Sony Xperia XZ3 e testat prin intermediul programului Orange Smartphone Tester.
Pentru că s-a lansat deja grosul telefoanelor candidate la titlul de “Telefonul anului 2018” am decis sa realizăm un nou material comparativ foto, cu ajutorul voturilor voastre. Repetăm de fapt isprava din primăvară, doar că de data aceasta cu alte telefoane. Acum sunt în focuri Samsung Galaxy Note 9, iPhone XS Max şi Sony Xperia XZ3. Şi pentru că nu suntem aici să judecăm noi (am făcut-o, respectiv o vom face), v-am lăsat pe voi să votaţi în orb fiecare dintre cele 3 telefoane. Voturile au fost acordate pe Grupul Mobilissimo, unde suntem strânşi 2220 de membri.
Să vă explic: noi am postat 3 mostre foto, fără să precizăm cu care telefon sunt realizate şi voi ași votat A, B sau C. La final surprize, surprize, aflaţi care a fost telefonul câştigător. Am realizat multiple teste, de close-up, captura low light, zoom şi multe altele. Mai jos aveţi rezultatele şi concluzia:
A. Test redare culoare roşu/dynamic range/close-up
În acest test ne-am axat pe modul în care telefoanele redau nuanţa de roşu pentru un ardei (Habaneros). În acelaşi timp testam şi dynamic range-ul şi close-up-ul. Voi aţi votat modelul care a echilibrat cel mai bine diferenţele de lumină. iPhone XS Max a ieşit victorios, terminalul rezolvând perfect reflexia luminii pe ardei. Spotul cel mai luminos nu a fost ars ca la Sony şi Samsung. Pe de altă parte Sony prinde cele mai multe detalii la zoom in. Samsung duce cumva spre gălbui fotografia.
B. Test captura landscape/ peisaj
Şi aici câştiga iPhone XS Max, datorită unui Smart HDR foarte eficient şi deştept. Echilibrează luminozitatea fotografiei în mod excelent. Se văd mai multe nuanţe fine de culori, mai ales pe suprafaţa apei, acolo unde reflexiile parcă redau mai bine culorile mediului din jur (verele). Avem şi un cer mai natural în cazul Apple. Şi Samsung a făcut o fotografie foarte bună, cu contrast excelent, dar parcă cerul e prea luminos, iar apa e prea întunecată. Sony pe de altă parte o întunecă prea mult apa, cât şi ţărmul râului, fără a se descurca prea bine.
C. Test de zoom
Unul dintre cele mai interesante şi importante teste este cel de zoom, iar Samsung Galaxy Note9 are câştigat de cauză aici. A reuşit fotografia cu cele mai multe detalii şi putem vedea clar conturul fiecărei scânduri din acel post de observare. Aveam aşteptări mai mari de la Sony, având atât de mulţi megapixeli. El se află pe locul 3, iar iPhone XS Max care a facut o fotografie destul de bună e pe locul 2, fără a fi totuşi la nivel de Note.
D. Test de captură low light, detalii textură
Cei care au votat pe grupul de pe Facebook au preferat aici Apple iPhone XS Max, telefon ce a făcut cea mai luminoasă poză dintre cele 3 terminale. Personal cred că Samsung (care a ieşit pe doi) a realizat o fotografie mai clară şi mai puţin gălbuie. Sony scoate o captură clar mai întunecată şi cam roşiatică, după cum se poate vedea.
E. Test de captură low light culori/sursă lumină
Şi pentru că un singur test low light nu era de ajuns, am mai făcut încă unul. Aici membrii grupului au preferat fotografia realizată cu iPhone XS Max, urmată de cea cu Note 9 şi apoi Xperia XZ3. A triumfat deci cea mai luminoasă captură. iPhone-ul a echilibrat excelent lumina în fotografie și dacă vă uitaţi cu atenţie la crucea de la Catena, Samsung şi Sony cam ard imaginea în partea stângă, pe când iPhone nu. Samsung a făcut totuşi o fotografie foarte clară, dacă judecaţi strict după piatra cubică.
F. Test de captură low light în condiţii dificile de umbră/lumina
Şi aici avem aceeaşi reţetă ca şi în cele două cazuri de mai devreme: a câştigat cea mai luminoasă fotografie, cea realizată cu iPhone XS Max. Samsung Galaxy Note9 mi se pare totuşi că reda mai bine peretele clădirii, iar textura şi modelul său se văd mai bine. Ajută şi contrastul mai bun. Xperia XZ3 face o poză prea întunecată pentru un flagship de final de 2018. XS Max merită să fie totuşi campion. Uitaţi-vă numai cum a redat textura caldarâmului din cel mai întunecat punct.
G. Test de captură Bokeh/Portrait
Poate cel mai dificil test comparativ, aici am avut 3 telefoane foarte apropiate ca rezultat. E şi primul câştigat de Sony Xperia XZ3, în viziunea cititorilor noştri. E pe merit totuşi, pentru că doar Sony a reuşit să dea cel mai bine spicul respectiv. Claritatea este excelentă şi culorile arată şi ele mai bine. iPhone iese pe doi, mulţumită luminozităţii superioare faţă de Samsung Galaxy Note9, care parcă exagerează cu iluminarea.
H. Test de captură selfie
Când vine vorba de selfie, Apple a investit mult în tehnologii high-end în ultimii 2 ani pe partea de software şi asta se vede. Fotografia realizată cu telefonul Apple e parcă un hibrid între cea Samsung şi cea Sony. Reuşeşte să redea cele mai bune culori dintre toate cele 3 modele. Xperia XZ3 se duce prea mult înspre roşu, iar cea Samsung e fadă, gălbuie. iPhone XS Max scoate în evidenţă şi roşeaţa naturală a obrajilor şi fiecare textură zimţată a buzelor, care parcă sunt prea roz pe Note 9. Note 9 a exagerat şi cu albeaţa tenului.
I. Test de focalizare plan apropiat, detalii, dynamic range
Aici cititorii l-au ales câştigător pe Samsung Galaxy Note9, urmat de iPhone XS Max şi Sony Xperia XZ3. Nu sunt de acordat cu acest rezultat, personal vorbind şi trebuie spus că deşi bună, captura cu Galaxy Note 9 este arsă la petalele margaretei în planul mai îndepărtat. La fel şi anterele de culoare galbenă sunt puţin supraexpuse în partea dreaptă. Aş spune că Sony a reuşit cea mai echilibrată şi clară fotografie în acest caz. Ordine rămâne totuşi cea votată de voi.
Concluzii:
Rezultatul mi se pare per total relevant în baza votului membrilor Grupului Mobilissimo de pe Facebook şi suntem de acord cu voi la multiple capitole. Ca de final, evidenţiez aspectele pozitive ale celor 3 telefoane:
Apple iPhone XS Max: gestionează foarte bine diferenţele de luminozitate, având un dynamic range bine echilibrat. Se remarcă la captura low light, unde în ciuda diafragmei variabile a lui Note9, tot a reuşit să îl depăşească la luminozitate. La selfie face o figură foarte frumoasă, mai ales la naturaleţea tenului, parcă în ciuda oricărui Beautygate.
Samsung Galaxy Note9: As la zoom şi excelent la contrastul fotografiilor, telefonul redă cel mai bine textura de la îndepărtare și în low light. Are culori bine calibrate, dar mai e de lucru la echilibrarea luminozităţii din fotografii. Exagerează uneori cu expunerea şi tinde să ilumineze excesiv.
Sony Xperia XZ3: Am apreciat claritatea prim planurilor şi în general a fotografiilor făcute de aproape, dar stă modest la dynamic range şi îi e dificil să regleze expunerea încât să reuşească fotografii excelente. Poate că e software-ul de vină, sau poate Sony insistă prea mult pe megapixeli mulţi în loc de pixeli mai mari la senzorul de imagine. E ciudat că producătorul unor senzori foto excelenţi, nu reuşeşte să vină cu propria sa cameră de telefon excelentă.
Procentaj comparație
- 44,44% - Apple iPhone XS Max
- 31,48% - Samsung Galaxy Note9
- 24,07% - Sony Xperia XZ3