Am ajuns şi la subiectul spinos al acestei recenzii şi anume software-ul. Sunt sigur că la această oră ştiţi deja povestea cu SUA, China şi Huawei. Relaţiile erau tensionate cam de 2 ani, dar buboiul a erupt prin mai 2019, când SUA a interzis firmelor americane să furnizeze tehnologie spre Huawei şi a pus compania pe o listă neagră. Una din urmări e faptul că Huawei nu poate folosi Google Services pe telefoanele sale. Ulterior a început dezvoltarea de Huawei Mobile Services şi implementarea de workaround-uri pe Mate 30 Pro, iar despre toate acestea şi experienţa Android 10 şi EMUI 10 avem detalii mai jos.
Video-review Huawei Mate 30 Pro, secțiunea OS, UI, UX, APPS
EMUI 10, Android 10
Huawei Mate 30 Pro rulează Android 10 cu EMUI 10 aplicat peste, o abordare mai minimalista decât EMUI 9, cu nişte nuanţe mai deschise. Are printre altele şi o funcţie de extra intimitate, care îi blochează pe cei care îţi citesc notificările de pe ecran peste umăr. În mare iconografia şi miezul lui EMUI a rămas acelaşi, acel boost dat de EROFS, noul sistem de fişiere inaugurat de EMUI 9, care creşte rapiditatea de deschidere a aplicaţiilor.
Pentru securitate avem un cititor de amprente în ecran, care este mult mai rapid decât cel de pe Mate 20 Pro şi seria Galaxy S10, comparabil cu ce oferă OnePlus şi Note 10 în acest moment. Iar deblocare facială pe bază de senzor 3D nu are egal şi rival pe segmentul Android, se bate doar cu Face ID de la Apple. Este rapidă, precisă şi nu se petrece excelent şi pe întuneric, cu ochelari sau de la unghiuri largi. Revenind la EMUI 10, mici schimbări vizuale se văd la zona de notificări şi Quick Settings, unde s-a modificat coloritul.
În general interfaţa nouă e parcă mai plină de elemente rotunjite şi mai deschisă la culoare. În acest EMUI avem şi clasicul Magazine Lockscreen, care afişează acele fundaluri superbe prin rotaţie. Din software puteţi să ascundeţi bretonul dacă vă deranjează şi există şi alternativa unei navigări prin gesturi (swipe-uri) în locul butoanelor virtuale. Swipe în sus înseamnă Home, swipe pe jumătate în sus înseamnă Multitasking şi swipe din lateral spre centru înseamnă Back.
Widget-urile au rămas cam cum le ştiam, nu avem app drawer, iar multitasking-ul include pictograme mari, scrollabile orizontal. Putem să facem şi screen sharing prin atingerea unuia dintre laptopurile noi Huawei MateBook, având imediat ecranul de pe Mate 30 Pro apărut pe desktop sincronizat în timp real. Poţi prelua date, mesaje şi copia conţinut cu drag and drop astfel.
Printre aplicaţii amintesc de Optimiser, care curăţă resurse, dar şi de Health, care număra paşii, orele de somn şi caloriile, dar şi Smart Remote, care controlează prin infraroşu set top box, TV, aer condiţionat. Din ce ştiu ar trebui să avem şi o funcţie gen Samsung DeX, încât să scoatem o experienţă desktop pe un monitor via USB-C, folosind acest Mate 30 Pro.
Cum stăm cu Google, workaround-uri şi servicii/aplicaţii
Am ajuns şi la subiectul spinos. Telefonul nu are Google Mobile Services, nu are certificare să ruleze Digital Rights Management şi nici testul SafetyNet nu îl poate trece.
Acest lucru înseamnă automat 3 aspecte:
- telefonul nu are acces la aplicaţiile şi serviciile Google în mod direct
- telefonul nu poate rula aplicaţii multimedia care necesită certificare DRM (Digital Rights Management) precum Netflix
- Netrecând testul SafetyNet care are la bază un API din Google Play Services Framework destinat securizării serviciilor bancare, telefonul nu va rula aplicaţiile FinTech sau cele ale băncilor
Nu poate rula nici Uber, care are nevoie de Google Maps şi nici alte aplicaţii de ride-sharing. Există alternative şi workaround-uri? Da. În primul rând cu Gmail rezolvaţi simplu, folosind aplicaţia Mail a celor de la Huawei, preinstalată. Cât despre suita de productivitate Google, Google Docs e suportat în cadrul lui ES File Explorer, care permite acces la fişiere din Google Drive. Puteţi edita documente de acolo printr-un editor instalat pe telefon şi să le salvaţi în Drive.
Huawei a mizat mult pe evoluţia lui Huawei Mobile Services ca alternativă la Google Mobile Services şi după câteva beta-uri am ajuns la versiunea 4.0. Se încearcă alternative pentru toate serviciile şi aplicaţiile, iar în România băncile locale au bătut deja palma cu Huawei pentru aplicaţii care să ruleze și cu HMS (BCR, BRD, ING, Banca Transilvania). Ele se vor găsi în Huawei App Gallery, alternativă la Play Store şi magazinul de aplicaţii Huawei.
Cine vrea totuşi Play Store, YouTube, Gmail, Chrome Play Games şi pachetul complet, poate face asta cu ajutorul unui fişier Backup de Mate 30 Pro pe care îl găsiţi pe Internet şi restauraţi totul în doar câteva minute. Vlogger-ul Adam Lobo are un tutorial detaliat pe YouTube şi ne-a luat 10 minute să facem tot. Odată ce Play Store e instalat, ai acces la tot ce doreşti.
Fișierele necesare instalării Google Mobile Services pe Mare 30 Pro le puteți descărca de aici.
Cât despre lipsa certificării DRM, asta înseamnă că nu poţi urmări Netflix. De fapt poţi urmări filme pe Netflix, dacă faci rost de o versiune mai veche de APK (3.16.6 de exemplu), dar doar la rezoluţie 480p. Odată cu lansarea lui Huawei P40 Pro ar trebui să aflăm mai multe despre Huawei Mobile Services şi viitorul abordării software pentru Huawei, plus evoluţia ecosistemului de aplicaţii. Deja în România echipă locală a obţinut 40 dintre cele mai populare aplicaţii româneşti în App Gallery, iar lista creşte.
Cert e că situaţia nu e ideală, dar fanii au opțiuni.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 Altexaflă prețul
- 🛒 QuickMobile (cupon -3%: QUICK202)află prețul
- 🛒 eMAGaflă prețul
- 🛒 evoMAGaflă prețul
- 🛒 Orangeaflă prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul