Nokia 3: Cameră bună ziua, tine cu dinţii de tradiţie

1.502 ori
<b>Nokia 3: Cameră bună ziua, tine cu dinţii de tradiţie</b>Nokia 3 este un telefon entry level şi ca atare aşteptările legate de cameră să nu sunt chiar teribile. Câtă vreme face poze acceptabile ne declarăm mulţumiţi, mai ales la preţul plătit. Pe de altă parte telefoanele Nokia au stat mai mereu bine la..

Nokia 3 este un telefon entry level şi ca atare aşteptările legate de cameră să nu sunt chiar teribile. Câtă vreme face poze acceptabile ne declarăm mulţumiţi, mai ales la preţul plătit. Pe de altă parte telefoanele Nokia au stat mai mereu bine la fotografiere, deci e şi tradiţia în joc. Vedem cum se împacă aceste concepte mai jos.

Nokia 3 are o cameră de 8 megapixeli în spate, cu autofocalizare şi blitz LED. Tot 8 MP are şi senzorul pentru captura selfie, iar ambele camere au deschidere F/2.0 şi pixeli de 1.12 microni. Camera frontală are un câmp de vizualizare de 84 de grade. Interfaţa camerei e foarte simplă şi minimalistă, nu chiar stock totuşi. Viteza de focalizare şi captura foto este rezonabilă, iar printre opţiuni regăsim HDR, Beauty, Panorama şi setări manuale: balans de alb, ISO, expunere, focalizare.

Captura video merge doar până la 720p şi mai avem şi compass, altitude tag şi shutter control. Trecem totuşi la mostrele noastre foto realizate ziua, pentru că ele ne interesează în mod deosebit. Din start am remarcat culori cam calde şi fotografii foarte luminoase, poate prea luminoase. Precizez că era o zi toridă de vară, care pune în dificultate multe telefoane, mai ales în zona entry level.

Claritatea nu ne-a pus probleme şi textura obiectelor fotografiate a arătat excelent. Selfie-urile au fost peste aşteptări puţin, când vine vorba de textura pielii, de luminozitate şi culoare. Mi-a plăcut cum a arătat apa în acele capturi cu fântâna, iar la testul de zoom am pierdut detalii, e drept, dar se putea mai rău de atât. A fost cam greu să focalizăm de aproape pentru prim planuri şi capturile macro au fost doar la un nivel mediu de satisfacţie a pretenţiilor mele.

Dacă aveţi răbdare şi lumina ideală, prim planurile cu flori pot fi demne de Facebook. Nu şi de wallpaper totuşi. Aş plasa camera lui Nokia 3 la nivel de iPhone 4s, poate chiar iPhone 5 şi bătându-se poate cu un Moto G4 sau G5. Se descurcă mai bine decât unele telefoane din China cu camere de 13 MP la capitole precum acurateţea culorilor şi selfie să zicem.

În condiţii nocturne am pornit cu aşteptări mici de tot şi am avut o grămadă de blur, dar şi un blitz destul de OK când a venit vorba să ne ilumineze cadrul. Se strecoară multe nuanţe violet şi capturile arată fantomatic. Violetul este urmat de portocaliu, cu o pleiadă de efecte ciudate de culoare atinse noaptea. Luminile stradale au totuşi halouri OK ca dimensiuni. Nici focalizarea nu a fost rea şi culmea că luminozitatea a fost OK pentru o cameră de 8 MP de pe un entry level.

Dacă nu era acel violet/portocaliu omniprezent Nokia 3 ar fi fost peste toate Elephone-urile, UMi-urile şi Cube-urile de 100 de dolari...

La filmare din start am fost puţin dezamăgit că nu primim captura Full HD, aşa că ne mulţumim doar cu 720p. Formatul ales e .3GPP, iar frame rate-ul este de 29 FPS, în vreme ce bitrate-ul este de 12 Mbps. Microfonul este OK, imaginea este cam tremurată, dar culorile sunt calibrate în regulă. Ceva grain apare ici şi colo, în zonele atinse puternic de soare şi zoomul taie dramatic calitatea.

Camera nu e constantă şi uneori puteţi avea filmări acceptabile, alteori unele care nu merg postate nicăieri în social media. Schimbarea de expunere nu a fost nici ea constantă şi am avut şi refocalizare ici şi colo, plus arsuri de imagine. Cu toate acestea, având în vedere preţul şi condiţiile, formatul etc aş zice că era de aşteptat să filmeze astfel telefonul. S-ar bate poate cu un Moto C sau Moto E, doar că nu am testat astfel de modele încă.

Eventual să se ia de piept cu un Lenovo Phab Plus sau un Huawei P8 Max... Păcat de refocalizare şi lipsa de Full HD şi format MP4. La captura video nocturnă bănuiesc că anticipaţi cum au mers lucrurile. Violetul revine, ca şi imaginea tremurată şi totul se cam mişca în frame-uri. Iată şi cifrele: 9 Mbps şi 16 FPS. Avem şi ceva blur la distanţă, halouri mari la iluminarea stradală, dar microfonul a fost la înălţime.

Trăgând linie la filmare, aş zice că microfonul e vedeta, restul e neglijabil şi intră la "căsuţe pe care le bifăm pentru a avea şi noi o cameră pe telefon". Nu veţi filma perfect evenimente vitale cu acest telefon, dar măcar le veţi auzi clar.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×