăcut să să îl avem mai devreme, dar nu s-a putut, așa cum nu am reușit să facem rost nici de Pixel 3 XL pentru a compara și acum 3 telefoane, fix ca acum 2 săptămâni.

Vă reamintesc procedeul prin care am obținut voturile vostre. Am pornit mai multe sondaje de tip „vot în orb” pe Grupul nostru de Facebook, iar voi ați avut de ales între două imagini, una realizată cu telefonul Apple și cealaltă cu cel Huawei. Sondajele au comparat fotografiile realizate luând în considerare criterii ca: detalii, zoom, echilibrare a luminozității, culori, fotografii de aproape dar și uenle făcute în condiții de lumină scăzută (noaptea). Evident nu am expus numele telefoanelor, iar imaginile au fost denumite pe litere și numere (A1 - A2, B1 - B2..), la mod aleator, deci practic nimeni nu avea cum să știe cu ce telefon a fost făcută o poză sau alta. Dar hai să trecem la treabă și să vă comunic rezultatele! :)

A. Test dynamic range și redare culoare cer

Test dynamic range și redare culoare cer

Prima confruntare este câștigată de Huawei, datorită probabil contrastului mai mare și detaliilor mai bune ce se observă în special la vegetația din fundal unde frunzele se văd mult mai clar. Cu toate acestea personal consider că iPhone-ul a reuși să redea mai bine cerul care e mai albastru, fotografia făcută de Mate 20 Pro ducând totul înspre galben. De asemenea parcă și dynamic range-ul s-a descurcat mai bine în cazul lui XS Max. Nu apreciez că n-ar fi dreaptă alegerea majorității, personal însă consider fotografia realizată cu iPhone mai bună. 1 la 0 pentru Huawei.

B. Test de zoom in

Test de zoom in

În testul de „zoom in” avem un câșigător clar, se poate observa foarte bine cum fotografia făcută de Huawei Mate 20 Pro afișează mai multe detalii, deși aș zice că și aici cerul e prins mai bine de iPhone. iPhone XS Max nu stă delor rău la zoom, ambele telefoane aducând turla bisericii la de 10 ori mai aproape, totuși setupul de camere de pe Huawei își spune cuvântul. Avem 2 - 0 în favoarea telefonului din China.

C. Test de close up și efect de adâncime de fundal

Test de close up și efect de adâncime de fundal

Avem și primul „win” al lui iPhone XS Max. Se pare că claritatea firelor de mătase de porumb și cerul mai plăcut afișat, dar și contrastul mai mare, au dat câștig de cauză telefonului Apple de această dată. Mie îmi plac ambele fotografii și apreciez la Huawei efectul de adâncime ce se poate observa inclusiv pe știuletele de porumb. Scorul este de 2 - 1 pentru Huawei.

D. Al doilea test de close up și efect de adâncime de fundal

Al doilea test de close up și efect de adâncime de fundal

La acest al doile „close up” și bokeh, rolurile s-au inversat și putem observa mai multe detalii în cazul fotografiei realizate cu telefonul Huawei, totodată și contrastul e mai pronunțat în cazul lui Mate. Nu e rea nici fotografia făcută de iPhone XS Max, dar nu doar pentru mine e clar cine câștigă aici, ci și voturile de pe Facebook arată o diferență covârșitoare în favoarea lui Huawei Mate 20 Pro. 3 - 1 pentru Huawei.

E. Test redare culori (roșu în special)

Test redare culori (roșu în special)

AI-ul lui Huawei Mate 20 Pro a funcționat, dar nu a reușit să redea la fel de natural culorile, așa cum a făcut-o XS Max. Rezultatul sondajului e net în favoarea fotografiei realizate de iPhone, care afișează culori excelente și ne arată și detalii ale frunzei mai în amânunt. După cum puteam vedea, există și mai multe nuanțe între galben și roșu/ purpuriu în cazul fotografiei făcute cu iPhone. 3 - 2 pentru Huawei și iPhone mai recuperează din handicap.

F. Test HDR și contrast în condiții de lumină mai scăzută

Test HDR și contrast în condiții de lumină mai scăzută

Trebuie să remarcăm faptul că Huawei reușește mai mereu fotografii cu un contrast mai bun și detalii mai clare. Este și cazul în comparația de față, unde coaja copacului e mult mai structurată și nu se pierde ca în cazul lui iPhone. Din ce observăm și cerul se vede parcă mai în regulă aici în cazul lui Mate 20 Pro. iPhone XS Max reușește o fotografie mai luminoasă, dar nu la fel de clară ca cea a telefonului Huawei. 4 la 2 pentru Mate 20 Pro. Huawei ia din nou avans!

G. Test HDR și peisaj (cer, detalii, culori)

Test HDR și contrast în condiții de lumină mai scăzută

Personal o consider cea mai controversată dintre comparații, deoarece vedem abordări total diferite aici. iPhone XS Max dă un boost exagerat culorilor, pe când Huawei Mate 20 Pro abordează scena mai realist. Toate astea în contextul în care doar cu câteva poziții în urmă, rolurile au fost fix invers (comparația cu frunzele roșii). Și totuși, majoritatea au preferat aici fotografia suprasaturată. Nu cu mult, dar a câștigat iPhone. Telefonul Apple reușește să reducă din nou din handicap, dar doar la mustață de această dată. 4 - 3 pentru Huawei.

H. Selfie

Selfie

Nu dați cu bâta, nu sunt un frumos (m-am și barberit pentru selfiul ăsta, dar degeaba). :P În fine, observ că a plăcut „varianta cu mine” fotografiată cu iPhone-ul, deși din ce am băgat de seamă, telefonul a aplicat o doză de înfrumusețare, reducând din detaliile feței. În opinia mea Huawei a prins mai realist culorile aici, iPhone aducând mai multă artă în fotografie - dacă pot să spun așa. Și mie îmi place mai mult ce a redat iPhone, cu mențiunea că selfiul facut cu Mate 20 Pro e mai „eu” decât cel realizat cu telefonul Apple. Hop și iPhone egalează! 4 la 4.

I. Low light, detalii, culori și reflexii de lumină

Low light, detalii, culori și reflexii de lumină

Începe tăvălugul Mate! Dacă la fotografia pe timp de zi am avut egalitate, aici vom vedea o „dominație asiatică” clară, asta în condițiile în care putem să spunem că iPhone „a șters pe jos” cu Sony Xperia XZ3 și Note9 în comparația low light precedentă. Votul e clar în favoarea fotografiei realizate cu Huawei Mate 20 Pro în sondaj și pe bună dreptate aș zice. Observăm niște culori mai bune (vegetație verde după pod), dar și reflexiile de pe suprafața apei sunt redate mai plăcut și mai detaliat. Luminile de asemenea parcă au o culoare mai în regulă, iar cărămizile podului sunt mult mai bine afișate. 5 - 4 pentru Huawei Mate 20 Pro.

K. Low light, iluminat public, strălucire

Low light, iluminat public, strălucire

Cu un astfel de scor aproape că e de prisos să mai comentez fotografiile și rezultatul sondajului. Din imaginea de mai sus nu este așa evidentă diferența, dar dacă intrați pe Imgur de pe linkul de mai jos, veți observa că la detalii și acuratețe, fotografia făcută cu Huawei Mate 20 Pro, este mult peste cea realizată cu iPhone XS Max. Priviți doar textul de pe afișe și textura din cupola Operei din Timișoara (Ce detalii!!). De asemenea și strălucirea iluminatului stradal este mai plăcut redată de telefonul Huawei, iar acesta ia avans cu un scor de 6 la 4.

L. Low light, culori, HDR și detalii

Low light, culori, HDR și detalii

Poate vă amintiți de precedenta comparație unde iPhone a reușit să redea destul de luminos locurile mai întunecate, asta în dauna lui Note9 și XZ3, ei bine și aici reușește aceeași perfomanță, însă Huawei Mate 20 Pro dă și un plus de contrast fotografiei, lucru ce avantajează calitatea ei. Rezultul votului este sugestiv! Sincer sunt uimit cât de bune pot fi fotografiile low light făcute cu Mate 20 Pro. 7 la 4 pentru Huawei!

Cu un rezultat de 7 la 4 avem un scor care îl dă câștigător destul de clar pe Huawei Mate 20 Pro, dar acest lucru se datorează în special calităților sale de fotografiere în condiții low light. Pe timp de zi și lumină suficientă, cele două telefoane au jucat bambilici, când unul, când altul reușind să câștige tura, iar la final au căzut de acord că sunt egali. În opinia mea doar Google Pixel 3 XL ar mai putea să detroneze Mate 20 Pro în 2018, dar chiar și așa, probabil avem un number one pe parte de foto în acest an. Singurul lucru ce mă frâmântă e „unde mai e loc de îmbunătățiri”, pentru că ușor ușor cred că ajungem la maximum ce se poate scoate pe parte foto dintr-un telefon. Pe curând! :)

Huawei Mate 20 Pro sau iPhone XS Max Video

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×